Prosecco – Despre Eleganța și Efervescența Vinului Spumant Italian

Prosecco – Despre Eleganța și Efervescența Vinului Spumant Italian. Prosecco este unul dintre vinurile spumante tradiţionale ale Italiei, un vin sec sau demisec produs în regiunea Veneto din nord-estul ţării. Apelaţiunea de origine a celui mai bun prosecco este numele dificil de reţinut prosecco di Valdobbiadene, primul termen desemnând atât varietatea de struguri, cât şi […]

Retete

Produse traditionale occidentale

Produse traditionale occidentale: “Lemon curd” este un produs tradiţional englezesc care se mânca în trecut împreună cu „scones” (un alt produs tradiţional – un fel de brioşe mai dense şi mai puţin dulci, asociate cu ora ceaiului), dar în zilele noastre se foloseşte şi ca umplutură pentru tarte, plăcinte, torturi. In Anglia o poţi cumpăra […]

Andive cu dovleac copt

Andive

Andive Andivele se găsesc în trei soiuri: andive creţe, escarole şi frisee. Cicoarea este un vlăstar al andivei, fiind descoperită atunci când au fost lăsate rădăcini de andivă în pământ, într-o pivniţă întunecoasă. Andivele creţe sunt cultivate, ca şi celelalte două soiuri de andive, într-un mod similar lăptucii. Frunzele exterioare, creţe şi înguste, sunt crocante […]

Sushi - un deliciu

Sushi – un deliciu

Sushi – un deliciu. Unul dintre motivele principale pentru care japonezii deţin recordul mondial la longevitate este regimul lor de viaţă sănătos, care include o alimentaţie echilibrată, bazată pe produse naturale. Sushi – un deliciu Dacă îţi place să încerci lucruri noi şi eşti în căutarea unui fel de mâncare uşor, fără grăsimi, fără pâine, […]

Cicoarea inabusita

Despre cicoare: Cicoarea inabusita

Despre cicoare: Cicoarea inabusita – Această mâncare simplă este rezultatul unei întâmplări fericite. Andiva este, în condiţii normale, o legumă cu frunze, verde şi uşor amară. în 1830, când directorul grădinii botanice din Bruxelles a lăsat câteva rădăcini acoperite cu pământ într-o pivniţă, a apărut o nouă legumă. Din rădăcinile lăsate în întuneric au crescut […]

Cafea: Cafe au lait

Cafea: Cafe au lait: Planta de cafea, originară din Africa de Nord, este sursa unei băuturi stimulante încă din vremuri străvechi. Conform legendei, proprietăţile ei revigorante au fost descoperite de un păstor african de capre, care a observat că unul dintre animalele sale e mai vioi decât de obicei, după ce a rumegat câteva boabe […]

Bourbonul

Bourbonul se produce în cea mai mare parte în statul american Kentucky, din cereale. Conform legii, cel puţin 51% din aceste cereale trebuie să fie porumb. Bourbonul se maturizează în butoaie noi de stejar, ale căror feţe interioare sunt arse, pentru a asigura aroma caracteristică afumată a acestei băuturi spirtoase. Deşi Bourbonul poate fi, din […]

Whisky Rye

Rye este whisky-ul obţinut în principal din secară, spre deosebire de alte whisky-uri care se produc din porumb sau orz. Rye este o specialitate din Statele Unite, unde procentul minim de secară este stabilit prin lege: 51%. Iniţial, rye a fost un produs tradiţional în statele estice, în special în Pennsylvania, Maryland şi Virginia, de […]

Bhaji de conopida

Bhaji de conopida

Bhaji de conopida Acest fel de mâncare este similar celui numit brinjaI bhaji (descris în continuare), ambele având o bază de curry. Condimentele folosite sunt tipice pentru bucătăria indiană – chimion turcesc, coriandru, boabe de muştar şi ghimbir. Conform unora dintre reţete, boabele de muştar şi chimionul turcesc trebuie prăjite fără ulei, pentru a îmbogăţi […]

Brinjal Bhaji

Brinjal Bhaji

Brinjal Bhaji Această mâncare tradiţională poate fi preparată într-o variantă mai simplă, precum şi într-una mai elaborată, la care se adaugă condimente, iaurt, roşii şi bame. In reţetele clasice se începe cu călirea legumei brinjal (a vinetei) în ulei, cu praf roşu de chilii, curcumâ, sare şi piper. în această versiune, vânătă se taie în […]

