Chiftele caramelizate de naut cu fenicul
PrinteazaChiftele caramelizate de naut cu fenicul din: naut, usturoi, coriandru (sau pătrunjel), faina, ceapa, sare, piper, ulei, zahăr brun, apa, sos de soia, ghimbir, fenicul, ardei gras verde, ardei gras roşu, ceapa verde, ulei de măsline, orez cu bobul lung, sos de roşii, oţet balsamic, cuburi de ananas din compot cu tot cu suc, sos de chili, supă limpede de pui.
- 300 g năut
- 3 căţei de usturoi
- 1 legătură de coriandru (sau pătrunjel)
- 4 linguri făină
- 1 ceapă mică
- sare şi piper, după gust
- ulei pentru prăjit
Pentru sosul caramelizat:
- 200 g zahăr brun
- 1 lingură apă
- 100 ml sos de soia
- 2 felii de ghimbir
Pentru mixul de legume:
- 3 bulbi de fenicul
- 1 ardei gras verde
- 1/2 ardei gras roşu
- 2 fire ceapă verde
- 2 linguri ulei de măsline
- 4 linguri orez cu bobul lung
- 2 linguri sos de roşii
- 2 linguri oţet balsamic
- 1 lingură zahăr brun
- 1/2 ceaşcă cuburi de ananas din compot cu tot cu suc
- 1 linguriţă sos de chili
- 200 ml supă limpede de pui
Mod de preparare:
Pentru chiftele, acoperi năutul cu apă şi îl laşi la înmuiat de seara până dimineaţa.
A doua zi, fierbi năutul 15 minute, îl strecori şi îl mixezi împreună cu usturoiul, ceapa, coriandrul (sau pătrunjelul) verde şi făina.
Din compoziţia obţinută modelezi cu mâna chiftele, pe care le prăjeşti în ulei bine încins.
Le scoţi pe prosoape absorbante pentru a înlătura grăsimea în exces.
Pentru sosul caramelizat, fierbi zahărul şi o lingură de apă până începe să se caramelizeze şi capătă o culoare arămie.
Il dai deoparte de pe foc, torni cu multă grijă sosul de soia şi adaugi ghimbirul.
Laşi 5 minute să se aromatizeze, scoti deoparte ghimbirul şi torni sosul peste chiftele pentru a le acoperi cu sos caramelizat.
Căleşti ceapa tăiată mărunt în ulei bine încins, până se înmoaie şi începe să se rumenească uşor, adaugi orezul, ales şi spălat în prealabil şi îl căleşti, amestecând continuu nu se lipească.
Adaugi ananasul cu suc cu tot, ardeii tăiati fâşii, bulbii de fenicul (întregi sau tăiaţi pe jumătate) şi laşi să fiarbă circa 1-2 minute.
Separat, amesteci într-o crăticioară sosul de roşii, zahărul brun, otetul, sosul de soia, sare şi piper şi laşi să fiarbă 2 minute, apoi torni sosul peste orez şi legume.
Adaugi supa şi laşi să fiarbă totul, la foc mic până scade.
Chiftele caramelizate de naut cu fenicul
Pofta buna!