Caltabos cu orez sau crupe de mei
PrinteazaCaltabos cu orez sau crupe de mei din: cap de porc, ficat de porc, sorici, splina, ceapa, orez, mei, untura, supa de oase, piper, ienibahar, sare, mat gros de porc, mate subtiri.
- 1/2 cap de porc
- 1 kg ficat de porc
- 250 g şorici
- 1 splină
- 2 cepe
- 1/2 kg orez sau mei măcinat mare
- 2 linguri cu untură
- 2 l supă de oase
- piper măcinat
- 10-15 boabe de ienibahar
- sare
- maţul gros de la porc
- 4-6 maţe subţiri curate
Mod de preparare:
Curăţaţi capul de porc de părul ars, oasele mici, urmele de sângfc, frecaţi cu mălai toată suprafaţa, spălaţi în apă rece, apoi puneţi în vas mare să fiarbă cu multă apă până când carnea se desprinde de pe oase.
Puneţi să fiarbă şoriciul în oala în care fierbe capul de porc, după ce l-aţi răzuit cu lama ascuţită a unui cuţit şi l-aţi spălat. Fierbeţi separat splina şi ficatul şi după 1/2 oră stingeţi focul. Curăţaţi ceapa, tocaţi mărunt şi puneţi să se călească în untură caldă.
Lucraţi la foc mic, cu tigaia acoperită. După 10 min stingeţi focul.
Crupele de mei se vântură puţin, iar orezul se alege bob cu bob. Se folosesc împreună sau separat. Se spală, se fierb cu 1,5 litri de apă caldă timp de 20 min, se acoperă vasul până când se folosesc. Scoateţi şoriciul, splina şi ficatul. Treceţi carnea prin maşina de tocat.
Amestecaţi carnea cu orezul (sau meiul), ceapa şi condimentele: sare, ienibahar, piper măcinat, apoi frământaţi amestecul cu mâna 5 min. Umpleţi maţul gros de porc şi din amestecul rămas, umpleţi câteva maţe subţiri.
Fierbeţi în vas larg, cu multă apă, fără să clocotească, timp de 1 oră. Dacă-i afumaţi, îi serviţi ca aperitiv; dacă-i prăjiţi în ulei îi serviţi ca fel de mâncare de Crăciun.
Pofta buna!