Limba-de-mare cu sos de sofran pe pat de risotto cu leurda

Limba de mare cu sos tartar

Limba de mare cu sos tartar: Această mâncare se face din file de limbă-de-mare tăiat în fâşii şi acoperit cu un strat de pesmet amestecat cu condimente. Bucăţile de file se prăjesc apoi în baie de ulei şi se servesc cu un sos tartar. De fapt, este o variantă a peştelui prăjit, care se serveşte […]

Marinata de macrou

Peste grecesc

Intrucât Grecia este înconjurată aproape din toate părţile de apele Mării Mediterane şi ale Mării Egee, nu este de mirare că bucătăria grecească include o mulţime de preparate din peşte şi fructe de mare. Aici se consumă, de asemenea, multe soiuri de crustacee mărunte. Cel mai impozant, dar şi simplu mod de a prepara un […]

Merluciu cu cartofi

Merluciu in salsa verde

Merluciu in salsa verde din: file de merluciu, ceapa, ulei, usturoi, patrunjel, sare, piper. Ingrediente: ulei vegetal 1 ceapă mijlocie, tăiată feliuţe 4 căţei de usturoi, tocaţi fin sau feliaţi 4 fileuri de merluciu (a câte 200 g fiecare) făină 250 ml supă de peşte o mână de pătrunjel verde, tocat mărunt sare piper negru […]

Tocanita de peste cu sofran

Tocanita cu ton

Cuvântul basc marmitako denumeşte o tocăniţă cunoscută în întreg nordul Spaniei, care reprezintă un mod tradiţional basc de preparare a tonului. In regiunea învecinată, în Cantabria, numele acestui fel de mâncare este marmita, ambele denumiri provenind de la numele vasului în care se prepară: un vas adânc, din metal sau din lut, cu două mânere, […]

Biban de mare prajit cu fenicul

Pentru prezentarea acestui preparat există două sau trei versiuni, uşor diferite între ele. In toate aceste reţete, însă, elementele esenţiale sunt peştele (un barbun vărgat sau un biban de mare) şi tulpinile uscate de fenicul. Biban de mare prajit cu fenicul Rugaţi vânzătorul de la magazinul de peşte să vă curăţe bibanul. Faceţi 2 incizii […]

File de biban cu praz, ca in Oltenia

File de biban cu praz, ca in Oltenia

File de biban cu praz din: fle de biban, vin, faina, praz, verdeata, cimbru, piper, boia, sare, rosii. Ingrediente: 1 kg file de biban 100 ml vin alb ulei 1 lingură făină 2- 3 fire de praz verdeaţă cimbru 1 lămâie boia sare piper 3-4 roşii   Mod de preparare: Condimentezi peştele cu cimbru, boia […]

Calcanul

Calcanul de Dover era considerat unul dintre cei mai buni peşti cu corpul plat, tocmai de aceea a ajuns să fie pescuit în exces. Acest calcan are o formă ovală, pe partea superioară a corpului fiind de culoare maro-gri, iar pe cea inferioară alb. Numele i se trage de la faptul că,, odinioară, astfel de […]

Curry de peste la abur

Curry de peste din provincia Goa

Provincia Goa, situată pe coasta de sud-vest a Indiei, a fost o colonie portugheză timp de 450 de ani, gastronomia acestei zone reflectând suprapunerea influenţelor portugheze peste tradiţia culinară locală. Fiind o regiune de coastă, nu este de mirare că peştele este unul dintre alimentele de bază, soiul cel mai des folosit fiind o specie […]

Merluza a la Gallega

Expresia a la Gallega, care se regăseşte în denumirea mai multor mâncăruri spaniole, înseamnă “gătit în stilul specific provinciei Galiţia”, o regiune din nord-vestul Spaniei. Merluza înseamnă în limba spaniolă “merluciu”, peştele preferat al spaniolilor. Acest preparat culinar, care se pregăteşte într-un vas de lut tradiţional, cu mânere, care se numeşte cazuela, constă dintr-un strat […]

Tipar in aspic

Tipar in aspic

Tipar in aspic din: tipar, lamaie, patrunjel, hasmatuchi, ceapa, morcov, telina, gelatina. Ingrediente: 1 kg ţipari, curăţaţi de piele şi de oase nucşoară rasă sucul şi coaja de la 1/2 lămâie o mână de pătrunjel tocat mărunt o mână de hasmaţuchi tocat mărunt 600 ml supă de peşte 1 ceapă mijlocie, tocată mărunt 1 morcov […]

Tagine de miel şi cârnaţi

Tagine de peste

Tagine de peste – Tagine este denumirea generică pe care o poartă o varietate de fierturi aromate specifice bucătăriei marocane. Acestea se prepară de obicei cu carne, în special de miel sau de pui, deşi există şi togine de peşte. Ideal ar fi ca mâncarea să fie preparată pe foc molcom de cărbuni, într-un vas […]

