Galuste cu prune si nucsoara
PrinteazaGaluste cu prune si nucsoara din: cartofi, sare, unt, doua, faina, prune, zahar pudra, pesmet, scortisoara, nucsoara, esenta de vanilie, zahar vanilat, esenta de rom, sirop de ciocolata, frisca.
- 4 cartofi mari
- 6 g sare
- 120 g unt
- două ouă
- 160 g făină
- 20 prune
- 50 g zahăr pudră
- 120 g pesmet
- 5 g scorţişoară
- 2 g nucşoară
- o linguriţă cu esenţă de vanilie
- zahăr vanilinat
- 5 ml esenţă de rom
- sirop de ciocolată
- frişcă
Mod de preparare:
Cartofii se spală, se fierb până pot fi pătrunşi cu o furculiţă, se scot într-un bol şi se curăţă de coajă. Se pasează, se lasă să se răcească şi când sunt încă călduţi se amestecă împreună cu jumătate din cantitatea de sare şi ouăle.
Se adaugă un pliculeţ de zahăr vanilinat, un cubuleţ de unt şi esenţa de vanilie. Se adaugă făina şi se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare, nelipicios.
Prunele se spală, se taie în sferturi sau jumătăţi şi se pun într-un bol. Se presară cu puţin zahăr, se pune câte o felie sau o jumătate pe bucăţele de aluat şi se modelează sub formă de bilă.
Se fierbe apă într-o oală, se pune restul de sare şi găluştele şi se fierb la foc mediu până se ridică la suprafaţă.
Restul de unt se topeşte, se amestecă cu pesmet, nucşoară, zahăr pudră, 2 pliculeţe cu zahăr vanilinat, scorţişoara şi esenţa de rom. Se trec găluştele prin amestec şi se servesc imediat.
Galuste cu prune si nucsoara
Pofta buna!