Broccoli la abur

Broccoli la abur

Broccoli conţine o cantitate mare de nutrienţi care luptă împotriva cancerului. Printre aceştia betacarotenul, luteina si flavonoizii. Această legumă preparată la aburi are o concentraţie mai mare de carotenoizi decât varianta crudă. In plus, reţine aproape 70% din vitamina C şi toată cantitatea de kaempferol, flavonoid ce stimulează regenerarea celulară. Pentru a maximiza beneficiile nutrienţilor […]

Desert cu pepene roşu

Pepene rosu

Pepene rosu „Cine l-a gustat ştie ce mănâncă îngerii. Ştiu sigur că Eva nu a muşcat dintr-un pepene roşu pentru că ea s-a căit după aceea.” (Mark Twain) Pepenii roşii se cultivă în bazinul mediteranean şi în Asia Mică încă din vremuri preistorice. Arheologii au descoperit seminţe de pepene în mormântul regelui Tut. în China, […]

Ceapa - sursa de flavonoizi

Ceapa – sursa de flavonoizi

Ceapa este una din cele mai bune surse de quercetină, flavonoid cu efecte antiinflamatorii ce contribuie la controlarea alergiilor şi a astmului. In plus, poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer şi a Parkinsonului. Taie ceapa în fâşii subţiri şi înfăşoară-le în folie de aluminiu. Pune-le apoi la copt pentru cinci minute la o temperatură de […]

Cremă tropicală cu papaia

Papaia

Papaia Când europenii au văzut pentru prima dată fructul papaia, cu pulpa sa de un portocaliu-roşiatic intens şi cu aroma sa delicată şi dulce, l-au numit „pepene de copac”. Ei l-au dus din America Centrală şi în alte regiuni tropicale ale lumii. Forma unui papaia depinde de planta pe care a crescut, care poate avea […]

Ananas flambat

Ananas

Ananas Indienii carib din Indiile de Vest au numit ananasul anana (fruct excelent), datorită dulceţii sale şi a consistenţei zemoase. Atunci când primii europeni au ajuns în Lumea Nouă, acest fruct era cultivat pe arii extinse. Francezii şi olandezii au preluat vechiul nume pe care i-l dăduseră indienii carib: anana. Curăţarea unui ananas este destul […]

Fructul pasiunii

Fructul pasiunii. Acest fruct exotic creşte din floarea mare şi parfumată a unei plante căţărătoare, originare din sudul Braziliei, Paraguay şi nordul Argentinei. Misionarii spanioli au interpretat punctele de pe floare, asemănătoare stigmatelor crucificării, drept simboluri are patimilor lui Hristos. Fructul pasiunii există în două variante. Soiul mai mare are o coajă netedă, fină şi […]

Romul

Romul este o băutură care se consumă pe tot globul, cu rădăcini adânci în istoria şi cultura Caraibelor. Distilat din melasa obţinută din trestia de zahăr, plantată din belşug aici în perioada colonială, romul făcea parte dintr-un triunghi comercial datorită căruia s-a răspândit în lumea întreagă. Melasa era transportată în nord, în Noua Anglie şi […]

Carambola

Carambola

Carambola: Acest fruct este îndrăgit pentru forma sa, care seamănă cu o stea albă sau galbenă, atunci când este tăiat de-a latul. Fructul de carambola este probabil originar din Insulele Moluccas, care aparţin astăzi Indoneziei si care au dăruit lumii nucşoara şi cuişoarele. In prezent, el este cultivat în Asia de sud-est şi în China, […]

Morcovii – Sănătate Curată

Morcovii – Sănătate Curată: Beneficii, Nutriție și Modalități de Consum. Morcovii sunt legume rădăcinoase, apreciate nu doar pentru gustul lor dulce și textura crocantă, ci și pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătății. Această legumă versatilă este adesea folosită în salate, supe, sucuri și ca garnitură, dar puțini cunosc cu adevărat impactul pozitiv pe […]

Painici graham din migdale

Migdale

Migdale Migdalele dulci cresc în arbuşti şi sunt înrudite cu piersicile. Ele sunt apreciate de mii de ani. Faraonul egiptean Tutankhamon a fost îngropat cu provizii de migdale, pentru drumul său spre tărâmul morţilor. în Biblie se vorbeşte de migdalele „care renasc la viaţă”, probabil deoarece migdalii sunt printre primii arbuşti care înfloresc primăvara în […]

Musaca cu legume si mozzarella

Legume cu radacini comestibile

Cartofii, napii, păstârnacul sunt bogate în fibre şi vitamine; dar majoritatea legumelor de acest fel nu pot fi consumate crude. Coacerea lor cu învelişul exterior ajută la menţinerea intactă a nutrienţilor. Chiar dacă le preferi fierte, ar fi bine să le păstrezi coaja. De asemenea, este important să dai aceste legume în clocot în bucăţi […]