Desert cu mandarine

Mandarine

Mandarine Ca şi celelalte rude mai acrişoare ale ei, mandarina este mai mică decât o portocală şi are o coajă uşor de desfăcut. Aceste portocale „egiptene” se numesc tangerines în engleză şi îşi datorează numele portului Tanger din Maroc, de unde au fost transportate pentru prima dată spre Europa, în secolul XIX. Mandarinele au fost […]

Coniacul

De multă vreme sinonimă cu brandy-ul fin, regiunea Cognac din vestul Franţei este producătoarea unora dintre cele mai fine produse de acest gen din lume. La baza coniacului se află vinuri albe uşoare de Charente, care sunt distilate de două ori şi învechite în butoaie, uneori vreme de mulţi ani. Coniacul a fost inventat din […]

Cocktail italian

Irn-Bru

Irn-Bru este o băutură scoţiană fără alcool, produsă de compania AG Barr din Glasgow. Sloganul său publicitar – Mode in Scotland, from girders – sugerează intenţia de a promova produsul ca o băutură distinctă de sucurile preambalate, în ciuda lipsei alcoolului. Culoarea sa este galben-portocalie, iar gustul seamănă cu un lichior dintr-un fruct citric dulce, […]

Whisky irlandez

Whisky irlandez. Principala notă distinctivă a whisky-ului irlandez rezultă din faptul că el este triplu distilat, spre deosebire de majoritatea whisky-urilor care sunt dublu distilate, pentru obţinerea unui gust rotunjit şi moale. Este astfel deosebit de blând şi de uşor. Abia spre sfârşitul perioadei victoriene, în jurul anului 1900, cererea de whisky irlandez a început […]

Clementine

Clementine

Clementine – Clementinele sunt, ca şi celelalte soiuri de mandarine, uşor de decojit. De regulă, însă, mandarinele sunt mai dulci şi au mai puţini sâmburi. Deşi numele lor provine de la părintele Clement Rodier, care le-a descoperit în grădina orfelinatului său din Algeria, aceste citrice delicioase sunt considerate a fi originare din provincia chineză Canton. […]

Pomelo

Pomelo

Pomelo Strămoşul grepfrutului, pomelo are multe nume, toate interesante: pummelo, shaddock, grepfrut chinezesc şi jabong. Oricum l-am numi, acest membru gigantic al familiei citricelor impune respect, cu diametrul său de 20-25 cm şi greutatea sa care poate depăşi 10 kg. Originar din Malaysia, pomelo a fost adus în Indiile de Vest în secolul XVII, de […]

Nectarine coapte

Nectarine

Nectarine Contrar unei opinii larg răspândite, nectarinele nu sunt rezultatul unei încrucişări între piersică şi prună, ci un soi de piersici ce creşte în China de cel puţin 2000 de ani. Foarte apetisantă este pielea lor comestibilă. Nectarinele al căror sâmbure se desprinde imediat de pulpă, sunt mai uşor de mâncat. Există şi nectarine care […]

Cum se prepara Smochine Brulle cu branza Burrata

Despre Smochine

Despre Smochine Smochinele moi sunt nişte fructe antice. La jocurile olimpice din Antichitate, câştigătorii erau încoronaţi cu crengi de smochin şi li se dădea să mănânce smochine. Ele sunt deseori menţionate în Biblie, iar în Asia, se spune că Buddha ar fi avut o revelaţie pe când şedea sub un smochin. Există dovezi conform cărora […]

Cidrul

Cidrul – Băutura produsă din suc fermentat de mere apare în numeroase variante în lumea întreagă şi poate avea numeroase defecte. In stadiul ideal, cidrul este o băutură foarte revigorantă, cu un gust copleşitor de mere coapte de toamnă, care poate fi uşor acidulată sau plată, seacă sau puţin dulce. Băuturile comerciale ale marilor producători […]

Tequila slammer

Tequila slammer este o băutură care va fi întotdeauna asociată cu cel mai lejer stil de a consuma o băutură. Să bei un tequila slammer în compania prietenilor înseamnă să te bucuri de viaţă şi să nu-ţi pese de stropii care pot sări în jur. Formula de bază este cea mai simplă cu putinţă. într-un […]

Muguri de feriga

Muguri de feriga

Muguri de feriga Mugurii de ferigă sunt numiţi în limba engleză „fiddleheads” (capete de vioară), deoarece seamănă cu capătul rotund al unui viori. Ele cresc în nord-estul Statelor Unite şi în estul Canadei, în special în provincia New Brunswick, unde au devenit un simbol al mândriei regionale, iar scurta lor perioadă de recoltare este sărbătorită […]

