retete

Divinity

Divinity Acest desert numit şi divinity candy sau divinity fudge este un amestec de fudge combinat cu albuşuri de ou bătute cu zahăr. Provenienţa desertului este incertă. Probabil a apărut în Statele Unite la sfârşitul secolului XIX sau la începutul secolului XX. în acea vreme, se obişnuia să se facă schimb de reţete între prieteni […]

retete

Barfi cu nuca de cocos

Barfi cu nuca de cocos Bârfi sau burfi este un desert indian moale. Ingredientul principal este khoya, un preparat din lapte proaspăt de consistenţa unei paste groase, care se obţine prin fierbere şi amestecare continuă la foc mic. Khoya se poate, din fericire achiziţiona şi în comerţ, sau se poate prepara prin fierberea în apă […]

Vinurile in lume

Filtrarea vinului

Prin filtrare, tulburarea se elimină destul de rapid, însă nu întotdeauna cu un efect de durată. Vinul se trece printr-un filtru, care desfăşoară o acţiune de cernere – reţine, aşa cum este de aşteptat, corpusculii cu un diametru mai mare decât orificiile sale, reţine particulele – chiar şi cele foarte mici – cu o sarcină […]

Arpagicul

Arpagicul creşte cam peste tot în emisfera nordică, inclusiv în ţinuturile friguroase, cum sunt Siberia, Suedia şi America de Nord. Romanii au adus arpagicul în Europa de Vest, unde erau condiţii prielnice, iar acum acesta este una dintre cele mai cunoscute şi uşor de cultivat plante de grădină. In trecut, arpagicul era cunoscut ca „fratele […]

Iarba-mare

Extrem de neobişnuită, dar valoroasă, este si iarba-mare. Se spune că Elena din Troia culegea această rădăcină atunci când a fost prinsă de Paris. Romanii mâncau rădăcina zaharisită, pentru a le facilita digestia, iar în Evul Mediu aceasta era vândută sub formă de tablete plate şi roz pentru a ameliora indigestia şi astmul şi pentru […]

Socul – Beneficii pentru sănătate, Utilizări culinare și Tradiții populare

Socul – Beneficii pentru sănătate, Utilizări culinare și Tradiții populare. Socul e o plantă amară, iute, răcoritoare, care scade temperatura, reduce inflamaţiile, calmează iritaţiile şi are proprietăţi diuretice. Florile parfumate şi bobiţele de un mov-închis conţin agenţi anticatarali, în timp ce frunzele au proprietăţi antiseptice şi insecticide. Apa de flori de soc se foloseşte pentru […]

Mousse au chocolat sau petit pots de chocolat

Mousse au chocolat sau petit pots de chocolat

Mousse au chocolat sau petit pots de chocolat Acest desert este foarte simplu de preparat, devenind astfel preferatul cinelor cu oaspeţi. Servit în porţii individuale, în forme speciale sau ceşti de cafea, se numeşte şi petit pots de chocolat – mici boluri de ciocolată. Se folosesc ingrediente dintre cele mai fine, precum ciocolata amăruie cu […]

Mirodenii verzi

Mararul

Mararul – Numele provine din vechiul cuvânt norvegian dilla, care înseamnă “a adormi” sau “a linişti”. Are uşoare proprietăţi sedative. Se folosesc atât seminţele, cât fi frunzele de mărar. Apa de mărar, cunoscută ca poţiune carminativă, a fost folosită de-a lungul timpului pentru calmarea colicilor şi pentru a linişti bebeluşii. In Evul Mediu, mărarul era […]

Brusturele

Se găseşte deseori pe marginea drumurilor prăfoase şi în zonele sălbatice din ţinuturile cu climă temperată. Frunzele amare ale acestei plante sabatice se pot fierbe alături de păpădii, dar de obicei se foloseşte rădăcina pentru a prepara bere de păpădie şi de brusture. Gustul brusturelui este duce-astringent, iar textura sa e lipicioasă. Rădăcinile brusturelui pot […]

Levantica

Levantica. Levănţica era una dintre plantele esenţiale din grădinile cu plante medicinale ale călugărilor de demult. Aroma sa dulceagă e inconfundabilă, şi se spune că are efecte antidepresive şi de înveselire. Parfumul său durează mult şi e foarte popular în industria de profil. Levănţica are proprietăţi calmante şi sedative şi e folosită la tratamentul problemelor […]

Paprika

Paprika

Paprika roşie este obţinută din ardei rosii, având mai multă savoare si mai puţina iuţeală decât boiaua. Este ingredientul tradiţional folosit la gulaşul unguresc (preparat cu carne de vită). Otomanii au adus paprika în Ungaria, unde acum a devenit condimentul naţional, fiind folosită în multe preparate din carne şi tratată cu o veneraţie aproape religioasă. […]

