Totul despre ciuperci

Totul despre ciuperci: Există aproape 200.000 de specii de ciuperci, din care doar câteva mii sunt co­mestibile. Unele dintre aceste specii, întâlnite în pădurile tropicale, au proprietatea de a fi fosforescente, luminând în mod straniu pădurile în timpul nopţilor de vară, ceea ce ie-a atras şi epitetul de diaboli­ce. Ciupercile sunt numite adesea şi carne […]

Mancarica cu ghimbir

Scortisoara aromata

Originară din Asia, scorţişoara este mai mult decât un simplu condiment utilizat în bucătărie, fiind folo­sită de mii de ani ca medicament. Printre beneficiile aduse sănătăţii se numără: calmarea indigestiei, menţinerea unui nivel echilibrat de glucoză în sânge, prevenirea ulcerului gastric, a infecţiilor vaginale şi a afecţiunilor gingivale. în plus, este de ajuns să adaugi […]

Sosuri picante

Sosuri picante – Chutney, Relish si Salsa sunt sosurile care dau preparatelor din carne o nota aparte. Sosurile garantează o aromă exotică şi pican­tă: fructele şi legumele, preparate cu oţet, zahăr şi mirodenii, sunt foarte căutate de bucătari şi sunt apreciate la petrecerile cu grătar. Sosurile picante reprezintă un element esențial în bucătăriile din întreaga […]

Coaste de miel in sos de mustar

Despre aroma carnurilor care se frig pe gratar

Pentru a aroma cărnurile care se frig pe grătar, puteţi arunca peste cărbunii încinşi condi­mente diverse, la alegere: piper, enibahar, coriandru, seminţe de ardei iute, frun­ze de rozmarin, cimbru etc. Rezultate mai bune se obţin dacă în timpul acestei operaţiuni acoperiţi carnea de pe grătar cu un capac sub care se va aduna mirosul aromat. […]

Totul despre pizza

Totul despre pizza: Ingrediente si tehnici

Făina. Pentru aluatul de pizza se foloseşte faina de grâu tip „000″, deoarece din ea se rea­lizează cu uşurinţă un aluat moale şi elastic. De asemenea, se poate folosi faină specială pentru pizza, care este realizată prin amestecarea mai multor tipuri de faină. Apa. Temperatura apei este importantă deoarece aceasta influenţează durata dospirii aluatului. O […]

Busuiocul verde

Busuiocul verde

Provenind din Asia tropica­lă, busuiocul este o plantă sensibilă la frig şi umezeală, pre­ferând temperaturile crescute şi clima uscată. Se încadreazăîn seria plantelor complexe, utiliza­bile atât în gastronomie, cât şi în medicină sau aromaterapie, datorită uleiurilor esenţiale pe care le contine. De regulă, busuiocul se consumă în stare proaspătă. Atunci când se prepară termic, în […]

Cum se prepara Smochine Brulle cu branza Burrata

Smochine

Smochinele conţin vitamine din grupa B şi po­tasiu şi se pot consuma proaspete sau uscate. Se pot servi ca atare sau în salate de fructe cu brânză, şuncă, carne de pui sau miel. Coaja este perfect comestibilă şi foarte bună. Smochinele se bucură de cea mai bună climă în Grecia, Turcia şi Spania; ele cresc, […]

retete

Cum se curata pestele

Cum se curata pestele: Curățarea peștelui este o abilitate esențială pentru orice pasionat de gătit, mai ales dacă preferi să-ți pregătești singur ingredientele de la zero. Deși poate părea intimidant la început, cu un pic de practică și cu pașii corecți, vei reuși să cureți peștele rapid și eficient. Unelte necesare pentru curățarea peștelui Pentru […]

Totul despre carne - carnea rosie, alba si de vanat

Despre carne de pui

E carnea cu care înce­pem diversificarea în alimentarea micuţilor noştri – iar asta, pentru că nu conţime grăsine în interiorul sau între fibrele musculare şi are toţi nutrienţii esenţiali necesari alimentaţiei. Nu tot ce ne oferă puiul este însă sănătos. Deşi are un gust grozav, indiferent de procedeul gastronomic la care este supusă (prăjită, la […]

Dovleceii – beneficii pentru sănătate

Dovleceii – beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă excelentă de vitamina A şi C, luteină, acid folic şi potasiu, toate atât de necesare bunei funcţionări a organismului. Totodată, un dovlecel mediu are doar 25 de calorii şi nu conţine deloc colesterol sau grăsimi saturate, ca e o opţiune perfectă pentru cei care ţin cură de […]

Chili

Chili

Chili: Sunt din familia numită Capsicum, ardeii iuţi, sub denumirea lor iniţială de Chili, sunt de mai multe specii şi dimensiuni. Cristofor Columb, se pare, a fost cel care i-a supranumit ardei după asemănarea la culoare şi formă cu ardeii capia. Se consumă proaspeţi sau uscaţi, iar utilizările lor culinare sunt nenumărate. Conţinutul lor nutritiv […]

