Rulouri de şuncă

Rulouri de şuncă si salată boeuf

Rulouri de şuncă si salată boeuf din: sunca presata, maioneza, morcov, carne de porc, cartof, mazare, castravete murat, gogosar, mustar, ulei, zeama de lamaie, sare, piper, frunze de salata, albus de ou fiert.   Ingrediente: 300 g şuncă presată maioneză dintr-un gălbenuş crud 1 morcov 150 g carne de porc 1 cartof potrivit 2-3 linguri […]

Ouă umplute

Ouă umplute (variante)

Ouă umplute  Ingrediente: 9-10 ouă   Mod de preparare: Speli bine ouăle şi le pui la fiert în apă rece cu sare pentru 6 minute. După acest timp le pui sub jet de apă rece, le laşi câteva minute şi le cureţi de coajă. Tai ouăle în două şi dacă ai timp le faci şi […]

Plăcintă cu brânză si frisca

Plăcintă (clafoutis) cu ceapă

Plăcintă (clafoutis) cu ceapă Ingrediente: 10 cepe tocate puţin ulei de măsline 4 gălbenuşuri + 1 ou întreg 25 cl smântână lichidă degresată 250 g de brânză gruyere rasă sare piper   Mod de preparare: Căliţi ceapa la foc mic, într-o tigaie antaderentă, în ulei de măsline, până când devine moale şi transpa­rentă. Evitaţi, însă, […]

Tartă cu praz si brănză gruyere

Tartă cu praz si brănză gruyere

Tartă cu praz si brănză gruyere  Ingrediente: 500 g miez de praz 200 g bucăţele de slănină neafumată o ceapă mare tocată puţin ulei de măsline 5 ouă întregi 30 cl de smântână degresată puţină nucşoară 200g de brânză gruyere rasă sare piper   Mod de preparare: Spălaţi prazul şi tăiaţi-l în bucăţi de 1 […]

Risotto din quinoa

Quinoa a la provencale

Quinoa a la provencale Ingrediente: 200 g de quinoa o conservă de fasole verde extrafină (440 g) o conservă de roşii decojite în sos (400 g) 2 cepe 3 căţei de usturoi puţin ulei de măsline 2 linguriţe de pastă de roşii 20 cl de supă degresată de pasăre praf de coriandru zdrobit jumătate de […]

Peste in vin cu smantana

Peşte alb cu maioneza in aspic

Peşte alb cu maioneza in aspic Ingrediente: peşte alb maioneză aspic piper sare   Mod de preparare: Peşte alb cu maioneza in aspic: Resturile de la orice peşte alb, rămase de la diferite pre­parate, se curăţă de oase şi se amestecă cu maioneză cît mai groasă şi cu aspic în proporţie de 1/4. Se adaugă […]

Avocado umplut

Avocado umplut cu ton si masline

Avocado umplut cu ton Ingrediente: o frunză de felină o conservă de ton în suc propriu (140g) 1 ou fiert tare două fructe de avocado bine coapte zeama de la o lămâie verde o haşmă tocată 2 linguri de maioneză cu ulei de măslige 4 sau 5 măsline negre tăiate bucăţele sare piper   Mod […]

Terina taraneasca

Terină de foie gras

Terină de foie gras din: foie gras, sare, piper, amestec de condimente, nucsoara, coniac.   Ingrediente: 600 g de foie gras 7 g sare fină 2 g de piper 1 lingură de amestec din quatre-epices (piper, nucşoară, cuişoare şi ghimbir/scorţişoară) praf de nucşoară rasă (facultativ) 10 cl armagnac sau coniac   Mod de preparare: Scoateţi […]

Salata de penne ghiveci

Ghiveci in ulei

Ghiveci in ulei  Ingrediente: 300 g morcov 500 g cartofi 1 ţelină 300 g păstarrnac 300 g ceapă 100 g mazăre 200 g fasole verde 5 ardei graşi 2 legături verdeaţă 3 g boia 2 g piper 120 g ulei 100 g vin 50 g bulion sare   Mod de preparare: Zarzavatul curăţat şi tăiat […]

Vinete cu mere la cuptor

Vinete impănate

Vinete impănate Ingrediente: 5 vinete 500 g ceapă 300 g roşii 1 ardei graşi 2 legături verdeaţă 100 g usturoi 200 g ulei 80 g bulion 100 g vin 2 g piper morcov ţelină sare   Mod de preparare: Se aleg vinete mici şi coapte. Se curăţă partea verde de la cotor, fără a tăia […]

Ciuperci pe friganele cu marar

Ciuperci călite

Ciuperci călite  Ingrediente: ciuperci ulei sare piper ceapă (facultativ)   Mod de preparare: Se aleg ciupercile, se curăţă şi se spală. Se taie în două, apoi în felii subţiri. Se călesc în ulei încins, se potrivesc de sare şi de piper, apoi se lasă pe foc, în vasul acoperit, pentru ca ciupercile să fiarbă înăbuşit. […]

