Tocana de inimi cu smantana

Tocana irlandeza

Este o mâncare grea, săţioasâ, ce se prepară din carne de miel, oaie sau berbec, care a existat întotdeauna din belşug în Irlanda, datorită importanţei industriei de prelucrare a lânii. Vreme de secole, ea fost una dintre preferatele irlandezilor. Se prăjeşte o bucată de ceafă de berbec în grăsime până se rumeneşte, căpătând o culoare […]

Carnea de fazan

Carnea de fazan – Până în secolul XVI, fazanii se creşteau în gospodării ca puii de găină. Carnea lor fragedă şi albă era deosebit de apreciată în perioada Renaşterii. O pereche de fazani gătiţi perfect pot constitui o experienţă culinară inegalabilă. Tot secretul stă în timpul de preparare, întrucât dacă este ţinută prea mult la […]

Carnati cu ficat

Carnatii andouille

Carnatii andouille au devenit de-a lungul vremii un ingredient-cheie al numeroaselor feluri de mâncare specifice bucătăriei Cajun, din Texas şi Louisiana. Printre aceste mâncăruri se numără gumbo, jambalaya şi etouffee. Deşi originea lor este incertă – sunt menţionaţi încă din Evul Mediu – se ştie că primii cârnaţi andouille au fost preparaţi din burtă şi […]

Miel cu prosciutto la cuptor

Lechazo asado

Lechazo asado este una dintre capodoperele bucătăriei spaniole. Lechazo este denumirea unui miel foarte de tânăr, care nu cântăreşte mai mult de 7,5 kg şi care se taie până în 30 de zile, înainte de a fi înţărcat ( de altfel, cuvântul „lechazo” este înrudit cu leche, în spaniolă lapte). Asado înseamnă literal „fript”. Pentru […]

retete

Tjalknol

Suedezii consumă mai mult vânat decât orice alt popor, mai ales carnea de elan şi de ren. Tjalknol este mâncarea de petrecere preferată a suedezilor, dar ea se serveşte în mod tradiţional şi în timpul Crăciunului. Pentru petrecerile cu mai mulţi invitaţi, o halcă de friptură de elan este perfectă. Numele acestei mâncări este compus […]

Carne de iepure cu legume sotate si vin

Carnea de iepure

Iepurii de casă au fost aduşi în Anglia de către normanzi în secolul XI, fiind crescuţi atât pentru carnea lor, cât şi pentru piele. Erau ţinuţi în curţi pavate, astfel încât puteau fi prinşi cu uşurinţă. In decursul următoarelor opt secole, iepurii care au scăpat din îngrăditurile în care erau ţinuţi s-au răspândit pe tot […]

retete

Blanquette de veou

Blanquette de veou este povestea culinară a unei ascensiuni miraculoase. Inventat cu câteva secole în urmă, acest fel de mâncare reprezenta iniţial o modalitate de valorificare a resturilor de carne. La începutul secolului XIX, când s-au infiintat primele restaurante în Franţa, blanquette de veau deţinea deja statutul de vedetă gastronomică pe care îl are şi […]

Sangerete ardelenesc

Black pudding

Black pudding este numele unui tip de cârnat cunoscut în întreaga lume, sângeretele. Ingredientul principal este sângele care, atunci când este fiert, se întăreşte şi devine roşu închis. El se amestecă apoi cu slănină tocată şi cu cereale (de regulă ovăz) şi se umple în maţ. Cârnatul are un gust delicat şi un aspect interesant. […]

Cotletele de miel

Cotletele de miel – Cotletele sunt printre cele mai apreciate părţi ale unui miel tânăr datorită cărnii fragede şi aromate. Cotletele sunt de două feluri: cele care provin din regiunea coastelor sau cele din partea din spate. Primele sunt ceva mai mici, dar mai gustoase decât celelalte. Bucata de carne cu os se savurează cel […]

Iahnie de fasole

lahnie de fasole cu carne de porc

lahnia de fasole cu carne de porc ne face să ne gândim la o serie de imagini: sub un pod, un vagabond cu pielea arsă de soare şi vânt, îşi încălzeşte la foc o conservă de iahnie cu carne de porc; un grup de cercetaşi amestecă într-un ceaun, undeva, în adâncurile pădurii; soldaţi în tranşee […]

Friptură de porc cu fructe

Carne aromata

Farmecul francez al acestui fel de mâncare se datorează vinului roşu folosit la prepararea lui. Se alege o bucată de carne cu o dimensiune potrivită pentru fierbere, spre exemplu vrâbioară sau capac de vită. Carnea trebuie marinată peste noapte, cel puţin 12 ore, într-un amestec de vin roşu, ulei de măsline, usturoi şi condimente. O […]

