Cât sunt de nocive cremele solare

Printeaza

Cât sunt de nocive cremele solareCât sunt de nocive cremele solare. A început deja sezonul estival și, odată cu el, planurile de vacanță.

Pornind de la adevărul dovedit științific că razele ultraviolete declanșează cancerul de piele, ridurile și îmbătrânirea prematură, medicii, mass-media, reclamele au promovat folosirea cremelor de protecție solară.

Aceste recomandari, insa, nu specifica si ce tip de crema de protectie trebuie folosit pentru a proteja pielea de cancer si a imbunatati nivelul de vitamina D, ceea ce este important pentru sanatate si reduce riscul de melanom.

Radiatiile ultraviolete ating pamantul sub forma de raze UVA si UVB si sunt clasificate drept carcinogene de Programul National de Toxicologie (SUA). UVA sunt in general considerate mai putin carcinogene decat UVB.

Pentru ca razele UVB au fost considerate mai periculoase, produsele de protectie solara au fost initial facute sa filtreze UVB si nu UVA. Studii recente, insa, au demonstrat ca radiatia UVA joaca, de fapt, un rol important in dezvoltarea melanomului malign, forma cea mai agresiva de cancer de piele.

In ciuda numarului mare de produse disponibile in comert si a promovarii masive a utilizarii protectiei solare, numarul celor care sufera de melanom malign este in continua crestere.

Specialistii recomanda utilizarea cremelor de protectie solara doar ca filtru de protectie, nu ca motiv pentru a prelungi expunerea la soare.

In cazul expunerilor prelungite, acestia recomanda utilizarea unor instrumente complementare de protectie, pe langa crema solara, cum ar fi palarii, ochelari de soare, haine lungi si umbra.

Sondajele efectuate de Academia Americana de Dermatologie au demonstrat ca multi nu stiu sa foloseasca crema solara in mod corect. Sau, chiar si atunci cand sunt folosite corect, nu toate produsele contin factorul de protectie inscris pe eticheta.

Studii recente arata ca un procent covarsitor de persoane sunt contaminate cu un ingredient toxic folosit in cremele de protectie solara, numit oxibenzona.

Cremele de protectie solara pot crea un sentiment fals de siguranta. Multi consumatori cred ca o cifra mai mare reprezinta o protectie mai ridicata impotriva radiatiilor UV. Insa, asa cum s-a mentionat anterior, majoritatea cremelor solare pot proteja impotriva razelor UVB, dar nu ofera protectie contra radiatiilor UVA.

Atat UVA cat si UVB pot cauza bronzare si arsuri, desi efectul razelor UVB sunt mai rapide. UVA, insa, penetreaza pielea mai in profunzime decat UVB si constituie un factor mai important in fotoimbatranire, riduri si cancere de piele.

Un SPF de 30 teoretic poate filtra 97 % din razele UVB timp de doua ore. Teoretic, un SPF mai ridicat va bloca mai multe raze UVB, insa nicio crema de protectie nu va putea oferi o protectie de 100%.

Problema este ca, daca pielea nu se inroseste, tendinta este de a prelungi timpul petrecut in soare. Acest lucru mareste riscul de expunere exagerata la soare, care este adevaratul pericol.

Cremele solare cu un SPF mai ridicat necesita si mai multe substante chimice pentru a obtine rezultatul dorit. Multe dintre acestea reprezinta un risc pentru sanatate cand sunt absorbite prin piele, cauzand in mod potential deteriorarea tesuturilor si perturbarea echilibrului hormonal.

Avand in vedere ca un SPF mai ridicat nu ofera si o protectie mai mare, cea mai indicata protectie este de SPF 30.

Cremele trebuie aplicate in cantitati foarte mari pe toata piele expusa, pentru a fi eficiente. Acest lucru inseamna ca produsul nu trebuie sa provoace alergii si ca trebuie sa ofere o buna protectie contra radiatiilor UV. De asemenea, aceasta NU ar trebui sa fie absorbita in piele, pentru ca o protectie solara actioneaza ca o bariera pentru piele.

Iti poti mari abilitatea de a contracara efectele razelor UVA si UVB si prin nutrientii pe care ii consumi zi de zi. Antioxidantii prezenti in fructele si legumele colorate au dovedit efecte protectoare, insa adevarata “vedeta” este carotenoidul solubil in grasimi astaxantina, care da culoarea roz krillului, somonului si pasarilor flamingo.

 

 

 

 

Articol preluat de aici.

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.