Muschi de urs la cuptor

Carnea de mistret

Este bine de ştiut că mistreţul din pădurile de la şes este mai gras (poate atinge 300 kg) decât cel din pădurile de munte, care este mult mai slab. Mistreţul se prepară la fel ca şi carnea de porc. Carnea se ţine câteva zile în baiţ. Se poate consuma fript, cu mămăliguţă şi cartofi fierţi […]

Carnea de urs

Carnea de urs se prepară la fel ca şi cea de vită. După ce a fost împuşcat, ursul se ţine în blană (fără intestine) timp de 8-10 zile pentru fezandat, apoi se jupoaie. Carnea se tranşează în bucăţi potrivite şi se ţine la marinat într-un baiţ pregătit pentru carnea de vânat. Carnea de urs se […]

retete

Sfaturi despre pregatirea carnatilor de porc

  Cârnaţii sunt preparate culinare de cursă lungă. Se pot face şi se pot consuma tot timpul anului. Cârnaţii de vară sunt, de regulă, afumaţi sau uscaţi, pentru a rezista la temperaturi mai mari decât cele de iarnă. – După modul de preparare cârnaţii pot fi: opăriţi sau fierţi. – După felul umpluturii sunt: din […]

Gem de fructe de padure

Gem de mure cu miere

Gem de mure cu miere din: mure, miere, guma de guar. Ingrediente: 500 g mure 250 g miere 2 linguri gumă de guar     Mod de preparare: Se pasează murele şi se strecoară sau se trec prin blender pentru a se elimina sâmburii. Se amestecă cu mixerul de mână sau în blender şi se […]

Gem de zmeura cu miere

Gem de zmeura cu miere

Gem de zmeura cu miere din: zmeura, miere. Ingrediente: 500 g zmeură 350 g miere       Mod de preparare: Zmeura se alege, se spală şi se taie mărunt. Se pune în robotul de bucătărie şi se adaugă din când în când miere, după care se porneşte 20 de minute la viteză maximă, pentru […]

Cum se fierb ouale

Ouăle se spală bine în prealabil şi apoi se fierb în apă în care s-a pus sare (pentru a reduce riscul de spargere). Pentru a obţine ouă fierte moi (cleioase) se pot folosi mai multe metode: Se pun ouăle într-un vas cu apă rece şi sare, în aşa fel ca apa (sărată) să acopere ouăle. […]

Proba de gelatinizare a gemurilor

Proba de gelatinizare a gemurilor

Dacă folosiţi ca agent gelatinizant pectină, la sfârşitul fierberii, înaintea turnării gemului sau jeleului în borcane, faceţi o probă pentru a verifica dacă acesta se va lega. Dacă lucraţi cu agar-agar aceasta nu va mai fi necesară, deoarece gelatinizarea durează prea mult; produsul se toarnă în borcane direct, fără probă. De obicei, pentru probă se […]

Jeleu de mere

Cum facem gemul sa tina

Gemurile, jeleurile şi marmeladele ţin, de obicei, ani în şir. Produse şi depozitate corect, acestea nu vor fi atacate de microorganisme – mucegaiuri sau agenţi de fermentaţie – atâta timp cât borcanele rămân închise. Totuşi, din cauza oxidării şi a modificărilor ingredientelor din cauza enzimelor, aroma de fruct, culoarea şi consistenţa produsului se vor schimba […]

VIDEO: Cum se prepara Clatite sos de coniac si dulceata

Cum se prepara Clatite sos de coniac si dulceata: Poate iti place si: Clatite cu mere si rom Clatite sos de coniac si dulceata:   Pofta buna! Poate te intereseaza si: Clatite cu branza de vaci si mac   Clatite cu branza de vaci si mac din: faina, lapte, mac, unt, zahar, oua, branza de […]

Mancare de salata verde cu iaurt

Verdeturi uscate

Verdeturi uscate din: patrunjel, marar, telina, leustean, tarhon. Ingrediente: patrunjel marar tarhon leustean telina   Mod de preparare: Frunzele de pătrunjel, mărar, tarhon, leuştean, ţelină se usucă în aer liber, în timpul verii, în lunile iulie şi august, evitând soarele prea puternic. Se aleg frunzele verzi şi sănătoase şi se întind răsfirate în stra­turi subţiri, pe […]

