Castraveti in saramura cu marar

Castraveti in saramura cu marar

Castraveti in saramura cu marar: Castraveţii muraţi au o istorie prestigioasă. Strămoşii lor pot fi dataţi în jurul anului 4400 Î.Hr., în Mesopotamia, când s-au conservat pentru prima dată castraveţi în saramură. De acolo, ei au pornit să cucerească lumea antică: Grecia, Egiptul şi Roma. fiind menţionaţi în Vechiul Testament, în Cartea lui Isaia şi […]

Reteta zilei: Compot de caise

Compot de caise din: caise uscate, ghimbir, iaurt.   Ingrediente:  350gr caise uscate 4 cm radacina ghimbir, tocat 200gr iaurt         Mod de preparare: Acoperiti caisele cu apa clocotita si lasati departe peste noapte. Adaugati amestecul intr-o tigaie, adaugati ghimbirul si aduceti la fierbere. Reduceti focul si fierbeti 10 minute. Scurgeti printr-o […]

Gogonele în saramură

Gogonele umplute

Gogonele umplute din: linte, gogonele murate, albitura, unt, usturoi, sare, piper, ceapa, salata. Ingrediente: 200 g linte de preferinţă roşie 1 fir de praz gogonele murate 2 rădăcini albitură (pătrunjel şi păstârnac) 50 g unt 2-3 căţei de usturoi sare piper 1 ceapă roşie câteva frunze de salată verde pentru decor   Mod de preparare: […]

Dulceata de ardei iute cu miere

Dulceata de ardei iute cu capia

Dulceata de ardei iute cu capia din: ardei capia rosu, ardei iute, zahar brun, otet, sare. Ardeii iuți conțin antioxidanți, cum ar fi capsaicina, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative și la reducerea riscului de boli cronice. Sursă bogată de vitamina C: Ardeii iuți sunt o excelentă sursă de vitamina C, care […]

Dulceaţă de ceapă roşie

Dulceata de ceapa rosie cu ghimbir

Dulceata de ceapa rosie cu ghimbir din: ceapa rosie, zahar pudra, zahar, stafide, coniac, vin, ghimbir, sare, ardei iuti. Ingrediente: 1 kg ceapă roşie 200 g zahăr pudră 200 g zahăr tos 200 g stafide 50 ml coniac 100 ml vin alb 1 lingură ghimbir ras 1 vârf de cuţit de sare 2 ardei iuţi […]

Dulceata din fructe de aronia

Dulceața de aronia este o rețetă delicioasă și sănătoasă care utilizează fructele de aronia, cunoscute și sub numele de coacăze negre. Aceste fructe mici și bogate în antioxidanți au devenit populare datorită beneficiilor lor pentru sănătate, iar dulceața de aronia este o modalitate excelentă de a le savura pe tot parcursul anului.   Dulceata din […]

Rosii in ulei de masline

Conserva de rosii uscate la borcan

Conserva de rosii uscate la borcan – Roșiile uscate sunt un adevărat deliciu, cunoscute pentru aroma lor intensă și gustul dulce-acrișor, perfect pentru a îmbogăți diverse feluri de mâncare. Conservate în ulei de măsline și condimente, aceste roșii devin un ingredient versatil și delicios, care poate fi folosit pe tot parcursul anului. Ingrediente: Pentru aproximativ […]

Dulceata din portocale

Dulceata din portocale Se pun la fiert 3-4 portocale mari întregi, cu tot cu coajă. Când intră furculiţa uşor în ele, se scot şi se lasă să se răcească, apoi se taie sferturi şi fiecare sfert în două sau trei. Se pune apoi la fiert 1 kg zahăr cu 1 pahar din zeama în care […]

Salata iute de pastai

Salata iute de pastai

Salata iute de pastai Se pun la fiert 500 g păstăi de fasole verde, timp de 20 minute în apă clocotită cu sare. Se scurg, se taie şi se îndeasă în borcane, alternând cu 500 g ardei iuţi. Se prepară o vinegretă din 100 ml ulei, 150 ml oţet şi boia dulce. Se toarnă în borcane fierbinte. […]

Ardei umpluti cu varza

Ardei umpluti cu varza si morcov

Ardei umpluti cu varza si morcov din: ardei, varza, morcovi, varza rosie, telina, hrean, conopida, sfecla rosie, otet, sare grunjoasa. Ingrediente: (pentru un borcan de 5l) 10 ardei graşi potriviţi 1 varză de 1 kg 3-4 morcovi mari 1 kg varză roşie 1 căpăţână ţelină cu frunze 2 rădăcini hrean 1 conopidă potrivită (sub 1 […]

Zacusca manastireasca

Zacusca de fructe cu gogosari

Zacusca de fructe cu gogosari. Ingredientele de bază ale zacuscii includ ardei copt, vinete coapte, ceapă, roșii, ulei și condimente. Aceste legume sunt gătite la cuptor sau pe plită până când devin moi și apoi sunt tocate sau mixate pentru a crea o pastă. Zacusca este adesea preparată acasă, iar rețetele pot varia în funcție […]

