Rolul alimentelor in organism

Topul alimentelor care protejează inima (Ce mănânci ca să te fereşti de infarct)

Colesterolul ridicat dă bătăi de cap multor români, iar bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în România. Pe lângă tratamentul medicamentos, cei cu probleme trebuie să fie atenţi şi la alimentaţie. Iată câteva idei de produse pe care le puteţi încerca. 1. Verdeţuri proaspete Rozmarinul, salvia, oregano şi cimbrul conţin antioxidanţi şi pot face […]

Despre Musetel (Chamaemelum)

Despre Musetel (Chamaemelum). Muşeţelul roman se plantează de obicei pe peluză şi emană un miros liniştitor în serile de vară. Cel sălbatic se foloseşte mai mult ca plantă medicinală, deşi în acest scop poate fi utilizată şi cealaltă specie. Din scrierile vechilor egipteni aflăm că şi ei foloseau muşeţelul. Probabil datorită florilor sale aurii, ei […]

Plante medicinale: coada calului

Remedii naturiste (Cele mai eficiente remedii naturiste pentru artrita)

Artrita se defineşte ca fiind o inflamaţie a unei articulaţii. Este o eroziune, o deteriorare treptată a cartilajului care acoperă osul unei articulaţii ce începe să se uzeze. Apare odată cu înaintarea în vârstă, după o lovitură sau la sportivi. În urma acestui proces, osul de dedesubt începe să se îngroaşe să se deformeze şi […]

Despre galbenele (Calendula officinalis)

Gălbenelele pot fi folosite în cosmetică, în medicină, ca vopsea pentru haine şi în bucătărie. Vechii egipteni îi venerau proprietăţile tămăduitoare, iar perşii şi grecii din Antichitate ornau mâncarea cu ele. Hinduşii de astăzi îşi decorează altarele şi templele cu gălbenele. In Europa, sunt folosite pentru a da gust supei şi mâncării preparate la cuptor […]

Alimente sanatoase si nutritive

Nutrienţi pentru întărirea oaselor (În ce alimente se găsesc cei mai importanţi nutrienţi pentru întărirea oaselor)

De la calciu sau magneziu până la potasiu sau vitamina C, o serie de nutrienţi sunt necesari corpului pentru o rezistenţă bună a oaselor. Totuşi, cel mai important este să cunoaştem din ce alimente îşi poate extrage corpul aceşti nutrienţi atât de necesari. Calciu Atunci când e vorba despre prevenirea osteoporozei sau de tratamentul acesteia, […]

Despre Limba – Mielului (Borago officinalis)

Fiind o plantă cunoscută bucătarilor, se crede că limba-mieiului înveseleşte şi inspiră curaj. Reputaţia ei de a „ridica moralul” datează de pe vremea lui John Gerard, care a inclus-o în faimoasele sale cărţi botanice şi a afirmat că limba-mielului, cu aromă de castravete, „alungă supărarea şi înveseleşte”. Limba-mielului conţine doze însemnate de potasiu, calciu şi […]

Despre hrean (Armoracia rusticana)

Despre hrean (Armoracia rusticana) Germanii şi danezii folosesc hreanul într-un sos pentru peşte, în timp ce în Marea Britanie e asociat cu tradiţionala carne de vită prăjită şi cu budinca de Yorkshire. Hreanul are un gust puternic, desfundând sinusurile; uleiurile sale volatile sunt eliberate pe măsură ce rădăcina e răzuită, dar se evaporă rapid şi […]

Despre tarhon (Artemisia dracunculus)

Despre tarhon (Artemisia dracunculus). Deşi nu e prea aromat, tarhonul are o uşoară aromă de piper, cu o urmă vagă de anason. Nu se ştie de unde provine, dar probabil că e originar din Asia şi a fost adus în Europa de către mauri atunci când au cucerit Spania, iar în restul Europei a ajuns […]

Must: 7 beneficii ale mustului

Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini. Păstrează tinereţea celulelor Polifenolii şi antioxidanţii blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii. Protejează neuronii Studiile arată […]

Brusturele curata sangele

Despre Brusture (Arctium lappa)

Se gaseste deseori pe marginea frumurilor prafoasa si in zonele salbatice din tinuturile cu clima temperata. Frunzele amare ale acestei plante sabatice se pot fierbe alături de păpădii, dar de obcei se foloseşte rădăcina pentru a prepara bere de păpădie şi de brusture. Gustul brusturelui este dulce-astringent, iar textura sa e lipicioasă. Ca medicament, se […]

