Iahnie de fasole cu piper boabe
PrinteazaIahnie de fasole cu piper boabe
- 500 g fasole
- 2 cepe
- 75 g morcov şi pătrunjel (rădăcini)
- 1 pahar ulei
- 1-2 linguri bulion de roşii
- 1 linguriţă făină
- sare
- piper (boabe)
Mod de preparare:
Muiem fasolea din ajun. A doua zi vărsăm apa. O umplem cu apă călduţă cît să o acopere de 2-3 degete şi o punem la fiert într-o cratiţă. Lăsăm să dea cîteva clocote şi schimbăm apa. Apoi lăsăm fasolea să fiarbă adăugind morcov, ceapă şi pătrunjel.
Fierbem fasolea pînă ce este gata zarzavatul, care se aruncă. Apoi lăsăm să scadă fasolea. In timp ce fierbe, turnăm ulei crud. Cînd este gata, presărăm sare.
Dacă fasolea a scăzut, adăugăm bulion de roşii pregătit astfel : încălzim o tigaie mică, turnăm ulei sau untură, punem făină albă şi o amestecăm pînă se face trandafirie. Adăugăm bulion de roşii şi amestecăm bine, ca să nu rămînă cocoloaşe. Stingem cu zeamă de fasole.
Turnăm în cratiţa cu fasolea şi adăugăm boabele de piper. Apoi scuturăm cratiţa, ca bulionul să se împrăştie în mod egal în toată fasolea. Lăsăm să mai dea cîteva clocote, băgînd de seamă ca fasolea să nu se sfărîme, iar zeama să nu fie multă. Potrivim sarea.
Deşertăm fasolea într-o farfurie lungă, mai adîncă, iar deasupra garnisim cu ceapă tăiată mărunt şi prăjită în ulei încins.
Pofta buna!