Tartine cu maioneza

Cum se prepara tartinele simple

Cum se prepara tartinele simple: Sunt tartine pregătite uzual cu mezeluri, brânzeturi, peşte sau salate, care nu necesită pregătire prealabilă specială pentru folosirea în acest scop. Tartina se realizează prin aşezarea uneia sau mai multor feliuţe (sau bucăţi) din produsul respectiv pe o felie de pâine unsă cu un strat subţire de unt sau margarină. […]

retete

Aperitive in ardei gras sau capia

Se taie capacul ardeiului din jurul cozii, se curăţă de seminţe şi se umple cu amestecul pentru aperitive. Tradiţional, ardeiul se umple cu: pastă de brânză; urdă cu mărar; salată de varză. Se serveşte fie ardeiul umplut, întreg, fie tăiat în rondele mai groase (de 1-2 cm).               Pofta […]

Compot de coacaze rosii

Reteta dulceata de coacaze rosii

Reteta dulceata de coacaze rosii din: coacaze, lamaie, zahar. Ingrediente: 1,5 kg coacăze 600 g zahăr 1 lămâie     Mod de preparare: Speli fructele, le alegi şi le laşi la scurs. Le amesteci cu zahărul şi le ţii peste noapte la frigider. A doua zi, le pui la foc împreună cu zeama de lămâie […]

Roşii umplute cu fasole

Cum se prepara aperitivele in rosii

Se aleg roşii de mărime medie şi nu prea coapte. Se taie un capac în zona codiţei şi se scoate cu o linguriţă interiorul mai moale (cu seminţe). Carcasa de roşie groasă de câţiva mm, astfel curăţată, se umple cu orice amestec pentru aperitive (în special salată de vinete, pastă de brânză, salată de boeuf). […]

Carnati cu ciuperci si rosii

Cum se prepara aperitivele pe foi de ceapa

Ceapa (roşie sau „de apă”) de formă cât mai alungită se pregăteşte în două moduri: se taie la ambele capete (capace mari) se opăreşte puţin şi se separă cu grijă tuburile care constituie suportul aperitivelor; se taie pe jumătate şi se separă „foi” de forma şi dimensiunea cupei unei linguri. Se sărează şi după circa 10 […]

Salata verde cu jumari

Cum se prepara aperitivele pe frunze de salata verde

Frunzele întregi de salata verde sau lăptuci, de mărime medie, sunt spălate bine în prealabil, apoi tăiate la dimensiuni convenabile (jumătăţi sau sferturi). Peste fiecare bucată se adaugă amestecul pentru aperitive sau salata. Pentru comoditatea servirii, cât şi pentru obţinerea unui efect suplimentar, frunzele se rulează, obfinându-se un tub (o sarma cu capete neîndoite) care […]

Verdeata la borcan

Dovlecei cu floare in saramura

Dovlecei cu floare in saramura din: dovlecei. Ingrediente: dovlecei       Mod de preparare: Dovleceii să fie foarte tineri, sănătoşi şi mici. Se rad uşor îndepărtând numai pieliţa şi se opăresc trei-cinci minute. Se scot, se lasă să se scurgă, se aşează în borcane, unul lângă altul şi se tcoarnă deasupra apa în care […]

Maioneză din soia

Cum se prepara si care sunt secretele unei maioneze perfecte

Cum se prepara maioneza           Ingrediente: 2 ouă crude (gălbenuşurile) circa 0,2 l ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare   Se prepara in felul urmator: Se separă gălbenuşurile şi se pun într-un castron (sau bol). Se bat cu un mixer până ce îse amestecă bine. Se pune apoi uleiul […]

Muraturi la bidon

Sfaturi pentru conservarea legumelor

Spălarea legumelor se face cu multă grijă, mai ales la cele rădăcinoase. Acestea se lasă să stea putin în apă, apoi se curăţă frecându-se cu o perie şi se limpezesc foarte bine sub un jet de apa. In gospodărie, conservarea legumelor se face în cantitaţi mai mici, în mai multe zile. Legumele se aşează în […]

Oţet de mere cu miere

Otet de usturoi

Otet de usturoi din: usturoi, otet. Ingrediente: 30 g usturoi 1 l otet     Mod de preparare: Maceraţi 30 g de usturoi pisat într-un litru (4 căni) de oţet timp de 15 zile. Se foloseşte sub formă de comprese.

