Sorbestreaua

Originară din Anglia şi Europa, a fost introdusă în New England de primii colonişti americani, unde era cultivată în grădini şi apoi s-a extins şi în sălbăticie. Astăzi e folosită rar, deşi Nicholas Culpeper amintea de ea în secolul al XVII-lea şi o considera „atât de bine cunoscută, încât nu mai are nevoie de nicio […]

Chimionul

Chimionul

Seminţele de chimion au o aromă puternică, uşor înţepătoare. Mestecate, seminţele pot elimina indigestiile şi durerile de stomac. Astăzi, chimionul este apreciat pentru minunata lui aromă. Chimionul sălbatic creşte în toată Europa şi Asia, şi recent a început să se cultive şi în America, Canada, Olanda şi Rusia. Nu creşte mai mult de 20 cm […]

Fundite wonton cu susan si inghetata cu susan

Inghetata

Inghetata Ideea de a îngheţa un lichid dulce şi a-l consuma rece, în zilele fierbinţi, a apărut cu cel puţin 2500 de ani în urmă. Chinezii, grecii şi mai târziu romanii aduceau gheaţă şi zăpadă de pe cele mai înalte vârfuri de munte şi le amestecau cu lapte şi sucuri de fructe, pentru a le […]

Caperele

Caperele

Caperele sunt mugurii unei tufe mediteraneene ce creşte în Franţa, Spania şi Italia. Sunt folosite predominant în bucătăria din Africa de Nord şi în tot bazinul mediteraneean, în special în Sardinia. Se utilizează din ce în ce mai des în Occident pentru gustul lor neaşteptat de proaspăt. Din punct de vedere medical, caperele se folosesc […]

Lemnul dulce

Lemnul dulce

Lemnul dulce: Lemnul dulce creste peste tot în bazinul mediteraneean, până în China. Are un gust dulce, aparte si e folosit în cofetărie, dar si in medicină. Gustul special al lemnului dulce vine de la rizom, care e cules, fiert şi filtrat, şi din care se extrage sucul. Pe măsură ce se răceşte, devine solid. […]

Chiftele de legume cu soia

Macul

Seminţele de mac sunt de nepreţuit, oferind un gust special diferitelor produse de patiserie si prăjiturilor. Seminţele de mac au fost folosite pentru proprietăţile lor de calmare a durerii în Grecia antică, Egiptul antic, Italia, India şi Orientul Milociu. Astăzi, macul e cultivat şi folosit drept condiment şi pentru calităţile sale medicale. Seminţele se coc, […]

retete

Despre Kulfi

Despre Kulfi Acest desert aromat, asemănător îngheţatei, se prepară din khoya gros (lapte scăzut şi îngroşat prin fierbere şi amestecare prelungită), ghee (unt limpezit) şi condimente, în special cardamom măcinat şi se îngheaţă deseori în forme conice. Kulfi poate avea diverse arome, cele tradiţionale fiind cele de fistic, mango, cardamom şi şofran. Pe întregul subcontinent […]

Branza Gruyere

Branza Gruyere

Gruyere se numără printre brânzeturile cu cea mai largă utilizare culinară din lume

Crottin de Chavignol

Crottin de Chavignol

Acest sortiment de brânză a primit statutul de appellation controlee în 1976 şi este originară din extremitatea estică a văii Loarei.

Branza Valdeteja

Branza Valdeteja

Valdeteja, o brânză de capră cu un gust foarte puternic, provine din regiunea Leon din nordul Spaniei. Este o brânză nedegresată, albă, cu un conţinut de grăsime de 72% şi o consistentă semitare.

Branza Leerdammer

Leerdammer este denumirea comercială a unei brânze olandeze care mai este cunoscută şi sub numele de Maasdam

Branza

Branza de vaci

Brânza de vaci este o brânză uşoară, semilichidâ din lapte închegat, originară din Europa de Est, oarecum similară brânzei cunoscute în ţările vorbitoare de limbă engleză sub numele de brânză Cottage

retete

Branza Mont d’Or

Fiind cea mai bună brânză din familia celor denumite generic Vacherin, Mont d’Or este fabricată în valea Joux, din vestul Elveţiei.

Dafinul american

Dafinul american a fost probabil una dintre primele plante medicinale care au ajuns în Europa pe la 1560 şi s-a descoperit că are proprietăţi antireumatice, antiseptice şi diuretice. Astăzi, uleiurile sale volatile se extrag din coaja rădăcinii şi sunt folosite pentru parfumuri şi condimente. In statele americane din sud, aşchiile de dafin şi rădăcinile sunt […]

Branza Dolcelatte

Branza Dolcelatte

Dolcelatte este un sortiment de brânză creat de compania italiană de lactate Galbani, ca versiune mai delicată a mult mai celebrei Gorgonzola.

