Ciorba de miel cu orez

Ciorba de berbec (sau oaie)

Ciorba de berbec din: carne de berbec, morcovi, patrunjel, pastarnac, varza, rosii, ardei, sare, bors. Ingrediente: 1 kg carne de berbec (oaie) 2 morcovi 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 1 varză mică 1/2 kg roşii 2 ardei graşi sare 1 l borş   Mod de preparare: Carnea se spală bine şi se taie în bucăţi mai […]

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat din: ciolan afumat, fasole, ceapa, marar, otet, sare, ulei, faina, rosii, tarhon. Ingrediente: 1 – 2 ciolane afumate (jambon) mici sau mijlocii 2 căni de fasole (400-500 g) 2 cepe mijlocii 2 fire mărar uscat 2-3 linguri oţet sare 2 linguri ulei 2 linguri făină 1-2 roşii (sau […]

Ciorba cu ciuperci, carne de vita si sunca de porc

Ciorba de ciuperci (Bors de ciuperci)

Ciorba de ciuperci (Bors de ciuperci) din: ciuperci, ceapa, morcovi, patrunjel, bors, ou, ulei, sare, leustean, patrunjel, marar, ardei, rosii, cartofi, smantana. Ingrediente: 1/2 kg ciuperci 2 cepe 2 morcovi 2 rădăcini de pătrunjel 1 I borş 1 ou 2 linguri ulei sare leuştean verde sau uscat optional (în functie de sezon): pătrunjel verde mărar […]

Ciorba de miel (Bors de miel)

Ciorba de miel (Bors de miel)

Ciorba de miel (Bors de miel) din: carne de miel, ceapa, leustean, bors, orez, sare. Ingrediente: circa 1,5 kg carne de miel (cap, picioare, coadă) 1 ceapă veche şi/sau 2 legături ceapă verde leuştean verde 1 I borş 1-2 linguri orez sare     Mod de preparare: Se curătă carnea de părţile cu păr (se poate […]

Ciorba de burta cu usturoi

Reteta traditionala: Ciorba de burta

Ciorba de burta din: burta de vita, picior de vita sau vitel, ceapa, morcovi, telina, pastarnac, dafin, piper, otet, oua, iaurt, patrunjel verde. Ingrediente: 1,5 kg burtă de vită partea de jos a unui picior de vită sau viţel 2-3 cepe 2- 3 morcovi 1 ţelină 1 păstârnac foi de dafin piper boabe 2 linguri […]

Ciorba de fasole boabe cu bors sau zeama de varza

Ciorba de fasole boabe cu bors sau zeama de varza

Ciorba de fasole boabe cu bors sau zeama de varza din: fasole boabe, morcov, patrunjel, ardei, ceapa, bulion, bors, cimbru, ulei, leustean, sare. Ingrediente: 1/2 kg fasole boabe (uscată) 1 morcov 1 pătrunjel (rădăcină) 2-3 ardei graşi (dacă este sezonul) 2 cepe 1 lingură bulion 1 I borş (sau zeamă de varză) cimbru 3 linguri […]

Ciorbă cu carne de porc

Ciorba de porc (Bors de porc)

Ciorba de porc (Bors de porc) din: carne de porc, morcovi, ceapa, patrunjel, ardei, carza, telina, patrunjel, leustean, bors sare, rosii. Ingrediente: 0,750 kg carne de porc (oase şi carne) 2 morcovi 2 cepe 1 rădăcină pătrunjel 1 ardei gras (gogoşar sau capia) 1/4 varză 1/2 telină 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuştean 1 I […]

Ciorba de sfecla rosie cu oase de porc afumate (sira)

Ciorba de sfecla (Bors de sfecla)

Ciorba de sfecla (Bors de sfecla) din: sfecla, morcov, cartofi, ceapa, fasole, smantana, ulei, patrunjel, leustean, bors. Ingrediente: 1 kg sfeclă (1-3 sfecle) 1 morcov 2 cartofi 2 cepe 1/2 cană fasole boabe (uscată) 1 cană smântână 2 linguri ulei 1 lingură pătrunjel verde leuştean verde 1 I borş   Mod de preparare: Sfecla se […]