Limbă-de-mare la tigaie cu salsa verde

Limba de mare cu migdale

Limba de mare cu migdale din: file de limba de mare, unt, migdale, suc de lamaie, patrunjel. Ingrediente: 750 g file de limbă-de-mare 50 g unt 25 g migdale feliate 1 linguriţă coajă de lămâie rasă 1 lingură suc de lămâie pătrunjel tocat după gust felii de lămâie   Mod de preparare: Spălaţi fileurile de […]

Chiftele de peste cu piure de spanac

Chiftele de peste cu piure de spanac

Chiftele de peste cu piure de spanac din: peste, cartofi, lapte, ansoa, patrunjel, unt, ulei, faina, spanac. Ingrediente: 4 cartofi curăţaţi de coajă 500 g cod, merluciu sau egrefin, fără piele 250 ml lapte o mână de pătrunjel verde tocat 12 fileuri de anşoa, spălate de sare 2 linguri unt făină (cât cuprinde o farfurie), […]

Macrou cu struguri

Macroul

Macroul este un peşte foarte special, care se găseşte din abundenţă pe coastele nordice ale continentului european, precum şi în Marea Mediterană. Poate fi uşor recunoscut datorită pielii de culoare argintie, având pe spate o nuanţă de albastru-verzui. în lunile de iarnă aceşti peşti se adună în bancuri mari şi se apropie de ţărm, fiind […]

Barbun la gratar

Barbun la gratar

O altă retetă grecească excelentă care se prepară din barbun vărgat, un peşte foarte apreciat, care trăieşte în Marea Mediterană. Bărbunul vărgat are nu doar o aromă plăcută, ci şi un aspect foarte atrăgător, pielea lui fiind argintie cu roz. După ce a fost curăţat şi eviscerat, bărbunul vărgat se umple de obicei cu un amestec […]

Pestele unditar

Pestele unditar

Unele dintre speciile de peşte cu carne tare se potrivesc foarte bine cu şunca. In bucătăria spaniolă, de exemplu, găsim adeseori în aceeaşi reţetă chorizo şi peşte. In Italia, şunca intră de multe ori în combinaţie cu anşoa. Pentru această reţetă, se taie felii groase din coada peştelui-undiţar, aceasta fiind partea cea mai suculentă a […]

Ton crocant

Ton cu plante aromatice

Ton cu plante aromatice din: ulei de masline, ton, sare, piper, ierburi. Ingrediente: ulei de măsline 4 felii de carne de ton (a câte 125 g ) de cea mai bună calitate sare de mare grunjoasâ piper negru proaspăt măcinat 50 g ierburi aromatice: busuioc, pătrunjel şi arpagic, tocate mărunt   Mod de preparare: Ton […]

Salată de linte aromată cu lămâie şi legume

Salata de linte cu bok choy

Salata de linte cu bok choy din: linte, macrou afumat, praz, varza bok choy, ardei, ghimbir, chili, seminte de fenicul, usturoi. Ingrediente: 300 g linte verde 2 peşti macrou afumat 1 fir de praz 1/2 varză bok choy 1 ardei gras roşu sare ghimbir fulgi chili 1/2 linguriţă seminţe de fenicul măcinate 2 căţei de […]

Scoici Bon Appetit

Scoici-brici

In America de Nord se cunosc două specii de scoici-brici, una de pe coasta de est (scoici-brici de Atlantic, Ensis directus), iar cealaltă de pe coasta de vest (scoici-brici de Pacific, Siliqua patuia). Ambele specii sunt diferite de scoicile bivalve rotunde, fiind, după cum o sugerează şi numele, lungi şi asemănătoare unor cuţite mari pescăreşti […]

Crevete in sos alb

Gambas al ajilo (crevete cu usturoi)

Gambas al ajilo (“crevete cu usturoi”) este un fel de mâncare originar din Catalunia, iar reţeta constă în creveţi mari fierţi în sherry, cu ardei roşu uscat şi măcinat, ardei iute, suc de lămâie, pătrunjel şi, desigur, mult usturoi tocat. Adesea, acest preparat culinar poate fi întâlnit în meniurile tapas-urilor, dar se poate servi şi […]

Curry de peste la abur

Curry de peste la abur

Curry de peste la abur din: sos de peste, ardei, lime, lamaie, busuioc, file de peste, oua, lapte de cocos. Ingrediente: 3 linguri sos de peşte 1 ardei iute, tocat mărunt sucul de la o lime 1 lingură frunze de lămâie kaffir, tăiate în fâşii foarte subţiri 10 frunze busuioc thailandez 250 g file de […]

Platica in sare

Peştele se acoperă complet cu sare de mare, după care este dat la cuptor. Crusta de sare se va întări în jurul peştelui, nelăsând carnea să devină prea uscată. în mod straniu, la final peştele nu este decât foarte puţin sărat. Pentru prepararea peştelui aveţi nevoie de o tavă din lut, destul de mare cât […]

