Desert: Lapte de pasare
PrinteazaLapte de pasare din: oua, sare, zahar, lapte, vanilie, sos.
Pentru gâluştele din albuşuri de ou:
- 8 albuşuri de ou
- un vârf de cuţit de sare
- 140 g zahăr
Pentru crema lichidă:
- 4 gălbenuşuri de ou
- 65 g zahăr
- un vârf de cuţit sare
- 450 ml lapte
1 linguriţă esenţă de vanilie - 1/4 linguriţă coajă de lămâie, rasă fin
Pentru servit:
- sos caramel
Mod de preparare:
Pentru prepararea bulgăraşilor din spumă de albuş, se bat albuşurile cu sare până formează vârfuri moi. Se adaugă treptat zahărul şi se bate bine după fiecare cantitate adăugată. Spuma se bate până devine foarte tare.
Intr-o cratiţă mare se lasă să fiarbă apă, apoi se reduce intensitatea fierberii la un clocot abia perceptibil. Cu o lingură mare se ia o cantitate de spumă de albuş şi i se dă drumul încet în apa fierbinte.
Se fierbe 2 minute, se întoarce şi se mai fierbe încă 4 minute şi pe partea cealaltă, apoi se scoate şi se pune la păstrat. Se fierb 12 bulgăraşi de albuş.
Pentru prepararea cremei, se bat uşor gălbenuşurile de ou cu zahăr şi sare. Laptele se lasă să dea în clocot, apoi se toarnă peste amestecul de gălbenuşuri, într-un fir subţire continuu, amestecând cu telul, pentru a preveni coagularea gălbenuşurilor.
Crema se fierbe într-o oală de fiert la abur, amestecând continuu, până începe să se îngroaşe şi rămâne pe dosul unei linguri. Se ia de pe foc, se răcoreşte puţin şi se adaugă esenţa de vanilie şi coaja de lămâie.
Se lasă să se răcească, înainte de servire, se toarnă un strat de cremă în farfurii adânci de desert, cât să le acopere şi se stropesc cu sos caramel.
Pofta buna!