Îngheţată de alune de pădure cu sos de ciocolată
PrinteazaO reteta de inghetata de alune de padure cu sos de ciocolata din: alune de padure, smantana, lapte, zahar brun, galbenusuri, smantana, cafea, ciocolata si lichior de alune de padure.
pentru inghetata:
- 175g alune de pădure
- 300ml de smântână dulce grasă
- 300ml de lapte integral
- 100g de zahăr brun
- 3 gălbenuşuri
pentru sosul de ciocolata:
- 150ml de smântână dulce grasă
- 1 linguriţă de cafea instant
- 100g de ciocolată simplă, tocată mărunt
- 1 lingură lichior de alune de pădure (opţional)
Mod de preparare:
Se prăjesc alunele într-o tigaie fără ulei 5 minute, până devin aurii. Se lasă la răcit. Se toacă grosier 25g din ele şi se lasă deoparte. Se încălzesc într-o cratiţă smântâna, laptele şi zahărul, până aproape de fierbere. Într-un bol se bat gălbenuşurile cu mixerul. Se toarnă puţin sos fierbinte de smântână peste ouă şi se bat în continuare.
Se toarnă amestecul de ouă în cratiţa cu restul de sos de smântână şi se lasă pe foc timp de 8-10 minute, până se îngroaşă suficient şi îmbracă lingura (nu trebuie să fiarbă). Se aşază un bol mediu peste unul mai mare, plin de apă cu gheaţă. Imediat ce s-a îngroşat crema de ouă, se răstoarnă în bolul mediu. Se adaugă restul de alune.
Se lasă puţin la răcit, apoi se toarnă tot amestecul într-un blender şi se mixează până se obţine o consistenţă omogenă. Se îngheaţă în maşina de făcut îngheţată sau în congelator (în acest caz, trebuie amestecată crema din când în când, ca să nu formeze cristale de gheaţă).
Pentru sosul de ciocolată se încălzesc într-o cratiţă smântâna şi cafeaua până la fierbere. Se dă focul mai mic şi se adaugă ciocolată, amestecând până se topeşte complet. Apoi se adaugă lichiorul, dacă foloseşti. Se servesc cupe de îngheţată stropite cu sos şi presărate cu alune prăjite.
Îngheţată de alune de pădure cu sos de ciocolată
Pofta buna!