Ciorba de peste (Bors de peste)

Ciorba de peste (Bors de peste)

Ciorba de peste (Bors de peste) din: peste, ceapa, orez, leustean, sare, bors, piper. Ingrediente: circa 1 kg peşte (uzual, crap) 2 cepe 2 linguri orez leuştean sare 1 l borş piper   Mod de preparare: Se pun la fiert 2 l apă şi 1 litru de borş. Când încep să fiarbă, se adaugă ceapa […]

Ciorba de porc cu zeama de castraveti in saramura

Ciorba din care de porc cu zeama de varza

Ciorba din care de porc cu zeama de varza din: carne de porc, morcovi, ceapa, patrunjel, ardei, varza, telina, patrunjel, leustean, zeama de varza, sare, rosii. Ingrediente: 0,750 kg carne de porc (cu oase) 2 morcovi 2 cepe 1 rădăcină pătrunjel 1 ardei gras (gogoşar sau capia) 1/4 varză 1/2 telină 1 legătură pătrunjel 1 […]

Stevie prajita

Ciorba de stevie cu bors

Ciorba de stevie cu bors din: stevie, ceapa, ulei, faina, orez, bors, sare. Stevia (Stevia rebaudiana) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae, originară din America de Sud. Este cultivată pentru frunzele sale dulci, care conțin compuși numiți steviozide, care sunt de aproximativ 150-300 de ori mai dulci decât zaharul obișnuit. Stevia este o […]

Supa de varza cu linte

Ciorba de tarhon

Ciorba de tarhon din: carne de porc, tarhon verde, morcovi, ceapa, orez, otet, oua, smantana, sare. Ingrediente: 1 kg carne porc (rasol, carne cu oase) 2-3 linguri tarhon verde tocat sau 1-2 linguri tarhon conservat 1-2 morcovi 2 cepe 1 lingură orez 1-2 linguri oţet 2 ouă crude smântână sare   Mod de preparare: Carnea […]

Ciorba de vita cu zeama de varza

Ciorba de vita cu zeama de varza

Ciorba de vita cu zeama de varza din: carne de vita, telina, morcovi, pastarnac, patrunjel, ceapa Ingrediente: 1 kg carne vită (eventual cu os) 1 telină mijlocie 2 morcovi 1 păstârnac 1 rădăcină pătrunjel 2 cepe 2 ardei graşi 2-3 linguri orez 2-3 roşii (1-2 linguri bulion) leuştean sare 1 I zeamă de varză   […]

Ciorba de pasare (Bors de pasare)

Ciorba de pasare (Bors de pasare)

Ciorba de pasare (Bors de pasare) din: carne de gaina/pui, zarzavat, ceapa, ardei, patrunjel, leustean, bors, oua. Ingrediente: cam 1 kg carne de găină/pui (cap, gât, pipote, partea de jos a picioarelor – ghearele, aripioarele, spatele) zarzavat pentru supă (morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, telină) 1 ceapă mare 1 ardei gras pătrunjel verde leuştean verde […]

Ciorba de vacuta cu bors

Ciorba de vacuta cu bors din: carne de vita, morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ceapa, varza, cartofi, rosii, fasole pastai, patrunjel, leustean, sare, bors. Ingrediente: 1 kg carne de vită mai tânără (cu os, sau coaste) 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 1 telină 2 cepe 1/4 varză albă crudă 2 cartofi 3 roşii coapte […]

Ciorbă de salată cu usturoi si omletă

Ciorba de salata verde (Bors de salata verde)

Ciorba de salata verde (Bors de salata verde) din: salate, ceapa, usturoi, ulei, oua, sare, piper, bors, smantana, slanina. Ingrediente: 5-6 salate mari 1 ceapă 2 legături de usturoi verde (sau 1 căpăfână usturoi vechi) 3-4 linguri ulei 4-5 ouă sare piper 1 I borş 2 linguri smântână eventual: 50 g slănină   Mod de […]