Cum se prepara Carne de vita Wellington

Carnea de vita Wellington

Legătura între acest fel de mâncare şi ducele care l-a învins pe Napoleon la Waterloo este oarecum neclară (unii sugerează că ar fi fost unul dintre felurile de mâncare preferate ale ducelui, alţii invocă un bucătar francez care a vrut să profite de pe urma celebrităţii acestuia). Oricare ar fi legătura, acest fel de mâncare […]

Pulpa de caprioara fusion

Pulpa de caprioara fusion – In ultimii 20 ani, echipe de bucătari neozeelandezi au călătorit prin toată lumea pentru a-şi face cunoscută experienţa în materie de preparare a cărnii de căprioară. Dornici să găsească noi moduri de a găti acestâ carne, ei au creat reţete surprinzătoare, combinând ingredientele asiatice cu cele europene. Drept răspuns la […]

Biryani cu carne de caprioara

Biryani cu carne de caprioara

Incepând din anul 1834, aproximativ 500 000 de indieni, în special din regiunile Bihar şi Uttar Pradesh, au emigrat în Mauritius pentru a lucra. Pe lângă limba şi cultura lor, ei au adus şi mâncărurile indiene specifice, printre care biryani. Mauritius este însă o fostă colonie franceză, francezii fiind cei care au adus în această […]

Carnea de prepelita

Carnea de prepelita – Prepeliţele se cresc în număr foarte mare, atât pentru carnea lor, cât şi pentru ouăle delicioase. De mici dimensiuni, aceste ouă sunt considerate un deliciu culinar. Pe vremuri, prepeliţele sălbatice migrau în număr foarte mare şi puteau fi prinse cu uşurinţă. Istoricul roman Plinius relatează povestea unei corăbii care s-a răsturnat […]

Pui Tandoori

Specialitati: Pui Tandoori

Tondoor este numele unui cuptor cilindric de lut. Alimentele coapte în acest cuptor au o aromă caracteristică şi poartă numele de tandoori. Tikka înseamnă „tăiat în bucăţi cât o îmbucătură”, iar maşala este un amestec de condimente ce variază în funcţie de regiunea din care provin şi de mâncarea în care se adaugă. Cuvântul maşala […]

Pateuri cu branza dulce

Pateuri englezesti

In bucătăria englezească, pateurile au o tradiţie lungă, datând încă din Evul Mediu. De-a lungul anilor s-au inventat diverse variante, însă formula de bază, cu carne şi legume coapte într-un înveliş de aluat, a rămas neschimbată. Dintre aceste pateuri, cele mai cunoscute sunt cele de Cornwall. Iniţial ele erau alimentul de bază al minerilor. Pe […]

Tocanita de vita cu tarhon

Tocanita frantuzeasca de vita

Acest fel de mâncare clasic al bucătăriei franceze este probabil una dintre cele mai nobile variante ale unei tocăniţe din carne de vită. Ea poate fi preparată cu mult timp înainte de a fi servită, lăsând aromele să inunde treptat bucătăria. Poate fi o alegere bună pentru o petrecere cu mulţi oaspeţi, atenţia gazdei fiind […]

Piepti de porumbel prajiti cu afine

Carnea de porumbel

Carnea de porumbel este închisă la culoare şi foarte fină, neavând fire de grăsime. Ea este foarte gustoasă atunci când este înăbuşită, fiartă foarte încet sau friptă în sânge. Carnea pentru salata caldă de porumbel se poate prepara în oricare dintre aceste moduri. In Sicilia carnea de pasăre sălbatică se prepară înăbuşit. Pasărea se introduce […]

Carnea de potarniche

Carnea de potarniche – Potârnichea scoţiană este unică în Marea Britanie, fiind o rudă îndepărtată a potârnichii obişnuite. Potârnichea scoţiană se hrăneşte cu lăstarii de iarbă-neagră care acoperă în timpul verii ţinuturile din partea de nord a Scoţiei. Majoritatea potârnichilor scoţiene se găsesc în ţinuturile mlăştinoase din comitatul Yorkshire. Mulţi cunoscători consideră că aroma cărnii […]

Gasca umpluta

Rata afumata

Aceasta este o specialitate culinară specifică provinciei Sichuan. Ceaiul se cultivă aproape peste tot în China, fiecare provincie producând aproximativ cincizeci de sortimente de ceai. Ca şi în cazul altor mâncăruri chinezeşti clasice din raţă, şi pentru aceasta este necesar un timp de preparare destul de lung. Mai întâi, raţa se lasă 12 ore într-un […]

