Ciorba de vita cu rosii

Ciorba de burta

Ciorba de burta  Ingrediente: 1 kg burtă 4-5 1 apă 2 cepe sare zarzavat de supă 2 ouă otet după gust pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Curăţăm burta şi o punem la fiert în 4-5 1 apă fierbinte cu o ceapă crestată. Lăsăm să fiarbă mult pe marginea maşi­nii (8—10 ore). De obicei […]

retete

Bors de fasole uscata (varianta)

Bors de fasole uscata din: fasole boabe, apa, bors, morcov, patrunjel, pastarnac, ceapa, sare, bulion de rosii, leustean, cimbru, ulei. Ingrediente: 300 g fasole boabe 2 1 apă 2 ceşti borş 1 mor­cov 1 pătrunjel 1 păstarnac 2 cepc sare 1-2 linguri bulion de roşii leuştean cimbru 2-3 linguri ulei   Mod de preparare:   […]

Bors de urzici

Bors de urzici (varianta)

Bors de urzici  Ingrediente: 500 g urzici 1 1 apă 2 ceşti borş 1 ceapă 1 ar­iei gras un vîrf de cuţit boia roşie (paprica) 10 g orez sare 1 lingură ulei 1 lingură făină Mod de preparare:   Curăţăm urzicile şi le spălăm. Apoi le punem într-o oală cu apă clocotită să­rată. In timp […]

Ciorba de fasole verde cu curry

Ciorba de fasole verde grasa

O reteta de ciorba de fasole verde grasa din: fasole verde, apa, faina, ceapa, sare, ardei gras, rosii, oua, smantana si patrunjel verde. Ingrediente: 500 g fasole verde grasă 2 1 apă 75 g făină 2 linguri iăină pentru rîntaş 2 cepe sare 1 ardei gras 500 g roşii 1-2 ouă 75-100 g smîntînă pătrunjel […]

Bors de crap

Bors de crap

Bors de crap  Ingrediente: 1 kg crap 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pă­trunjel 1 păstîmac 1 ceapă 25 g orez sare pătrunjel mărar leuştean Mod de preparare: Punem apa la fiert într-o oală şi, cînd clocoteşte, adăugăm ceapa tocată mărunt şi zarzavatul ras potrivit de mare, sau tăiat ca tăiţeii, deoarece […]

Ciorba de peste

Ciorba pescareasca

 Ciorba pescareasca Ingrediente: 1,5-2,5 kg ghiborfi sau obleti 1,250 kg peşte mare (crap sau somn) 2 cepe 400 g roşii 2 ardei graşi 1 rădăcină pătrunjel 1 rădăcină hrean aguridă corcoduşe verzi lămîie sau sare de lămîie pătrunjel leuştean sare piper Mod de preparare: Punem la fiert ghiborţi sau obleţi. Cînd au fiert bine peştii, […]

Bors de pui

Bors de pui

 Bors de pui Ingrediente: 1 pui mijlociu 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătrunjel 1 păstarnac 2 cepe 25 g orez leuştean mărar pătrunjel sare puţin unt   Mod de preparare: Curăţăm puiul, îl spălăm, îl frecăm cu mălai, îl pîrlim şi îl spălăm din nou. Tă­iem puiul în 5 bucăţi, il […]

Ciorba olteneasca de pui

Ciorbă de pui, legume si ciuperci

Ciorbă de pui, legume si ciuperci  Ingrediente: 1 pui 1 ceapă 3-4- roşii 1 morcov 1 păstârnac 1 gulioară 3-4 ciuperci 3 căţei de usturoi 1 linguriţă zahăr 1-2 linguri oţet 2-3 linguri smântână sare piper   Mod de preparare: Cureţi ceapa, morcovul, păstârnacul, gulia şi ciupercile, le tai pe toate mărurt, apoi speli puiul […]

Ciorbă de legume cu lapte bătut

Ciorbă de legume cu pui

Ciorbă de legume cu pui  Ingrediente: 1 pui 1 dovlecel 1 morcov 4-5 cartofi 1 fir de ceapă verde 2 linguri ulei sare după gust 500 ml suc de roşii mărar pătrunjel frunze de ţelină şi leuştean   Mod de preparare: Cureţi, speli şi tranşezi puiul, apoi îl pui la fiert cu legumele curăţate şi […]

Ciorbă de legume cu carne

Ciorbă de legume cu carne

 Ciorbă de legume cu carne Ingrediente: 1 kg carne de porc cu os (sau de vită) 3 cepe 3 morcovi 1 păstârnac 1 varză mică 3-4 cartofi 1 legătură pătrunjel verde 1 legătură mărar 1 legătură leuştean 1 mână de mazăre 1 mână de fasole verde 1 ardei sare 1 lingură muştar 2-3 linguri smântână […]