Pachetele cu rom si castane

Castane

Castane Cele opt specii de castan care produc nuci comestibile cresc în zonele cu climă temperată din emisfera nordică. China este prima regiune care a început să cultive castane în jurul anului 4000 Î.Hr. în locul castane or de apă, atât de apreciate în bucătăria chinezească, s-a cultivat iniţial o varietate de castane dulci din […]

Sos de hrean

Hreanul

Hreanul: Rădăcinile şi frunzele de hrean sunt bogate în glucosinolat, substanţă care ajută la curăţarea rinichilor. Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry arată că proprietăţile acestei plante stimulează eliminarea substanţelor cancerigene şi împiedică extinderea tumorilor existente. Hreanul are o cantitate de glucosinolat de 10 ori mai mare decât cea din broccoli. […]

Alune de padure

Alune de padure

Alune de padure Aceste alune hrănitoare, cu un conţinut scăzut de grăsime, cresc în ciorchini pe arbuşti, fiecare fiind învelită într-o coajă. Ele provin din Europa şi Asia. Deşi sunt adesea confundate cu alunele mediteraneene, există o diferenţă între cele două soiuri: alunele de pădure sunt doar parţial învelite în coajă. Gustul este, însă, aproape […]

Cocktail cu sampanie

Sampania

Conform legendei, şampania a fost inventată atunci când un pivnicer orb de la o mănăstire, Dom Perignon, a gustat într-o zi dintr-un vin care reîncepuse să fermenteze. Şampania s-a bucurat dintotdeauna de reputaţia unui vin fără rival pentru petreceri şi sărbători. Ba se produce din vinul alb, acid şi uşor al regiunii Champagne din nordul […]

Spanish coffee

Spanish coffee

Formula de bază a unei irish coffee cunoaşte numeroase variaţiuni, care depind în general de băutura alcoolică pe care o adăugaţi în cafeaua neagră. Spanish coffee este o altă băutură foarte populară, în care se pune un amestec în proporţii egale de Tia Maria şi rom brun. La final, se pune un strat de smântână […]

Sparanghel cu unt

Sparanghelul – sursa de acid folic

O ceaşcă de sparanghel are 20% din doza zilnică recomandată de acid folic; acesta protejează sistemul cardiovascular şi cel nervos. Studiile recente au descoperit o legătură strânsă între o dietă bogată în acid folic şi reducerea riscului de boală Alzheimer şi infarct. Dacă pui sparanghelul într-un steamer vertical vei feri de lichid mugurii legumei (cei […]

Nuci de Brazilia

Nuci de Brazilia

Nuci de Brazilia In ciuda denumirii lor. majoritatea nucilor de Brazilia provin astăzi din Bolivia şi Peru. Spre deosebire de alte alimente, aceste nuci nu pot fi cultivate. Copacii pe care cresc – unii dintre cei mai înalţi copaci din jungla amazoniană -nu produc nuci decât în pădurile netulburate de oameni. Acest fapt se datorează […]

Proprietatile rozmarinului

Proprietatile rozmarinului: Această plantă reduce sau chiar elimină substanţele cancerigene din alimentele gătite, conform unui studiu publicat la Universitatea din Kansas, SUA. Condimentarea fripturii cu rozmarin, înainte de a o pune pe grătar, poate reduce cu 30% până la 100% formarea unor substanţe care declanşează cancerul, denumite amine heterociclice. De asemenea, cercetătorii danezi au demonstrat […]

Nucile previn aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului

Nuci macadamia

Nuci macadamia: Aceste nuci de culoarea fildeşului, cu un gust bogat, au fost numite după John Macadam, un chimist, profesor şi politician din Australia. Onoarea i-a fost acordată de prietenul său Ferdinand von Mueller, primul botanist care a descris soiul. Aceste nuci originare din Australia şi Indonezia se mai numesc si bush nuts şi nud […]

Semintele – necesare pentru sanatate

Semintele – necesare pentru sanatate: Semintele de marar: Sunt un panaceu şi n-ar trebui să lipsească din dieta nici unei femei care alăptează. La fel ca şi seminţele de in, au fost cunoscute şi apreciate de părintele medicinei, Hipocrate, care a preparat din ele o pastă de curăţat cavitatea bucală. In Antichitate, soldaţii puneau pe […]

