Burgeri de casa
PrinteazaBurgeri de casa din: carne amestec, oua, sare, piper, cimbru, oregano, ceapa, ardei, usturoi, drojdie, sare, zahar, apa, iaurt, ulei, seminte, iaurt, bulion, gogosar.
- 1 kg carne amestec (porc şi vită) tocată
- 2 ouă
- sare
- piper
- cimbru
- oregano
- 2 cepe
- 1 ardei roşu
- 3 căţei de usturoi
Pentru chifle:
- 1 cub drojdie
- 1 linguriţă sare
- 1 lingură zahăr
- 250 ml apă caldă
- 750 g făină
- 250 ml iaurt
- 1 ou
- 50 ml ulei
- 1 ou pentru uns şi seminţe (opţional)
Pentru sosul de iaurt:
- 200 ml iaurt
- 5 căţei de usturoi
- 1 fir mentă proaspătă sau 1 linguriţă uscată
- sare
- piper
Pentru sosul de roşii:
- 1 sticlă bulion sau roşii pentru suc
- gogoşar copt sau capia
Mod de preparare:
Pregăteşti burgării aşa:
Carnea tocată o amesteci cu ceapa şi ardeiul tocate fin, călite şi răcite, împreună cu cele 2 ouă, usturoiul pisat, sare, piper, cimbru şi oregano după gust.
Amesteci totul bine şi laşi amestecul 1 1/2 oră la frigider.
După aceea faci burgării în palmă, cât nişte chiftele mai mari, groşi de aproximativ 1 cm şi îi coci într-o tigaie antiaderentă.
Este de ajutor hârtia de copt, deoarece burgării lasă o zeamă şi pentru a nu se face fum în bucătărie.
Coci burgării pe o parte şi pe cealaltă, fără ulei.
Pregăteşti chiflele aşa:
Faci o maia din drojdie, sare, zahăr, 100 g făină şi 1 cană apă călduţă. Laşi maiaua 10 minute la dospit.
Adaugi apoi restul de făină, iaurtul, 1 ou, uleiul şi frămânţi un aluat ca de pâine.
Laşi 30 de minute să crească, pe urmă pui compoziţie cu lingura într-o tavă şi coci chiflele în cuptor. Sunt gata când s-au rumenit.
Dacă doreşti, poţi să ungi chiflele cu oii şi să le presari cu seminţe, înainte să le dai la cuptor.
Pregăteşti sosul de iaurt aşa:
Cureţi usturoiul şi îl pisezi.
Pui usturoiul pisat într-un bol, adaugi menta zdrobită, sare, piper şi iaurtul, apoi amesteci pentru omogenizare.
Pregăteşti sosul de roşii aşa:
Pui în blender gogoşarul copt, apoi adaugi bulionul. Dacă nu ai bulion, poţi face suc de roşii în casă.
Fierbi sucul de roşii cu gogoşarul, la care adaugi puţin zahăr. După ce a fiert, strecori sucul obţinut şi îl laşi să se răcească.
Tai chiflele şi în interior pui burgărul cu o lingură de sos de iaurt şi sos de roşii.
Pofta buna!