Jalfrezi de pui

Jalfrezi de pui

Jalfrezi nu este o mâncare tradiţională indiană, ci mai mult o metodă de preparare a alimentelor. Jhal înseamnă „foarte condimentat”, iar frezi „prăjit uscat”, adică prăjit în foarte puţin ulei. amestecând mereu. Unii consideră că acestă mâncare este originară din provincia Baltistan. Coloniştii englezi au angajat bucătari indieni, care obişnuiau să prăjească resturile de carne […]

Biftec cu sos aioli

Specialitati: Biftec tartar

Se spune că tătarii obişnuiau să frăgezească bucăţi de carne de vită asezându-le între şa şi spinarea calului. După o lungă călătorie călare, carnea era suficient de fragedă pentru a putea fi consumată crudă. In prezent, metodele sunt mai rafinate. Se alege o bucată de carne de vită (muşchi sau vrăbioară), care se toacă fin […]

Muschi de porc cu bulete de cartofi

Mezeluri italienesti

O categorie de insaccati sunt mezelurile fierte, mortadella fiind cel mai renumit dintre acestea. Deşi îşi are originile în Bologna, ea se prepară în diverse variante şi în alte regiuni ale Italiei. Fabricată din carne de porc tăiată mărunt, aproape zdrobită, mortadella are o culoare rozalie uniformă, întreruptă de mici bucăţi de grăsime crudă de […]

Friptura de iepure cu piure

Iepurele salbatic

In Marea Britanie există două specii de iepure sălbatic: iepurele brun şi iepurele cenuşiu. Cel brun este cunoscut pentru comportamentul său ciudat, oarecum nebunesc, din timpul perioadei de împerechere, motiv pentru care a fost dintotdeauna asociat cu vrăjitoria. Vânătorii si amatorii de delicatese consideră că iepurele brun este un animal nobil, carnea lui densă, slabă, […]

Mazăre bătută cu usturoi, ceapa si cartofi

Mazarea

Mazarea. Pisum sotivum este denumirea familiei de plante care cuprinde o largă varietate de soiuri de mazăre, răspândite în întreaga lume. Cu secole în urmă, experimentele cu mazăre cu bob neted galben şi cu bob zbârcit verde i-au permis lui Gregor Mendel să elaboreze teoria genelor dominante şi recesive. In secolul XVI, când mazărea fragedă […]

Oyako don

Oyako don

Denumirea acestui fel de mâncare reprezintă răspunsul dat de japonezi la întrebarea. „Ce a fost mai întâi: puiul sau găina?” Este un răspuns tipic zen. Această mâncare este nu doar delicată, ci şi foarte gustoasă, constituind una dintre mărcile caracteristice ale bucătăriei japoneze. Oyako don înseamnă „părinte şi copil”, aluzie la faptul că pentru prepararea […]

Fasole patata

Fasole patata

Fasole patata. Acest soi de fasole provine din Africa, dar se cultivă în prezent în numeroase ţări din lumea întreagă. Fasolea pătată a ajuns în Statele Unite, traversând Indiile de Vest, iar astăzi joacă un rol special în bucătăria specifică regiunilor sudice ale Americii. După Războiul de Secesiune american, cunoscutul agronom George Washington Carver a […]

Bowl of red

Bowl of red

Mâncarea cunoscută în general sub denumirea de chilii con carne, sau pur şi simplu chilii, este numită în sud-vestul Statelor Unite bowl of red. Originile ei sunt incerte, însă chilii, adică ardeii iuţi care dau vigoare acestei mâncări, reprezintă 0 parte integrantă a bucătăriei mexicane. Astfel a apărut o teorie conform căreia varianta cu carne […]

Haggis

Specialitati: Haggis

Haggis este o mâncare tradiţională, servită deseori cu ocazia unor mese festive. Ea are o semnificaţie deosebită pentru scoţienii de pretutindeni. Originile sale sunt străvechi. Haggis îşi datorează existenţa faptului că ingredientele principale, diverse măruntaie de miel şi de berbec, sunt perisabile şi necesită o preparare imediată. Iniţial, măruntaiele se conservau prin sărare, fiind apoi […]

Faggots – tradiţională în Ţara Galilor şi renumită în întreaga Mare Britanie

Faggots reprezintă o combinaţie unică de măruntaie, tradiţională în Ţara Galilor şi renumită în întreaga Mare Britanie, în special în zona industrială din nord (unde se numesc şi „raţe aromate”). Muncitorii din minele de cărbune au avut o contribuţie majoră la consolidarea rolului acestor chiftele în analele istoriei culinare engleze, ele fiind mâncarea de prânz […]