Frecătei cu mere

Despre mere

Mere Acest fruct este de peste 4 000 de ani unul dintre preferatele oamenilor, consumat sub diverse forme, începând cu plăcintele coapte în casă şi tartele mai sofisticate, continuând cu primul suc de mere al unui bebeluş şi terminând cu o halbă de cidru băută într-un bar. In prezent, numărul soiurilor de mere a depăşit […]

satsuma

Satsuma

Satsuma Mandarinele satsuma au primit acest nume de la provincia Satsuma, una dintre cele nouă provincii în care era împărţită în trecut insula Kyushu, din sudul Japoniei. Japonezii numesc aceste mandarine mici, unshu mikan, după locul lor de provenienţă, oraşul Wenzhou, aflat în sud-estul Chinei, în secolul XIX, mandarinele satsuma au fost aduse în Vest, […]

Shortcake, shortbread, shortening bread

Cele trei nume se refereau odinioară la acelaşi produs. Termenul “short” trimite la consistenţa uşoară a aluatului, care se obţine întotdeauna prin adăugarea unei cantităţi generoase de grăsime la cantitatea de făină, în trecut se folosea untură, astăzi se pune margarină sau unt. Unele reţete americane de shortcake, care este, de fapt, un soi de […]

Despre socata

Despre socata. Frecvent preparată în Anglia, la tară, şocata are pentru anumite generaţii gustul specific al verii. Este o băutură revigorantă pentru zilele caniculare, care au început să caracterizeze verile englezeşti, mai degrabă astăzi decât în perioada de glorie a băuturii. Pentru prepararea vinului de soc sunt necesare flori complet înflorite, care se taie cu […]

Cocktail Gipsy

Snaps

Şnaps (Schnapps în limba germană) denumeşte o familie de băuturi limpezi şi tari, obţinute din cereale, fructe sau plante, care se produc în Germania şi în tarile scandinave. Ele sunt in esenţă o variantă de palincă, fiind băuturi incolore, netratate şi distilate din ingredientul de bază, îmbuteliate cu un procent de alcool specific băuturilor spirtoase. […]

Saltimbocca

Italia: Saltimbocca alla Romana

Acest fel de mâncare este atât de drag itaalienilor, încât reţeta a fost recunoscută în mod oficial, în 1962. Culorile sale trimit cu gândul la drapelul Italiei: roşu de la prosciutto, alb de la carnea de viţel, verde de la salvie. Deşi, între noi fie vorba, un hotdog cuu sos verde are aceleaşi culori. Cuvântul […]

Afumaturi de iarna

Afumaturile

Fumul a fost, cu siguranţă, unul dintre primele mijloace de îmbogăţire a aromei mâncărurilor, deşi iniţial afumarea era doar un efect secundar al preparării alimentelor la foc de lemne. Ulterior, afumarea a devenit un procedeu răspândit de conservare a cărnii şi peştelui, în special a celor cu conţinut ridicat de grăsime. Pentru a obţine aroma […]

Placinte simple cu carne tocata

Placinte aromate – Melton Mowbray Pork Pie

Placinte aromate – În anul 2004, o delegație din orașul Melton Mowbray, situat în Leicestershire, Regatul Unit, a solicitat Uniunii Europene statutul de „denumire de origine protejată” (DOP) pentru „Melton Mowbray Pork Pie”. Obținerea acestui statut ar însemna că plăcinta Melton ar putea fi produsă legal doar în zona specifică din jurul orașului Melton Mowbray. […]

Ciocolata calda

Despre ciocolata calda

Ciocolata a atras atenţia europenilor în timpul expediţiilor spaniole de cucerire din secolul XVI. Nativii americani o beau ca pe o infuzie amară, preparată cu apă fierbinte şi o venerau pentru proprietăţile ei revigorante. In mod surprinzător, ciocolata nu a fost imediat acceptată în Europa. Abia după ce a început să fie amestecată cu zahăr, […]

Whiskey scotian

Cel mai celebru produs de export al Scoţiei şi unul dintre principalii susţinători ai economiei sale este Scotch whisky, al cărui gust bine definit s-a dovedit inimitabil oriunde în lume unde se produce whisky. Scotch-ul există în mai multe variante ce diferă în funcţie de regiunea de producţie. Cele patru regiuni principale sunt Lowlands, Highlands, […]

Rahat

Rahat

Aceste dulciuri delicioase se numesc în arabă şi turcă rohat loukoum, însemnând „odihna gâtului”. Cuburile gelatinoase de culori pale sunt fabricate din sirop de zahăr îngroşat cu gumă arabică şi aromatizat cu apă de trandafiri, în Marea Britanie, sau cu apă de flori de portocal, mentă şi lămâie, în Egipt şi Turcia. Amestecul se fierbe, […]