Shiu mai

Dim Sum: Shiu mai

Dim Sum: Shiu mai: Shiu mai se prepara dintr-un aluat simplu, din faina si apa, mai delicat decat cel folosit pentru coltunasii lipiciosi. Diferenta este ca acesti coltunasi se fierb in aburi, nu se prajesc, iar in partea superioara raman deschisi, astfel incat se vede umplutura. De aceea sunt si mai usor de preparat decat, […]

Aditivi

Există şi aditivi buni! Top zece cele mai sănătoase!

Vitaminele de sinteză B2, C şi E sunt aditivi benefici, iar licopenul sau luteina sunt coloranţi alimentari naturali, care nu dereglează organismul şi nu sunt cancerigeni. Nu toate E-urile sunt dăunătoare sănătăţii. Sub aceeaşi denumire sunt ascunse şi substanţe inofensive pentru organism, dintre care unele pot avea chiar beneficii: vitamine de sinteză, care au proprietăţi […]

Crudites

Crudites – Cruditati – Legume proaspete, vitamine multe

Aceasta denumire deriva din termenul frantuzesc cru, care inseamna crud si se refera la un aperitiv dintre cele mai simple si mai apetisante. Pentru a-l prepara va trebuie doar cateva legume proaspete si cateva sosuri foarte gustoase. Crudites se poate manca in aer liber sau se poate servi ca aperitiv la inceputul unui pranz sau […]

Croque monsieur

Croque monsieur

Croque monsieur este un fel de mancare rafinat, servit fie in cafenelele frantuzesti, fie la mici tarabe cu gustari, foarte cautat in special de studentii mai saraci in pauzele dintre cursuri. Denumirea s-ar traduce “mestecati, domnule” si intr-adevar acesta este eel mai bun indemn care vi se poate adresa atunci cand vi se serveste un […]

Dieta

Despre legume

Sparanghelul Sparanghelul proaspăt trebuie să fie tare la atingere şi să aibă mugurii din vârf lipiţi de tijă. In vederea preparării lui prin fierbere, este necesar să se îndepărteze, cu ajutorul cuţitului, partea lemnoasă de la bază. Sparanghelul se fierbe 15-20 de minute într-o oală înaltă, cu diametrul mic, întotdeauna în picioare şi cu vârfurile […]

Lox (somon afumat)

Lox (somon afumat)

Pe vremuri, pentru ca ca oamenii sa poata consuma peste si iarna, acesta trebuia conservat folosindu-se unul dintrre procedeele clasice de pastrare a carnii, respectiv se putea ingropa in pamant, usca sau sara, dar se putea si afuma. Fumul modifica proteinele din carne dand senzatia ca ar fi fiarta sau prajita; pe de alta parte, […]

Morcovul

Morcovul. Valoarea nutriţională a morcovului este neîntrecută. Impiedică formarea depozitelor de reziduuri pe pereţii arteriali, prevenind astfel atacurile cardiovasculare la bolnavii de ateroscleroză. Conţine fibre, betacaroten din belşug, potasiu (foarte bun pentru inimă) şi vitamina C. Are acid folic, vitamina K şi calciu. Şi doar 50 de calorii la 100 g. Pe scurt, conţine cam […]

Dulceata de mure

Dulceata de mure

Dulceata de mure, zahar, apa, lamaie. Ingrediente: 1 kg mure bine coapte 1 kg zahăr 3 pahare cu apă 1 lămâie     Mod de preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul şi din când în când se îndepărtează spuma care se ridică la suprafaţă. Când se îngroaşă se pun murele trecute printr- un […]

Totul despre varza

Totul despre varza

Varza este foarte hrănitoare şi se poate consu­ma în stare crudă, murată sau gătită (fiartă, călită, la aburi). în stare gătită, varza pierde o parte din calităţile ei vindecătoare, pentru că se pierd unele substanţe minerale sau vitamine. Din acest motiv, ca remediu tradiţional se recomandă mai ales folosirea verzei în stare crudă sau murată. […]

Supa clara de pui cu hagina

Totul despre supe

Daca ati uitat sa adunati spuma supei de carne, luati vasul de pe foc si adaugati un albus de ou nebatut. Acesta va coagula resturile de spuma, limpezind astfel supa. Daca vreti sa scoateti toata grasimea unei supe din carne, udati o carpa curata din bumbac, asezati-o pe strecuratoare si apoi turnati supa. Toata grasimea […]

Indicatii terapeutice ale mustarului

Indicatii terapeutice ale mustarului

Indicatii terapeutice ale mustarului: Utilizari si Beneficii – Mustarul, cunoscut nu doar ca un condiment savuros, dar si ca un remediu natural, a fost folosit de secole in medicina traditionala pentru tratarea unei game largi de afectiuni. Semintele de mustar, atat cele de mustar alb cat si cele de mustar negru, contin compusi activi care […]