Prăjitură răsturnată cu ghimbir şi pere

Clafouti

Clafouti Budinca franţuzească numită clafouti provine din regiunea Limousin din sudul Franţei, numele ei fiind derivat de la un cuvânt din dialectul occitan, care înseamnă „a umple”. Desertul constă dintr-un aluat gros, asemănător celui de clătite, preparat din făină, zahăr, ouă si lapte, care se toarnă peste cireşe îndulcite. Deşi fructele se aranjează, înainte de […]

Fructe nutritive: Strugurii

Vinuri romanesti

Vinuri romanesti: Situată la nord de Bulgaria, de care o separă Dunărea, Romania are o latitudine care corespunde cu cea a Franţei şi este înconjurată de ţările slave balcanice; pe o mică porţiune este scăldată de Marea Neagră. Clima ţării este continentală, influenţată de Dunăre şi de lanţul Munţilor Carpaţi (2.400 m), care formează un […]

Lamaita

Originară din America dc Sud, această plantă a fost adusă în Europa de către conchistadorii suanioli în secolul al XVII-lea. Aici şi-a dobândit renumele pentru uleiurile sale parfumate, folosite pe scară largă în cosmetice şi diverse amestecuri. Planta este folosită cu scop medical, în cantităţi mici, pentru a alina congestia bronhiilor, indigestia şi greaţa. In […]

Fenicul gratinat cu cremă de brânză Brie şi şuncă

Despre Fenicul – Retete cu fenicul

Una dintre cele mai vecin plante cultivate, feniculul e originar din zona mediteraneeană. Era preţuit de către gladiatorii romani, care îl puneau sub formă de cunună pe cap pentru a prinde putere fi îl mâncau pentru a fi sănătoşi. Despre Fenicul – Retete cu fenicul Există două tipuri de fenicul pe piaţă, cel eu frunze […]

Menta – aroma si savoare

Astăzi există numeroase varietăţi de mentă. Originară din bazinul mediteraneean, menta a fost preţuită încă din vremuri străvechi. Grecii şi romanii o foloseau pentru coroane şi ca ornament la masă, dar şi pentru a condimenta vinurile şi sosurile. Romanii au plantat-o peste tot, ca şi primii colonişti englezi din America de Nord, unde e cultivată […]

Galangalul

Galangalul

Galangalul, cunoscut în lumea arabă încă din secolul al IX-lea, a fost introdus în Europa de cruciaţi în secolul al Xlll-lea. A fost folosit ca ingredient principal în prepararea parfumului în perioada medievală, fiind totuşi înlocuit înainte de secolul al XVIII-lea. Galangalul are un gust foarte aromat, o combinaţie de piper şi ghimbir. Galangalul mic […]

Angelica – Planta miraculoasă: Beneficii, utilizări și istorie

Angelica – Planta miraculoasă: Beneficii, utilizări și istorie – este o planta foarte bogată, cu o aromă dulce şi pătrunzătoare. Sunt folosite mat ales frunzele sale uscate. Legenda spune că angelica e un leac pentru cumă, ceea ce i-a consolidat renumele de plantă medicinală tradiţională, de protectoare împotriva răului şi de panaceu universal. Din punct […]

Leusteanul

Leusteanul – esential in bucatarie

Leusteanul – esential in bucatarie. O plantă esenţială, dar subestimată, prezentă în orice grădină, leuşteanul are un gust asemănător cu telina si poate fi folosit într-un număr impresionant de reţete, de la supe la salate. In mare parte neglijat începând cu secolul al XlX-lea, leuşteanul are o aromă bogată şi un frunziş deosebit. E originar […]

Salvia

Salvia era o plantă preţuită în China, Persia şi în Imperiul Roman, fiind considerată sacră şi asociată cu viaţa îndelungată. Salvia are un gust puternic şi e folosită pentru a facilita digestia. Are calităţi antiinfla-matorii şi antiseptice. Există multe soiuri de salvie şi fiecare dintre ele arată bine în grădină datorită frunzelor şi florilor cu […]

Faina de mustar

Mustarul

Mustarul – Romanii au fost probabil primul popor care au înţeles importanţa mustarului în bucătărie şi apoi l-au răspândit în tot imperiul. Numele său provine din două cuvinte latineşti, mustum şi ardere, „suc proaspăt de struguri” şi „a arde”. Se referă la metoda originală folosită pentru a procesa muştarul – era amestecat cu suc de […]