Ţelină a la grec

 Ţelină a la grec din: telina, ceapa, arpagic, mazare, verdeata, piper, ulei, sare de lamaie, faina, masline, sare. Ingrediente: 2 kg ţelină 250 g ceapă 400 g arpagic 200 g mazăre 2 legături verdeaţă 2 g piper 150 g ulei sare de lămaie (după gust) 1 lingură făină 150 g măsline sare   Mod de […]

Peşte rasol

Peşte rasol Ingrediente: peşte ceapă morcov foaie de dafin sare lămaie   Mod de preparare: Peşte rasol: Pune într-un vas apă (ţinîndu-se seama de cantitatea de peşte ce trebuie fiartă), se adaugă ceapă mai multă, puţin morcov, foaie de dafin şi sare. După ce apa a dat în fiert se pun şi bucăţile de peşte. […]

Mille-feuille de roşii si mozzarella

Mille-feuille de roşii si mozzarella Ingrediente: 4 roşii mari 2 bucăţi de mozzarella un borcan mic de pesto 2 linguri de ulei de măsline frunze proaspete de busuioc sare piper   Mod de preparare: Spălaţi roşiile, scurgeţi-le şi uscaţi-le bine. Tăiaţi fie­care roşie în 4 felii orizontale. Puneţi-le pe o bucată de hârtie absorbantă pentru […]

Roşii cu branză caldă de capră

Roşii cu branză caldă de capră

Roşii cu branză caldă de capră Ingrediente: 8 roşii mijlocii 300 g brânză proaspătă de capră (2 sau 3 tipuri) 4 linguri de ulei de măsline câteva frunze de busuioc (pentru decor) sare piper   Mod de preparare: Roşii cu branză caldă de capră: Incălziţi, în prealabil, cuptorul la 180° (treapta 6). Spălaţi roşiile, apoi […]

Ciuperci umplute cu creier

Ciuperci umplute cu creier

Ciuperci umplute cu creier din: ciuperci, sare, creier, piper, ceapa, ulei, parmezan. Ingrediente: ciuperci sare creier piper ceapă ulei parmezan   Mod de preparare: Se curăţă creierul de pieliţă şi se spală de sînge. Se opăreşte şi după ce s-a răcit, se toacă cu cuţitul pe un tocător de lemn. Se adaugă piper şi puţină […]

Ciuperci umplute cu ceapa caramelizata

Ciuperci umplute cu ceapa (varianta)

Ciuperci umplute cu ceapa Ingrediente: 800 g ciuperci 200 g ceapă 50 s parmezan sau şvaiţer 150 g ulei 100 g vin 2 g piper 25 g pesmet verdeaţă (mărar şi pătrunjel) sare   Mod de preparare: Se aleg ciuperci mai mari se rup cozile, se curăţă, se spală în mai multe ape, apoi se […]

Chiftele din peste

Chiftele de peşte (varianta)

Chiftele de peşte  Ingrediente: 700 g peşte 2 ouă 300 g ceapă 150 g franzelă 1 legătură verdeaţă 150 g făină 200 g ulei 3 g piper sare   Mod de preparare: Se curăţă peştele de oase. Carnea se taie bucăţele şi se amestecă cu miez de pîine albă muiat în lapte şi stors bine, […]

Dovlecei fripţi cu mentă

Mille-feuille de dovlecei

Mille-feuille de dovlecei  Ingrediente: 2 dovlecei mari 8 linguri de ulei de măsline 3 bucăţi de mozzarella 2 căţei de usturoi 1 lingură de oţet balsamic praf de plante aromatice de provence sare piper Mod de preparare: Clătiţi şi ştergeţi dovleceii. Tăiaţi-i îndouă şi aruncaţi capetele. Tăiaţi în felii subţiri de 0,5cm, pe lungime. Vărsaţi […]

Prăjitură de casa cu prune

Prăjitură de casa cu prune Ingrediente: 1/2 kg prune 4 ouă 1 cană zahăr 2 căni făină 1/2 cană ulei 1/2 cană lapte 1 praf de copt zahăr pudră   Mod de preparare: Prăjitură de casa cu prune: Baţi albuşurile spumă cu zahărul şi le laşi deoparte. Dizolvi praful de copt în lapte şi îl […]

Pilaf cu ficat de vitel, reteta chinezeasca

Pilaf cu pui şi legume

Pilaf cu pui şi legume  Ingrediente: 2 pulpe de pui 1 cană orez 2 morcovi potriviţi 2 ardei graşi 1 ceapă mare sare piper ulei pătrunjel mărar Mod de preparare: Tai pulpele de pui în două şi le rumeneşti în ulei. Cureţi ceapa, morcovii şi ardeii, dai morcovii pe râzătoare, iar pe celelalte le tai […]

