Ceai de cirese

Cireşe (Cerasorum stipites)  Descriere Ingrediente: codiţe de cireşe. Indicaţii Menţine buna funcţionare a rinichilor. Contribuie la un flux urinar normal. Intrebuinţări principale: afecţiuni căilor urinare (cistite, nefrite, litiază urinară), edeme. Alte întrebuinţări: reumatism, gută. Acţiune Diuretic, antiinflamator, astringent. Utilizare Preparare: se fierb 1-2 plicuri în 250 ml apă, la foc mic, timp de 5-10 minute. […]

Ceai de cimbru

Ceai de cimbru: Cimbru (Satureja hortensis) – Descriere: Cimbrul este un arbust peren cu viaţă lungă, care creşte pe dealurile aride din preajma Mediteranei. Frunzele mici, verzi-cenuşii, cu marginile curbate în interior, acoperă ramurile subţiri ivite din tulpinile lemnoase. Din mai până în august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii. Gustul cald şi […]

Ceai de cimbrisor

Cimbrişor(Thymusserpyllum)  Descriere Plantele mai sunt cunoscute sub denumirea de lămâioară sau timişor. Conţin ulei volatil, substanţe amare, tanin şi zaharuri. Acţiune Intern: antiseptic intestinal, coleretic, colagog, antiseptic al căilor respiratorii, antihelmintic Extern: sub formă de băi cu efect antiinfecţios şi relaxant al sistemului nervos. Utilizare Se administrează în tuse convulsivă, bronşită, răguşeală. Acţionează asupra ficatului […]

Sumacul

Ceai de chimion

Ceai de chimion. Chimion (Carum carvi). Chimionul (Nigella sativa) este o plantă cu flori al cărei fruct este cunoscut sub denumirea de “sămânță de chimion” sau “cimbru negru”. Chimionul este originar din regiunea mediteraneană și Asia de Vest, fiind cunoscut și cultivat de mii de ani în această zonă. Este menționat în textele egiptene antice […]

Sumacul

Ceai de chimen

Ceai de chimen. Chimenul (Carum carvi). Este cunoscut şi sub denumirile de chimion, secărică. în scopuri medicinale se foloseşte fructul. Acţiune Stimulează secreţiile gastrice, galactogog, antiinflamator intestinal, fluidifică secreţiile bronhice şi în balonări intestinale. Se poate asocia cu fenicul şi coriandru. Utilizare Se utilizează în anorexie, bronşite, este calmant în colici gastrice, măreşte cantitatea de […]

Ceai de cerentel

Ceai de cerentel – Cerenţelul (Geum urbanum). Este cunoscută şi sub denumirea de crinceş sau ridichioară. In scopuri medicinale se foloseşte rădăcina. Cerenţelul conţine eugenol, tanin, uleiuri volatile, o heterozidă, amidon şi substanţe amare. Acţiune Acţiune farmacodinamică. Astringent, dezinfectant şi calmant intestinal, hemostatic. Extern se foloseşte ca antiseptic. Utilizări Intern se utilizează în diaree, gastrite […]

Ceai Negru

Ceai Negru (Camellia sinesis) – Descriere: Ceaiul negru este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din lume. Acesta este cbţinut din frunzele arbustului „Camellia sinesis”, denumit „Planta de ceai”, din care se obţin şi alte ceaiuri (verde, alb, Oolong), ceaiul negru fiind cel mii oxidat şi cu cea mai puternică aromă dintre toate aceste soiuri. […]

Ceai Verde

Ceai Verde (Camellia sinensis). După apă, probabil că ceaiul este cea mai consumată băutură de pe glob. Frunzele de ceai negru şi de ceai verde provin de la aceeaşi specie de copac, care e tot timpul verde, Camellia sinensis. Ceaiul negru, varietatea cea mai des folosită în Occident provine din frunzele cele mai viguros presate, […]

Ceai de cayena

Ceai de cayena – Cunoaşteţi, probabil, acest praf ca pe un condiment. Dar piperul de Cayenne, produs din boabe roşii uscate, a fost folosit în medicină de pe vremea civilizaţiei Maya. Boabele conţin o substanţă numită capsicină, care le conferă şi o posibilă valoare terapeutică. Acţiune – Cremele şi gelurile care conţin capsicină au fost […]

Ceai de fructe de catina

Ceai de fructe de catina: Cătină-Fruct (Hippophae Rhamnoides). Denumire populară: cătină, cătină de râu, cătina albă. Cătina este un arbust care poate creşte pănă la 5-6 metri înălţime. Ramurile prezintă numeroşi ţepi lungi,foarte ascuţiţi, iar frunzele sunt înguste, de culoare verde-argintiu. Florile, brun-gălbui, sunt mici şi apar în lunile martie – aprilie. Principala parte folosită […]

catina

Ceai de catina

Cătina (Hippophae rhamnaides)  Descriere Creşte pe malul apelor curgătoare, zone râpoase şi este numită în unele regiuni şi cătină albă. Acţiune Acţiune farmacodinamică. Sursă importantă de vitamine, antidiareic. In compoziţia chimică a fructelor predomină vitamina C, o serie de pigmenţi care dau culoarea portocalie, vitaminele Bl şi B2, acid folic, acizi graşi şi fitosteroli. Datorită […]