Despre Asmatui (Anthriscus cerefolium)

Asmăţuiul are o aromă mai delicată decât pătrunjelul şi dă o senzaţie de căldură atunci când e mâncat crud. E foarte popular în bucătăria franceză, făcând parte dintre ierburile culinare tradiţionale denumite fines herbes. Originar din Europa de Sud-Est şi vestul Asiei, astăzi creşte peste tot. A fost adus în America de Nord de către […]

Angelica (Angelica archangelica)

Angelica (Angelica archangelica): Legenda spune că angelica e un leac pentru cumă, ceea ce i-a consolidat renumele de plantă medicinală tradiţională, de protectoare împotriva răului şi de panaceu universal. Din punct de vedere medical, angelica se pare că are jn efect benefic asupra circulaţiei sângelui şi a celorlalte fluide şi e folosită in tratamentul cranpelor […]

Despre Marar (Anethum graveolens)

Despre Marar (Anethum graveolens): Apa de mărar, cunoscută ca poţiune carminativă, a fost folosită de-a lungul timpului pentru calmarea colicilor şi pentru a linişti bebeluşii. In Evul Mediu, mărarul era considerat o plantă fermecată şi, ca atare, era folosit în combaterea vrăjitoriei. Era utilizat, din acelaşi motiv, şi în poţiunile de dragoste. Mărarul e originar […]

Despre Lamaita – Aloysia triphylla

Despre Lamaita – Aloysia triphylla (Lippia citriodora) – Originară din America de Sud, această plantă a fost adusă în Europa de către conchistadorii spanioli în secolul al XVII-lea. Aici şi-a dobândit renumele pentru uleiurile sale parfumate, folosite pe scară largă în cosmetice şi diverse amestecuri. Planta este folosită cu scop medical, în cantităţi mici, pentru […]

Despre Arpagic (Allium schoenoprasum)

Arpagicul face pane diu familia allium, care cuprinde, de asemenea, ceapa, usturoiul fi – surpriză! – crinul. A fost descoperit pentru prima dată cu peste 5 000 de ani în urmă în China. Arpagicul creşte cam peste tot în emisfera nordică, inclusiv în ţinuturile friguroase, cum sunt Siberia, Suedia şi America de Nord. Romanii au […]

Despre Usturoi (Allium sativum)

Se crede că usturoiul provine din Asia. Vechii egipteni venerau usturoiul fi îfi hrăneau sclavii cu el pentru a-i menţine in formă. Usturoiul a fost principalul condiment al bucătăriei mediteraneene timp de sute de ani. Cu o aromă puternică, având proprietăţi antiseptice, antibiotice şi antifungice, merge de minune atât în farmacie, cât şi în bucătărie. […]

Granita de piersici cu lamaie

Granita de piersici cu lamaie din: piersici, lamaie, miere, gheata. Granita este un preparat culinar italian, o combinație răcoritoare între gheață și arome naturale, care este adesea folosit ca desert sau ca o gustare între mese. Acesta este popular mai ales în timpul verii, deoarece are o textură răcoritoare și este adesea aromatizat cu fructe, […]

Dieta raw-vegană, o modă cu două tăişuri (Cât de sănătoasă este, de fapt, mâncarea gătită fără foc? )

Bombardaţi zi de zi cu informaţii despre efectele dezastruoase pe care le are hrana procesată asupra organismului, suntem tot mai tentaţi să renunţăm la modul tradiţional de a mânca, în favoarea unuia mai natural. Pe val este, de la o vreme, dieta raw-vegană, care presupune consumarea alimentelor în starea lor naturală, adică nepreparate termic, şi […]

Mănâncă Sănătos și Scapă de Celulită

Mănâncă Sănătos și Scapă de Celulită: Ghid Complet și Detaliat – Celulita este o problemă comună care afectează atât femeile, cât și bărbații, deși este mai frecventă la femei. Aceasta se manifestă prin acumularea de grăsime sub piele, dându-i un aspect de “coajă de portocală”. Deși celulita nu este o problemă de sănătate, ea poate […]

Descopera care sunt beneficiile prunelor pentru sanatatea ta si a familiei!