Pasta de hrean si sfecla cu usturoi

Indicatii terapeutice ale hreanului

Guturaiul, tusea de diverse etiologii – se iau 5-6 lingurite pe zi de sirop de hrean, care se inghite incet, lasandu-l sa actioneze la nivelul gatului. Suplimentar se face gargara cu tinctura de hrean: trei lingurite de tinctura la un sfert de pahar de apa. Bronsita cronica si acuta, astmul – se consuma zilnic 3-4 […]

Otetul de hrean

Otetul de hrean

Se rade o radacina de hrean si se introduce intr-o sticla. Se toarna deasupra otet de mere cu miere, pana ce lichidul acopera hreanul. Se lasa sa se macereze intr-un loc cald, timp de zece zile, dupa care se scoate din sticla cate putin lichid, care se utilizeaza pentru aplicatii externe. Este folosit cu succes […]

Pasta de hrean si sfecla cu usturoi

Faina de hrean

Radacinile de hrean se taie cubulete si se pun pe calorifer sau in apropierea unei surse de caldura ca sa se usuce. Atunci cand se elimina complet apa si devin uscate ca iasca, aceste cubulete se macina cu rasnita electrica de cafea, obtinandu-se un praf alb, cu efecte puternic iritative: faina de hrean, care se […]

Faina de mustar

Faina de mustar

Faina de mustar – Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea sau prin zdrobire in piua. pastreaza in recipiente inchise la culoare si in locuri racoroase. De regula, este de preferat ca faina de mustar sa fie folosita in primele 2-3 saptamani de la preparare, dupa aceea proprietatile sale curative diminuandu-se progresiv. Se […]

Bere cu aditivi şi arome chimice

Bere cu aditivi şi arome chimice

Berile nesănătoase au în compoziţie E-uri care îmbolnăvesc sau ceea ce medicii numesc “cărăuşi ascunşi” de zahăr sau sare. Îndulcitorii sunt suspectaţi că pot cauza inclusiv cancer. Piaţa românească a început să fie asaltată de beri care în mod normal nu ar avea voie să poarte acest nume. Este vorba de berile aromate cu portocale […]

Beneficiile ciocolatei

Beneficiile ciocolatei

Chiar daca urmati o dieta puteti consuma ciocolata Dietele pot pastra ciocolata pe lista lor avind grija sa ia in calcul numarul total de calorii. O bucata de ciocolata contine in medie 250 de calorii. Proasta reputatie a ciocolatei se datoreaza de fapt continutului mare de grasimi saturate si cafeina pe care aceasta le contine. […]

Despre uleiul de palmier

O dietă bazată pe ulei de palmier nu numai că nu creşte valorile colesterolului din sânge, ci chiar contribuie la eli­minarea colesterolului rău din organism. Este foarte bogat în antioxidanţi. Protejează împotriva ata­cului radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea prematură şi de boli foarte grave precum cancerul. Ajută la menţinerea sănătăţii pielii.

Frecătei cu mere

Merele, mai dăunătoare pentru dinţi decat băuturile carbogazoase

Merele pot fi de patru ori mai dăunătoare pentru dantură decât băuturile carbogazoase, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii britanici. “Nu este vorba numai de ceea ce mâncăm, ci şi de cum mâncăm”, a declarat David Bartlett, de la Institutul de stomatologie din cadrul King’s College din Londra, coordonator al noului studiu, care mai […]

Despre Uleiul de carola (rapita)

Despre Uleiul de carola (rapita)

Despre Uleiul de carola (rapita). Datorită conţinutului foarte scăzut de acizi graşi saturaţi, acest ulei devenit vedetă printre cunoscători este foarte bun pentru scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. Este cel mai bogat ulei în omega 3, fapt ce-l recomandă în dieta hipertensivilor, pentru normalizarea tensiunii arteriale, dar şi pentru prevenirea accidentelor cardiovasculare. Dacă […]

Uleiul de soia

Despre uleiul de porumb

Are un conţinut de două ori mai mare de vitamina E de­cât cel de floarea-soarelui. Cunoscută şi sub denumirea de „vitamina tinereţii”, vitamina E încetineşte instalarea precoce a bătrâneţii. Consumul frecvent de ulei de porumb măreşte rezistenţa organismului la bolile infecţioase. Favorizează eliminarea din organism a excesului de colesterol şi acţionează ca un bun drenor […]

Despre uleiul de masline

Despre uleiul de masline

Foarte bogat în acizi graşi nesaturaţi precum omega 3 şi omega 6, este un duşman declarat al colesterolului şi al cancerului. Aceste grăsimi reglează tensiunea arterială şi contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar. Este bine tolerat de stomac, fiind recomandat pentru afecţi­unile digestive. Scade riscul apariţiei cancerului de colon. Un studiu întreprins în Grecia […]

