Toba de porc cu ienibahar

Toba din capatana de porc

Toba din capatana de porc din: capatana de porc, sorici, untura, dafin, ceapa, sange, orez, sare, piper. Ingrediente: 1/2 căpăţănă de porc 300 g şorici 100 g untură foi de dafin 2 cepe 500 ml sânge 200 g orez 1 linguriţă cu piper măcinat sare   Mod de preparare: Pârliţi partea capului pe care o […]

Toba simpla de porc

Toba din maruntaie

Toba din maruntaie din: carne, maruntaie, ficat, dafin, sare, piper. Ingrediente: 1 kg carne de la ceafă 250 g slănină 1/2 ficat 1/2 inimă, rinichi, şorici, urechi, picioare, căpăţâna cu limba sare foi de dafin piper măcinat stomacul de porc   Mod de preparare: Pârliţi picioarele, capul, şoriciul, urechile; frecaţi-le uşor cu mălai, spălaţi-le şi […]

Caltaboş

Caltabos cu sange si orez

Caltabos cu sange si orez din: carne, sange, cimbru, piper, orez. Ingrediente: 1 kg carne grasă de la guşă 1 l sănge conservat cu sare cimbru cernut piper 250 g orez maţe groase   Mod de preparare: Fierbeţi carnea, lăsaţi-o să se răcească şi tăiaţi-o cubuleţe, amestecaţi-o cu sân­gele păstrat la rece şi cu orezul […]

Caltabosi cu orez

Caltabosi din maruntaie

Caltabosi din maruntaie din: sange, cimbru, inima, plamani, ceapa, sare, piper, untura, ienibahar. Ingrediente: 1 l sânge 1 lingură cu cimbru 1 inimă 2 plămâni 2 cepe sare piper untură ieniba­har 1 intestin gros de porc   Mod de preparare: Caltabosi din maruntaie: Pregătiţi cu atenţie intestinul gros. Spălaţi-l foarte bine în mai multe ape, […]

Sangerete afumat cu sorici

Carnati cu sange

Carnati cu sange din: carne, sange, plamani, rinichi, sorici, sare, condimente. Ingrediente: 1 kg carne cu grăsime 1 pahar cu sânge plămâni inimă rinichi şorici sare condimente   Mod de preparare: Tocaţi carnea folosind o secure ascuţită; puneţi-o într-un vas adânc, adăugaţi tocătura din plămâni, inimă, rinichi, puneţi şorici tocat mare, sare şi condimente după […]

Carnati moldovenesti cu cimbru

Carnati moldovenesti cu cimbru

Carnati moldovenesti cu cimbru din: carne, slanina, usturoi, coriandru, cimbru, sare, piper, mate. Ingrediente: 1 kg carne de porc 250 g slănină fragedă usturoi coriandru cimbru sare piper maţe subţiri   Mod de preparare: Treceţi carnea prin maşina de tocat, adăugaţi condimentele şi slănina tăiată cubu- leţe mici. Usturoiul îl folosiţi ca mujdei, pentru ca […]

Carnati picanti de porc

Carnati oltenesti cu cimbru si usturoi

Carnati oltenesti cu cimbru si usturoi din: carne, sare, usturoi, cimbru, mate. Ingrediente: 1 kg carne de porc slabă sare usturoi cimbru 1 pahar cu zeamă de carne maţe sub­ţiri bine curăţate   Mod de preparare: Tocaţi carnea de porc folosind un cuţit sau o secure ascuţită, amestecaţi cu con­dimentele, săraţi după gust şi subţiaţi […]

Carnati macelaresti cu boia

Carnati macelaresti cu boia

Carnati macelaresti cu boia din: carne de porc, carne de vita, sare, piper, boia, usturoi, ienibahar. Ingrediente: 700 g carne proaspătă de porc 300 g carne de vită 1 lingură cu sare 2 g silitră piper măcinat 1 linguriţă cu boia de ardei 1 căpăţână de usturoi 1/2 linguriţă cu ienibahar   Mod de preparare: […]

Carnati haiducesti cu maghiran

Carnati haiducesti cu maghiran

Carnati haiducesti cu maghiran din: carne de porc, slanina, sare, boia, maghiran, coriandru, mate de oaie. Ingrediente: 1 kg carne de porc 200 g slănină afumată sare boia de ardei iute maghiran coriandru maţe de oaie   Mod de preparare: Tocaţi bine carnea cu un satâr sau cu o secure ascuţită. Tăiaţi slănina pătrate mici, […]

Carnati de porc semiuscati

Carnati uscati si afumati

Carnati uscati si afumati din: carne, slanina, sare, silitra, boia, piper, usturoi, mate. Ingrediente: 1 kg carne de porc plus 1 kg carne tocată de vită 500 g slănină 2 linguri rase cu sare 2 g silitră (conservant) piper măcinat usturoi boia iute de ardei roşu 1 pahar cu apă caldă maţe subţiri de porc […]

