Reteta zilei: Prajitura cu piersici si iaurt

Prajitura cu piersici si iaurt din: iaurt natural, faina, cacao, amidon, oua, zahar, migdale, praf de copt, unt si piersici. Ingrediente: 200g iaurt natural 230g faina 20g cacao 50g amidon 4 oua 140g zahar 40g migdale macinate 1/2 lingura praf de copt 70g unt topit si racit 3 piersici   Mod de preparare: Galbenusurile se […]

Invartita cu branza de oaie

Invartita cu branza de oaie

Invartita cu branza de oaie din: faina, oua, zahar, sare, ulei, apa calduta, drojdie, branza de oaie, marar, codite de ceapa verde si unt. Ingrediente: 1 kg faina 2 oua 1 lingurita zahar 1/2 lingurita sare jumatate pahar de ulei 400 ml apa calduta 50 g drojdie pentru umplutura: 600 g branza de oaie putin […]

Sanatate cu gust acrisor

Sanatate cu gust acrisor. Fie ca sunt muraturi fermentate sau preparate cu otet, efectele lor benefice sunt exceptionale. Muraturile sunt preferate ca salate sau garnitura de-a lungul iernii, insa putini stiu ca sunt alimente sanatoase, cu un continut mic de calorii si foarte putine grasimi. Beneficii: Ajută digestia, mai ales la o masă pe bază […]

De 1 martie, daruieste martisoare handmade

Salut, bine ne-am gasit. Daca cauti un cadou mai special, atat pentru tine, cat si pentru cei dragi, fii fara griji, ai ajuns unde trebuie.  Toate produsele din magazin sunt handmade, fiecaruia fiindu-i acordate mult timp si atentie. Esti bine venit sa iti dai cu parerea, sa faci o comanda mai speciala si, bineinteles, sa […]

Sos de ceapa caramelizata

Sos de mustar

Sos de mustar. Mustarul este o plantă din familia Brassicaceae (familia cruciferelor) și este cunoscută pentru semințele sale mici și galbene sau negre, care sunt folosite pentru a produce pastă de mustar. Această pastă de mustar poate fi utilizată ca condiment pentru a adăuga un gust picant și aromă alimentelor. Mustarul este originar din regiunile […]

Produse traditionale si decoratiuni handmade pentru Craciun

Cauti ceva deosebit pentru zilele de Craciun, pentru cei dragi? Iti propunem sa vizitezi “Targul de Craciun” organizat in curtea interioara a Muzeului Taranului Roman din Sos. Kiseleff nr.3, unde va asteptam de vineri dimineata pana duminica seara, cu multe bunatati si cadouri. Pentru domniile voastre mesteri populari si artisti hand made va vor incanta […]

retete

Macrou proaspat

Macrou proaspat. Macroul este un peşte foarte special, care se găseşte din abundenţă pe coastele nordice ale continentului european, precum şi în Marea Mediterană. Poate fi uşor recunoscut datorită pielii de culoare argintie, având pe spate o nuanţă de albastru-verzui. In lunile de iarnă aceşti peşti se adună în bancuri mari şi se apropie de […]

Rape al ajillo (Peste unditar cu usturoi)

Numele acestei reţete spaniole se traduce pur şi simplu „peşte-undiţar cu usturoi”. Pentru prepararea ei se foloseşte peştele-undiţar, numit în limba engleză şi „peştele-calugar”. Modul tradiţional de a prepara acest fel de mâncare este următorul: cumpăraţi o bucată mare de coadă de peşte-undiţar şi prăjiţi-o întreagă la cuptor, într-o tavă mare. De-a curmezişul peştelui se […]

Meniu de 1200 de calorii pentru slabit

Meniu de 1200 de calorii pentru slabit: Plan Detaliat si Eficient – Adoptarea unui meniu de 1200 de calorii pentru slabit poate fi o strategie eficientă pentru pierderea în greutate, asigurându-vă în același timp că obțineți nutrienții necesari pentru o sănătate optimă. Importanta unui meniu echilibrat Un meniu de 1200 de calorii pentru slabit trebuie […]

Pilaf de varza dulce

Despre varza

Despre varza. Varza este o legumă care a fost cultivată şi consumată în întreaga lume încă din zorii omenirii. Se prezintă sub cele mai diverse forme, mărimi şi culori, iar în fiecare sezon se găsesc alte sortimente. Varza nu este socotită chiar cea mai grozavă legumă. Nu are o reputaţie prea bună fiindcă mulţi dintre […]

