Creveţi uriaşi aromaţi

Tempura de creveti

Reţeta acesta ilustrează cel mai bine tehnica de preparare numită agemono, adică prăjirea alimenntelor în baie de ulei. Se spune că cei care au adus aceste tempura în Europa, în secolul XVII, au fost misionarii portughezi. Iniţial, tempura se consumau doar în zilele în care, confoorm calendarului, creştinii nu aveau voie să mănânce carne, înlocuind-o […]

Langustine

Langustine – Langustinele sunt nişte crustacee marine care arată ca nişte homari în miniatură. Ele trăiesc în mările care înconjoară continentul european. Culoarea carapacei lor, înainte de a fi gătite, este roz, iar vârful picioruşelor şi al cleştilor sunt albe. Deşi în Franţa aceste crustacee se consumă adesea întregi, în multe reţete se folosesc doar […]

Scoici Bon Appetit

Scoici-brici

In America de Nord se cunosc două specii de scoici-brici, una de pe coasta de est (scoici-brici de Atlantic, Ensis directus), iar cealaltă de pe coasta de vest (scoici-brici de Pacific, Siliqua patuia). Ambele specii sunt diferite de scoicile bivalve rotunde, fiind, după cum o sugerează şi numele, lungi şi asemănătoare unor cuţite mari pescăreşti […]

Crevete in sos alb

Gambas al ajilo (crevete cu usturoi)

Gambas al ajilo (“crevete cu usturoi”) este un fel de mâncare originar din Catalunia, iar reţeta constă în creveţi mari fierţi în sherry, cu ardei roşu uscat şi măcinat, ardei iute, suc de lămâie, pătrunjel şi, desigur, mult usturoi tocat. Adesea, acest preparat culinar poate fi întâlnit în meniurile tapas-urilor, dar se poate servi şi […]

Coquilles St Jacques cu sunca de Praga

Scoicile Saint-Jacques

Cochiliile Saint-Jacques sunt scoici din familia Pectinidae apreciate peste tot în lume, cu excepţia Asiei de sud-est, unde sunt considerate comestibile, dar lipsite de gust. Aceste scoici au o cochilie lată, aproape plată şi foarte frumoasă, cu şănţuleţe adânci, ce formează un model asemănător cu un evantai. Carnea dinăuntrul este albă, curată şi destul de […]

Platica in sare

Peştele se acoperă complet cu sare de mare, după care este dat la cuptor. Crusta de sare se va întări în jurul peştelui, nelăsând carnea să devină prea uscată. în mod straniu, la final peştele nu este decât foarte puţin sărat. Pentru prepararea peştelui aveţi nevoie de o tavă din lut, destul de mare cât […]

Crab cu piper

Crabul cu piper este un preparat culinar originar din Singapore, care pune în valoare aroma bogată a cărnii de crab cu ajutorul unor condimente iuţi, foarte savuroase. Este o mâncare foarte apreciată în restaurantele cu specific asiatic din America de Nord. In general, pentru realizarea acestei reţete se foloseşte carnea de crab cu carapacea tare. […]

Placinta cu peste si marar

Placinta englezeasca de peste

Aceasta este o reţetă tradiţională din regiunea Cornwall, situată în sud-vestul Angliei. Este vorba de o plăcintă cu peşte, în crustă de aluat, peste care se pun peşti mici întregi, cum ar fi sardinele. Nota distinctivă nu este dată de noutatea ingredientelor care intră în compoziţia ei, ci de felul în care este aranjată, peştişorii […]

Chifle cu homar

O chiflă cu homar seamănă cu una de hotdog, dar nu este, evident, umplută cu un crenvurst, ci cu o salată de homar. Pentru a prepara această salată se foloseşte carne de homar fiartă, răcită şi tăiată în bucăţi, amestecată cu ceapă verde tocată şi legată cu maioneză. Chifla tăiată în două se prăjeşte şi […]

Tocana de vita cu salata

Cum se prepara Tocana de vita cu legume (VIDEO)

Tocana de vita cu legume: Ingrediente: 1 kg carne de vită 5 morcovi 1 kg cartofi roşii 4 frunze de apio sau 1 ţelină mică 2 rădăcini păstrârnac 4-5 linguri ulei de măsline 2 cepe mari 2 linguriţe sare 1 linguriţă boia boabe de piper cimbru, tarhon 250 ml vin alb 250 ml apă Cum […]

Ciorba de burta

Cum se prepara Ciorba de Burta (Video) – usor de preparat

Cum se prepara Ciorba de Burta: Ingrediente: 1 kg burtă de vită 1 kg rasol de vită 2 morcovi 2 cepe 1 ţelină mică 1 căpăţână usturoi 3-4 gălbenuşuri de ou 3-4 linguri oţet din vin 1 cană iaurt gras pătrunjel verde 1-2 linguriţe sare 1 linguriţă boabe de piper 1 frunză de dafin   […]

