Dulceata de pere si gutui
PrinteazaDulceata de pere si gutui din: pere, gutui, zahar, apa, lamaie.
- 2 kg pere de toamna mai necoapte
- 2 kg gutui
- 2 kg zahar
- 1/2 l apa
- 1 lamaie
Mod de preparare:
Speli fructele, frecând gutuile la suprafaţă până rămân fără puf. Tai fructele în cubuleţe, îndepărtând căsuţa cu seminţe a perelor şi cotoarele tari ale gutuilor. Tai lămâia în rondele, apoi fiecare felie în 4.
Intr-o cratiţă cu volumul de 5 litri, special destinată preparării dulceţurilor, pui la fiert zahărul şi apa. Fierbi siropul până când se mai îngroaşă, apoi adaugi fructele şi le laşi să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute.
Supraveghezi fierberea, probând periodic, pe o farfurioară reee, din frigider, dacă s-a legat siropul: o picătură de sirop rămâne sub formă de bob pe farfu-rie dacă dulceaţa este gata şi se întinde şi curge dacă dulceaţa mai trebuie fiartă, lei vasul de pe foc şi pui felioarele de lămâie.
După ce dulceaţa s-a mai răcorit, o pui cu lingu-ra în borcane de 400 ml, spălate, sterilizate în cuptor, calde, aşezate pe o tavă metalică.
Dulceata de pere si gutui
Pofta buna!