Muraturi la bidon

Conserva de ardei grasi umpluti cu varza rosie

Conserva de ardei grasi umpluti cu varza rosie din: ardei, varza rosie, morcov, frunze de visin si de telina, boabe de mustar, sare, otet.   Ingrediente: ardei graşi şi varză roşie câte avem, un morcov frunze de vişin şi de ţelină un săculeţ cu boabe de muştar oţet sare   Mod de preparare: Se aleg […]

Gem de pere cu zeama de lamaie

Gemuri bio

Gem bio – există aşa ceva? Pare aproape hilar că până şi un produs foarte dulce din fructe poate fi preparat ca produs bio. Insă ce contează în acest domeniu nu este valoarea nutritivă a produsului finit, ci doar ingredientele care au fost folosite. Astfel, pentru ca un produs să poată fi catalogat ca bio, […]

Conserva cu varza de Bruxelles

Conserva cu varza de Bruxelles din: varza de Bruxelles, borcane, celofan sau folie adeziva. Ingrediente: verzişoare de Bruxelles cât mai mici borcane celofan ori folie adezivă   Mod de preparare: Verzişoarele se curăţă de frunzele galbene de deasupra, se spală bine în mai multe ape, se lasă să se zvânte, după care se opăreso 10-15 […]

Conservarea gemurilor

Conservarea gemurilor – De multe ori se recomandă, de asemenea, ca înainte să fierbeţi fructele, cât sunt încă întregi sau tăiate în bucăţi mari, să le amestecaţi cu zahărul şi să le lăsaţi câteva ore la rece. Scopul acestui pas este absorbirea uniformă a zahărului în fruct, pentru ca să nu găsiţi mai târziu în […]

Varza murata cu hrean si marar 

Conserve si muraturi: Varza murata

Conserve si muraturi: Varza murata din: varza, hrean, boabe de porumb, gutui, apa, sare. Ingrediente: varză 2-3 rădăcini de hrean mărar uscat, de sămânţă o mână de boabe de porumb facultativ două gutui apă sare butoi de lemn sau din material plastic   Mod de preparare: Dacă butoiul este din lemn se opăreşte cu o oală […]

Mere umplute cu carne macra

Gemurile cu mere

Vreme îndelungată mărul a fost aproape inexistent în reţetele de gemuri. Totuşi, combinat cu condi­mente potrivite, în ultima vreme acesta câştigă din ce în ce mai mult teren. Incercaţi să folosiţi doar mere galbene, deoarece cele cu coaja roşie au tendinţa de a căpăta culoarea maro. Jeleul de măr simplu nu este prea aromat, însă […]

Proba de gelatinizare a gemurilor

Proba de gelatinizare a gemurilor

Dacă folosiţi ca agent gelatinizant pectină, la sfârşitul fierberii, înaintea turnării gemului sau jeleului în borcane, faceţi o probă pentru a verifica dacă acesta se va lega. Dacă lucraţi cu agar-agar aceasta nu va mai fi necesară, deoarece gelatinizarea durează prea mult; produsul se toarnă în borcane direct, fără probă. De obicei, pentru probă se […]

muraturi

Frunze de varza murate

Frunze de varza murate din: varza, marar, hrean, sare, boabe de porumb. Ingrediente: varză mărar hrean sare boabe de porumb un borcan celofan sau folie adezivă   Mod de preparare Frunze de varza murate: Se alege varză frumoasă, se desface în frunze, se spală şi se lasă să se scurgă de apă. In borcanul bine […]

Jeleu de mere

Cum facem gemul sa tina

Gemurile, jeleurile şi marmeladele ţin, de obicei, ani în şir. Produse şi depozitate corect, acestea nu vor fi atacate de microorganisme – mucegaiuri sau agenţi de fermentaţie – atâta timp cât borcanele rămân închise. Totuşi, din cauza oxidării şi a modificărilor ingredientelor din cauza enzimelor, aroma de fruct, culoarea şi consistenţa produsului se vor schimba […]

Varza rosie in otet

Varza rosie in otet din: varza rosie, otet, untdelemn, sare, hrean. Ingrediente: varză roşie oţet de 9° apă untdelemn sare hrean celofan borcane sfoară   Mod de preparare Varza rosie in otet: Se curăţă varza de frunzele veştede şi de cotoare şi se taie în două jumătăţi, după care se dă prin răzătoarea mare. Se […]

retete

Condimente pentru gemuri

Condimente pentru gemuri – Condimentele joacă un rol esențial în prepararea gemurilor, adăugând arome complexe și unice care îmbogățesc experiența gustativă. Utilizarea corectă a condimentelor poate transforma un simplu gem într-un deliciu rafinat. Cuişoare Cuişoarele au miros pufernic de piper şi de camfor. Gustul este fructat, dar în acelaşi timp iute, amar şi asemănător gustului […]

Muraturi: Varza tocata

Muraturi: Varza tocata

Muraturi – Varza tocata din: varza, sare, hrean, marar, hrean. Ingrediente: varză înfoiată sare hrean mărar uscat cu seminţe hrean celofan sau folie adezivă   Mod de preparare: Varza trebuie să fie foarte proaspătă, pentru că aşa este mai suculentă. Se folosesc deobicei verzele înfoiate cu frunzele rare. Se aruncă frunzele veştede de deasupra şi […]

Zacusca de macrou

Zacusca cu gogosari

Zacusca cu gogosari din: rosii, ardei grasi, gogosari, ceapa, morcov, ulei, usturoi, sare, zahar. Ingrediente: 1 kg roşii 4 ardei graşi (sau capia) 6 gogoşari 1 ceapă mare 1 morcov 4 linguri ulei 4 căţei usturoi sare opţional, 1 lingură zahăr   Mod de preparare: Roşiile se fierb şi apoi se trec prin sită sau strecurătoare, […]