Carnati cu boia si usturoi

Prepararea carnatilor

In ordinea activităţilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost taiat, cârnaţii ocupă un loc de frunte, pentru că maţele trebuie separate imediat de carne, spălate şi lasate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul si să se intareasca. Maţele se curăţă odată cu stomacul, intestinul gros (pentru […]

Cartofi umpluti

Retete traditionale – Cartofi umpluti

Cartofi umpluti Componentele, cantităţile şi pregătirea sunt aceleaişi ca la reţeta Ardei umpluţi. Se aleg cartofi mari şi de forimă lunguiaţă, se curăţă de coajă, se spală, se taie orizontal în două şi se scobesc, dându-le formă de bărcuţe. Se umplu cu tocă- tură, se netezesc, se ung bine cu grăsime pe toate părţile, se […]

Rulada cu carne si ciuperci

Cum se prepara carnea tocata de porc

Cum se prepara carnea tocata de porc Carnea tocată pentru umpluturi (ardei gras, gulii, cartofi, roşii, castraveţi, praz, varză – sarmale etc.) Se prepară astfel: pentru 500 g carne tocată se folosesc 60-100 g orez, 60-100 g ceapă, una-două linguri cu vârf de pătrunjel verde sau de mărar tăiat mărunt, sare, piper pisat, după preferinţă. […]

Toba fara invelis

Toba fara invelis din: carne, urechi, picior, gelatina, usturoi, ceapa, piper, dafin, sare. Ingrediente: 1,5 kg carne (1 kg de la căpăţână şi 500 g carne slabă) urechi un picior gelatină (60 g) o căpăţână de usturoi o ceapă piper boabe foi de dafin sare   Mod de preparare: Se pun la fiert, în apă […]

retete

Toba – reteta principala

Toba – reteta principala – Pentru pregătirea tobei se folosesc părţile bogate în conţinut gelatinos şi alte ingrediente, pentru savoare. Parţile gelatinoase: urechile, şoriciul, carnea cu os de la căpăţână, picioarele. Picioarele, căpăţână şi şoriciul se rad bine, după ce au fost pârlite, se spală cu apă călduţă şi se pun la foc iut e, […]

Sunca de pui cu boia

Slanina cu boia de ardei dulce

Slanina cu boia de ardei dulce In acest caz, slănina trebuie să fie cu straturi de came în ea (poate fi luată partea de pe burtă, cu costiţe). In preakabil va fi supusă operaţiunii de sărare după reţeta Slănină crrudă sărată. Se presară bine cu boia de ardei. Se ţine în sare 5-6 zile, timp […]

Slanina

Retete traditionale: Slanina cruda sarata

Retete traditionale: Slanina cruda sarata – Tăiem slănină, crudă, proaspătă şi cât mai groasă, în fâşii înguste şi lungi. Le freacăm bine, bine cu sare şi le pumem într-un vas pe şipci de lemn. Le aşezăm cât mai strâns, urna peste alta, pentru ca între ele să nu rămână spaţii goale. Punem deasupra o planşetă […]

Sangerete cu carne

Sangerete cu carne

Sangerete cu carne din: carne de porc, slanina, sange, ceapa, grasime, condimente. Ingrediente: 1 kg carne slabă de porc 1 kg slănină 1l sânge colectat în urma înjunghierii porcului 200-300 g ceapă 100 g grăsime condimente după preferinţă şi imaginaţie   Mod de preparare: Se pun la fiert carnea şi slănina, aceasta din urmă scoţân- […]

Sangerete ardelenesc

Sangerete afumat

Sangerete afumat din: carne slaba, slanina, sorici, sange, condimente. Ingrediente: 300 g carne slabă 300 g slănină 500 g şorici 600-800 ml sânge colectat după înjunghierea porcului conndimente (sare, piper pisat, chimen, cuişoare pisate etc.), după preferinţă şi imaginaţie   Mod de preparare: Se pun la fiert, cu puţină sare, carnea şi şoriciuul. Când carnea […]

Purcelus de lapte umplut

Purcel de lapte umplut

Purcel de lapte umplut din: plamani, ficat de purcel, ceapa, franzela, oua, sare, piper, patrunjel, purcel de lapte. Ingrediente: plămâni ficat de purcel ceapă 100 g franzelă 2 ouă sare piper pisat pătrunjel (pentru umplutură)   Mod de preparare: Purcelul se pregăteşte lg fel ca în reţeta Purrcel fript întreg, iar umplutura se pregăteşte astfel: […]

retete

Purcel fript intreg

Pentru fript întreg, este indicat purcelul de lapte, care încă nu a început să mănânce. După ce a fost tăiat, se opăreşte cu apă fiartă (la care s-a adăugat a zecea parte apă rece). Se rade părul, se pârleşte, fără să se înnegrească. Se spală bine pe deasupra, se taie pe burtă, se scot măruntaiele, […]