Ciorbita de vita cu smantana

Ciorba de vita (Bors de vita)

Ciorba de vita (Bors de vita) din: carne de vita, telina, morcovi, pastarnac, patrunjel, ceapa, ardei, orez, rosii, leustean, sare, bulion. Ingrediente: 1 kg carne vită (eventual cu os) 1 telină mijlocie 2 morcovi 1 păstârnac 1 rădăcină pătrunjel 2 cepe 2 ardei graşi 2-3 linguri orez 2-3 roşii (1-2 linguri bulion) leuştean sare 1 […]

Reteta ciorba de vita cu ciuperci

Reteta ciorba de vita cu ciuperci din: ciuperci, carne de vita, ceapa, ou, creson, soia, sare. Ingrediente: 500 g ciuperci 500 g carne macră de vită 1 ceapă 1 lingură zeamă de orez fiert 1 ou 1 legătură creson fără cozi 3 cepe de apă 1 lingură soia 1 l supă de carne sare   […]

Ciorbă de perişoare cu oase afumate

Ciorba de perisoare (Bors de perisoare)

Ciorba de perisoare (Bors de perisoare) din: carne, paine, orez, ceapa, oua, sare, piper, oase, morcov, telina, ceapa, ardei, bulion, leustean, bors. Ingrediente: Perişoarele: 1 kg carne (vită sau amestec cu porc) 2 felii de pâine 3 linguri orez 2 cepe 2 ouă sare piper măcinat Ciorba: 1-2 kg oase şi cartilagii, preferabil de vită […]

Ciorba de caprioara

Ciorba de caprioara

Ciorba de caprioara din: carne de caprioara, ceapa, morcov, orez, ou, untura, lapte, faina, lamaie, patrunjel, sare. Ingrediente: 500 g carne de căprioară o ceapă un morcov un pătrunjel 2 linguri de orez un ou 2 linguri de untură puţin lapte o linguriţă de făină o lămâie sau sare de lămâie pătrunjel verde sare   […]

Ciorba de sfecla rosie cu bors

Ciorba de sfecla rosie cu bors

Ciorba de sfecla rosie cu bors din: morcovi, sfecla, telina, patrunjel, ceapa, ulei, ardei, suc de rosii, leustean, bors, sare. Ingrediente: 2 morcovi 1/2 ţelină 1 rădăcină pătrunjel 2 cepe 2 linguri ulei 1 sfeclă roşie 1 ardei gras 200 ml suc de roşii leuştean verde borş sare   Mod de preparare: Incingi uleiul într-o […]

Bors de urzici cu hamei

Bors de urzici cu hamei din: urzici, hamei, ceapa, sare, bors. Ingrediente: 1 kg urzici 500 g hamei 4 cepe o lingură sare borş după gust   Mod de preparare: Bors de urzici cu hamei: Urzicile, alese şi foarte bine spălate, se pun în apă clocotită cu sare. Când sunt fierte pe jumătat adaugă vârfurile […]

Mancare de fasole cu carnati afumati

Bors de fasole uscata cu pastarnac

Bors de fasole uscata cu pastarnac din: fasole uscata, morcov, pastarnac, patrunjel, ceapa, sare, bors, patrunjel, leustean. Ingrediente: 300 g fasole uscată un morcov un păstârnac un pătrunjel 3 cepe sare borş pătrunjel verde leuştean   Mod de preparare: Fasolea, aleasă şi spălată, se pune la fiert cu apă rece. După primele clocote, se aruncă apa […]

Bors rapid cu fasole

Bors de fasole cu manatarci

Bors de fasole cu manatarci din: fasole, manatarci, ceapa, morcov, patrunjel, pastarnac, sare, bors, patrunjel verde. Ingrediente: 250 g fasole boabe 200 g mânătărci 2 cepe un morcov un pătrunjel un păstârnac sare borş, după gust pătrunjel verde   Mod de preparare: Mânătărcile sau hribii se spală dee cu seară în apă rece şi se […]