Dulceata de struguri (varinata)

Dulceata de struguri cu nuca

Dulceata de struguri cu nuca Se fierbe un sirop din 1 kg zahăr şi 500 ml apă. Se adaugă 1 kg boabe de struguri albi. Se lasă să fiarbă la foc mic până se îngroaşă. Se adaugă 2-3 lămâi tăiate felii subţiri, cu coajă cu tot. Se fierbe până se îngroaşă siropul. Se adaugă câte […]

Dulceata de porumbe

Pasta de porumbe

Pasta de porumbe din: bobite porumbe, zahar, vin alb. Ingrediente: 2 kg bobiţe porumbe coapte (să fi căzut bruma pe ele) 1 kg de zahăr 2 pahare vin alb   Mod de preparare: Bobiţele de porumbe se curăţă de codiţe şi se spală în mai multe ape reci. Se fierb cca 20 min. de la […]

Muraturi de toamna tarzie

Muraturi de toamna tarzie

Muraturi de toamna tarzie – Murăturile sunt un element tradițional al bucătăriei românești, având un rol important în conservarea legumelor și fructelor pentru iarnă. Toamna târzie este momentul ideal pentru a prepara murături, deoarece legumele sunt la apogeul sezonului lor de recoltare. Tipuri de Murături Murături Asortate Ingrediente: Varză, castraveți, morcovi, ardei, conopidă, ceapă, usturoi. […]

Ardei gras pentru umplut

Ardei gras pentru umplut – curăţă de cotoare şi seminţe 5 kg ardei graşi; se spală, se pun la scurs, se presară sare în fiecare şi se lasă 24 ore, să se înmoaie. Sucul rezultat se toarnă în borcanele în care se aşază ardeii şi se completează cu saramura (1 lingură sare grunjoasă la 11 […]

Tocana razeseasca

Tocana de legume asortate pentru iarna

Tocana de legume asortate pentru iarna Se toacă în robot 600 g ceapă, 500 g morcovi şi 500 g ardei capia, curăţaţi în prealabil de cotoare, seminţe şi pieliţele albe. Se coc 500 g vinete, se curăţă de coajă şi se toacă mărunt. Se taie felii 500 g dovlecei şi 500 g ciuperci. Ciupercile se […]

Magiun dietetic

Magiun dietetic din: prune, nuca. Ingrediente: 5 kg de prune 100-150 g de miez de nuca       Mod de preparare: Magiun dietetic: Se iau 5 kg de prune brumării bine coapte. Se spala bine, se scot sâmburii şi se pun pe foc într-o oală de tuci. La început dă focul mare, până ce […]

Zacusca raw-vegan cu dovlecei

Zacusca raw-vegan cu dovlecei

Zacusca raw-vegan cu dovlecei din: dovlecel, avocado, rosii, sare, ardei, usturoi, ulei, cimbru, oregano, busuioc.   Ingrediente: 1 dovlecel 1 avocado foarte copt 9 rosii cherry sare 1 ardei mediu iute 4-5 căţei de usturoi 3-4 linguri ulei presat la rece de floarea-soarelui cimbru oregano busuioc   Mod de preparare: Se toacă la robot, ardeiul […]

Vinete in otet cu usturoi

Vinete in otet cu usturoi din: vinete, otet, usturoi, ulei, sare, piper, cimbru. Ingrediente: 8 vinete 250 ml oţet 4 căpăţâni usturoi 400 ml ulei sare piper cimbru 750 ml apă Mod de preparare: Speli vinetele şi le ştergi. Le tai felii, pe lung, de grosime potrivită, le dai cu sare şi le laşi la […]

Dovlecei in otet cu ceapa

Conopida in otet

Conopida in otet din: conopida, morcovi, otet, dafin, pipe, mustar, sare. Ingrediente: 3 conopide 1 kg morcovi 100 ml oţet foi de dafin piper boabe boabe de muştar sare grunjoasă apă cât cuprinde   Mod de preparare Conopida in otet: Speli conopida, o rupi în bucheţele şi o laşi în apă cu oţet 30 de […]

Rosii cherry in saramura

Rosii cherry in saramura

Rosii cherry in saramura din: roşii cherry, usutori, piper, ienibahar, sare, cimbru. Ingrediente: 2 kg roşii cherry frunze de vişin frunze de dafin 3 căpăţâni usturoi boabe de piper boabe de ienibahar 3 linguri sare grunjoasă 3 l apă cimbru   Mod de preparare: Cureţi roşiile de codiţe, le speli şi le scurgi de apă. Apoi, […]

Pastă de ardei

Pasta de ardei capia

Pasta de ardei capia din: ardei, sare, piper, usturoi, chimen, coriandru. Ingrediente: 3 kg ardei capia 1 lingură sare grunjoasă piper 3-4 căţei usturoi 1 linguriţă coriandru 1 linguriţă chimen     Mod de preparare Pasta de ardei capia: Speli şi cureţi ardeii, apoi îi dai prin maşina de tocat sau îi mixezi în robotul […]