Despre Şalău

Despre Şalău: Şalăul este un peşte răpitor care trăieşte în apele curgătoare cu un curs domol, sau în lacuri. Prefe­ră apele adânci, tulburi, peştele poate atinge 40 cm -1,30 m lun­gime, o greutate până la 19 kg, şi o vârstă de 10 – 20 ani. Depune icrele pe fundul apei, pri- măvaradin mai pânăîn iunie […]

Uleiul de soia

Uleiuri aromate – Cum sa iti prepari singur

Pentru a prepara uleiuri aromate puteţi folosi ulei de măsline, de floarea soarelui, din seminţe de struguri, din seminţe de dovleac. Dacă folosiţi uleiurile fierte, prepara­tul final se păstrează mai mult timp.             Păstrarea uleiurilor aromate se face în sticle închise ermetic, la frigider. Unele uleiuri se opacizează la tem­peratură […]

Cum sa alegi peste proaspat

Cum sa alegi peste proaspat: Calitatea finală a unui preparat din peşte depin­de în mare parte de prospeţimea lui. Aşadar, este important să cunoaşteţi regulile alegerii lui în momentul în care îl cumpăraţi. Primul factor ce trebuie luat în consideraţie este aspectul gene­ral: corpul peştelui trebuie să fie rigid, rezistent la apăsare şi elastic, pe […]

supe

Supa – Beneficiile supei

Supa – Beneficiile supei – Un bol de supă rece te răcoreşte, te hidratează şi îţi aduce senzaţia de saţietate în doar câteva minute. Doar de tine depinde să o prepari cum trebuie, adica plina de vitamine si foarte gustoasa. Supa este felul de mâncare care aduce organismului cele mai multe elemente nu­tritive. Preparate prin […]

Despre Soia

Despre Soia

Bogată în proteine ve­getate, dar şi în fibre, vitamine şi minerale, soia ajută inima să funcţioneze bine. O dietă cu multă soia scade nivelul trigliceridelor şi al colesterolului rău, îl creşte pe cel bun şi previne bolile cardiovascu­lare. Este ideală pentru o gustare rapidă în tim­pul zilei (tofu este făcut din boabe de soia), respectiv […]

Totul despre carne - carnea rosie, alba si de vanat

Totul despre carne – carnea rosie, alba si de vanat

Totul despre carne – carnea rosie, alba si de vanat: Putem distinge trei tipuri principale de car­ne: albă (viţel, ied, miel, păsări de curte), roşie (vită, berbec, cal) şi de vânat. Din punct de vedere nutritiv, nu există di­ferenţe substanţiale: preferinţa pentru carnea anumitor animale (în special pentru cea de viţel) şi pentru anumite bucăţi […]

10 cele mai scumpe bomboane de ciocolată din lume

TOP 10 cele mai scumpe bomboane de ciocolată din lume

Bomboanele de ciocolată sunt delicatese care bucură pe toată lumea. Iar dacă banii nu sunt o piedică în calea fericirii, atunci nu cred că a-ţi ezita să-i cumpăraţi persoanei iubite una dintre cele mai scumpe cutii de bomboane din lume. Iată un top al celor mai scumpe bomboane de ciocolată făcut de infobarrel.com. 10. Vosges […]

Sfaturi si metode pentru prepararea unui gratar

Sfaturi si metode pentru prepararea unui gratar

Opţiunea de a frige pe grătar o bucată bună de carne sau a legumelor este doar una dintre multe alte posibilităţi. De exemplu, sunt puţini cei care folosesc o metodă rafinată şi delicată, şi anume pre­pararea alimentelor pe jar. Această metodă de preparare presupune coacerea în spuză a ali­mentelor, învelite sau nu în folie de […]

Despre Hasmaţuchi

Despre Hasmaţuchi

Hasmaţuchi este o plantă erbacee originară din zona Mediteranei orientale, cultivată în prezent în toată lumea. De la ea se consumă frunzele, asemănătoare cu ale pătrunje­lului, având însă un gust mai delicat. De obicei, se foloseşte crud, pentru a nu-şi pierde din proprietăţile aromatice. In Italia se mai foloseşte şi uscat, acesta având o aromă […]

Ciocolată albă cu fistic şi nuci

Despre Ciocolata albă

Despre Ciocolata Albă: Caracteristici, Producție și Beneficii – Ciocolata albă este un produs de cofetărie deosebit, apreciat pentru textura sa cremoasă și gustul dulce și bogat. Fabricată din unt de cacao, zahăr și lapte integral parțial degresat, ciocolata albă diferă de alte tipuri de ciocolată prin faptul că nu conține pastă de cacao. Acest lucru […]

