Beneficiile ciocolatei

Mazurcă cu ciocolata

Mazurcă cu ciocolata Ingrediente: 200 g zahăr 8 gălbenuşuri 2 albuşuri spumă 4 linguri mig­dale mărunt pisate 4 linguri ciocolată rasă 5 linguri făină unt   Mod de preparare: Se freacă zahărul şi gălbenuşurile bine, se pun migdalele şi ciocolata şi se amestecă apoi se adaugă treptate făina şi la urmă cele două albuşuri spumă. […]

Desert

Scoarţa

Scoarţa din: zahar, albusuri, galbenus, faina, zahar pudra, miez de nuca. Ingrediente: 120 g zahăr tos 2 albuşuri 1 gălbenuş 150 g faină 100 g zahăr pudră 150 g miez de nucă măcinat   Mod de preparare: Scoarţa: Albuşurile se bat spumă şi se amestecă cu zahăr tos până se ingroaşă Apoi se adaugă gălbenuşul […]

Ingheţată de cacao cu nuci, rahat şi fructe din dulceaţă

Ingheţată de cacao cu nuci, rahat şi fructe din dulceaţă Ingrediente: 3 linguri cacao 1 cana zahar tos 1/2 cana apa 250 g unt 2 linguri fructe din dulceata 3 bucati rahat o cana miez de nuca 1 esenta de rom   Mod de preparare: Bati untul spuma, iar separat fierbi pe foc mic apa […]

Tort de clatite cu frisca si ciocolata

Mazurcă cu ciocolată şi frişcă

Mazurcă cu ciocolată şi frişcă Ingrediente: 200 g zahăr 8 gălbenuşuri 2 albuşuri spumă 4 linguri mig­dale pisate 4 linguri ciocolată rasă 5 linguri făină fină 400 g frişcă unt pentru formă   Mod de preparare: Se prepară în acelaşi mod ca mazurca cu ciocolată. Cînd este gata coaptă, se răstoarnă dreptunghiul şi se taie […]

deserturi

Mazurcă salam

Mazurcă salam Ingrediente: 400 g miere de albine 400 g ciocolată rasă 11/2 pahar nuci curăţate cacao   Mod de preparare: Se pune mierea la fiert împreună cu ciocolata rasă cînd în­cepe să fiarbă se pun nucile, amestecînd fără întrerupere şi lăsînd să fiarbă mai puţin de 5 min. Se dă jos de pe foc […]

deserturi

Mazurcă dospită in apă

Mazurcă dospită in apă Ingrediente: 13 gălbenuşuri 1/2 pahar unt topit 1/2 pahar lapte călduţ 1 pahar zahăr pudră 25 g drojdie de bere 1 vîrf cuţit sare 1 praf de vanilie făină cît cuprinde   Mod de preparare: Se freacă drojdia cu o linguriţă de zahăr, se toarnă laptele călduţşi puţină făină, astfel încît […]

Strudel cu nuci (varianta)

Ştrudel cu nuci

Ştrudel cu nuci Ingrediente: foaie de ştrudel ulei pentru uns forma zahăr pudră vanilat   Ingrediente umplutura : 300 g nuci pisate, 3 linguri pesmet fin, 300 g zahăr pudră, 1/2 pahar ulei călduţ, vanilie.   Mod de preparare: Ştrudel cu nuci: Nucile pisate se amestecă cu zahărul, pesmetul şi vanilia. Foaia întinsă se unge […]

Budinca de malai

Budincă de mălai dulce

Budincă de mălai dulce Ingrediente: 3 ceşti mălai 1 ceaşcă făină albă 4 linguri zahăr 4 linguri ulei 1/2 linguriţă sare 1 sifon un vîrf de cuţit bicarbonat ulei şi făină pentru formă zahăr pudră vanilat   Mod de preparare: Se pun într-un castron mălaiul, făina, zahărul, sarea, bicar­bonatul şi uleiul. Se amestecă cu lingura, […]

Tort crocant

Tort crocant

Tort crocant Ingrediente blat: 10 albuşuri 250 g zahăr pudră 250 g nuci 50 g migdale Ingrediente crema : 3 ouă, 150 g zahăr pudră, 1/2 baton vani­lie pisată cu zahărul, 300 g unt proaspăt, esenţă de cafea din : 10 bucăţi zahăr, 1 balon cicoare, 2 linguri cafea rîşnită, 2 ceşti apă   Mod […]

Sufleu de caise

Sufleu de caise (varianta)

Sufleu de caise Ingrediente: 300 g caise 300 g zahăr 6 albuşuri   Mod de preparare: Punem la foc caisele fără sîmburi, în- tr-o cratiţă cu puţină apă şi cu zahăr. Amestecăm bine de tot. Cînd sînt caisele fierte, scăzute, cu o culoare frumoasă, le dăm printr-o sită de păr. Dacă marme­lada este prea moale, […]