Branza Fontina

Branza Fontina

Branza Fontina – Fontina este un sortiment de brânză ce provine din Văile d’Aosta, din nord-vestul Italiei. Ea a devenit foarte la modă în ultimii ani. Se fabrică din lapte de vacă şi are o textură fermă. Gustul ei se aseamănă, în oarecare măsură, cu aroma dulce, de nucă, a brânzei elveţiene Gruyere. Mici goluri […]

Tarte cu branza brie şi cireşe

Brie

Brie este o brânză celebră cu o istorie străveche. Există dovezi ale existenţei ei sub acest nume încă din secolul XIII.

Branza Provolone

Branza Provolone

Deşi Provolone este o brânză originară din sudul Italiei, cea mai mare parte a producţiei se concentrează în prezent în nord, în jurul văii râului Po

Masala Dosai

Cresonul indian

Cresonul indian e originar din Peru şi a fost adus în Europa de spanioli în secolul al XVI-lea. De aici, a ajuns în America de Nord datorită coloniştilor europeni. Era cunoscut sub acest nume datorită gustului picant al frunzelor sale mai bătrâne, care le amintea coloniştilor europeni de măcrişul de baltă şi de creson. Planta […]

Mirodeniile de-a lungul vremii

Mirodeniile de-a lungul vremii

Mirodeniile au ceva aparte, care depăşeşte cu mult valoarea lor culinară sau scopurile medicale. Au fost purtate războaie pentru mirodenii şi imperii întregi s-au prăbuşit din această cauză. Exploratorii au plecat să descopere tărâmurile noi şi exotice de unde proveneau acestea: Egipt, China, Arabia, Persia, India, Grecia sau Zanzibar. Unele mirodenii valorau mai mult decât […]

Semintele de telina

Semintele de telina

Din ţelina sălbatică, pe care o găsim în toată Europa în estuarele râurilor şi în mlaştinile sărate, provin seminţele cultivate astăzi, felina sălbatică, odinioară folosită ca medicament, are un gust considerat amar în ziua de azi, dar romanii îl foloseau drept condiment. Tulpinile şi frunzele ţelinei de cultură sunt folosite crude în salată, fierte sau […]

Branza

Branza Halloumi

Halloumi, o brânză semitare, albă, din lapte de oaie sau de capră, îşi are originea în Cipru, deşi se produce în cantităţi mari şi în Grecia.

Branza

Branza Mascarpone

In ciuda aspectului ei, Mascarpone este o brânză în adevăratul sens al cuvântului. Este produsă din smântână nedegresată din lapte de vacă, uşor fermentată şi bătută

Lemnul dulce

Mirodeniile

Mirodeniile au fost folosite de pe vremea când oamenii au început să-şi prepare mâncarea pentru prima dată. Pe măsură ce arta culinară a început să se diversifice, s-a putut ajunge la o dietă mai variată, ceea ce a dat startul experimentării şi unei explozii de curiozitate în domeniul folosirii mirodeniilor. Astăzi, mirodeniile sunt nişte ingrediente […]

Branza

Branza Welsh Rarebit

Această gustare britanică tradiţională constă intr-o brânză tare, de exemplu Cheddar sau Gloucester, topită şi amestecată cu lapte, ouă şi uneori bere, condimentată apoi din belşug cu muştar sau sos Worcestershire, şi întinsă în cele din urmă pe pâine de toast şi prăjită în cuptor.

Tarta cu caise

Torta

Torta italienească este o tartă sau o plăcintă delicioasă, preparată din făină, ouă şi ulei de măsline. Pentru o torta deosebită se împarte aluatul în câteva părţi egale, iar fiecare parte se întinde într-o foaie subţire

Oua florentine

Oua florentine (oua cu spanac)

Deşi reţeta aparţine bucătăriei franţuzeşti, numele este legat de Florenţa, cel mai important oraş din Toscana.

Ouă umplute pe strat de pătrunjel

Oua de prepelita

Ouăle de prepeliţă japoneză au pete maro închis, aurii, albastru-gri sau alb. Sunt mici, având aproximativ o cincime din dimensiunea unui ou obişnuit de găină.

Despre Clatite

Clătitele există probabil din neolitic, când oamenii au început să cultive grâu sălbatic pe care l-au măcinat obţinând făină

Anasonul stelat

Anasonul stelat – Deşi nu e înrudit cu anasonul, are un gust mai puternic decât al acestuia. Uleiurile esenţiale sunt practic aceleaşi, aşa că ambele au aceeaşi aromă. In China, e folosit pe post de condiment şi ca plantă medicinală. In Occident, se pune adesea la peştele la cuptor. Seminţele anasonului pot fi mestecate pentru […]

Bagheta

Bagheta – In mod surprinzător, bagheta a apărut în Viena, la mijlocul secolului XIX, când au început să fie folosite cuptoarele cu aburi. Termenul de baghetă denumeşte un tip de pâine, numită în Franţa ficelle (bagheta subţire) sau flute (bagheta mai groasă). Secretul Baghetei Secretul baghetei, cu coaja ei crocantă și miezul foarte pufos, constă […]

Oua crocante

Despre Oua scotiene

Un ou scoţian are in mijloc un ou fiert tare şi decojit. Oul se pudrează cu putină făină, se înveleşte în carne tocată, se acoperă cu un strat de pesmet şi se prăjeşte în baie de ulei până devine crocant.