Meniu de 1200 de calorii

  Mic dejun: 2 oua fierte tari 1 ardei gras 1 felie de paine neagra 150 g fructe (struguri, mere, pepene, prune) cafea, ceai verde sau infuzie de placinte, neindulcite Pranz: 300 g salata greceasca: 100 g telemea desarata, 1 rosie, 1 ardei gras verde, 1 castravecior, 1 ceapa rosie, 1 lingura ulei de masline, […]

Pregătirea bulionului de roşii

Pregătirea bulionului de roşii – Alegeţi roşii sănătoase, mari, bine coapte, cu seminţe puţine. Spălaţi bine fiecare roşie în parte, eliminaţi codiţele, apoi lăsaţi-ie la scurs. Eliminaţi cu grijă seminţele şi pieliţa roşiilor, trecându-le prin sită sau prin maşina specială de tocat. Fierbeţi toată cantitatea de bulion în acelaşi vas. Amestecaţi mereu pentru ca să […]

Despre Dovleac

Despre dovleac

Dovleacul este originar din America, dar în prezent se cultivă pretutindeni în lume. Peste tot devine tot mai popular, iar la supermarketuri şi în pieţe se găsesc diferite sortimente. Planta începe să crească vara, răspândindu-şi ramurile lungi pe pământ. Toamna, fructele sunt mari, dense, dulci şi delicioase. Dovleacul este extraordinar pe post de garnitură — […]

Despre broccoli si conopida

Despre broccoli si conopida: Broccoli a fost la început o legumă mediteraneană, însă de-a lungul anilor, în diferite ţări, au fost cultivate diverse soiuri. In prezent există două tipuri de bază: broccoli „Calabrese”, cu inflorescenţa mare, şi broccoli purpuriu, cu inflorescenţa mai mică. Broccoli „Calabrese” se găseşte aproape tot timpul anului, iar broccoli purpuriu, cel […]

retete

Despre praz si ceapa

Prazul şi ceapa au fost întotdeauna nişte ingrediente esenţiale, în lumea întreagă. Dacă le gătiţi îndelung, la foc mic, îşi eliberează zaharurile naturale, dând supelor şi tocăniţelor o dulceaţă şi o profunzime aparte. Dar ele sunt nişte legume foarte valoroase şi dacă le folosiţi singure. Ceapa se plantează foarte de timpuriu, când pământul este încă […]

retete

Despre mazare

Despre mazare. Mazărea este originară din sudul Europei şi din Asia, fiind cultivată pentru prima oară de greci şi de romani. In Marea Britanie, apare în iunie şi durează puţin, dar mazărea poate fi uscată cu succes, iar sub această formă s-a folosit timp de sute de ani în supele de iarnă şi în tocăniţe. […]

Despre morcovi

Despre morcovi. Conţinând foarte mult zahăr, morcovii sunt excelenţi gătiţi la cuptor, deoarece zahărul din ei se caramelizează, iar morcovii devin maronii, lipicioşi şi delicioşi! De asemenea, se folosesc frecvent în tocăniţe şi supe, deoarece conferă mâncărurilor o anumită dulceaţă, iar fiind atât de dulci pot fi utilizaţi chiar şi la prăjituri. Morcovii tineri apar […]

retete

Copiii romani beau sucuri de fructe… fără fructe!

“De struguri”, “de portocale” etc. sunt băuturile care n-au văzut în viaţa lor fructul. Eticheta ne arată portocala, iar la ingrediente lipseşte complet Cea mai tare aberaţie în materie de alimentaţie: pe eticheta unui cunoscut suc vândut în România scrie cuvântul “STRUGURI”, iar pe partea cealaltă a sticlei, la ingrediente, lipseşte cu desăvârşire elementul esenţial […]

Despre cartofi

Haideţi să începem cu vechii noştri prieteni, cartofii. Originari din America de Sud, cartofii au ajuns în Marea Britanie abia acum vreo 300 de ani, ceea ce e de-a dreptul incredibil dacă ne gândim câţi dintre noi îi consumă în fiecare zi — piure, prăjiţi, fierţi sau chiar sub formă de chips! Există sute de […]

Usturoi marinat

Beneficiile usturoiului

Beneficiile usturoiului. Usturoiul este un superaliment care ajută la scăderea colesterolului şi la încetinirea arterosclerozei. Un factor extrem de important este modul în care îl pregăteşti pentru a obţine maximum din beneficiile sale nutritive. Pentru mai mult gust şi aromă, zdrobeşte-l sau toacă-l cu 10 minute înainte de a-l prepara şi adaugă-l în mâncare după […]