Au o aroma incantatoare, se gasesc peste tot si sunt surse excelente de vitamine in aceasta perioada a verii – da, despre prune este vorba! Gustul placut, textura suculenta si caloriile reduse fac ca prunele sa fie o gustare minunata de vara, cu beneficii atat pentru sanatate, cat si pentru papilele gustative. Haideti sa descoperim […]

Alimente pentru o dieta sanatoasa (legume, cereale, fructe, proteine)

Un regim alimentar sanatos contine carbohidrati si calorii, in functie de varsta, sex si intensitatea activitatilor zilnice, si o cantitate considerabila de legume si fructe. Modul in care ne pregatim mancarea atunci cand suntem la dieta este la fel de important ca ceea ce mancam, deoarece exista pobilitatea sa iti cumperi numai alimente sanatoase dar […]

Totul despre E-uri: Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc

E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, […]

Cum să Slăbim: 10 Metode pentru a Slăbi Fără Regim

Cum să Slăbim: 10 Metode pentru a Slăbi Fără Regim – Slăbirea nu trebuie să fie un proces restrictiv și dificil. Există numeroase metode prin care poți pierde în greutate fără a urma un regim strict. Aceste strategii se concentrează pe schimbări mici și sustenabile ale stilului de viață care pot duce la rezultate semnificative […]

Dieta cu fructe

Plante care va ajuta sa slabiti

Desi nu exista o formula magica de slabit, anumite plante sunt considerate a fi de ajutor in reducerea poftei de mancare si in arderea grasimilor. Exista dovezi ca aceste plante, combinate cu un plan rational de alimentatie si exercitii fizice regulate, pot ajuta la eliminarea surplusului de kilograme si sa atingeti un stil de viata […]

DIETA OSHAWA

Ati incercat mai multe diete pana acum si nimic nu a mers. Va propunem o dieta care ajuta in lupta impotriva bolilor produse de excesul energiei yin si ne echilibreaza din punct de vedere energetic. Aceasta dieta este poate cea mai severa,  dar in acelasi timp si cea mai eficienta dintre cele propuse  de dr. […]

Dieta cu supa de varza

Principalele avantaje ale dietei cu supa de varza sunt arderea rapida a grasimilor si continutul scazut de calorii. Numarul de kilograme pierdute cu ajutorul acestei diete este direct proportional cu cantitatea de supa consumata, astfel, cu cat se consuma o cantitate mai mare cu atat pierderea in greutate va fi mai considerabila. Potrivit speculatiilor din […]

Dieta de detoxifiere

Dieta de detoxifiere – Dieta de detoxifiere este o metodă populară și eficientă de a pierde în greutate și de a îmbunătăți starea generală de sănătate. Aceasta vizează eliminarea toxinelor din organism, stimulând procesele naturale de detoxifiere și oferind un impuls metabolismului. Urmând această dietă, este posibil să slăbești până la 10 kilograme în doar […]

Despre zmeura si mure

Despre zmeura si mure: In privinţa gustului, dar şi când vine vorba de efectele terapeutice, puţine fructe se pot lua la întrecere cu ea. Conţine cantităţi impresio­nante de vitamina C, dar nici alte vitamine şi minerale nu-i lipsesc din compoziţie. Ca şi în cazul murelor, o cură durează două săptămâni, timp în care e bine […]

Dieta cu orez

Dieta cu orez are la baza consumul de carbohidrati sanatosi. Legumele bogate in fibre, fructele si cerealele sunt principalele alimente care vor fi consumate alaturi de orez. De asemenea, mesele zilnice vor avea un continut scazut de sare si grasimi. Inca din prima faza a dietei se va pierde in greutate, intrucat caloriile consumate vor […]

Despre fripturile marinate

Dacă vă plac fripturile de vită la grătar, atunci ştiţi deja că în acest caz calitatea cărnii este de importanţă maximă. Pentru a fi fragedă, zemoa­să şi gustoasă, carnea de vită trebuie lăsată să se marineze timp îndelungat în amestecuri speciale. Carnea pe care o găsim de obicei la supermarket este marinată doar câteva zile, […]

Dieta cu pepene verde pentru slăbire: Pierde 4 kg în 10 zile

Dieta cu pepene verde pentru slăbire: Pierde 4 kg în 10 zile. Dieta cu pepene verde este o metodă populară și eficientă pentru a pierde rapid în greutate. Această dietă promite o pierdere de până la 4 kg în 10 zile, datorită conținutului ridicat de apă al pepenelui verde și proprietăților sale diuretice. Pepenele verde […]