Legume gratinate cu sos de smantana
PrinteazaLegume gratinate cu sos de smantana din: unt, ceapa, zahar, lapte, nucsoara, usturoi, cimbru, smantana, telina, cartofi, parmezan.
Ingrediente:
- 50g de unt, plus extra pentru uns
- 2 cepe, tăiate în jumătăţi şi feliate subţire
- 1 linguriţă de zahăr
- 500ml de lapte
- 1 vârf de nucşoară măcinată
- 2 căţei de usturoi, tocaţi
- 5 fire de cimbru, tocate
- 300ml de smântână pentru gătit
- 1 ţelină (circa 450g), curăţată de coajă
- 1,25 kg de cartofi de mărimi egale
- 50g de parmezan ras fin
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 180°C şi unge cu unt un vas termorezistent de circa 35 x 24cm. Topeşte untul într-o tigaie nonaderentă, adaugă ceapa şi căleşte-o 10 minute, amestecând frecvent, până când se înmoaie şi începe să-şi schimbe culoarea.
Presară pe ea sare, piper şi zahărul, amestecă din nou, apoi mai las-o 5-10 minute, până când devine aurie. Intre timp, încălzeşte laptele cu nucşoara, usturoiul, cimbrul, sare şi piper. Când laptele începe să fiarbă, încorporează smântână şi stinge focul.
Taie ţelina în sferturi, apoi feliaz-o subţire şi aranjează feliile pe fundul vasului termorezistent. Toarnă peste ele jumătate din sosul cu lapte, apoi întinde un strat de ceapă călită. Feliază subţire capetele cartofilor, punând deoparte mijlocul.
Aşază feliile de cartofi in vas, apoi feliază subţire secţiunile centrale puse deoparte şi aranjează-le frumos deasupra. (tăind astfel cartofii vei avea la suprafaţă felii de mărimi egale.)
Toarnă restul de sos peste legume, presară parmezanul ras şi coace mâncarea 1 oră şi 30 de minute, până când un cutit pătrunde cu uşurinţă prin straturile gratinului. Lasă-l să se răcească 10 minute înainte de a-l servi, pentru a permite cartofilor să absoarbă sosul cremos.
Legume gratinate cu sos de smantana
Pofta buna!