Articole din categoria:Despre
Parmigiano Reggiano
Parmigiano este cea mai celebră dintre toate brânzeturile italieneşti. Se produce în Parma, Modena, Mantua, Bologna şi Reggio Emilia, în regiuni de producţie strict controlate, ultima dintre ele fiind cea care dă numele acestui sortiment.
Branza Danish Blue
Brânza Roquefort, regina brânzeturilor albastre, a fost victima mai multor tentative de copiere de-a lungul vremii, nici una dintre ele nefiind mai explicită decât Danish Blue sau Danablu.
Branza Chevre de Montrachet
Branza Chevre de Montrachet – Diverse brânzeturi din lapte de capră se fabrică în Franţa, si toate au ca nume generic Chevre. Chevre de Montrachet este originară din departamentul Sâone-et-Loire din Burgundia. In general, se comercializează în bucăţi mici rotunde, cu o greutate de 85 g. Este o pastă albă şi se vinde după o […]
Branza Mozzarella
Branza Mozzarella – Multă lume zice că mozzarella este un ingredient al pizzei, dar ea merită luată în considerare şi ca produs independent. Calitatea acestei brânze diferă în funcţie de provenienţa laptelui folosit la fabricarea ei. Mozzarella din lapte de vacă, numită în italiană fiordilatte, este un produs comercial banal, care nu are aproape deloc […]
Desert polonez
Desert polonez: Un desert de origine poloneză, baba cu rom, sau baba au rhum cum o numesc francezii, a ajuns în Franţa prin intermediul contelui Stanislas Lesczinski (1677 – 1766), regele Poloniei care a fost exilat în Lorena, împreună cu un numeros alai de curteni polonezi. Varianta poloneză, numită babka, este un fel de chec […]
Branza Pantysgawn
Pe teritoriul Marii Britanii, Ţara Galilor şi-a câştigat o excelentă reputaţie în ceea ce priveşte brânzeturile din lapte de capră
Branza Raclette
Raclette este denumirea generică a unei categorii de brânzeturi elveţiene semitari, originare din cantonul Valais, produse din lapte de vacă nepasteurizat.
Prajitura Lamington – O prajitura gustoasa
Numită, probabil, după îndrăgitul baron Lamington, guvernatorul de la începutul secolului XX al regiunii Queensland, prăjitura Lamington este un desert servit frecvent în cafenelele din Australia şi (în variante uşor diferite) în Noua Zeelandă. Republicanii conservatori afirmă că acest produs de cofetărie este singura contribuţie benefică a unui guvernator englez la istoria Australiei. Pentru grupurile […]
Oua en cocotte
Francezii au una dintre cele mai ridicate rate de consum de ouă din lume – 225 de ouă pe cap de locuitor în anul 2005.
Leacuri naturale
Durerea provocata de inflamarea articulaţiilor poate fi alinată cu ajutorul remediilor naturale. Tinctură de păpădie Frunzele de păpădie sunt bogate în vitaminele A şi C şi au proprietăţi antiinflamatoare dovedite datorită acidului linolenic din compoziţie. In artrită este recomandată tinctura, întrucât este uşor asimilabilă şi efectele ei apar în scurt timp. Ia câte o linguriţă […]
Tehnica mojama
Tehnica mojama. Mojama ilustrează o altă tehnică de uscare a peştelui, în acest caz a tonului. Carnea care se foloseşte este fileul de pe spate. Acesta se lasă la uscat şi se sărează, întărindu-se astfel şi devenind gunnoasă, precum carnea marinată şi maturată. Acesta este un procedeu foarte vechi, moştenit de locuitorii peninsulei Iberice de […]
Wonton cu creveti
Wonton este echivalentul chinezesc mai puţin fin al reţetei de tempura, doar că aici ingredientele sunt înfăşurate într-un strat de aluat mai gros. Acelaşi tip de aluat se foloseşte şi pentru rulourile de primăvară. Foaia de cocă se înfăşoară pur şi simpul în jurul creveţilor întregi, curăţaţi, se lipeşte pe margini cu ou bătut şi […]