Castane coapte

Ceai de castan

Castanul  Descriere Familia acestor arbori umbroşi cunoscuţi sub numele de castani creşte în Europa şi în S.U.A. Seminţele sunt procesate pentru a se obţine extractul de castan, care este vândut de obicei sub formă de capsule. Acţiune Cercetările existente sugerează că această plantă poate diminua umflăturile şi alte simptome ale insuficienţei venoase cronice. S-a arătat […]

Ceai de busuioc

Ceai de busuioc: Busuiocul (Odmum basilicum) – Acţiune internă: aromatizant, calmant al colicilor intestinale, stimulează digestia, este diuretic şi antiseptic pulmonar. Ceai de busuioc – Utilizare Intern se administrează în colici intestinale, balonări intestinale, bronşită, cefalee, ulcer gastric, anorexie, diaree, colită. Se foloseşte sub formă de infuzie – o linguriţă la 200 ml apă clocotită. […]

Ceai de brustur

Ceai de brustur: Brusturul (Arctium lappa) Este cunoscută şi sub denumirea de lipan sau lăptuc. Mai sunt cunoscute două specii de brusture faţă de care prezintă unele deosebiri. De la brusture folosim rădăcina care este bogată în insulină, săruri şi ulei volatile care au acţiune antimicrobiană. Acţiune Acţiune farmacodinamică. Hipoglicemiant, creşte diureza, coleretic, sudorific. Utilizări Diabet. […]

Ceai de Brusture

Ceai de Brusture: Brusture (Arctium Lappa). Ceaiul de brusture este cunoscut pentru proprietățile sale de detoxifiere și beneficiile pentru sănătate. Descriere Rădăcinile plantei Arctium lappa L., fam. Asteraceae care conţin polizaharide (inulină), poliine, lactone sesquiterpenice, triterpene, derivaţi de acid cafeic, tanini, mucilagii, fitosteroli. Indicaţii Detoxifiere, reumatism, gută, colecistită, infecţii urinare, stomatită, afte, dermatite, acnee, seboree, […]

Ceai de arnica

Ceai de Arnica: Rețeta Ideală pentru Un Remediu Natural și Eficient – este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale puternice, fiind utilizat de secole în medicina tradițională pentru tratarea inflamațiilor, durerilor și vânătăilor. Prepararea corectă a ceaiului de arnica este esențială pentru a beneficia de toate proprietățile sale terapeutice. Ingrediente: 1 linguriță de flori uscate de […]

Semintele de telina

Ceai de Armurariu

Ceai de Armurariu (llybum Marianum)  Descriere Armurariul face parte din familia Asteraceae, fiind o plantă care se foloseşte de peste 2000 de ani ca remediu pentru tratarea bolilor de ficat şi vezică biliară. Primele utilizări în scopuri medicinale ale plantei au fost realizate de către medicul grec Dioscoride, care folosea armurariu pentru tratarea muşcăturilor de […]

Anghinare cu oua ochiuri

Ceai de anghinare

Ceai de anghinare (Cynara scolymus L.). Ceaiul de anghinare este o băutură aromatică și revigorantă, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Cu o istorie îndelungată în medicina tradițională și în gastronomie, anghinarea este cunoscută pentru proprietățile sale digestive, detoxifiante și antioxidante. Acest ceai rafinat este apreciat pentru gustul său ușor amar și notele subtile de iarbă, […]

Plante medicinale: coada calului

Ceai de Aloe Vera

Ceai de Aloe Vera (Aloe barbadensis) Descriere Pe lângă producerea unui gel emolient, din frunzele de aloe vera se extrage şi un suc amar, care este solidificat şi vândut sub formă de pulbere sau capsule, adesea amestecat cu alte ierburi. Abuzul de aloe vera sau de alt laxativ poate duce la deshidratare şi privează corpul […]

Ceai de albastrele

Ceai de albastrele (Centaura cyanus L.) Intern: antidiareic, datorită conţinutului de tanin cu acţiune astringentă, diuretic, în afecţiuni renale şi afecţiuni ale vezicii urinare. Extern: calmant în iritaţiile oculare. Tot extern se foloseşte sub formă de cataplasme şi comprese în tratamentul pleoapelor ridate şi tonifiant al muşchilor lăsaţi. In scopuri medicinale, din flori -Flores Cyani […]

Ceai de afine si scortisoara

Ceai de afin

Ceai de afin (Vaccinum Mirtillusl)  Descriere Acţiunea farmacodinamică: astringent, bacteriostatic, scade zahărul din sânge. Utilizare Antidiabetic. Datorită principiului activ, mirtilina, numită şi insulină vegetală, scade zahărul din sânge. Se foloseşte în gută, reumatism, infecţii urinare, uremia. Este antidiareic, folosit în cazul enterocolitelor de fermentaţie şi putrefacţie. Se foloseşte în creşterea acuităţii vizuale. Plecând de la […]

