Ghiudem uscat si iute
PrinteazaGhiudem uscat si iute din: carne de oaie, carne de vita, boia iute, sare, piper, cimbru, ardei iute, intestin de vita.
Ghiudem este un cârnat uscat și picant care este consumat din Balcani, în Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
Ghiudemul este format din carne tocată (de obicei carne de vită, dar carnea de porc sau de miel sunt folosite în unele rețete și carnea de cal în Kazahstan și Kârgâzstan), cu diverse condimente, inclusiv , chimen, sumac, usturoi, sare, și piper roșu, introduse într-un cârnat și sunt lasăte să se usuce timp de câteva săptămâni.
Acesta poate fi mai mult sau mai puțin picante; este destul de sărat și are un conținut ridicat de grăsimi.
Poate te intereseaza si Ghiudem
- 10 kg carne de oaie (fără grăsime)
- 10 kg carne de vită
- 50 g boia iute
- 100 g sare
- 200 g piper
- 50 g cimbru
- 10-15 ardei iuţi uscaţi (nu prea mari)
- intestin subţire de vită
Mod de preparare:
Dai carnea prin maşina de tocat, adaugi condimente şi ardeiul iute, fără seminţe, pe care l-ai pisat bine şi amesteci.
Pui maţele pe cârnăţar şi scoţi cârnaţi lungi de circa 40 cm.
Legi fiecare bucată la capete şi o îndoi în formă de potcoavă, îi introduci în apă clocotită pentru opărire, după care îi aşezi între plăci de lemn şi pui o greutate peste ei.
Laşi la presat 2-3 zile, după care îi agăţi la rece pentru a se usca bine carnea.
După uscare (ghiudemul trebuie să fie tare), îl tai felii subţiri şi îl serveşti ca aperitiv.
Ghiudem uscat si iute
Pofta buna!
Incoming search terms:
- ghiudem reteta
- reteta ghiudem
- reteta ghiudem de casa
Mie imi place ghiudemul
Si mie, asa putin picant, o nebunie
Imi place mult ghiudemul