Uleiul de soia

Despre Uleiul de soia

Uleiul de soia – Bogat  în vitaminele A, D şi E, uleiul de soia favorizează eliminarea depunerilor de grăsime de pe artere şi previne formarea colesterolului în sânge. Are un conţinut scăzut de grăsimi saturate, iar folosirea lui frecventă în alimentaţie previne apariţia bota cardio­vasculare. Datorită lecitinei aflate în compoziţia lui în cantităţi rezo­nabile, uleiul […]

Zahărul — tipuri şi calorii

Zaharul alb – Rafinarea zahărului presupune un întreg lanţ de procedee tehnologice care-i afectează calităţile nutritive; practic, cristalele albe sunt doar glucide goale, fără nutrienţi. – 387 de calorii/100 g Zaharul brun – Este zahăr alb rafinat colorat cu puţină melasă (nutrientul principal îndepărtat în faza de rafinare). Il recunoşti lesne: cristalele au formă de […]

Fructe si legume uscate

Fructe si legume uscate

Un obicei cu tradiţie, usca­tul legumelor şi fructelor nu trebuie dat uitării nici în toamna asta… Cum usuci roşiile O metodă străveche şi 100% naturală de uscare a pătlăgelelor te ajută să te bucuri de ele în orice ano­timp, vitaminele păstrându-li-se toate intacte. Taie- le felii, adaugă deasupra sare, piper, busuioc şi alte condimente după […]

Ce este Hummus-ul

Ce este Hummus-ul

E o pastă asemănătoare fasolei bă­tute; se prepară din boabe de năut fierte, pastă de susan, usturoi, miro­denii şi suc de lămâie. In mod tradi­ţional, se serveşte cu lipie, acompa­niat de salate pe bază de cuşcuş. Poate te intereseaza si: Hummus cu ardei    Hummus cu ardei din: naut, ardei, ulei, lamaie, usturoi, susan, ulei, […]

Totul despre ciuperci

Totul despre ciuperci: Există aproape 200.000 de specii de ciuperci, din care doar câteva mii sunt co­mestibile. Unele dintre aceste specii, întâlnite în pădurile tropicale, au proprietatea de a fi fosforescente, luminând în mod straniu pădurile în timpul nopţilor de vară, ceea ce ie-a atras şi epitetul de diaboli­ce. Ciupercile sunt numite adesea şi carne […]

Mancarica cu ghimbir

Scortisoara aromata

Originară din Asia, scorţişoara este mai mult decât un simplu condiment utilizat în bucătărie, fiind folo­sită de mii de ani ca medicament. Printre beneficiile aduse sănătăţii se numără: calmarea indigestiei, menţinerea unui nivel echilibrat de glucoză în sânge, prevenirea ulcerului gastric, a infecţiilor vaginale şi a afecţiunilor gingivale. în plus, este de ajuns să adaugi […]

Coaste de miel in sos de mustar

Despre aroma carnurilor care se frig pe gratar

Pentru a aroma cărnurile care se frig pe grătar, puteţi arunca peste cărbunii încinşi condi­mente diverse, la alegere: piper, enibahar, coriandru, seminţe de ardei iute, frun­ze de rozmarin, cimbru etc. Rezultate mai bune se obţin dacă în timpul acestei operaţiuni acoperiţi carnea de pe grătar cu un capac sub care se va aduna mirosul aromat. […]

Totul despre pizza

Totul despre pizza: Ingrediente si tehnici

Făina. Pentru aluatul de pizza se foloseşte faina de grâu tip „000″, deoarece din ea se rea­lizează cu uşurinţă un aluat moale şi elastic. De asemenea, se poate folosi faină specială pentru pizza, care este realizată prin amestecarea mai multor tipuri de faină. Apa. Temperatura apei este importantă deoarece aceasta influenţează durata dospirii aluatului. O […]

Busuiocul verde

Busuiocul verde

Provenind din Asia tropica­lă, busuiocul este o plantă sensibilă la frig şi umezeală, pre­ferând temperaturile crescute şi clima uscată. Se încadreazăîn seria plantelor complexe, utiliza­bile atât în gastronomie, cât şi în medicină sau aromaterapie, datorită uleiurilor esenţiale pe care le contine. De regulă, busuiocul se consumă în stare proaspătă. Atunci când se prepară termic, în […]

Cum se prepara Smochine Brulle cu branza Burrata

Smochine

Smochinele conţin vitamine din grupa B şi po­tasiu şi se pot consuma proaspete sau uscate. Se pot servi ca atare sau în salate de fructe cu brânză, şuncă, carne de pui sau miel. Coaja este perfect comestibilă şi foarte bună. Smochinele se bucură de cea mai bună climă în Grecia, Turcia şi Spania; ele cresc, […]