Fondue cu legume si file de vita

Fondue

Fondue: Moda de a găti fondue a ajuns la apogeu în anii ’70, popularitatea acestui fel de mâncare cunoscând un reviriment în ultima vreme, pe măsură ce o nouă generaţie a descoperit această modalitate încântătoare de a împărţi mâncarea cu cei apropiaţi. Fondue înseamnă în traducere „topit”, iar bourguignonne „unt”. Un fondue, ca fel de […]

Sambuca – Tot Ce Trebuie Să Știi

Sambuca – Tot Ce Trebuie Să Știi – Sambuca este un lichior italian clasic, cunoscut pentru aroma sa distinctă de anason și pentru versatilitatea sa în diverse moduri de consum. De la istoria sa îndelungată până la metodele specifice de producere și recunoaștere, acest articol își propune să ofere o imagine detaliată și complexă despre […]

Sake

Sake este în mod eronat considerată o băutură spirtoasă. Ea este mai degrabă comparabilă cu un vin tare. Sake se produce încă din timpuri străvechi, ca modalitate de valorificare a unui surplus de orez, rămas de la o recoltă bogată. Tehnica fabricării unei băuturi fermentate din orez este considerată a fi de origine chineză. Vinul […]

Capuccino cu scortisoara

Cappuccino italian

Cappuccino italian a devenit una dintre variantele cele mai populare de cafea din lume. Se prepară dintr-o cantitate mică de espresso tare, la care se adaugă lapte fierbinte şi spumă de lapte. în mod tradiţional, se decorează cu ciocolată rasă sau scorţişoară. Numele băuturii provine de la faptul că băutura seamănă cu rasa călugărilor capucini […]

Bauturi: Orangina

Promovată ca băutură nealcoolicâ de înaltă calitate, o formă intermediară între sucul autentic, presat din portocale şi sucul carbogazos cu aromă de portocale, Orangina a fost produsă iniţial în Algeria, în perioada stăpânirii coloniale franceze. După câştigarea independenţei în 1962, producţia a fost transferată din Algeria în Franţa, unde băutura a fost descoperită de generaţii […]

Vermutul

Vermutul

Vermutul face parte din categoria de băuturi numite, după reglementările europene, „vinuri aromatizate”. Sunt vinuri fermentate (şi fortificate), care conţin şi alte ingrediente în afara sucului de struguri. Vermutul este aromatizat cu un amestec de ierburi uscate şi rădăcini, ingrediente care sugerează originea sa, înainte de a deveni apreciat ca băutură de sine stătătoare el […]

Cum se prepara inele de ardei iute murat

Bautura traditionala din Germania

Numele acestei băuturi tradiţionale din Germania înseamnă literal „bol cu cleşti de foc” şi se referă la un punci festiv, băut după o ceremonie elaborată. Băutura este similară vinului fiert Gluhwein, în limba germană şi se prepară ca un fondue, într-un bol suspendat deasupra unei flăcări. In acesta se încălzesc uşor vin roşu, citrice şi […]

deserturi

Canneles

Aceste mici prâjituri-budincă delicioase sunt o specialitate din regiunea Bordeaux, unde se spune că au fost pregătite pentru prima oară la începutul secolului XIX de către călugăriţe, din făină obţinută de pe vapoarele ancorate şi reţinute în port. Prăjiturile se prepară în forme individuale, înalte cilindrice, cu caneluri (cannele înseamnă canelat), unse în interior cu […]

Cheeseburgeri facuti in casa

Cheeseburgerul

Cheeseburgerul este o apariţie relativ recentă în domeniul gastronomiei, dar a devenit o mâncare populară datorită uşurinţei cu care se prepară şi se transportă, precum şi a unei promovări eficiente. Primele variante, numite hamburgers, au apărut în 1890, la Hamburg, în Germania, şi au devenit populare în 1904, cu ocazia Expoziţiei Mondiale din St. Louis. […]

Mancarica cu ghimbir

Brusturele curata sangele

Un scaiete prăpădit, ar zice unii, un adevărat panaceu, spuneau romanii. Creşte oriunde, e foarte rezistent atât la ger, cât şi la secetă, la câmpie sau la munte. Rădăcina şi frunzele sunt pline de calităţi terapeutice şi te scot din aproape orice încurcătură, de la chelit la guta, în afară de obezitate şi diabet! Are […]

Sanatate

Plante medicinale: coada calului

Plante medicinale: coada calului. Planta medicinală cunoscută sub numele de “coada calului” (Equisetum arvense) este recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice. Nordicii spun despre coada-calului că vine din împărăţia Elfilor ca să vestească oamenilor încălzirea vremii şi schimbarea anotimpurilor. Datorită conţinutului de siliciu organic asimilat prin cura cu pulbere, planta măreşte colagenul din epidermă şi din […]