Coquilles St Jacques cu sunca de Praga

Cochilii Saint-Jacques prajite si prosciutto crocant cu rosii coapte si piure de fasole alba

Cochilii Saint-Jacques prajite si prosciutto crocant cu rosii coapte si piure de fasole alba din: scoici, rosii, prosciutto, sare, piper, oregano, usturoi, ardei, ansoa, fasole. Ingrediente: 4 roşii lunguieţe mari, coapte, tăiate în sferturi sare şi piper negru proaspăt măcinat puţin oregano uscat ulei de măsline 8 felii de prosciutto căţel mic de usturoi, tocat […]

Placinta cu peste si marar

Placinta englezeasca de peste

Aceasta este o reţetă tradiţională din regiunea Cornwall, situată în sud-vestul Angliei. Este vorba de o plăcintă cu peşte, în crustă de aluat, peste care se pun peşti mici întregi, cum ar fi sardinele. Nota distinctivă nu este dată de noutatea ingredientelor care intră în compoziţia ei, ci de felul în care este aranjată, peştişorii […]

Vulpe-de-mare in sos de unt

Vulpe-de-mare in sos de unt

Vulpe-de-mare in sos de unt din: vulpe-de-mare, apa, sare, otet, morcov, patrunjel, cimbru, unt, capere. Ingrediente: 1 litru apă 2 linguriţe sare 50 ml otet alb 1 morcov potrivit, tăiat în bucăţi râmurele de pătrunjel rămurele de cimbru 2 “aripi” de vulpe-de-mare (250 g) Pentru sosul de unt negru: 65 g unt 1-2 linguri capere […]

Medalion din piept de pasare

Medalion din fructe de mare – usor de preparat

Medalion din fructe de mare din: cocktail de fructe de mare, rosie, sparanghel, ou, spanac, unt, branza, lamaie. Ingrediente: 250 g cocktail de fructe de mare 1 roşie 50 g sparanghel 1 lingură cu parmezan 1 ou 100 g spanac 20 g unt 1 cub de brânză topită coajă de lămâie zeamă de lămâie nucşoară sare […]

Cubulete de crap cu dovlecei

Crap rosu

Crap rosu din: crap, mandarine, sare, amidon, ulei, usturoi, ghimbir, ceapa, vin de orez. Ingrediente: 1 lingură coajă uscată de mandarine 1 peşte (de 1,5 kg) cu carne albă, întreg, curăţat 2 linguriţe sare 50 g amidon de porumb 450 ml ulei de arahide 2 linguri usturoi tocat mărunt 3 linguri ghimbir proaspăt, măcinat 25 […]

Pacheţele de clătite umplute cu creveţi

Cartofi copti cu creveti si avocado

Cartofi copti cu creveti si avocado din: cartofi, creveti, file de somon, avocado, lamaie, iaurt, ceapa, usturoi, verdeata. Ingrediente: 8 cartofi de preferinţă roşii, de dimensiune medie 100g creveţi decorticaţi 200 g file de somon 1 fruct de avocado bine copt 1 lămâie 150 g iaurt 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 legătură verdeaţă […]

Crap cu sos caju

Crap cu sos caju din: crap, rosii, usturoi, ardei, praz, vin, coriandru, lamaie, boia, ulei, sare. Ingrediente: 1 crap 1 ceaşcă de roşii decojite 3 căţei de usturoi 100 g caju 1 ardei gras 1 fir de praz 100 ml vin alb coriandru zeamă de lămâie boia iute ulei sare   Mod de preparare: Curăţă […]

Minitarte cu crema de creveti

Minitarte cu crema de creveti din: biscuiti, creveti, smantana, mustar, capere, ou, ridichi, marar, ulei. Ingrediente: 1 pachet cu biscuiţi săraţi 250 g creveţi decorticaţi, congelaţi 1 lingură cu smântână 1 linguriţă cu muştar 1 gălbenuş 1 linguriţă cu capere 3 ridichi 3 roşii cherry 1 legătură de mărar ulei piper sare   Mod de […]

Cuşcuş cu pătrunjel si file de miel

Peste cu salata de cuscus

Peste cu salata de cuscus din: merluciu, unt, menta, miere, otet, sos de soia, cuscus, ulei, usturoi, rosii, castravete. Ingrediente: 1 kg merluciu 15 g unt frunze de mentă, pentru a servi 30 g miere 60 g oţet de orez 15 ml sos de soia 15 ml suc de lămâie 15 ml suc de portocale […]

Merluciu prăjit în aluat de bere, cu cartofi

Merluciu fript

Merluciu fript din: merluciu, ulei, patrunjel, lamaie, faina, sare, mujdei de usturoi. Ingrediente: 1 kg trunchi de merluciu ulei pentru fript pătrunjel verde 1 lămâie puţină făină sare mujdei de usturoi   Mod de preparare: Merluciu fript: Cureţi peştele de solzi, îl speli şi îl scurgi, apoi îl presari cu sare şi îl treci prin […]