Ceai de angelica

Ceai de angelica (Angelica Archangelica) – Denumire populară angelica: aglis, aglice, balaban, barba caprei, cârtiţe, coada mielului, feregea albă, floarea soarelui de câmp, iarbă neagră, iglice, mărcuţe, smeoaie, teişor, turiţă albă. Rădăcina conţine ulei volatil în a cărui compoziţie intră principii cumarinice, angelicina, xantotoxina, imperatorina, bergaptenul. Mai conţine acizii cafeic, clorogenic, angelic, fumărie, oxalic, acizi […]

Whipped tea

Reteta zilei: Ceai cu aroma de nuca de cocos

Ceai cu aroma de nuca de cocos din: suc de lamaie, ceai cu aroma de cocos, apa, lamaie, scortisoara, lapte de cocos, zahar, ceai.   Ingrediente:  30 ml suc de lămâie 45 ml ceai cu aroma de cocos 120ml apă lamaie si scortisoara, pentru ornat Ingrediente ceai cu aroma de cocos: lapte de cocos 1/2 […]

Ice_tea_cu_piersici

Ice tea cu piersici

Ice tea cu piersici din: piersici, ceai, lamaie, apa, miere, menta. Ingrediente: 4-5 piersici 3-4 pliculeţe cu ceai (negru, verde, iasomie) 1 l apă 1 lămâie miere frunze de mentă   Mod de preparare: Adu apa la temperatura de fierbere şi toarn-o peste pliculeţele de ceai alese. Infuzează-le după recomandarea producătorului, apoi lasă ceaiul să […]

Reteta zilei: Ceai de fructe cu lamaie si gheata

Ceai de fructe cu lamaie si gheata din: apa, ceai de fructe miere, lamaie.   Poate iti place si: Inghetata de ceai verde Ceai de fructe cu lamaie si gheata Ceai de ghimbir cu aroma de scortisoara   Ingrediente:  8 căni de apă 6 pliculete de ceai de fructe ¼-⅓ casca miere sucul de la […]

Ceai de mere usor alcoolizat

Reteta zilei: Ceai negru cu aroma de lavanda

Ceai negru cu aroma de lavanda din: ceai negru, apa, zahar, lavanda, suc de lamaie.   Ingrediente:  8 pliculete de ceai negru 9 căni de apă zahăr 1 cană 1 pumn lavanda 1/4 ceasca suc de lamaie       Mod de preparare: Într-o cratiță mică, se combină 1 cană de apă cu zahăr și […]

Reteta zilei: Ceai de ghimbir cu aroma de scortisoara

Ceai de ghimbir cu aroma de scortisoara din: scortisoara, ghimbir apa, zahar, nuci de pin, curmale.     Ingrediente:  3 batoane scorțișoară 1 bucata ghimbir, tăiat în felii subțiri 3 l de apă 1-2 cani de zahar nuci de pin si curmale uscate, pntru servire       Mod de preparare: Se pregatesc ingredientele. Într-o […]

Ceai asiatic cu bule de aer

Ceai asiatic cu bule de aer din: seminte de chia, lapte de migdale, ceai verde, gheata, nectar de agave, afine. Ingrediente: un sfert de ceaşcă de seminţe de chia o jumătate de ceaşcă de lapte de migdale o ceaşcă de ceai verde o jumătate de ceaşcă de gheaţă o lingură de nectar de agave două […]

The World Of Tea

Ceaiul

Pentru a obţine ceaiuri cu aromă plăcută, carac­teristică, este absolut necesar ca prepararea, fier­berea acestora, să se facă în vase speciale, care nu se mai întrebuinţează pentru alte scopuri. Prepararea ceaiurilor se face prin două metode: prin infuzie şi prin decocţie. Prin infuzie, plantele se opăresc cu apă clocotită, punîndu-le pe strecu­rătoare deasupra unui vas, […]

Evoluţia ceaiului in China

Ceai de matase de porumb

Ceai de matase de porumb din: apa, matase de porumb. Ingrediente: 250 ml apâ 1 lingurâ mâtase de porumb         Mod de preparare: Se fierbe mătasea de porumb în apâ clocotită, 4-5 minute, apoi se ia de pe foc, se acoperă şi se lasă să se aşeze. Se strecoară şi se bea […]

Ceai dietetic

Ceai dietetic din: plante, apa. Ingrediente: 5 g plante uscate (amestec) 250 ml apă       Mod de preparare: Se pune apa să fiarbă şi, cînd clocoteşte, se toarnă peste plante. Se acoperă şi se lasă să se aşeze. Se strecoară sau se filtrează prin tifon. Se bea cald, neindulcit.

Just Like Apple Cider

Ceai de macese

Ceai de macese din: boabe de macese, apa, zahar. Măceșele sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina C, esențială pentru sănătatea sistemului imunitar, producția de colagen și absorbția fierului din alimente. Studiile sugerează că măceșele pot avea proprietăți antiinflamatorii, fiind benefice în ameliorarea simptomelor artritei și a altor afecțiuni inflamatorii.   Ingrediente: […]