Piftie din cap de porc

Retete traditionale: Piftie de porc

Piftie de porc din: cap de porc, picioare de orc, sare, usturoi, carne de porc, ceapa, piper, morcov, telina. Ingrediente: cap şi picioare de porc, şi altă came, daică este nevoie de mai multă piftie sare usturoi ceapă piper boabe morcov telină   Mod de preparare: Căpăţână şi picioarele de porc se pârlesc, :se rad […]

Pastrama din carne de porc

Pastrama din carne de porc din: carne de porc, sare, piper, boia, usturoi, coriandru, cimbru, condimente. Ingrediente: 1 kg carne macră 20-25 g sare 3 g piper 5 g boia de ardei dulce 30 g usturoi zdrobit coriandru cimbru şi alte condimente, după preferinţa fiecăruia   Mod de preparare: Pastrama din carne de porc: Carnea […]

Kaizer de casa

Kaizer (piept de porc marinat si afumat)

Kaizer (piept de porc marinat si afumat) din: piept de porc, apa, sare, zahar. Ingrediente: 2- 3 kg piept de porc Oentru marinată: 2 l apă 300 g sare o linguriţă de zahăr   Mod de preparare: Kaizer (piept de porc marinat si afumat): scot oasele, iar pieptul se taie în fâşii de 110-15 cm […]

Carnati la gratar cu piure

Retete traditionale: Carnati taranesti

Carnati taranesti din: carne de porc, slanina, usturoi, coriandru, cimbru sau maghiran, sare, piper, mate subtiri. Ingrediente: 1 kg carne de porc macră 250 g slănină fragedă 1/2 căpăţână de usturoi coriandru cimbru sau maghiran sare piper pisat maţe subţiri   Mod de preparare: Carnea se dă prin maşina de tocat. Slănina se taie cubule- […]

Carnati oltenesti cu legume

Retete traditionale: Carnati oltenesti

Carnati oltenesti Se foloseşte carne de porc slabă, care se curăţcă bine de tendoane şi de pieliţe. Se taie cât mai mărunt cu un cuţit bine ascuţiţ, după care se toacă bine cu satârul, nu se dă prin maşina de tocat! Se adaugă sare şi condimentele imdicate în reţeta Câmaţi afumaţi şi uscaţi. Se amestecă […]

Carnati haiducesti cu maghiran

Retete traditionale: Carnati afumati si uscati

Carnati afumati si uscati din: carne de porc, carne de vita (sau oaie), slanina, sare, piper, usturoi. Ingrediente: 1 kg carne de porc 1 kg carne de vită (poate fi şi de oaie) 500 g slănină 40 g sare 2-3 g piper pisat usturoi după preferinţă   Mod de preparare: Carnea de vită (sau de […]

Caltabosi in zeama proprie

Retete traditionale: Caltabosi in zeama proprie

Caltabosi in zeama proprie din: carne de porc, ficat, orez, ceapa, pasta de tomate, piper, dafin, sare, mirodenii. Ingrediente: 1 kg carne de porc 300 g ficat 200 g orez 100 g ceapă 50 g pastă de tomate piper boabe frunze de dafin sare piper pisat şi alte mirodenii, după gust şi imaginaţie   Mod […]

Caltabos cu gusa de porc

Caltabosi cu orez si sange

Caltabosi cu orez si sange Pentru ca gospodinele să înţeleagă utilitatea sângelui colectat după înjunghierea porcului, prezentăm reţeta următoare: aceleaşi ingrediente ca la reţeta Caltaboşi cu organe, acelaşi mod de preparare, cu deosebirea că la fiecare kilogram de came se adaugă 100 ml sânge şi 100 g orez, în prealabil curăţat, bine spălat şi pus la fiert […]

retete

Taierea, parlirea si oparirea porcului

Taierea, parlirea si oparirea porcului la romani Conform tradiţiei la români, tăierea porcului în gospodărie se face în luna decembrie, de ziua Ignatului (20 decembrie), zi care precede Sărbătoarea Crăciunului şi pe cele prilejuite de Anul Nou. In această perioadă, de cele mai multe ori, timpul este rece şi uneori chiar geros, cu zăpadă, iama […]

Slănină cu sparanghel şi şofran

Cum se prepara sunca prin sarare sau afumare

Pulpa din spate, căreia i se scoate osul primcipal şi se taie piciorul de la încheietură în jos reprezintă şiunca propriu-zisă. Spata este piciorul din faţă, căruia i se secot toate oasele împreună cu „lopăţica“. Şunca din pulpă se prepară cu şoriciul pe ea. Cea de pe spată, din care se prepară rulada, se curăţă […]

Cum se afuma carnea de porc

Cum se afuma carnea de porc – Pentru gospodinelede la oraş, asmenajarea urnei afumători este destul de dificilă. De aceea, carnea, şunca şi cârnaţii se vor afuma acolo unde există condiţii. De exemplu, la curte, afumarea se face în podul casei sau se sapă la adâncime de circa un metru între ele, două gropi adânci […]