Prajitura cu mango, capsuni si glazura de ciocolata
PrinteazaPrajitura cu mango, capsuni si glazura de ciocolata din: ouă, zahăr, esenţă de vanilie, făină, amidon, praf de copt, suc de lămâie, lapte, gelatină, căpşuni proaspete sau congelate, mango proaspăt sau congelat, ciocolată neagră, smântână pentru frişcă, glucoză.
pentru blat:
- 3 ouă
- 100 g zahăr
- 1/2 linguriţă esenţă de vanilie
- 50 g făină
- 2 linguri amidon
- 1/2 linguriţă praf de copt
- puţin suc de lămâie
cremă:
- 1 ou
- 160 ml lapte
- 4 linguri zahăr
- 2 linguri amidon
- 80 ml apă
- 21 g gelatină (3 pliculeţe)
- circa 160 g căpşuni proaspete sau congelate
- circa 160 g mango proaspăt sau congelat (îl poţi înlocui cu 3 piersici mai mici)
- 150 g ciocolată neagră
- 280 ml smântână pentru frişcă
glazură:
- 200 g ciocolată neagră
- 80 ml smântână pentru frişcă
- 60 ml apă
- 2 linguri glucoză
Mod de preparare:
Mixezi bine gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, apoi adaugi vanilia. Peste ele adaugi câte puţin din făină, amidonul şi praful de copt, amestecate în prealabil.
Baţi spumă albuşurile cu sucul de lămâie, apoi adaugi jumătate din cantitatea de zahăr, în ploaie şi continui să mixezi până când albuşurile stau pe tel.
Adaugi 1/3 din cantitatea de albuşuri peste compoziţia de gălbenuşuri şi amesteci uşor, apoi adaugi şi restul albuşurilor, omogenizând bine. Torni compoziţia într-o tavă unsă şi tapetată cu făină sau cu hârtie de copt.
Tava trebuie să fie pătrată, cu diametrul de 20×20 cm. Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius, pentru 30-40 de minute sau până ce scobitoarea iese curată.
Apoi răstorni blatul pe un grătar şi îl laşi la răcit. Căpşunile tăiate le pui într-o crăticioară cu 1 lingură zahăr, la foc potrivit, să se topească zahărul şi să se înmoaie. La fel procedezi şi cu piersicile curăţate de coajă şl tăiate bucăţele, presărate cu 1 lingură zahăr. Apoi le faci piure, separat, folosind blenderul şi le treci prin sită.
Amesteci 2 linguri amidon cu 2 linguri zahăr, apoi adaugi oul bătut puţin şi amesteci bine, să nu facă cocoloaşe. Adaugi laptele şi pui totul la bain- marie, până se îngroaşă (fără să fiarbă). Crema rezultată o acoperi cu un şervet umed (să nu facă pojghiţă) şi laşi la răcit.
Baţi frişca cu puţin zahăr pudră, după gust. Pui gelatina la înmuiat în apă rece cei 80 ml), apoi o împărţi în 3.
După aceea pui fiecare vas cu gelatină la bain-marie, până la dizolvarea completă. Topeşti ciocolata la bain-marie sau la microunde. împărţi Crema cu ou şi lapte în 3. într-o parte de cremă adaugi piureul de căpşuni, în alta pe cel de piersici, iar în a treia ciocolata topită. Apoi adaugi în fiecare câte un o treime din cantitate de gelatină topită, la fel şi din cantitatea de frişcă.
Tai blatul în 3 fâşii şi le aşezi pe o tavă. înconjori fiecare fâşie de blat cu un brâu făcut din folie de aluminiu, împăturit în 4 pe lungime. însiropezi blatul cu circa 200 ml sirop de zmeură (fiecare foloseşte ce doreşte) şi aşezi cremele.
Cu un poş fără vârf sau cu o pungă decupată (cam 1,5 cm diametru), trasezi o dungă de-a lungul fiecărei fâşii de blat. Mai întâi crema cu ciocolată pe una dintre laturi, apoi iângă ea pui crema de piersici (pe care o introduci circa 2-3 minute la congelator, să se închege puţin, pentru că e puţin cam curgătoare).
Apoi, peste ele, pe centru trasezi dunga cu crema de căpşuni (pusă şi ea vreo 2-3 minute la congelator, ca să se închege puţin).
Introduci tava în congelator timp de o oră. Smântână pentru frişcă o amesteci cu apa şi glucoza într-o cră- ticioară pe care o aşezi pe foc mic, să dea un clocot.
Apoi dai deoparte şi adaugi ciocolata, amestecând bine până la omogenizarea completă. îmbraci prăjiturile în glazură (trebuie făcut totul rapid, că se întăreşte, oricum e o glazură tare bună) şi ornezi după preferinţă (poţi presăra fistic tocat). Dai prăjitura la frigider pentru cel puţin 2 ore, înainte de a fi tăiată si servită.
Prajitura cu mango, capsuni si glazura de ciocolata
Pofta buna!