Pui la cuptor cu lamaie si legume

Printeaza

O reteta delicioasa de pui cu: usturoi, cimbru, unt, lamaie, sunca afumata, arpagic, mazare, dovlecei, salata verde, morcovi, praz, ridichii.

Ingrediente:Pui la cuptor cu lamaie si legume

  • 2 pui mici pregătiţi pentru dat la cuptor
  • 2 căţei de usturoi, zdrobiţi dar lăsaţi întregi
  • 1 legătură de cimbru
  • 1 lămâie, înjumătăţită (folosiţi coaja rasă la prepararea legumelor de primăvară)
  • 25g de unt, moale
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 150g de şuncă afumată învârstată cu grăsime, de preferat o singură bucată mărunţita
  • 150g de arpagic, înjumătăţit
  • 150ml supă proaspătă de pui
  • 200g de mazăre fină congelată
  • 1 miez de salată verde tânără, tocată
  • 8 dovlecei tineri, înjumătăţiţi pe lung
  • 200g morcovi mici, curăţaţi şi înjumătă­ţiţi pe diagonală dacă sunt prea mari
  • 10 fire de praz timpuriu, curăţate
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriţă de oţet balsamic
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 8 ridichi, înjumătăţite sau tăiate în sferturi dacă sunt prea mari

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 200°C. Se asezonează puii pe interior din belşug cu sare şi piper, după care se umple fiecare cu câte un căţel de usturoi, jumătate din legătura de cimbru şi jumătate de lămâie. Se aşază puii într-o tavă puţin adâncă.

Se ung din belşug cu unt, apoi se asezonează cu sare şi piper negru. Se lasă la cuptor aprox. 40 de minute.

In timp ce friptura este la cuptor, se prepară garnitura. Pentru mazărea înăbuşită cu legume, se încinge o tigaie şi se unge cu un strop de ulei. Se adaugă şunca şi se lasă timp de două minute, până devine crocantă. Se lasă focul moale, se adaugă ceapa şi se căleşte pentru 6-7 minute, până devine aurie.

Pentru legumele de primăvară, se dă în clocot o oală mare de apă cu sare şi se pregăteşte la îndemână un bol cu apă rece cu gheaţa. Se fierb legumele pe rând (excepţie făcând ridichile) şi se scot în bolul cu apă rece.

Dovleceii se fierb 3 minute, morcovii şi prazul, 2 minute. Se scurg şi se lasă la uscat pe un prosop de bucătărie.

Se încinge un strop de ulei într-o altă tigaie şi se călesc legumele până încep să prindă culoare. Se adaugă oţetul, coaja de lămâie şi condimente. Se reduce focul, se adaugă ridichiile şi se stropeşte amestecul cu puţin ulei.

Se verifică dacă puii sunt făcuţi. Dacă sunt gata, se scot din tavă şi se lasă să se odihnească 10 minute cu susul în jos. Pentru a prepara un sos simplu, se scot jumătăţile de lămâie, se storc în zeama lăsată de pui în tavă şi se amestecă până la omogenizare.

Pui la cuptor cu lamaie si legume

Pui la cuptor cu lamaie si legume

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.