Pui Chu Hou

Pui Chu Hou

Chu Hou era numele unui bucătar care lucra în apropierea provinciei Canton la începutul secolului XIX. Se crede că el a inventat atât faimoasa pastă de soia care poartă acelaşi nume, cât şi mai multe feluri de mâncare din carne de pui şi fructe de mare, pentru prepararea cărora se folosea această pastă. Pasta de […]

Muguri de fasole

Muguri de fasole

O mare parte din alimente şi-au pierdut deja proprietăţile nutritive atunci când ajung la consumator. Spre deosebire de acestea, mugurii de fasole sunt un aliment „viu”. Seamănă cu o mică fabrică de alimente, care tocmai şi-a deschis depozitul de energie, enzime şi vitamine provenite din boabele de fasole mung, oferindu-le pe toate într-un ambalaj dulce, […]

Plăcintă cu vită şi bere

Placinta cu vita si stridii

A existat o vreme în care stridiile erau ieftine, se găseau din belşug şi reprezentau mâncarea celor săraci, iar plăcinta cu carne de vită şi stridii era o modalitate ieftină de a-ţi asigura hrana de bază. La fel ca multe dintre mâncărurile noastre preferate, şi aceasta a supravieţuit din generaţie în generaţie, în ciuda faptului […]

Sweetbreads

Sweetbreads este denumirea ironică a unui fel de mâncare, care nu este nici dulce şi nici nu se prepară din pâine, ci din timusul şi pancreasul unui viţel sau miel. Aceste măruntaie sunt albe, au o formă neregulată şi o consistenţă compactă, tare. Sunt extrem de perisabile, fiind astfel un ingredient care trebuie cumpărat dimineaţa […]

Tocanita cu rinichi

Devilled kidneys

Cuvântul devilled, folosit în denumirea acestui fel de mâncare, sugerează că este vorba despre o mâncare picantă, cel puţin după standardele bucătăriei engleze. Conform tradiţiei, însă, ei se servesc la micul dejun, astfel încât se condimentează moderat. Spre sfârşitul perioadei victoriene $i în timpul domniei regelui Edward, mâncarea aceasta a devenit unul dintre felurile de […]

Bresaola

Originară din regiunile alpine ale Italiei, bresaoia este o bucată de carne de vită macră, care se sărează si se usucă până se maturează. Bresaola se prepară dintr-o bucată de carne foarte macră (de exemplu mijlocui pulpei de vită), produsul final având o culoare roşie închisă, care aminteşte de frunzele uscate ale toamnei, şi o consistenţă […]

Gulas cu naut si carne de porc

Specialitati: Gulas unguresc

Când spui gulaş, te gândeşti automat la Ungaria, în mod ironic însă, în Ungaria cuvântul gulaş nu se referă la un fel de mâncare, ci la persoana care mână o turmă de vite – văcarul. Ceea ce noi numim gulaş, există în Ungaria sub altă denumire. Lăsând semantica la o parte, gulaşul nu este nimic […]

Fasole la cuptor

Fasole adzuki

Acest soi de fasole cu boabe mici şi roşii, cu o dungă albă, nu se mănâncă doar în Japonia, ci în tot Orientul îndepărtat. Fasolea adzuki se foloseşte ca ingredient la prepararea tocăniţelor şi a piureurilor, se serveşte cu orez şi alte soiuri de cereale, se face din ea o pastă dulce, sau se consumă […]

Specialitati: Vindaloo

Vindaloo a apărut în India, atunci când era considerat cel mai picant curry indian. Deşi populaţia din Goa menţine tradiţia din carne de porc marinată în vin şi usturoi preparării sale cu carne de porc, puiul şi mielul (vinho şi al ho) în Goa, pe vremea când oraşul au devenit şi ele ingrediente acceptate pe […]

Bucataria Indiana

Specialitati indiene

Specialitati indiene – Acest curry, o specialitate nord-indiană, este de cele mai multe ori asociat cu regiunea Kashmir. Cuvântul rogan înseamnă „ulei”, iar josh este considerat un derivat al cuvântului folosit pentru carne. Se găteşte întotdeauna din carne de miel sau berbec, pulpă, ciolan sau spată. Precum numeroase alte reţete indiene, şi prepararea acesteia începe […]

Burgoo

Burgoo

Acest fel de mâncare neobişnuit are adepţii săi, în special în statul american Kentucky şi în împrejurimile sale. Istoricii culinari susţin că a traversat Oceanul Atlantic spre America, prin intermediul marinarilor care găteau pe vapoare un terci din făină de bulgur (denumirea burgoo provine din cuvântul bulgur.) Astăzi, burgoo are un statut special în Kentucky, […]