Retete

Gigantes

Gigantes Această garnitură este îndrăgită în Grecia si Turcia, unde se serveşte alături de feluri de mâncare principale sau în cadrul unui sortiment de antreuri, numite mezes. Este o mâncare simplă, rustică şi foarte satisfăcătoare. Ingredientele de bază sunt fasolea şi roşiile, la care se adaugă ţelină, morcovi, ceapă, usturoi, oregano, pătrunjel şi mărar. Unele […]

Cosulet cu miere

Mierea bruna

Mierea bruna. Mierea brună, cum este cea obţinută din florile de hrişcă sau de afine, conţine o cantitate foarte mare de antioxidanţi, conform cercetătorilor de la Universitatea din Illinois, SUA, care au analizat 19 tipuri de miere. Antioxidanţii apără organismul de efectele dăunătoare ale unor molecule denumite radicali liberi şi reduc riscul de afecţiuni cardiovasculare, […]

sosuri

Sosul picant scade pofta de mancare

Sosul picant scade pofta de mancare. Este de ajuns să consumi un singur fel de mâncare ce conţine capsaicină (componentă activă a sosului condimentat şi a ardeilor iuţi care le oferă aroma picantă). Astfel vei reuşi să diminuezi pofta de mâncare şi să induci organismului senzaţia de saţietate, conform unui studiu publicat recent în European […]

Remedii cu leustean

Remedii cu leustean

Remedii cu leustean. Ca mai toate plantele aromatice pe care le cunoaştem, leuşteanul vine de undeva de prin zona Mării Mediteraneene. Cu toate astea, prin acele părţi a cedat locul de fruntaş în bucătărie busuiocului, maghiranului sau chiar pătrunjelului. Doar românii se mai bucură de câte o ciorbiţă ori tocăniţă de vară cu arorrja lui […]

Cocktail cu ghimbir

Calvados

Produs în Normandia, în nordul Franţei, Calvados este un soi de ţuică distilată din mere presate. El este strămoşul băuturii americane numite applejock. Calvados se distilează întotdeauna dintr-un amestec bine echilibrat de mere dulci şi acre. Băutura se produce în categorii calitative diverse, de la cele mai tinere şi focoase până la produsele etichetate Hors […]

Cocktail cu ouzo şi suc de portocale

Pastis, ouzo, raki

Aceste trei băuturi spirtoase limpezi sunt obţinute din cereale sau plante cu o aromă puternică de lemn dulce sau anason. Este binecunoscut faptul că ele se tulbură, atunci când se adaugă un alt ingredient – inclusiv apă. Cel mai cunoscut exemplu din această categorie de băuturi este pastis, originar din Franţa, cele mai importante mărci […]

Totul despre Uleiul de masline

Totul despre Uleiul de masline – reprezintă o sursă importantă de acid oleic (Omega 9) – un tip de grăsime nesaturată care, odată ajunsă în intestin, este convertită înti-un hormon lipidic (oleoyletha-nolamide sau DEA) eficient în menţinerea sănătăţii celulelor cerebrale. Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că participanţii la studiu care au consumat alimente […]

Mancarica cu ghimbir

Scortisoara

Persoanele care au adăugat scorţişoară la desert au avut glicemia mai scăzută decât cele care nu au facut-o, conform unor studii publicate în American Journal of Clinicul Nutrition. Scorţişoara folosită intr-un fel de mâncare ce conţine o cantitate mare de carbohi-draţi sau de amidon reglează nivelul zahărului din sânge. Acest ingredient e indicat bolnavilor de […]

Mirodenii verzi

Mirodenii verzi

Mirodenii verzi: Mirodeniile verzi, precum pătrunjelul, busuiocul, mărarul și tarhonul, sunt un element esențial în bucătărie, aducând prospețime, aromă și savoare în preparatele culinare. Aceste ierburi aromatice sunt recunoscute pentru versatilitatea lor în diverse tipuri de mâncăruri, de la salate și supe până la feluri principale și sosuri. Pe lângă gustul lor delicios, mirodeniile verzi […]

Cum se prepara o cafea espresso

Espresso – un stimulant grozav

Espresso este o cafea neagră tare, servită în cantităţi mici, care a fost inventată la mijlocul secolului XIX, de către un tehnolog francez pe nume Edouard Loysel de Santais, care a prezentat la Expoziţia din Paris o maşină de preparat cafea, cu o capacitate de producţie de nu mai puţin de 2000 de ceşti pe […]

Cocktail Absinthe Presidente

Coke float

Coke float ca la carte nu conţine decât două ingrediente – Coca-Cola şi îngheţată de vanilie, îngheţata se pune în pahar, iar deasupra se toarnă Coca-Cola, ale cărei bule menţin îngheţata la suprafaţă. De aici provine numele acestui amestec. Coke float poate fi băută cu paiul (dificil) sau mâncată cu lingura (mult mai practic); depinde […]