Saleuri gustoase

Cum se prepara Saleuri cu Cascaval – o gustare delicioasă

Cum se prepara Saleuri cu Cascaval: o gustare delicioasă, crocantă și sărată, perfectă pentru a însoți o masă festivă sau pentru a fi servite ca aperitiv. Acestea sunt ideale pentru petreceri, brunch-uri sau pur și simplu pentru a te răsfăța într-o seară de weekend. Cu un gust intens de cașcaval și o textură fragede, saleurile […]

Fish and chips

Fish and chips este considerată mâncarea naţională a britanicilor. Intr-adevăr, peştele cu cartofi prăjiţi a devenit un adevărat simbol naţional încă din perioada victoriană, câştigându-şi popularitatea datorită faptului că se putea lua la pachet. Cu toate că britanicii au experimentat în perioada de după război şi gusturi mai exotice, aceasta a rămas o mâncare foarte […]

Frunze rosii de salata cu ridichii, batoane de mozzarella de bivolita si sos de ansoa

Ansoa – un deliciu

Mare parte din anşoa pescuită în întreaga lume este conservată fie prin sârare, fie prin marinare, în conservă sau în borcane. In bucătăria mediteraneeană, însă, şi în special în partea de nord-est a Spaniei şi în sudul Franţei, anşoa a fost dintotdeauna consumată proaspătă. Boquerones fritos este o mâncare spaniolă care constă în anşoa proaspătă […]

Obraji de cod

In unele părţi ale globului codul este considerat “regele peştilor” şi nu doar un peşte oarecare, bun de prăjit. In aceste regiuni, obrajii de cod reprezintă o delicatesă cu totul specială. Pe coasta canadiană a Atlanticului şi în unele părţi din nord-vestul Europei, această parte a peştelui se găteşte ca o mâncare aparte, ea având […]

Sashimi din somon si ton

Somon in stil sashimi

Somonul se potriveşte foarte bine cu complicata tehnică japoneză de feliere a peştelui crud (sashimi înseamnă “carne găurită”). Peştele folosit trebuie să fie absolut proaspăt; de asemenea, ar fi bine ca somonul să fie pescuit în perioada în care carnea sa este foarte bogată în uleiuri naturale, adică vara. Modul de prezentare a somonului sashimi […]

Preparate frantuzesti

Preparate frantuzesti

Brandade este o specialitate culinară din Provence şi Languedoc, regiuni din partea de sud a Franţei. Reţeta are la bază cod sărat (care se face la aici la fel ca bacalhau din Portugalia). Codul uscat şi sărat trebuie lăsat la înmuiat timp de 24 ore, schimbând apa de câteva ori, până ce se înmoaie şi […]

Somonul

Somonul în crustă a devenit o mâncare cât se poate de obişnuită în bucătăria anglo-saxonă, însă la origine ea este o reţetă franţuzească, după cum sugerează şi numele. Pe vremuri, somonul se cocea întreg într-un foitaj pufos (numit feuillete), uşor crestat pe margini, pentru a indica pe unde trebuie tăiat în porţii. Secretul pentru reuşita […]

Somon fiert cu sos olandez

Somon fiert cu sos olandez

Somon fiert cu sos olandez – Una dintre cele mai apetisante reţete este cea de file de somon, opărit într-o fiertură bogată (pe bază de supă de peste şi vin alb) şi servit cald, cu un sos olandez uşor. Fileurile de somon se pot fierbe fie pe flacâră, fie în cuptor; cert este că ele […]

Plătică la tigaie cu salată de fenicul crocant

Peste al forno

Există mai multe variante atât în bucătăria spaniolă, cât şi în cea italiană, unde acest fel de a găti peştele se numeşte al horno, respectiv al forno. Aşadar, peştele întreg, eviscerat şi curăţat de solzi, este prăjit la cuptor pe un pat de cartofi tăiaţi în felii subţiri. Uneori, peştele se acoperă cu un strat […]

Bunatati cu creveti

Bunatati cu creveti: Pentru acest preparat thailandez se fierb nişte creveţi mari într-un amestec foarte iute de pastă roşie de curry, lapte de cocos, ardei iuti, nam pla (un sos thailandez din peşte fermentat), zahăr de palmier şi apă. După adăugarea laptelui de cocos, sosul trebuie lăsat să fiarbă şi să se îngroaşe suficient, apoi […]