retete

Despre aperitive: Ce sunt canapelele

Canapelele sunt felii de pâine pregătite ca pentru tartine, însă în general puţin mai groase. Feliile de pâine se prăjesc bine (până ce se rumenesc puţin) într-o tigaie, cu unt, margarină sau ulei. După ce se răcesc, sunt folosite ca suport pentru tartine sau îmbucături. Varianta de post a canapelelor presupune utilizarea exclusivă a uleiului […]

Sos de branza cu sofran

Reteta simpla de sos alb

Reteta simpla de sos alb din: lapte, faina, unt, sare, cascaval, oua. Ingrediente: 1/2 l lapte 2 linguri cu făină 60 g unt sare 50 g de caşcaval ras 2 gălbenuşuri crude Mod de preparare: Intr-un vas, pe marginea plitei, combinaţi untul cu făina. Când amestecul începe să se aurească, stingeţi-l cu lapte, amestecaţi continuu […]

Crema pentru foi

Crema pentru foi

Crema pentru foi din: biscuiti, zahar, unt, cacao, apa, rom. Ingrediente: 1/2 kg biscuiţi 1/2 kg zahăr 200 g unt sau mărgărina 2 linguri cacao 200 ml apă (un pahar mare) câteva picături de esenţă de rom   Mod de preparare: Se dizolvă în apă zahărul, se adaugă cacaua şi untul, apoi biscuiţii daţi prin […]

Cocktail Mint Latte

Cum se prepara Latte macchiato si cappcuccino (VIDEO)

Cum se prepara Latte macchiato si cappcuccino – Latte macchiato si cappuccino sunt doua dintre cele mai populare bauturi pe baza de cafea, adorate de iubitorii de cafea din intreaga lume. Ambele bauturi ofera o experienta unica, combinand espresso-ul puternic cu laptele cremos, insa fiecare are propriile sale caracteristici distincte. Ingrediente pentru Latte Macchiato 1 […]

Cum se prepara piept de pui umplut cu prune si legume (VIDEO)

Cum se prepara piept de pui umplut cu prune si legume din: piept de pui, prune uscate, morcov, ceapa, ardei gras, usturoi, ulei de masline, sare, piper, mix de ieburi aromatice. Pieptul de pui umplut cu prune și legume este o combinație perfectă între gustul delicat al cărnii de pui și dulceața aromată a prunelor, […]

Cum se prepara medalion majestic (VIDEO)

Cum se prepara medalion majestic – pregătirea acestui fel de mâncare necesită atenție la detalii și ingrediente de calitate, dar rezultatul final va fi cu siguranță pe măsura efortului. Ingrediente: 4 medalioane de vită (aproximativ 200 g fiecare) 2 linguri de ulei de măsline extravirgin 2 linguri de unt 1 ceapă mică, tocată fin 3 […]

Pui fripti

Cum sa faci pui toscan delicios

Cum sa faci pui toscan delicios din: pulpe de pui dezosate, patrunjel, spanac, usturoi, ulei, vin, sare, piper, legume deshidratate, dafin. Ingrediente: 4 pulpe de pui dezosate 1 legătură pătrunjel verde 1 mână frunze de spanac 2-3 căţei de usturoi 3 linguri ulei de măsline 1 păhărel de vin rose sare piper legume deshidratate fără […]

Cum se prepara Muschiulet de porc cu legume (VIDEO)

Cum se prepara Muschiulet de porc cu legume – este o rețetă savuroasă, perfectă pentru o masă de familie sau pentru o cină festivă. Acest preparat combină frăgezimea mușchiulețului de porc cu aromele intense ale legumelor proaspete, oferind o explozie de gust și textură. În plus, este o rețetă echilibrată și nutritivă, care poate fi […]

Cotlet de porc cu sos de legume

Cum se prepara cotlet cu legume (VIDEO)

Cum se prepara cotlet cu legume din: cotlete de porc, morcovi, ceapa, cartofi, ardei gras, ulei de masline, sare, piper, cimbru, rozmarin, busuioc. Cotletul cu legume este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru o masă echilibrată și gustoasă. Această rețetă simplă combină gustul suculent al cărnii de porc cu prospețimea și nutriția legumelor, oferindu-ți o […]