Vinuri: Soiuri de struguri albi 1

Soiuri de struguri albi – patru soiuri de struguri albi

Din punctul de vedere al calităţii, iată cele mai bune patru soiuri de struguri albi, chiar dacă nu sunt cele mai răspândite.             Chardonnay Cultivat în toată lumea, Chardonnay este cel mai cunoscut soi de vin alb şi, fără îndoială, cel mai calitativ. Principalul soi alb de Burgundia, joacă un […]

Culingioni, cannelloni si alte tipuri de paste

Culingioni, cannelloni si alte tipuri de paste

Culingioni – Sunt varianta din Sardinia a binecunos­cuţilor ravioli. Umplutura clasică se prepară din cartofi şi brânză de oaie, aromatizată cu mentă. Se ser­vesc îni sos de roşii. Cannelloni – Tuburile mari se umplu de obicei cu un amestec de carne tocată şi se pregătesc la cuptor, sub o crustă cro¬cantă de brânză. Se găsesc […]

Sos Tabasco

Sos Tabasco

Sos Tabasco. Sosul Tabasco este un condiment picant celebru și aromat, cunoscut în întreaga lume pentru gustul său unic și pentru legătura sa cu bucătăria cajună și creolă din Louisiana, SUA. Se comercializează îmbuteliat în sticle, din el folosindu-se doar câteva picături pentru condimentarea mâncărurilor, a cărnii şi a anumitor tipuri de cocktailuri. Ingredientele principale […]

Cremă de linte cu scoici

Despre Linte

Lintea e o leguminoasă cultivată din vechime, în lumea întreagă; este bogată în proteine şi minerale şi săracă în grăsimi. Lintea constituie un excelent substitut pentru carne (100 g linte gătită conţin aceeaşi cantitate de proteine ca 134 g de carne de vită), şi conţine carbohidraţi cu indice glicemic scăzut, calciu, fosfor, fier, acid folic, […]

Totul despre carnea de miel

Totul despre carnea de miel: Carnea de miel este sanatoasa datorita continutului de seleniu. Iar lipsa acestui mineral in organism dubleaza riscul de astm.  In plus este foarte frageda, iar100 de grame contin: 30,4 proteine, 9,4 grame de grasime, 215 calorii, 1,2 grame de fier si 95 mg colesterol. Totul despre carnea de miel Beneficii […]

Tortillas

Tortillas

                Tortillas sunt clătite subţiri preparate din făină de porumb, foarte folosite în bucătăria mexicană şi în general în toată America Centrală. Consumate în loc de pâine, se pot păstra şi o săptămână într-o cutie închisă ermetic: va fi de ajuns să le încălziţi puţin în cuptor înainte […]

Criticii de vin

Criticii de vin

          Critica de vin este o profesie modernă. Criticii ajută publicul să înţeleagă un produs complex şi schimbător, iar opiniile celor mai buni pot avea o influenţă enormă asupra preţurilor vinurilor. Cei care nu sunt de acord cu critici spun că vinul este o chestiune de gust, deoarece percepţia fiecăruia asupra […]

Invechirea şi păstrarea vinului

Totul despre vinuri 3

Vinul de astăzi provine fie din Lumea Veche, fie din cea Nouă. Europa, numită şi Lumea Veche, este leagănul creşterii viţei-de-vie, locul unde viticultura a evoluat începând cu anul 7000 Î.Hr. Regiunile viticole din Franţa, Italia şi Spania sunt cele mai importante şi însumează tot ceea ce este tradiţional în producerea vinului din cele mai […]

Omletă cu icre şi lapţi de peste

Totul despre carnurile albe

O privire superficială te-ar face să te gândeşti la culoarea cărnii ca fiind în strânsă corelaţie cu cantitatea şi calitatea sângelui animalelor. Foarte greşit: culoarea e dată de mioglobină, a cărei concentraţie depinde de rasa, de vârsta şi de sexul animalelor. Cele tinere au o cantitate mai mică de mioglobină faţă de adulţi şi, în […]

Rulouri de sardine marinate

Totul despre Sardine

 Pe piaţă există o ofertă bogată de sardine pe tot parcursul anului. Este un peşte uleios, ideal pentru grătar. Se coace până ce pielea este crocantă şi carnea se desprinde uşor de pe oase. Se potriveşte de minune cu sosul robust de roşii sau cu lămâie şi cartofi cu verdeaţă. De ce sunt sardinele o […]

retete

Despre carnea de miel si ied

Despre carnea de miel si ied: Mielul şi iedul dau o carne albă delicată, uşor digerabilă, însă cu gust bine individualizat. Mielul se defineşte drept miel de lapte dacă a fost hrănit numai cu lapte; în acest caz are carnea albă cu miros de lapte. Este comercializat şi mielul înţărcat, mai mare, cu carne de […]