Ardei cu usturoi la borcan

Ardei cu usturoi la borcan

Ardei cu usturoi la borcan din: ardei, usturoi, sare, ulei, rozmarin. Ingrediente: 1 kg ardei gras roşu, galben şi verde 1 căpăţână usturoi 1 lingură sare 400 ml ulei rozmarin     Mod de preparare: Speli ardeii, îi cureţi de cotor şi seminţe şi îi opăreşti în apă cu puţină sare. Cureţi şi tai căţeii […]

Branza marinata

Branza marinata din: telemea, dafin, ardei, boia, patrunjel, ceapa, ulei. Ingrediente: 500 g telemea 2-3 foi dafin 2 ardei iuţi boia dulce pătrunjel tocat ulei 2 cepe roşii   Mod de preparare: Tai brânza cuburi şi presari peste ea boia dulce. Cureţi ardeii de cotor şi seminţe şi îi toci. Tai cepele julien. Aşezi bucăţile […]

Dovlecei murati

Dovlecei murati

Dovlecei murati din: dovlecei, oua, amidon, faina, ulei, pesmet, branza, ceapa, usturoi, piper, otet, sare, ienibahar. Ingrediente: 1 kg dovlecei ulei 2-3 ouă 1 lingură amidon 2 linguri făină 4 linguri pesmet 150 g brânză rasă 1 ceapă 3 căţei usturoi piper Pentru saramură: 1 l apă 200 ml oţet 1 lingură sare 2 linguri […]

Rosii uscate in ulei

Rosii uscate in ulei

Rosii uscate in ulei din: rosii, sare, piper, rozmarin, ardei, ulei. Ingrediente: 1 kg roşii sare piper crenguţe de rozmarin 1 ardei iute ulei   Mod de preparare: Speli bine roşiile, le ştergi cu şerveţele şi apoi le tai în două, pe lung. Le aşezi în tava cuptorului cu tăietura în sus şi cu spaţiu […]

retete

Rosii pasate

Rosii pasate Mod de preparare: Se spală cca 20 kg roşii, apoi se scot cotoarele, într-un vas mai larg se pune apa la fiert până dă în clocot, apoi se adaugă prima porţie de roşii. Se lasă până crapă coaja (înjur de 10-15 minute). Se scot cu spumieră şi se adaugă altele până la terminarea […]

Dulceata de capsuni cu nuci

Dulceata de capsuni cu nuci

Dulceata de capsuni cu nuci din: zahar, apa, capsuni, zahar vanilat, zeama de lamaie, nuca. Ingrediente: 1 kg zahăr 2 căni apă 1 castron mare cu căpşuni 1 plic zahăr vanilat câteva picături zeamă de lămâie 20 bucăţi miez de nucă   Mod de prepare: Dulceata de capsuni cu nuci: Se fierbe un sirop bine […]

Miez de praz cu vinegretă

Praz picant cu ghimbir

Praz picant cu ghimbir din: praz, otet, zahar, sare grunjoasa, coriandru, piper, ghimbir, dafin, ardei iuti. Ingrediente: 500-600 g praz 2 căni cu oţet de vin 1 cană cu zahăr 2 1/2 linguriţe cu sare grunjoasă 1 linguriţă cu coriandru (boabe) 1/2 linguriţă cu piper boabe 1/2 linguriţă cu ghimbir ras 2-3 frunze de dafin […]

Piersici murate dulci-acrisoare

Piersici murate dulci-acrisoare

Piersici murate dulci-acrisoare din: zahar, otet, lamaie verde, cardamom, seminte de coriandru, piper, scortioara, cuisoare. Ingrediente: 375 g zahăr 600 ml oţet din vin alb 2 linguri suc de lămâie verde 4 capsule verzi de cardamom, uşor zdrobite 2 linguriţe seminţe de coriandru 1 linguriţă boabe de piper asortate 1 baton de scorţişoară 8 cuişoare […]

Dulceata de ardei iuti

Dulceata de ardei iuti

Dulceata de ardei iuti din: ardei iuti, zahar, apa. Ingrediente: 1 kg ardei iuţi 600 g zahăr 100 ml apă   Mod de preparare Dulceata de ardei iuti: Ardeii iuţi se curăţă de cotoare şi seminţe. Pulpa se pune într-o cratiţă cu zahărul şi apa şi se fierbe 20 min. Se trece fiertura prin maşina […]

Dulceata de visine

Deliciu de visine si ciocolata neagra

Deliciu de visine si ciocolata neagra din: visine, baton de vanilie, zahar, gelifiant, ciocolata neagra, lichior de migdale. Ingrediente: 1,5 kg vişine 1 baton de vanilie 500 g zahăr 1 plic gelifiant 3 în 1 pentru dulceaţă 100 g ciocolată neagră 100 ml lichior de migdale   Mod de preparare Deliciu de visine si ciocolata […]