Parfum de whisky
PrinteazaParfum de whisky – Numeroase tipuri de whisky-uri scoţiene prezintă un parfum caracteristic de flori în care se distinge aroma de iarbă-neagră, planta rustică tipică acestei regiuni, deşi în limba florilor aceasta este simbolul singurătăţii.
Acest arbust simplu acoperă întinderi vaste din Scoţia şi Speyside şi, în perioada înfloririi, pictează peisajul datorită culorilor lui delicate.
Deşi în insulele britanice cresc numeroase varietăţi, cea mai răspândită este Calluna vulgaris, mai bine cunoscută (şi mai corect) drept bărăgan, de unde şi termenul bărăgane.
Iarba-neagră este aceea care pare să dezvolte specificele note florale, uşoare şi delicate, ale unor whisky-uri scoţiene, deşi este destul de dificil să se verifice modul de transmitere.
După unii, acest gust apare în whisky-urile realizate cu malţ uscat cu afumătură de turbă, conţinând o mare cantitate de iarbă-neagră.
Conform altor ipoteze, aroma ar veni în schimb din procesele uşoare de ridicare a apei în faza distilării sau din folosirea apei care a trecut prin zone cu arbuşti în floare.
De asemenea, apropierea de mare este un factor determinant pentru calitatea unor băuturi alcoolice tari care lasă un parfum de alge, apă de mare, afumătură şi briză marină, dar şi de iod, sare şi fenol: toate aromele sunt puternice şi bine conturate.
Whisky-urile de pe coastă şi din insulele scoţiene sunt cele considerate adesea dificile.
Dezvoltarea acestor caracteristici este datorată unor factori numeroşi: folosirea turbei formate în zonele costiere, în compoziţia căreia intră şi algele, precum şi maturarea în depozite expuse la briza de mare şi uneori spălate de valuri.
Vântul poate transporta în interiorul distileriei minuscule particule de apă marină care se impregnează în lemnul butoaielor şi transmit astfel parfumul lor băuturii.