Prajitura cu foi de caramel
PrinteazaPrajitura cu foi de caramel din: oua, ulei, sirop de caramel, amoniac, sare, faina, zahar, lapte, mascarpone, ciocolata.
Pentru aluat:
- 1 ou
- 100 ml ulei
- 200 ml sirop de caramel
- 1 plic amoniac
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 praf de sare
- 400 g făină
- 1 lingură zahăr
Pentru siropul caramel:
- 150 g zahăr
- 350 ml lapte
Pentru crema şi decor:
- 4 gălbenuşuri
- 5 linguri zahăr
- 500 ml lapte
- 6 linguri făină
- 250 g mascarpone
- 200 g ciocolată albă
- 50 g ciocolată neagră
Mod de preparare:
Pentru sirop, caramelizezi zahărul şi stingi cu laptele, apoi laşi să fiarbă la foc mic, amestecând până se topeşte zahărul şi obţii un sirop omogen.
Pentru aluat, mixezi oul cu o lingură de zahăr şi 100 ml de ulei. Adaugi amoniacul stins cu o lingură de zeamă de lămâie, apoi un praf de sare şi siropul de caramel. Adaugi treptat făina cernută şi frămânţi un aluat potrivit de tare, pe care să-l poţi modela cu uşurinţă.
Impărţi aluatul în 3 şi întinzi foi de mărimea tăvii (25x35cm), pe hârtie de copt. Le coci pe rând, câte 8-10 minute, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până se rumenesc uşor pe margini.
Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul şi făina. Torni treptat laptele rece, amestecând energic. Fierbi crema la bain-marie, până când se întăreşte ca o smântână mai groasă.
După ce s-a răcit complet, adaugi mascarpone, lingură cu lingură, şi esenţa de vanilie, mixând până obţii o cremă omogenă.
Umpli foile cu cremă, acoperi prăjitura cu un strat fin de cremă şi razi deasupra ciocolata albă, apoi pe cea neagră. Tai prăjitura după ce ai răcit-o 3 ore.
Prajitura cu foi de caramel
Pofta buna!