Ciorba banateana cu carne de vitel
PrinteazaCiorba banateana: carne de pui, carne de vitel, morcov, ceapa, patrunjel, piper boabe, foi de dafin, untura, faina, boia de ardei dulce, orez, oua, smantana, bors.
Ingrediente:
- 1 pui sau
- 1 kg carne de viţel ori de miel
- 1 morcov
- 2 cepe
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 8-10 boabe de piper
- 2 foi de dafin
- 1 lingură untură sau 2-3 linguri ulei
- 1 lingură făină
- boia de ardei dulce
- 2 linguri orez
- 2 gălbenuşuri
- 2 linguri smântână
- câteva fire de pătrunjel verde
- zeamă de lămâie sau borş
Mod de preparare:
Tai puiul sau carnea în bucăţi, le sărezi şi le pui într-o oală împreună cu morcovul, pătrunjelul, 1 ceapă, piperul boabe, foile de dafin. Torni în vas 2 litri de apă şi dai la foc.
Intre timp, din untură şi făină prepari un rântaş slab. Când rântaşul e uşor rumenit, adaugi cea de-a doua ceapă tăiată mărunt. Căleşti puţin şi adaugi o linguriţă cu boia de ardei, puţină supă sau apă, amestecând bine.
Pui rântaşul în oala de ciorbă, să fiarbă puţin, într-o altă oală mai mică fierbi orezul. Intr-un bol baţi bine cele două gălbenuşuri, adaugi smântână, zeama de lămâie sau borşul în cantitatea dorită, iar peste ele strecori ciorba, amestecând-o bine.
Orezul fiert îl strecori şi îl pui în bolul de ciorbă. Adaugi apoi şi bucăţelele de carne, precum şi pătrunjelul verde tocat mărunt, eventual şi zarzavaturile, după gust. Serveşti ciorba caldă, cu smântână sau ardei iute.
Pofta buna!