Tarta cu struguri

Struguri Champagne

Struguri Champagne Povestea acestor struguri este uluitoare. Daca vă imaginaţi că ei sunt cultivaţi pentru fabricarea şampaniei, vă înşelaţi! Numele l-au primit la începutul anilor 1980, când tot ce era mic devenise de mare importanţă pentru industria alimentară. Iar boabele lor sunt într-adevăr mei, la fel şi codiţele, atât de fine încât pot fi mâncate […]

Dovleac placintar

Dovleac placintar

Dovleac placintar Dovleacul plăcintar este un dovleac de iarnă care poate fi consumat atunci când multe alte legume nu mai sunt disponibile. Miezul său de culoare galben închis are o dulceaţă naturală. Copt, este delicios! Dovlecii plăcintari sunt rotunzi la bază, au un gât alungit şi o coajă bej-gălbuie. Pentru a-i coace, ei trebuie tăiaţi […]

Telina

Telina Deşi această rădăcină noduroasă nu va câştiga niciodată un concurs de frumuseţe, aroma puternică a ţelinei este apreciată de secole bune, îmbogăţind gustul supelor şi al tocăniţelor. Rădăcina are dimensiunea unui cartof, o coajă uşor pătată şi un miez alb pal. Ea descinde dintr-un soi de felină, cultivat de-a lungul secolelor pentru a-i îmbunătăţi […]

nucile caju

Nucile caju

Nucile caju Copacul veşnic verde care produce nucile caju provine din Brazilia, însă poate fi cultivat în orice regiune cu climă caldă şi umedă. Nucile numite caju în portugheză au forma unor rinichi şi cresc fiecare într-o coajă separată, care conţine un ulei extrem de caustic. îndepărtarea cojii poate fi dificilă, dacă nu se procedează […]

Beneficiile socului

Plante medicinale: coada-soricelului

Plante medicinale: coada-soricelului: Cariera farmaceutică a acestei fiori în Carpaţii româneşti a început cu mai bine de 4.000 de ani în urmă. Vindecătorii o foloseau, asemenea altor multe plante medicinale, atât în scopuri terapeutice, cât şi în scopuri rituale. Infuzie: bila devine mai activâ (se evacuează mai uşor) cu ajutorul acestei infuzii combinate de coada-şoricelului. […]

retete

Proprietatile ghimbirului

O metodă foarte bună de a elimina toxinele din corp este transpiraţia. Rădăcina de ghimbir curăţă însă şi rinichii, şi tractul intestinal, şi pielea. Cunoscută de mii şi mii de ani ca digestiv şi antivomitiv, rădăcina de ghimbir a căpătat un loc important şi în medicina bazată pe plante din România. Are efecte antioxidante, antiinflamatoare […]

Papadia - arma impotriva grasimilor

Papadia – arma impotriva grasimilor

Papadia – arma impotriva grasimilor. Primul document medical în care sunt pomenite calităţile terapeutice ale păpădiei este Cartea Tămăduirii a lui Avicenna, părintele medicinei moderne. Conţine substanţe antibiotice şi proteice, vitamina C. Frunzele verzi conţin şi vitaminele A, B2 şi D, precum şi numeroase elemente minerale, fiind indicate în curele de detoxificare, regenerare, reechilibrare. Ceai […]

Fasole verde grasa cu soia si rosii

Fasole verde Haricot

Fasole verde Haricot – Cele mai nobile dintre leguminoase, aceste păstăi de origine franceză sunt lungi, suple şi au un gust delicat. Coaja este mai subţire, boabele mai mici, iar conţinutul de apă mai redus decât la alte soiuri de fasole, ceea ce le conferă o încântătoare consistenţă crocantă. Fasolea franţuzească nu cunoaşte doar o […]

Morcovi gratinaţi

Totul despre morcovi glasati

Totul despre morcovi glasati – Această mâncare dulce şi simplă are o poveste lungă. Originari din Afganistan, morcovii s-au desprins de rădăcinile lor sălbatice, pentru a deveni leguma râdâcinoasă atât de apreciată astăzi. Morcovii preistorici erau despicaţi si subţiri, de culoare roşie, purpurie sau neagră. După ce au început să fie cultivaţi în jurul anului […]

Broccoli

Broccoli

Broccoli – Deşi unii cercetători susţin că broccoli a fost menţionat de Apicius, autorul roman al unei cărţi de bucate, în Europa nu există dovezi ale prezenţei sale înainte de 1560, când a fost pentru prima dată menţionat în Franţa. Numele provine de la cuvântul latin brachium, care însemnă braţ puternic sau creangă. In 1922, […]