Tort de migdale

Tort de migdale

Tort de migdale Ingrediente: 5 ouă 100 g migdale 100 g zahăr 1 lingură făină 1 lingură pesmet 1 linguriţă unt   Ingrediente sirop : 2 linguri zahăr, 1 lingură apă caldă, cîteva picături de rom (coniac sau lichior de migdale amare). Ingrediente crema : o cremă cu praline , 25 g migdale.   Mod […]

Mazurcă

Mazurcă din: oua, zahar, faina, stafide, smochine, coaja de portocala, vanilie, migdale, unt. Ingrediente: 10 ouă 1 pahar zahăr 1 pahar făină 1 pahar stafide albe 1 pahar stafide negre 1 pahar smochine tăiate mărunt coaja de la o portocală tăiată foarte fin 1 praf de vanilie 1 pahar migdale tăiate unt   Mod de […]

Prăjitură din branză de vacă şi nuci

Prăjitură din branză de vacă şi nuci Ingrediente: 400 g brînză de vacă 4 ouă 3/4 pahar zahăr 200 g nuci pisate 100 g stafide 150 g unt vanilie sau rom grăsime şi făină pentru formă   Mod de preparare: Prăjitură din branză de vacă şi nuci: trece brînza prin maşina de tocat. freacă zahărul […]

Crema de cafea

Crema de cafea

Crema de cafea Ingrediente: 50 g calea 3 gălbenuşuri 100 g zahăr 1 pahar smantana subţire 5 foi gelatină 375 g frişcă   Mod de preparare: Prăjim cafea crudă, o punem într-un castron şi fără să se răcească, turnăm deasupra smîntînă fierbinte, clocotită, Acoperim bine cu un capac şi lăsăm să se răcească. Cînd smîntînă […]

Prăjitură cu spumă de albuş, pe blat de napolitană

Prăjitură cu spumă de albuş, pe blat de napolitană Ingrediente: 1 pachet margarină 200 g zahăr pudră + 13 linguri zahăr pudră 5 ouă 300 g bis­cuiţi simpli 300 g nucă 1 foaie de napolitană   Mod de preparare: Freci spumă margarina cu 200 g zahăr pudră, încorporezi apoi pe rând gălbenuşurile, bis­cuiţii zdrobiţi şi […]

Sufleu de albus cu dulceata de visine

Sufleu de albus cu dulceata de visine

Sufleu de albus cu dulceata de visine din: albusuri, zahar, dulceata de visine, nuci, miere.   Ingrediente: 4 albuşuri 1 pahar zahăr 2 linguri dulceaţă de vişine 10 nuci miere de albine sau sirop     Mod de preparare: Batem albuşurile spumă şi, pe rînd, le amestecăm cu zahărul şi cu dulceaţa, luînd cu lopăţică […]

Tarta de branza cu cirese

Tartă cu branză de vaci

Tartă cu branză de vaci Ingrediente: 4 ouă 4 linguri zahăr 4 linguri făină 1/2 plic praf ce copt sare Ingrediente umplutură: 500 g brânză de vaci 4 linguri zahăr 2 linguri făină 2 ouă 1 plic zahăr vanilat 2 linguri zahăr pudră   Mod de preparare: Baţi spumă albuşurile cu un praf de sare […]

Sufleu cu lapte

Sufleu cu lapte Ingrediente: 300 g lapte 100 g zahăr 40 g făină de cartofi 30 g unt 4 ouă un vîrf de cuţit sare   Mod de preparare: Sufleu cu lapte: Se pune la fiert laptele cu zahărul cînd fierbe laptele se adaugă făina de cartofi amestecată cu puţin lapte rece în alt vas. […]

Crema de piscoturi cu frisca

Pişcoturi cu chimen şi nuci

Pişcoturi cu chimen şi nuci Ingrediente: 250 g făină 2 ouă 130 g zahăr 1 linguriţă untură 1 lingu­riţă bicarbonat 20 nuci curăţate şi pisate 1 linguriţă chimen unt pentru formă   Mod de preparare: Se amestecă împreună ouăle cu zahărul, apoi se adaugă untura, nucile, bicarbonatul, chimenul şi la urmă făina. Se frămîntă bine. […]

Orez cu caise

Orez cu caise

Orez cu caise Ingrediente: orez lapte 10 caise 100-150 g zahăr 2 al­buşuri 1 gălbenuş   Mod de preparare: Facem un orez cu lapte. Cînd este gata, tragem cratita de la foc şi pu­nem un gălbenuş bătut. Cum se răceşte orezul, îl punem într-un vas rezistent la foc. Tăiem caisele în, două, le presărăm cu […]

Chec economic

Chec economic Ingrediente: 125 g unt proaspăt 5 ouă 250 g zahăr 250 g făină vanilie sau coajă de lămîie 1 praf de copt unt şi făină pentru formă   Mod de preparare: Chec economic: Se freacă zahărul cu untul şi 4 gălbenuşuri care se pun unul cîte unul, se adaugă un ou întreg, vanilia […]