Ciorba de linte cu unt

Ciorba de linte cu unt

Ciorba de linte cu unt din: linte, morcov, ceapa, patrunjel, usturoi, cimbru, sare. Ingrediente: 500 g linte un morcov 2 cepe un pătrunjel o capaţână de usturoi un fir de cimbru sare   Mod de preparare: Lintea, aleasă şi spălată, se pune la fiert în apă rece. Dupa primul clocot se pune zarzavatul, spălat, curătat […]

Ciorbita de fasole uscata

Ciorbita de fasole uscata

Ciorbita de fasole uscata din: fasole uscata, morcov, pastarnac, ceapa, untdelemn, sare, patrunjel verde.   Ingrediente: 300 g fasole uscată un morcov un păstârnac un pătrunjel 2 cepe 2 linguri de untdelemn sare şi pă­trunjel verde   Mod de preparare Ciorbita de fasole uscata: Fasolea, aleasă, se spală şi se pune să fiarbă cu apă […]

Borş de sfeclă

Bors rece de sfecla

Bors rece de sfecla din: sfecla, cartofi, ceapa, patrunjel, cimbru, sare. Ingrediente: 2 sfecle 4 cartofi 4 cepe 2 legături pătrunjel o crenguţă de cimbru sare   Mod de preparare: Se curăţă sfecla, se taie felii lungi, se sărează şi se lasă să stea puţin, ca să-şi lase zeama. Se stoarce bine de zeamă, se […]

Bors de dovlecei cu ceapa verde

Bors de dovlecei cu ceapa verde

Bors de dovlecei din: dovlecei, patrunjel, marar, ceapa, ceapa verde, rosii, ardei, sare, untdelemn, bors. Ingrediente: 6 dovlecei o legături pătrunjeil 2 legături de mărar 4 cepe 2 legături ceapă verde 4 roşii 4 ardei sare untdelemn borş   Mod de preparare: Se prepară la fel ca şi Borşul de cartofi (vezi reţe­ta), înlocuind cartofii […]

Ciorba de cartofi cu rosii si verdeata

Ciorba de cartofi cu rosii si verdeata

Ciorba de cartofi cu rosii si verdeata din: cartofi, ceapa, verdeata, rosii. Ingrediente: un kilogram cartofi 4 cepe verdeaţă roşii   Mod de preparare: Cartofii, spălaţi, curăţaţi, tăiaţi în bucăţi, se pi fiarbă cu apă rece şi sare. Când dă primul clocot, se adauga o parte din pătrunjel verde, spălat, curăţat, tăiat mărunt. Se serveşte […]

Conopida cu sos tomat

Ciorba de rosii cu zarzavat

Ciorba de rosii cu zarzavat din: rosii, ceapa, morcov, zarzavat, fasle grasa, verdeata, orez, ardei, untdelemn, sare. Ingrediente: 1,5 kg roşii 3 cepe un morcov zarzavat (un păstarnac, un pătrunjel) o mână fasole grasă verdeaţă 2 linguri orez 1-2 ardei 3 linguri untdelemn sare   Mod de preparare: Roşiile, zarzavatul, şi jumătate din cantitatea de […]

Supa de macris

Ciorba de macris

Ciorba de macris din: macris, ceapa, orez, sare, verdeata, sare, verdeata, untdelemn sau unt. Ingrediente: un kilogram măcriş 2 cepe 3 linguri orez sare verdeaţă untdelemn sau unt   Mod de preparare: Măcrişul se curăţă şi se spală, apoi se fierbe în apă clocotită cu sare. Se adaugă ceapa, curăţată, spălată, tocată mărunt şi orezul, […]

Ciorba de legume cu carne de vita

Ciorba de legume cu carne de vita

Ciorba de legume cu carne de vita din: piept de vita, ceapa, dafin, sare, piper, varza, slanina, praz, pasta de rosii, otet, zahar, smantana. Ingrediente: 300 g piept de vită 1 ceapă roşie 1 foaie dafin sare 4 boabe de piper 50 g slănină 400 g varză 100 g praz 1 lingură pastă de roşii 2 […]