Cum se curăţă calamarii

Cum se curăţă calamarii

Cum se curăţă calamarii: Puteţi cumpăra calamari gata curăţaţi şi porţionaţi, dar dacă vreţi să vă încercaţi singur puterile, iată cum trebuie să procedaţi. Puneţi calamarul pe o planşetă de tocat curată şi trageţi de tentacule ca să le întindeţi. Tăiaţi o bucată din cele două tentacule mai lungi, ca să ajungă la aceeaşi lungime […]

Busuiocul - planta miraculoasa

Busuiocul: parfum proaspăt

Busuiocul: parfum proaspăt. Din bucătăria gurmandului nu ar trebui să lipsească un ghiveci cu busuioc. Ast­fel, va avea mereu la dispoziţie frunze proaspete, gata să-i umple de aromă cele mai diverse preparate. Frunzele proaspete de busu­ioc nu se pun însă la fiert cu mâncarea, deoarece aroma are mult de suferit. Ele se adaugă numai după […]

Despre Homari

Despre Homari. Astăzi e mai uşor să găseşti homari decât acum douăzeci de ani; puteţi chiar să comandaţi homari la pescărie sau la un supermarket bun. Cu cozile lor zemoase, acoperite de carapace, şi cleştii puternici şi cărnoşi, seamănă atât cu creveţii cât şi cu crabii şi au preluat ce e mai bun de la […]

Cum să pregătiţi si să fierbeti un crab viu întreg

Cum să pregătiţi si să fierbeti un crab viu întreg

Cum să pregătiţi si să fierbeti un crab viu întreg. Uciderea crabilor e un lucru destul de controversat. Unii cred că dacă-l străpungi cu un instrument ascuţit din oţel sau cu o ţepuşă, crabul moare instantaneu. Eu prefer să pun câte 7-8 crabi într-o oală mare de supă, împreună cu nişte bucăţele de fenicul, boabe […]

Despre crabi

Despre crabi – Crabii sunt crustacee, la fel ca homarii şi creveţii, însă au o formă uşor diferită şi, prin urmare, modul de preparare e diferit. In prezent se găsesc crabi gata preparaţi, dar puteţi să faceţi comandă la pescărie ca să primiţi crabi vii, pe care apoi va trebui să-i ucideţi şi să-i gătiţi. […]

Paneul

Paneul – CE ESTE PANEUL? Un fel de „păturică” în care se înfăşoară tot felul de ingrediente, după cum poftim, de la fructe şi flori, până la legume şi carne. Nu este greu de făcut şi poate transforma o banală legumă într-o mâncare rafinată. Nu mai vor­bim de gusturile apetisante pe care le obţinem când […]

Somon sashimi

Somon sashimi. Somonul se potriveşte foarte bine cu complicata tehnică japoneză de feliere a peştelui crud (sashimi înseamnă „carne găurită”). Pestele folosit trebuie să fie absolut proaspăt; de asemenea, ar fi bine ca somonul să fie pescuit în perioada în care carnea sa este foarte bogată în uleiuri naturale, adică vara. Modul de prezentare a […]

retete

Despre creveti

La fel ca homarul şi crabul, creveţii sunt crustacee protejate de o carapace tare. In mod ideal, ar trebui să fie vii când îi cumpăraţi, iar dacă au murit deja, trebuie să fie lucioşi şi să nu miroasă a altceva decât a mare. Creveţii trăiesc în toată lumea, mai ales în apele calde, iar în […]

Scoici Saint-Jacques

Scoici Saint-Jacques

Sunt delicioase, uşor de deschis şi de preparat. Cresc în nisipul din fundul mării şi fie sunt culese cu mâna de către scafandri, fie cu ajutorul unei bărci speciale (dragă), care răscoleşte bancul de nisip. Scoicile recoltate cu draga sunt mai ieftine decât cele recoltate manual, însă deseori sunt deteriorate în urma operaţiunii, la fel […]

Somon en croute

Somonul în crustă a devenit o mâncare cât se poate de obişnuită în bucătăria anglo-saxonă, însă la origine ea este o reţetă franţuzească, după cum sugerează şi numele. Pe vremuri, somonul se cocea întreg într-un foitaj pufos (numit feuillete), uşor crestat pe margini, pentru a indica pe unde trebuie tăiat în porţii. Secretul pentru reuşita […]

Cateva metode clasice de preparare a carnii

In general, alimentele de origină vegetală sau animală sunt puţine care sunt convenabile imediat pentru om. Pentru multe dintre ele, în adevăr pentru un număr mare chiar este necesar a le face să sufere o preparare. Se fierb sau se coc, se toacă sau se rad. Tocând alimentele, mai ales pe cele de origină vegetală, […]