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles – Această legumă dispreţuită pe nedrept este înrudită cu varza sălbatică şi creşte pe tulpini groase, înalte, de pe care este culeasă cu mâna. Atât soiul obişnuit, de culoare verde, cât şi ruda sa de culoare purpurie, seamănă cu nişte verze în miniatură. Era de aşteptat ca, datorită aspectului lor, ele să […]

Socul, cel mai complet detoxifiant

Socul, cel mai complet detoxifiant – Socul, folosit de ciobani pentru confecţionarea fluierelor şi diverselor unelte de fineţe, este un medicament din… cap până-n picioare. Pe vremuri, se spunea că socul nu ţine de leac decât dacă acela care-l culege are inimă bună. Are efecte diuretice şi depurative, puternic sudorifice, laxative, purgative. Este cel mai […]

Plante medicinale: pirul

Plante medicinale: pirul – O plantă ca oricare alta, ai putea spune. Dar e foarte sănătoasă. Spaima agricultorilor, pirul reprezintă bucuria fitoterapeuţilor. S-a dovedit a fi foarte bun în tratamentul inflamaţiilor de la nivelul vezicii urinare şi în cazul calculilor renali. Principiile active ale plantei cresc în mod gradat procentul de apâ din urină, ajutând […]

Varza

Varza – Majoritatea oamenilor asociază vitamina C cu portocalele. Puţină lume ştie insă că varza are un conţinut de vitamina C la fel de mare ca portocala. Varza poate fi mâncată crudă în salate, fiartă în supe sau tocăniţe, ori preparată sub forma unor rulade. Prin acrire, procedeul prin care se obţine sauerkraut în Germania […]

Despre bame

Despre bame: Deşi se folosesc în lumea întreagă pe post de legume, bârnele sunt de fapt nişte fructe. Bamele cresc în sălbăticie în Africa, Asia, Australia şi în orice alte regiuni tropicale, subtropicale sau cu climă temperată caldă. Fructele moi si verzi, cu un diametru de 5-8 cm, conţin nişte seminţe albe şi rotunde şi […]

Alge de mare cu susan

Alge crocante

Alge crocante Acest nume fantezist desemnează o mâncare gustoasă din repertoriul restaurantelor chinezeşti. Deşi seamănă cu nori, algele japoneze, mâncarea este de fapt preparată din varză – sau alte legume cu frunze – prăjite în baie de ulei, până devin crocante. Cea mai bună modalitate de preparare a acestei mâncări este următoarea: rulaţi foile unei […]

Zucchini

Zucchini

Zucchini Acest dovleac subţire de vară a pornit din America de Nord spre Europa, unde şi-a împlinit destinul. In Italia el a suferit o mutaţie spre sfârşitul secolului XIX, devenind ceea ce este astăzi. Italienii i-au dat numele zucchini, dar este folosit şi în Australia şi America de Nord. Englezii preferă numele francez courgette. Deşi […]

Ciuperci Shiitake

Ciuperci Shiitake

Ciuperci Shiitake Numele acestei ciuperci aromate vine de la cuvintele japoneze shii – copacul pe care creşte – şi take, însemnând ciupercă. Originară din China, ciuperca shiitake este cultivată de peste 1 000 de ani. Ciupercile ajunse la maturitate eliberează spori care plutesc prin aer, până se stabilesc, în final, pe creanga unui copac. Acolo […]

Ciuperca de camp

Ciuperca de camp

Ciuperca de camp Cea mai remarcabilă caracteristică a cupercilor de câmp este pălăria lor mare cu nervuri închise la culoare. Pe măsură ce ajung la maturitate, cijpercile îşi intensifică aroma de pământ şi capătă o textură asemănătoare cărnii. Dimensiunea şi textura lor le fac ideale ca ingrediente în umpluturi, în combinaţie cu spanac, brânză şi […]

Sote de ciuperci pleurotus

Ciuperci Pleurotus

Ciuperci Pleurotus Ciupercile pleurotus au o textură catifelată, un aspect perlat şi o aromă delicată. Spre deosebire de alte ciuperci, ele sunt cele mai bune gătite, nefiind recomandabil să se mănânce crude. Există mai multe soiuri de pleurotus, a căror culoare variază între maro, gri, roz aprins, galben şi alb. Au un gust puternic de […]

Ciuperci aperitiv

Ciuperci “Castane”

Ciuperci “Castane” Aceste ciuperci maronii sunt o combinaţie între champignon si ciuperci de câmp. Sunt ceva mai mari decât ciupercile champignon, au o textură mai compactă şi o aromă mai bogată. Ciupercile „castane” îmbunătăţesc gustul oricărei mâncări. Ele pot fi adăugate la supe, salate şi paste şi au un gust suficient de delicat, pentru a […]