Stufat delicios de miel

Kleftiko – Stufat de miel

In Grecia, denumirea de kleftiko se referă la orice fel de mâncare acoperit şi copt. Deşi greaca este o limbă străveche, kleftiko este un cuvânt relativ recent. A apărut în prima parte a secolului XIX, când Grecia lupta pentru a-şi câştiga independenţa faţă de Imperiul Otoman. Clefţii erau un grup de bărbaţi care. dintr-un motiv sau […]

Specialitati: Cheeseburgerul

Cheeseburgerul este o apariţie relativ recentă în domeniul gastronomiei, dar a devenit o mâncare populară datorită uşurinţei cu care se prepară şi se transportă, precum şi a unei promovări eficiente. Primele variante, numite homburgers, au apărut în 1890, la Hamburg, în Germania, şi au devenit populare în 1904, cu ocazia Expoziţiei Mondiale din St. Louis. […]

Salată de prosciutto şi pepene

Mezeluri

Există două mari categorii de satumi. Insaccati sunt acele salamuri din carne fin mărunţită, amestecată cu condimente şi îndesată bine în maţ, care sunt lăsate la uscat. Uscarea este una dintre etapele procesului de conservare, de-a lungul căreia se evaporă umezeala din carne, însă au loc şi alte procese, a căror explicaţie ştiinţifică nu poate […]

Specialitati indiene: Dopiaza

Specialitati indiene: Dopiaza

Dopiaza este un curry indian, nu foarte picant. Cuvântul dopiaza înseamnă „două cepe” şi se referă la faptul că în această mâncare cepele se adaugă în două etape. In prima etapă, ele se prepară împreună cu carnea de miel şi condimentele, până se înmoaie, devenind dulci, în a doua etapă se adaugă din nou cepe, […]

Puiul bang-bang

Specialitati: Puiul bang-bang

Puiul bang-bang este o mâncare tipică de stradă din regiunea Sichuan. Ea îşi datorează numele faptului că puiul trebuie bătut, atât pentru a se frăgezi, cât şi pentru a fi rupt în bucăţi, cu ajutorul unui băţ greu din lemn, numit bon, de unde şi celălalt nume pe care îl mai poartă acest fel de […]

Melci cu sos de rosii

Midii de stanca in spuma de coriandru

Acest preparat, aparţinând „gastronomiei moleculare”, cum se numea cândva această ramură a gastronomiei, a fost creat de către maestrul bucătar Ferran Adriâ, proprietarul restaurantului El Bulli din oraşul catalan Rosas. In „gastronomia moleculară” se folosesc tehnici ştiinţifice de preparare a alimentelor, în scopul descoperirii unor noi arome. La începutul anilor ’90, Adriâ făcea tot felul […]

Pastirma de vita

Pastirma de vita este denumirea unui fel de carne de vită, uscată şi sărată, care provine din Turcia, unde se consumă şi astăzi în cantităţi mari. Numele provine dintr-un cuvânt turcesc care înseamnă „presat” şi se referă la modul în care călăreţii turci conservau carnea, aşezând feliile sub şa, lateral, unde erau bine presate. Cea mai […]

Specialitati: Placinta ciobanului

Este o mâncare inventată la mijlocul secolului XIX în nordul Angliei şi în Scoţia, care a constituit iniţial o modalitate de valorificare a resturilor rămase de la friptura de duminică. Popularitatea ei a crescut odată cu inventarea maşinii de tocat carne. în mod tradiţional, se foloseşte carne de miel sau de berbec (aceeaşi mâncare făcută […]

Cartofi cu roşii şi mozzarella gratinată

Specialitati: Musacaua

Musacaua este un fel de mâncare originar din Turcia, care s-a răspândit în toate ţările aflate sub influenţa fostului Imperiu Otoman. Turcii, grecii, croaţii, bulgarii şi alte popoare au propriile variante ale acestei mâncări. In România, musacaua se găteşte cu cartofi şi este o mâncare tradiţională. Variantele care s-au impus în lumea întreagă se datorează […]

retete

Cholent

Cholent este un fel de mâncare ce îşi are originile în Franţa medievală. Denumirea provine probabil de la cuvintele franceze chaud (cald) şi lent (lent). In secolul XIV, cholent a migrat spre Germania, unde cuvântul a intrat în vocabularul idiş, iar mâncarea a luat o formă mai apropiată de cea cunoscută astăzi. Acest fel de […]

Bucataria Indiana

Stufat Kashmir

Stufat Kashmir – Kashmir, o regiune situată la graniţa dintre Pakistan şi India, este atât de diferită de ambele ţări, încât autorii cărţilor de bucate îi acordă o atenţie specială. Este o regiune deosebit de fertilă, din care provin diverse produse devenite legendare, unele dintre ele nefiind disponibile în alte părţi ale lumii. Stufatul de […]