Coaste de porc la gratar cu sos
PrinteazaCoaste de porc la gratar cu sos din: coaste de porc, cola, seminte de susan, ketchup, zahar brun, sos de soia, sos worcestershire, sos dulce de ardei iute, boia, smantana, maioneza, chives, ceapa verde.
Ingrediente:
- 2 siruri coaste de porc
- 2 cutii de cola
- 2 lingurite seminte de susan (optional)
pentru sos:
- 8 linguri de ketchup
- 8 linguri de zahar brun
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri de sos Worcestershire
- 2 linguri sos dulce de ardei iute
- 1 lingurita de boia
sosul de smantana:
- 300 ml de smantana
- 2 linguri de maioneza
- 1 legatura mica de chives, tocata
- 6 fire de ceapa verde, feliate
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 160°C şi pune coastele într-o tavă. Toarnă peste ele cola şi suficientă apă cât să le acopere complet.
Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă-o la cuptor 2-3 ore, până când coastele devin moi, fără să se desprindă carnea complet de pe os.
Intre timp, pune toate ingredientele pentru sos într-o crăticioară. încălzeşte-le la foc mic şi dă-le în clocot 2 minute, amestecând încontinuu.
Când coastele sunt gata, scoate-le cu grijă din tavă. Toarnă într-un vas lichidul rămas şi şterge bine tava cu un prosop de hârtie. Pune coastele înapoi în tavă şi stropeşte-le cu sosul lipicios. Acoperă-le şi lasă-le la frigider să se marineze cel puţin o oră (deşi indicat este să stea 24 de ore). în acest punct coastele pot fi congelate.
Amestecă ingredientele pentru sosul de chives şi lasă-le la frigider.
Incinge grătarul şi aşteaptă să se formeze jarul sau încinge cuptorul la 220°C. Aşază coastele pe grătar şi frige-le 20 de minute, întorcându-le din când în când. Unge-le ocazional cu sosul rămas de la marinadă.
Când coastele devin lipicioase şi crocante, porţionează-le şi serveşte-le. Presară seminţele de susan (după preferinţă) şi aşază-le alături de sosul de chives.
Coaste de porc la gratar cu sos
Pofta buna!