Clatite cu fructe

Clatite cu fructe Ingrediente: 3 linguri făinâ 2 ouă puţin lapte 500 g fructe un praf de sare   Mod de preparare: Clatite cu fructe: Batem bine toate produsele la un loc şi facem un aluat mai grosuţ. Dacă nu avem lapte, putem pune smîntînă şi pu­ţină apă. Luăm orice fel de fructe, caise, prune […]

Caise gratinate la cuptor

Caise in aluat

Caise in aluat Ingrediente: aluat pentru prăjit 10 caise 1 lingură zahăr cîteva picături de rom l/2 lingură unt sau un­tură   Mod de preparare: Alegem caise frumoase, nu pjea coap­te. Le scoatem sîmburii. Tăiem fiecare caisă în două. Le punem într-un castron şi le presărăm cu puţin zahăr pisat. Le stropim cu cîteva picături […]

Clatite cu crema de linte

Clătite cu cremă de banane

Clătite cu cremă de banane Ingrediente clatite: 2 ouă 2 căni sifon 4 lin­guriţe zahăr 1 cană făină ulei sare Ingrediente cremă: 6 banane 2 gălbenuşuri 1-2 linguri smântână 1 lingură zahăr pudră Mod preparare clătite: Baţi ouăle cu zahărul şi puţină sare, adaugi sifonul, făina în ploaie şi amesteci până obţii o compoziţie ca […]

Mere in sirop

Mere cu frisca

Mere cu frisca Ingrediente: 5 mere 3 linguri zahăr l/2linguriţă peltea 1 ceaşcă frişcă   Mod de preparare: Alegem mere potrivite. Le curăţăm şi le scoatem seminţele. Le punem să fiarbă întregi cu zahărul şi cu un pahar de apă. Le lăsăm să fiarbă încet, pînă ce se for­mează un sirop bine legat. Apoi le […]

Tort aromat cu cirese

Tort de albus

  Ingrediente: 250 g zahăr pudră 4 albuşuri 1 linguriţă unt 500 g frişcă   Mod de preparare: Batem albuşurile, adăugăm zahărul in albuşuri şi batem din nou.Ungem cu unt o tavă şi o ţinem puţin la rece. Luăm un cornet cu săculeţ, pu­nem în el aibuşul bătut spumă cu zahăr şi facem pe tavă […]

Cornet cu frişcă sau cremă

Cornet cu frişcă sau cremă

  Ingrediente: 100 g unt 100 g zahăr pudră 1 ou 1/2 pahar vin 2 linguri ulei 2 linguri rom făină cît cuprinde Ingrediente crema: 500 g lapte, 2 linguri făină, 3 ouă, 100 g unt, 250 g zahăr, 1 praf de vanilie, ou pentru uns.   Mod de preparare: Se freacă untul cu zahărul […]

Sufle aromat de mere

Sufleu de mere cu scortisoara

  Ingrediente: 6 mere mari 6-7 albuşuri 1/2 pahar zahăr scorţişoară pisată   Mod de preparare: Se bat spumă albuşurile şi se amestecă cu zahărul şi cu o pastă din mere obţinută prin coacerea merelor şi trecerea lor prin sită. Se adaugă scorţişoară pisată, se pune în formă smălţuită sau de piatrăşi se ţine la […]

Trufe de cafea

Trufe de cafea

  Ingrediente: 1 gălbenuş de ou 250 g zahăr pudră 250 g unt 1 linguriţă esenţă de cafea naturală ciocolată granulată sau cacao   Mod de preparare: Se freacă gălbenuşul cu zahărul pînă ce se face ca o cremă, adăugînd cîte un pic de esenţă de cafea rece şi bine strecu­rată. Separat se freacă untul […]

Tartelete cu aspic de caise

Caise si mere in albus

  Ingrediente: 8 caise 500 g mere 2 linguri zahăr 2 albuşuri   Mod de preparare: Curăţăm merele de coajă şi le tăiem în patru, ca pentru compot. Le punem într-o crăticioară cu puţină apă şi cu o lingu­riţă de zahăr şi le aşezăm pe plită. Cînd merele au fiert pe jumătate, adăugăm caisele tăiate […]

Gogosi (Chafele)

Gogosi (Chafele) Ingrediente: 6 linguri făină 1/2 lingură ulei 15 g drojdie sare apă (cit cuprinde compoziţia) ulei pen­tru prăjit   Mod de preparare: Gogosi (Chafele): După ce amestecăm bine produsele, lă­săm aluatul să crească. Cînd a crescut, îl batem din nou şi îl lăsăm să crească, încingem uleiul într-o tigaie şi cu o lin­guriţă […]

Caise gratinate la cuptor

Caise cu frisca

Caise cu frisca Ingrediente: 10 caise 200 g zahăr 1/2-2 pahar apă 500 g friscă   Mod de preparare: Tăiem în două jumătăţi egale caise conservate (în borcan) sau proaspete, nu prea coapte. Punem într-o cratiţă zahărul cu apa, lăsîndu-1 să se topească la foc moale. Adăugăm caisele, tragem cratiţa la foc iute să dea […]