Ciorbă de agrişe

Ciorbă de agrişe

Ciorbă de agrişe  Ingrediente: 1/4 kg agrişe o bucată de carne sau oase afu­mate 1 ceapă 2 linguri orez 1 gălbenuş 150 g smântână pătrun­jel sare   Mod de preparare: Carnea (sau oasele) le speli şi le pui la fiert’în apă rece o dată cu ceapa tocată mărunt. Când carnea este fiartă, adaugi orezul şi […]

Bors rapid cu fasole

Bors de fasole uscata

Bors de fasole uscata Ingrediente: 300 g fasolc boabe 2 1 apă 2 ceşti borş 1 mor­cov 1 pătrunjel 1 păstîrnac 2 cepc sare 1-2 linguri bulion de roşii leuştean cimbru 2-3 linguri ulei Mod de preparare: Bors de fasole uscata: Alegem fasolea şi o muiem din ajun. A doua zi o punem la fiert […]

Ciorbă de potroace

Ciorba de potroace

Ciorba de potroace Ingrediente: măruntaie şi bucăţele de carne de pasăre 1 1 apă 1 1 zeamă de varză acră zarzavat de supă 2 cepe 25 g orez sare ardei verde mic leuştean 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Turnăm într-o oală zeamă de varză în­doită cu apă. Cînd dă în fiert, adăugăm măruntaiele şi bucăţelele […]

Borş de perişoare

Bors de perisoare

Bors de perisoare Ingrediente: 1 1 apă 1 1 borş un os cu măduvă sau cu sită 1 morcov 1 pătrunjel 1 păstîrnac 1 ceapă sare leuştean 2 gălbenuşuri 2 linguri smîntînă Pentru tocătură : 400 g carne moale 1 ceapă mică 30 g orez piper pisat boia 1 ou 2 linguri apă Mod de […]

Bors de miel

Bors de miel

Bors de miel Ingrediente: 700—800 g carne de miel 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătrunjel 1 păstîrnac 2 cepe 24 g orez sare leuştean mărar pătrunjel 2 gălbenu­şuri 2 linguri smîntină Mod de preparare: Pentru borş alegem capul, pieptul şi coastele mielului. Curăţăm carnea de pieliţe şi o spălăm. Curăţăm bine […]

Ciorba de cartofi cu perisoare

Ciorba de cartofi cu leustean

Ciorba de cartofi cu leustean Ingrediente: 725 g cartofi 1,5 1 apă zarzavat de supă 1 ceapă 125 g grăsime sare leuştean mărar pătrun­jel verde otet lămîie sau sare de lămîie Mod de preparare: Tăiem zarzavatul ca tăiţeii şi îl împărţim în două : jumătate îl punem în apă să fiarbă împreună cu ceapa, iar […]

Bors rusesc

Bors rusesc cu varza si sfecla

Bors rusesc cu varza si sfecla Ingrediente: 1 kg carne 1 os cu sită 1 os cu măduvă 1,5 1 apă 2 ceşti borş 125 g slănină 250 g zarzavat de supă 250 g varză 250 g sfeclă 1 ceapă 5 cartofi 5 linguri fasole (sau bob) 5-10 roşii 2 linguri făină 150 g unt […]

Bors moldovenesc cu gaina

Bors de gaina (moldovenesc)

Bors de gaina Ingrediente: 1 găină mică (1 kg) 1 1 apă 1 1 borş pătrunjel mărar leuştean sare 1 legătură lobodă Pentru tăitei : 1 ou făină Mod de preparare: Curăţăm găina şi o spălăm bine. O pu­nem la fiert într-o oală cu apă rece, fără nici un zarzavat. Dintr-un ou şi făină (cît […]

Borş de iepure

Borş de iepure

Borş de iepure Ingrediente: 1 kg carne de iepure (cap şi partea din faţă) 1 1 apă 2 ceşti borş 1 ceaşcă smîntînă 1 mor­cov 1 pătrunjel 1 păstîmac 1 ceapă sare 1 lin­guriţă făină   Mod de preparare: Ştergem carnea, o tăiem bucăţi şi o pu­nem la fiert. După ce am luat spuma, adăugăm […]

Spanac ardelenesc

Ciorbă de spanac cu cartofi

Ciorbă de spanac cu cartofi din: spanac, ceapa, morcov, radacina de patrunjel, cartofi, bulion, orez, usturoi, ulei, leustean, otet, sare si piper.   Ingrediente: 1 kg de spanac 2 cepe 1 mor­cov 1 rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 2 cartofi 3 roşii din conservă sau 2 linguri de bulion un pahar de orez 3 căţei […]

Ciorbă de lobodă cu cartofi

Ciorbă de lobodă cu cartofi din: frunze de loboda, cartofi, ceapa verde, patrunjel, marar, leustean, rosii, sare de lamaie, ulei. Ingrediente: 1/2 kg frunze de lobodă 2 cartofi 1 legătură de ceapă verde 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar 1 legătură de leuştean 2-3 roşii din conservă oţet sau sare de lămâie ulei […]