Stridii Charentais
Stridii Charentais – Fermele de stridii din Charente-Maritime aflat în vestul Franţei, sunt renumite în toată ţara. Aici se produc unele dintre cele mai suculente stridii din întreaga Europă, provenind din zone precum Marennes, Chateau-d’Oleron şi La Tremblade. Stridiile Marennes au o cochilie deosebită, de culoare verde, datorită prezenţei algelor în apă. Regiunea Charente se mândreşte […]
Calamar in cerneala
Unele specii de animale marine, de exemplu caracatiţa, sepia si calamarul, au un săculeţ plin cu un lichid de culoare neagră, ca un tuş. In caz de pericol, animalul împroaşcă acest lichid pentru a îndepărta prădătorii. Cerneala de calamar, sepie sau caracatiţă este şi ea comestibilă, fiind consumată în special în zona Mării Mediterane. In […]
Calcanul
Calcanul de Dover era considerat unul dintre cei mai buni peşti cu corpul plat, tocmai de aceea a ajuns să fie pescuit în exces. Acest calcan are o formă ovală, pe partea superioară a corpului fiind de culoare maro-gri, iar pe cea inferioară alb. Numele i se trage de la faptul că,, odinioară, astfel de […]
Tagine de peste
Tagine de peste – Tagine este denumirea generică pe care o poartă o varietate de fierturi aromate specifice bucătăriei marocane. Acestea se prepară de obicei cu carne, în special de miel sau de pui, deşi există şi togine de peşte. Ideal ar fi ca mâncarea să fie preparată pe foc molcom de cărbuni, într-un vas […]
Cochilii Saint-Jacques cu sos Bercy
Bercy, rafinatul sos alb care se serveşte în acest preparat clasic franţuzesc alături de scoicile Pectinidae, a primit acest nume după un arondisment al Parisului unde exista odinioară o enormă piaţă de vinuri. Motivul pentru care acest sos se numeşte Bercy este, evident acela că vinul este unul dintre principalele sale ingrediente. Sosul Bercy este […]
Macroul
Macroul este un peşte foarte special, care se găseşte din abundenţă pe coastele nordice ale continentului european, precum şi în Marea Mediterană. Poate fi uşor recunoscut datorită pielii de culoare argintie, având pe spate o nuanţă de albastru-verzui. în lunile de iarnă aceşti peşti se adună în bancuri mari şi se apropie de ţărm, fiind […]
Stridii Rockefeller
Există multe feluri de mâncare din repertoriul gastronomic franţuzesc care şi-au primit numele după unul sau altul dintre descendenţii dinastiei Rockefeller. Multe dintre aceste preparate au în compoziţia lor ingrediente sofisticate şi costisitoare. Se spune că stridiile Rockefeller au fost create într-un restaurant numit Antoine’s, din cartierul francez al oraşului New Orleans, la sfârşitul secolului […]
Tempura de creveti
Reţeta acesta ilustrează cel mai bine tehnica de preparare numită agemono, adică prăjirea alimenntelor în baie de ulei. Se spune că cei care au adus aceste tempura în Europa, în secolul XVII, au fost misionarii portughezi. Iniţial, tempura se consumau doar în zilele în care, confoorm calendarului, creştinii nu aveau voie să mănânce carne, înlocuind-o […]
Scoici-brici
In America de Nord se cunosc două specii de scoici-brici, una de pe coasta de est (scoici-brici de Atlantic, Ensis directus), iar cealaltă de pe coasta de vest (scoici-brici de Pacific, Siliqua patuia). Ambele specii sunt diferite de scoicile bivalve rotunde, fiind, după cum o sugerează şi numele, lungi şi asemănătoare unor cuţite mari pescăreşti […]
Scoicile Saint-Jacques