Caracatita

Caracatita face parte din familia cefalopodelor şi trăieşte în Oceanul Atlantic şi în cel Pacific. Se pescuieşte de-a lungul ambelor coaste ale Americii de Nord şi de Sud, precum şi în sud-estul Asiei şi în partea de sud a Europei, unde constituie o sursă de hrană relativ importantă. In general, se consideră că aceste animale […]

Tocanite catalane

Tocanite catalane – Tradiţionala zarzuela de mariscos a la catalana, adică tocăniţa catalană de peşte, este o fiertură ce are în compoziţie peste şi fructe de mare, fierte împreună în vin alb, coniac spaniol, pastă de tomate, ardei şi migdale. Tocăniţa se serveşte cu o pâine cu coaja crocantă, care va absorbi zeama. Sosul format […]

Scampi cu pesmet

Scampi cu pesmet este un preparat care a trecut de la statutul de specialitate de lux direct în vitrinele frigorifice ale supermarketuritor. Totuşi, atunci când este preparat proaspăt, el rămâne o adevărată delicatesă. Pachetele cu scampi congelaţi pe care le cumpărăm gata preparate conţin cel mai adesea un piure făcut din carne de moluşte, dat […]

Calamari crocanti cu salata

Calamari pane

Rețetă de Calamari Pane – un preparat popular în multe restaurante de pe litoral, datorită texturii lor crocante și a gustului delicat al fructelor de mare. Această rețetă este simplă și rapidă, perfectă pentru o cină sau un aperitiv savuros. Ingrediente: 500 g calamari (în inele sau întregi) 1 cană făină 1-2 ouă 1 cană […]

Cum se prepara Fleica la tava (VIDEO)

Cum se prepara Fleica la tava: Ingrediente: 1,5 kg fleică de porc 1 căpăţână de usturoi 2 cepe verzi 2 morcovi sare piper boia cimbru 1 cană de vin alb 1 cană de apă Mod de preparare Fleica la tava:     Pofta buna! Poate te intereseaza si: Cum se prepara Ecler cu crema de […]

Ciuperci cu sos alb

Sosuri pentru peste: Sos de ciuperci

Sos de ciuperci din: ciuperci, ceapa, usturoi, ulei, faina, vin, apa, cuisoare, lamaie, patrunjel, cimbru. Ingrediente: o cutie mică de ciuperci o ceapă un căţel usturoi 3 linguri ulei o lingură făină un pahar de vin alb sec un pahar de apă cuişoare o lămâie pătrunjel verde cimbru   Mod de preparare: Se trag ceapa […]

Salata de boeuf (cu pui)

Cum se prepara salata “Boeuf”

Cum se prepara salata “Boeuf” De cu seară, sau cu câteva ore bune înainte, se pun la fiert legumele proaspete. (Acestea trebuie să fi absolut reci, când le tăiaţi, altfel ele se vor sfărâma şi aveţi neşansa ca totul să iasă ca un piure.) Cartofii se spală foarte bine de pământ şi se pun la […]

Legume şi piept de pui în aluat

Cum se prepara aluatul dospit

Cum se prepara aluatul dospit Se foloseşte pentru următoarele preparate: cozonaci, cornuri, pască, brânzoaice, gogoşi, savarine şi diverse prăjitiuri. Pentru 1 kg făină: 40-50 g drojdie, 2 pahare lapte, 1200 g unt, ulei sau mărgărind, 4-5 ouă, 200-300 g zahăr, 1 linguriţă coajă de lămâie rasă, vanilie sau rom, un vârf de cuţit scare. Se […]

retete

Gratar (reteta generala)

Gratar (reteta generala) – Specialităţile de carne pentru fript pe grătar sunt mai fragede decât cele fripte la cuptor, dar cele fripte pe grătar trebuie servite imediat ce sunt luate de pe grătar, punându-se pe un platou sau o farfurie bine încălzită, altfel friptura se răceşte şi se întăreşte. Carnea se curăţă de pieliţe şi […]

Friptura inabusita (reteta generala)

Friptura inabusita (reteta generala) – Carnea se taie în bucăţi potrivite sau în felii (nu se sărează), se pune într-o cratiţă cu puţină grăsime bine înfierbântată şi se lasă la foc potrivit până începe să prindă crustă. Se întoarce pe toate părţile. După ce s-a rumenit puţin, se adaugă 1/2 pahar cu apă caldă, se […]

Carnati cu boia si usturoi

Prepararea carnatilor

In ordinea activităţilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost taiat, cârnaţii ocupă un loc de frunte, pentru că maţele trebuie separate imediat de carne, spălate şi lasate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul si să se intareasca. Maţele se curăţă odată cu stomacul, intestinul gros (pentru […]