Friptura au poivre

Friptura au poivre: Puţine sunt mâncărurile în care piperul joacă un rol atât de important. Cu această ocazie, ne vom permite să cheltuim ceva mai mulţi bani pe boabe de piper scumpe, verzi, albe şi roşii, datorită cărora gustul fripturii va fi mai complex, iar aspectul mai impresionant. Boabele de piper se zdrobesc într-un mojar. […]

Mic dejun cu oua si branza

Mic dejun antimahmureala

Mic dejun clasic antimahmurealâ, Ulster fry este o mâncare extrem de grasă. De altfel, aşa şi trebuie sâ fie, pentru a-i satisface pe iubitorii acestei mâncări. Cererea este atât de mare, încât majoritatea restaurantelor care l-au inclus în meniurile lor îl oferă de-a lungul întregii zile şi nu doar dimineaţa. Acest mic dejun oferă unei […]

Vanat cu garnitura de gutui coapte

Mistretul salbatic

Mistreţul sălbatic şi-a câştigat respectul vânătorilor datorită colţilor înfricoşători, dar şi vitezei impresionante cu care aleargă. Imagini înfăţişând mistreţi pot fi văzute pe instrumente celtice de bronz, dar şi în picturile medievale, în tapiseriile din perioada Renaşterii şi în miniaturile asiatice care înfăţişează scene de vânătoare. Mistreţul a devenit un animal ritualic celebrat cu prilejul […]

Casserole de căprioară sau Tocănița de căprioară la cuptor

Casserole de căprioară sau Tocănița de căprioară la cuptor:  Acesta este unul dintre cele mai simple moduri de a găti carnea de căprioară, şi ca atare se bucură de o mare popularitate, mai ales pentru mesele cu mulţi invitaţi. Casserole de caprioara (sau tocăniţa de căprioară la cuptor) este una dintre acele mâncăruri care capătă […]

Bibilica

Bibilica – Bibilicile, nişte păsări cu un penaj foarte frumos cu mmici pete negre, sunt originare din Etiopia. Romanii le-au adus în Europa, consumându-le la banchete, ca simbol al opulenţei. Francezii au fost cei a care au început să crească bibilicile (pintade) în număr mare încă din secolul XV. Astăzi, majoritatea sunt crescute în Belgia. […]

Carnea de vanat

Carnea de vânat, cu aroma ei complexă, este foarte potrivită pentru prepararea terinelor şi a pateurilor. Pentru a nu fi prea uscate se introduc şi ingrediente precum untul, untura de porc sau pesmetul înmuiat în smântână. Valoare nutrițională ridicată: Carnea de vânat este bogată în proteine ​​și conține o gamă variată de vitamine și minerale […]

Iepure de casa umplut si fiert

Iepurii de casa

Iepurii de casă sunt originari din Maroc şi Peninsula Iberică şi iniţial nu puteau fi întâlniţi decât în vestul bazinului mediteraneean. In secolul III, romanii au introdus iepurii şi în Italia, ca sursă de carne. De altfel, romanii au fost cei care au folosit pentru prima dată ţarcurile pentru creşterea iepurilor. Uneori, în timpul transporturilor, […]

retete

Specialitati mongoleze

La începutul secolului XVI, triburi de luptători moguli au invadat India, unificând mai multe regate şi formând un imperiu puternic, care a rezistat timp de aproape 300 de ani. Primul rege mogul care a domnit în India, Babar, venea din Asia Centrală. Pentru că detesta atât cultura şi clima, cât şi mâncarea din noua sa […]

Carne de caprioara cu fructe de padure

Carnea de vanat: caprioara

Carnea de vanat: caprioara: Cuvântul englezesc venison (provenind din latinescul venare, care înseamnă „a vâna”) era iniţial utilizat cu referire la toate animalele sălbatice „nobile”. Printre acestea se numărau mistreţul, iepurele sălbatic şi căprioara. Carnea de caprioara Astăzi, insă, acest termen se foloseşte exclusiv pentru carnea de căprioară. In multe ţări, inclusiv în Statele Unite, […]

Friptura din pulpa de caprioara

Friptura din pulpa de caprioara: Dintre toate felurile de vânat, carnea de căprioară s-a bucurat dintotdeauna de cel mai mare respect. Uneori ea era oferită doar oaspeţilor de seamă, alteori se consuma la ospeţe, fiind un dar obişnuit între îndrăgostiţi, în perioada în care o curta pe Anne Boleyn, regele Henry VIII i-a trimis în […]

Rata Pekin

Specialitati: Rata Pekin

Pekinul este de multă vreme un important centru gastronomic, având multe restaurante în care se servesc mâncăruri din toate provinciile Chinei. Insă această mâncare cu carne de raţă, care poartă numele oraşului Pekin, îşi are de fapt originile undeva în centrul Mongoliei şi a fost adoptată de restaurantele din Pekin în secolul XIX. De aici […]