Fenicul gratinat cu cremă de brânză Brie şi şuncă

Feniculul

Seminţele de fenicul au o aromă dulce si plăcută, un gust înmiresmat de anason, si se folosesc pentru a îmbogăţi gustul multor băuturi, preparate din pui, dar si prăjituri. Feniculul are foarte multe întrebuinţări. Seminţele, uscate şi pisate, se folosesc pentru a obţine un ceai deosebit sau se pot adăuga în preparatele din peşte şi […]

Frunza de curry

Curry

Curry-ul e un arbust din sudul Europei fi a început sa fie folosit în bucătărie doar de curând, popularitatea crescându-i prin folosirea lui în bucătăria indiană. E perfect pentru iubitorii mâncărurilor asiatice fi din Orientul îndepănat. Planta de curry seamănă cu levănţica şi e foarte iubită de grădinari pentru frunzişul săuargintiu peren. Frunzele au o […]

Rozmarinul

Rozmarinul creşte în sălbăticie pe coasta mediteraneeană, iar numele său latinesc înseamnă „roua mării”, o referire la florile sale albastre. A fost folosit de bucătari şi botanişti de-a lungul secolelor şi astfel şi-a dobândit renumele de întăritor al memoriei. E utilizat des ca simbol al aducerii aminte. Există multe varietăţi de rozmarin şi toate au […]

Sos de seminte de floarea soarelui

Semintele de marar

Originar din Asia Centrală şi de Sud-Vest, mărarul face flori mici, galbene şi aromate, care se transformă în fructe. Dacă sunt lăsate să crească, culesul poate începe atunci când capătă o culoare galben-maronie, spre sfârşitul verii. Operaţiunea e cel mai bine executată dimineaţa devreme, când planta e încă acoperită de rouă. Seminţele se treieră şi […]

Anasonul

Anasonul. Cu un miros şi un gust relativ dulci, asemănător celui de lemn dulce, anasonul a fost cultivat iniţial în Egiptul antic şi apoi răspândit în lumea arabă, romană şi elenă. Romanii au fost primii care au folosit acest condiment înţepător pentru a da o aromă prăjiturilor pe care le mâncau după masă, uşurându-le digestia. […]

Despre Halva

Despre Halva

Despre Halva Halvaua, care poate avea consistenţa unor bomboane sau a unei prăjituri, în engleză halvc hulwa sau halwa, îşi derivă numele de la cuvântul arab pentru „dulce” sau „bun”. Poate fi savurată în numeroase ţări, din Europa de Es1 şi din Balcani, până în Orientul Mijlociu şi India însă în fiecare ţară se prepară […]

Totul despre Patrunjel

Patrunjelul

Pătrunjelul a fost menţionat prima dată într-un compendiu grecesc de plante din secolul al 111-lea Î.H. ca plantă medicinală, pentru a hrăni caii de război. Romanii îl foloseau la gătit sau pentru împrospătarea aerului şi a respiraţiei. Până în Evul Mediu, a ajuns să fie foarte cunoscut în Anglia, apoi a fost adus în America […]

Mirodenii sanatoase

Cimbrul – una dintre cele mai vechi plante culinare

Cimbrul este una dintre cele mai vechi plante culinare; grecii îi spuneau „thymbra”, iar iromanii îl foloseau ca medicament şi pentru a icondimenta sosurile şi oţeturile. Cimbrul e una dintre primele plante aduse în America de Nord de colonişti, iar acum e cultivat în scop comercial în California. Cimbrul are proprietăţi antiseptice şi se spune […]

Indicatii terapeutice ale mustarului

Varietati de mustar

Varietati de mustar: Există două soiuri de bază de seminţe de muştar: maronii şi albe. Seminţele maronii sunt mai aromate şi mai gustoase, iar cele albe sunt mai iuti. Toate tipurile de muştar sunt combinaţii ale acestor doua seminţe. American – preparat din seminţe albe pisate şi făină, oţet şi colorant. Merge de minune cu […]

Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko – Galaktoboureko este versiunea grecească a tartei sau plăcintei cu cremă. în traducere, numele desertului înseamnă „plăcintă de lapte”. Aceeaşi prăjitură este cunoscută în Turcia sub numele de suflu borek. Crema cu aromă de lămâie se îngroaşă cu semolina (făină de grâu arnăut), se toarnă apoi peste foi subţiri de plăcintă, unse cu unt […]

Jeleu de vin cu prune

Jell-o sau jeleu cu fructe

Jell-o sau jeleu cu fructe: Acest desert strălucitor, numit Jell-O în America de Nord, după numele unei firme ca e îl comercializează, este specific spaţiului anglo-saxon. Jeleul a devenit un desert de larg consum odată cu descoperirea unei gelatine lipsite de aromă, uşor de utilizat. în trecut, alimentele erau gelificate cu clei de peşte obţinut […]