Portofele umplute cu pui

Portofele de pui cu garnitură de legume umplute

Portofele de pui cu garnitură de legume umplute Ingrediente: 1 piept de pui 200 g şuncă (e bună şi dacă este mai grasă şi afumată), 200 g caşcaval (nu foarte gras, căci se va topi prea mult la prăjit), 4 ouă 3-4 linguri de făină sare piper ulei   Mod de preparare: Tai fiecare piept […]

Dovlecei umpluţi cu crab

Dovlecei umpluţi cu crab din: dovlecei, rosii, crab, ceapa, ulei de masline, patrunjel, parmezan, sare, piper. Ingrediente: 2 sau 3 dovlecei mari 1 conservă de roşii decojite (250g) 150 g crab la conservă 3 cepe ulei de măsline 1 fir de pătrunjel 2 linguri de parmezan ras sare piper   Mod de preparare: Dovlecei umpluţi […]

Salată de dovlecei cu floare

Dovlecei a la grec

Dovlecei a la grec  Ingrediente: 1 kg dovlecei 200 g mazăre 200 g arpagic 2 legături mărar 120 g ulei 3 g sare de lămaie făină ceapă sare   Mod de preparare: Se aleg dovlecei mici. Dacă sînt mai mari se taie in jumătăţi sau în sferturi. Dacă sînt mici şi fragezi, nu se mai […]

Ciuperci umplute cu roşii

Ciuperci umplute cu roşii

Ciuperci umplute cu roşii Ingrediente: ciuperci roşii sare ulei piper vin pătrunjel verde Mod de preparare: Se aleg roşii mari, coapte şi cărnoase, se opăresc, se curăţă de pieliţe şi de seminţe, se lasă să se scurgă. Se pră­jesc apoi timp de 5—10 min în ulei încins, adăugind sare şi piper. Se umplu ciupercile cu […]

Ciuperci la cuptorCiuperci la cuptor cu caşcaval vegetal

Ciuperci la cuptor

Ciuperci la cuptor  Ingrediente: ciuperci sare pătrunjel verde piper ulei   Mod de preparare: Se aleg ciuperci mai mari şi cărnoase, li se taie codi­ţele, se spală şi se scurg de apă. Se presară pe dinăuntru cu sare. Se toacă foarte mărunt codiţele şi resturile de ciuperci sfăramate, se adaugă pătrunjel verde tocat, sare şi […]

Ciuperci a la grec

Ciuperci a la grec

Ciuperci a la grec  Ingrediente: 800 g ciuperci 300 g ceapă 3 legături mărar şi pătrun­jel 100 g ulei 100 g vin 2 g sare de lămîie sare piper   Mod de preparare: Se aleg ciuperci e cele mai mici, tari şi albe, se curăţă, se spală în mai multe ape şi dacă sînt mai […]

Arpagic inăbuşit

Arpagic inăbuşit

Arpagic inăbuşit Ingrediente: arpagic ulei sare   Mod de preparare: Se alege arpagic mic, se taie la vîrf şi se opăreşte cu apă clocotită. Se lasă să se răcească, se curăţă, se sărează şi se pune pe foc potrivit, într-o cratiţă acoperită, cu puţin ulei şi apă. Se scutură din cînd în cînd vasul şi […]

Ardei umpluţi cu fasole batută

Ardei umpluţi cu orez (varianta)

Ardei umpluţi cu orez  Ingrediente: ardei graşi orez mărar ulei sos de roşii roşii mici sare   Mod de preparare: Se prepară orezul la fel ca pentru sarmale în foi de varză (fără stafide), adăugîndu-se mărar tăiat mărunt. Se aleg ardei graşi, li se laie cîte rm căpăcel în partea dinspre codiţă, se spală şi […]

Homari cu marinată

Homari cu marinată Ingrediente:   800g -1 kg de homari (languste italiene) cruzi, ca să fie cel puţin 4 de persoană 25 cl de ulei de măsline zeamă de la 3 lămâi 3 căţei de usturoi tocaţi mărunt o legătură de pătrunjel tocat 4 roşii mari 1 castravete 1 cicoare de grădină 1 andivă sare piper […]

Sarmale de porc fierte in vin

Sarmale de orez in foi de varză

Sarmale de orez in foi de varză  Ingrediente: 2,500 kg varză 100 g ceapă 200 g roşii 200 g orez boia ardei gras 200 g ulei 50 g stafide, 200 g bulion 2 g piper sare borş sau zeama de varză   Mod de preparare: Dacă se foloseşte varza dulce, aceasta se opăreşte mai mlii […]

Icre de conopida

Icre tarama

Icre tarama din: icre, ulei, franzela, sare de lamaie, sifon, ceapa. Ingrediente: 100 g icre 300 g ulei 100 g franzelă, 1 g sare de lămîie sifon/apa minerala ceapă Mod de preparare: Icrele tarama, fiind sărate, trebuie ţinute în sifon şi după 10—20 minute scurse de lichidul în plus. Intre timp franzela se curăţă de […]