Cochiliile Saint-Jacques sunt scoici din familia Pectinidae apreciate peste tot în lume, cu excepţia Asiei de sud-est, unde sunt considerate comestibile, dar lipsite de gust. Aceste scoici au o cochilie lată, aproape plată şi foarte frumoasă, cu şănţuleţe adânci, ce formează un model asemănător cu un evantai. Carnea dinăuntrul este albă, curată şi destul de […]
Placinta englezeasca de peste
Aceasta este o reţetă tradiţională din regiunea Cornwall, situată în sud-vestul Angliei. Este vorba de o plăcintă cu peşte, în crustă de aluat, peste care se pun peşti mici întregi, cum ar fi sardinele. Nota distinctivă nu este dată de noutatea ingredientelor care intră în compoziţia ei, ci de felul în care este aranjată, peştişorii […]
Cele mai folosite tipuri de orez
Cele mai folosite tipuri de orez – Dintre cele 40.000 de varietăţi de orez care se cultivă pe întreg globul, iată-le pe cele mai cunoscute şi apreciate: Orezul Arborîo este cel mai cunoscut sortiment italian, special pentru a prepara rizoto. Are bobul rotund, este destul de mărunt şi-şi păstrează forma în timpul fierberii, devenind în […]
Dieta cu mere
Merele mici pe care le găseşti în piaţă sunt cele mai sănătoase. Mâncate cu tot cu coajă, ele au complexe beneficii pentru sănătate. Varianta I: timp de patru săptămâni, cu 20 de minute înaintea fiecărei mese, mănânci 1-3 mere. Varianta II: timp de 1-3 zile, consumi exclusiv mere. Varianta I este foarte eficientă în combaterea […]
Risotto clasic milanese
Acesta este un risotto italian clasic. Se spune că primul risotto a fost preparat în oraşul Milano, pe vremea când Carol al V-lea l-a numit pe fiul său Duce de Milano, în anul 1535, cu acest act debutând cei 200 de ani de guvernare spaniolă a oraşului. De altfel, această mâncare seamănă uimitor cu paello […]
Fish and chips
Fish and chips este considerată mâncarea naţională a britanicilor. Intr-adevăr, peştele cu cartofi prăjiţi a devenit un adevărat simbol naţional încă din perioada victoriană, câştigându-şi popularitatea datorită faptului că se putea lua la pachet. Cu toate că britanicii au experimentat în perioada de după război şi gusturi mai exotice, aceasta a rămas o mâncare foarte […]
Ansoa – un deliciu
Mare parte din anşoa pescuită în întreaga lume este conservată fie prin sârare, fie prin marinare, în conservă sau în borcane. In bucătăria mediteraneeană, însă, şi în special în partea de nord-est a Spaniei şi în sudul Franţei, anşoa a fost dintotdeauna consumată proaspătă. Boquerones fritos este o mâncare spaniolă care constă în anşoa proaspătă […]
Risotto cu trufe
Trufele albe sunt protagonistele unui târg anual, organizat în luna octombrie, în oraşul Alba din Piemonte. Intrucât toamna este anotimpul ciupercilor de pădure, al castanelor, al vânatului, al broaştelor, al melcilor şi a culesului strugurilor, în această perioadă bucătarii îşi manifestă din plin talentul. Din octombrie şi până în decembrie, cât durează sezonul, multe mâncăruri […]
Despre risotto primavera
Acest fel de mâncare a apărut la restaurantul Le Cirque 2000 din Manhattan, fiind versiunea cu orez a pastelor primavera (spaghete într-un sos cremos cu legume de primăvară). Pastele primavera au fost create de un patron de restaurant, pe nume Sirio Maccioni, în anul 1976, pe când se afla în casa unui prieten, pregătind masa. […]
Dieta cu rosii
Dieta cu rosii – Crude, mâncate ca atare, în mâncăruri sau salate, suc sau pastă, uscate sau bulion, roşiile sunt gustoase oricum. Sunt si o adevărată sursă de sănătate. Conţin, pe lângă zaharuri, apă (94%), vitamine şi săruri minerale, celebrul licopen, un antioxidant puternic ce reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidenţa infarctului miocardic scade cu […]