Ciorbă ţarănească de văcuţă

Ciorbă ţarănească de văcuţă

Ciorbă ţarănească de văcuţă Ingrediente: 1 kg carne de vacă 2 morcovi 2 ţeline potrivit de mari 1 fir de praz 3-4 frunze varză albă 2 cepe potrivite albitură (păstârnac, pătrunjel – rădăcini) 3 cartofi potrivit de mari pătrunjel verde sare piper smântână 2-3 ouă   Mod de preparare: Carnea o cureţi de pieliţe, o […]

Papadie cu ceapa

Ciorbă cu frunze de păpădie

Ciorbă cu frunze de păpădie din: frunze de papadie, orez, ou, smantana, costita, unt, usturoi, marar, otet, sare.   Ingrediente: 500 g de frunze de păpădie 2 linguri de orez un ou 3 linguri de smântână 100 g de costiţă 1 lingură unt 3-4 fire de usturoi verde 1 legătură de mărar 2- 3 linguri […]

Borş de urzici cu hrean

Bors de urcizi cu hrean din: urzici, bors, orez, hrean, ceapa, ceapa verde, morcov, pastarnac, leustean, ulei si sare. Ingrediente: 300 g urzici 500 ml borş 2 linguri orez 1 bucată de hrean 1 ceapă uscată sau 1 legătură de ceapă verde 1 morcov 1 păstâmac leuştean 2 linguri ulei sare   Mod de preparare: […]

Ciorba de varză dulce cu smantană

Ciorba de varză dulce cu smantană

Ciorba de varză dulce cu smantană Ingrediente: 1,5 kg varză dulce 150 g smântână sau sucul de la o jumătate de lămâie jumătate de pahar de orez jumătate de pahar ulei 2 linguri de făină o ceapă sare   Mod de preparare: Cureţi varza de cotor şi o opăreşti în apă cu sare. O laşi […]

Ciorbă de salată cu usturoi si omletă

Ciorbă de salată verde

Ciorbă de salată verde Ingrediente: 3 bucăţi de salată verde (sau 1 kg de salată verde, în funcţie de numărul de porţii) o jumătate de căpăţână de usturoi mare 1 l zer sau apă 2-3 feliuţe de slănină tăiată fideluţă 2-3 linguri ulei 1 ou pentru dres şi, opţional, 3 ouă (sau în funcţie de […]

Borş de lobodă, ştevie si salată verde

Borş de lobodă, ştevie si salată verde Ingrediente: 5-6 legături de lobodă roşie 5-6 de ştevie 1 salată 2 legături ceapă verde 1 lin­gură orez 1 l de borş clocotit în prea­labil leuştean şi pătrunjel verde sare   Mod de preparare: Toci mărunt zarzavaturile bine spălate şi le pui la fiert într-un litru de apă, […]

Ciorbă de lobodă (varianta)

Alegi şi speli bine 3 legături de lobodă, opăreşti frunzele fără codiţă timp de câteva minute în apă clocotită, le strecori şi le toci mărunt. Tai mărunt o legătură de ceapă verde, o căleşti în tigaie cu puţin ulei şi adaugi loboda, puţin usturoi (facultativ) şi amesteci. Apoi într-o oală pui 2 l de apă […]

Ciorba de rosii cu cartofi

Ciorbiţă de zarzavat

Ciorbiţă de zarzavat Ingrediente: 1 rădăcină mică de pătrunjel 1 morcov mare 1 rădăcină mică de ţelină 1 conopidă mică 1 ceapă mare 2 ardei potriviţi 2 cartofi potriviţi 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de frunze de ţelină 2 linguri ulei sare 1 pahar de iaurt degresat Mod de preparare: Toate zarzavaturile le speli […]

Ciorba de peste dreasa cu smantana

Ciorbă de peşte si scoici

 Ciorbă de peşte Ingrediente: 2 cepe mari, tocate 6 linguri de ulei de măsline 2 căţei de usturoi 1 legătură amestec de verdeţuri 50 cl de vin alb sec 1 roşie mare 1 linguriţă de piper dulce 1/2 linguriţă de piper cayenne 1 cap de merluciu 600 g ţipar de mare 600 g file de […]

Ciorba de cartofi cu perisoare

Ciorba de cartofi (varianta)

Ciorba de cartofi Ingrediente: 1 morcov 1 ardei 2-3 roşii 2-3 cartofi oţet de mere condiment smântână 1 legătură de mărar 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuştean   Mod de preparare: Cureţi legumele, le speli şi le dai prin maşina de tocat carne, împre­ună cu verdeaţa. Pasta obţinu­tă o diluezi cu apă (cantitatea diferă în […]

Ciorbă ţăranească simplă

Ciorbă ţăranească simplă

O reteta delicioasa de ciorba taraneasca simpla din: rosii coapte, ardei grasi, ardei iute, ceapa, ulei, patrunjel, concentrat de legume, sare si apa. Ingrediente: 1 kg roşii coapte 2-3 ardei graşi 1 ardei iute 2-3 cepe ulei pătrunjel 1 cub de condi­ment concentrat cu gust de legume sare 3 l apă   Mod de preparare: […]