Ardei cu orez in untdelemn

Ardei cu orez in untdelemn

Ardei cu orez in untdelemn din: ardei, ceapa, untdelemn, orez, verdeata, suc de rosii, sare, piper. Ingrediente: 1-1,5 kg ardei ceapa untdelemn orez verdeata sare piper suc de rosii Mod de preparare: Ardeii, proaspeţi, cam 1-1,5 kg, se curăţă, se spală şi se lasă să se scurgă, dându-i deoparte pe cei iuţi. Ceapa se taie […]

Sote de ciuperci cu rucola

Bureti marinati

Bureti marinati din: bureti, sare, piper, dafin.   Ingrediente: bureti sare piper foi de dafin Mod de preparare: Bureţii se spală în mai multe ape, şi se lasă să se zvânte. Se pune la fiert un vas cu apă şi sare, după gust şi, când clocoteşte, se bagă şi bureţii, lăsându-i să dea şi ei […]

Gulii in saramura

Gulii in saramura din: gulii, sare. Ingrediente: gulii sare   Mod de preparare: Guliile se curăţă de coajă, se spală şi se taie în felii groase de 0,5 cm. Se opăresc, timp de opt-zece minute, se scot, se lasă să se scurgă de apă şi apoi se aşează feliile unele peste altele, în borcane. Se […]

Sos de roşii

Sos de rosii picant

Sos de rosii picant din: rosii, zahar, otet, piper, boia, sare, mustar. Ingrediente:   5 kg rosii 300 g zahăr 1 litru oţet de vin o jumătate lingură piper o jumătate lingură boia de ardei o lingură sare 2 linguri muştar diluat in puţin oţet   Mod de preparare: Se aleg 5 kg roşii bine […]

Retete muraturi: Varza murata la borcan

Conserva de tocanita

Conserva de tocanita din: vinete, ceapa, morcovi, ardei, varza, rosii, orez, untdelemn, sare, piper. Ingrediente: 3 vinete 1 kg ceapă 5 morcovi 10 ardei graşi sau gogoşari un sfert varză albă 1 kg roşii o ceşcuţă orez 150-200 ml untdelemn sare piper   Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi se taie peştişori, morcovii se […]

retete

Dulceata de dovlecei cu aroma de ghimbir

Dulceata de dovlecei cu aroma de ghimbir din: dovlecei, zahar, apa, lamai, ghimbir.   Ingrediente: 1 kg dovlecei 1/2 kg zahăr 1 cană apă 2 lămâi 1 rădăcină de ghimbir de circa 3 cm 2 plicuri zahăr vanilinat   Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă, îi tai cubuleţe şi îi laşi să se scurgă. Pui […]

Jeleu de coarne aromat

Reteta jeleu de merisoare

Reteta jeleu de merisoare din: merisoare, zahar, lamaie, apa. Ingrediente: 1 kg merişoare proaspete 500 g zahăr 1 lămâie 250 ml apă   Mod de preparare: Merişoarele curăţate şi spălate le pui într-un vas cu fund gros, împreună cu zahărul. Peste 2-3 ore, după ce fructele şi-au lăsat sucul, pui vasul pe foc. Amesteci până […]

Rosii si ardei pentru ciorba

Zarzavat pentru supe

Zarzavat pentru supe din: morcovi, rosii, ceapa, pastarnac, patrunjel, telina, ardei, conopida, sare, ulei. Ingrediente: 2 kg morcovi 1,5 kg roşii 1 kg ceapă 500 g păstârnac 500 g pătrunjel 3 rădăcini mici de ţelină 5-6 ardei o conopidă mică 200 g sare untdelemn   Mod de preparare: Se iau 2 kg morcovi, 1,5 kg […]

Varza si rosii in otet

Zarzavat pentru supe si ciorbe

Zarzavat pentru supe si ciorbe din: morcov, telina, pastarnac, patrunjel, sare. Ingrediente: morcov pastarnac patrunjel telina sare   Mod de preparare: Se curăţă morcovul, păstârnacul, pătrunjelul şi ţelină, se spală birne, se lasă să se scurgă şi se taie fideluţă ca pentru ciorbă. In cazul când acest zarzavat se pregăteşte pentru uscat, amestecat, trebuie ţinut […]

Suc de rosii

Zarzavat pentru ciorbe in suc de rosii

Zarzavat pentru ciorbe in suc de rosii din: rosii, ardei, patrunjel. Ingrediente: 3 kg roşii 1 kg ardei câteva legături de pătrunjel     Mod de preparare: Se iau 3 kg roşii, 1 kg ardei şi câteva legături de pătrunjel. Se spală bine toate legumele şi se lasă să se zvânte. Se taie apoi roşiile […]

Sos de roşii

Zarzavat pentru supe si ciorbe in suc de rosii

Zarzavat pentru supe si ciorbe in suc de rosii din: morcovi, rosii, ceapa, telina, pastarnac, patrunjel, sare. Ingrediente: 2 kg morcovi 2 kg roşii 2 kg ceapă 2 ţeline mari 3 păstârnaci 3 pătrunjei (rădăcini) un pahar sare   Mod de preparare: Zarzavat pentru supe si ciorbe in suc de rosii: Se iau 2 kg morcovi, […]

Crema de zarzavaturi

Zarzavat pentru supe si ciorbe in sare

Zarzavat pentru supe si ciorbe in sare din: rosii, ardei, patrunjel.  Ingrediente: 3 kg roşii 15 ardei graşi 2 legături de pătrunjel   Mod de preparare: Se iau 3 kg roşii, 15 ardei graşi, 2 legături de pătrunjel. Roşiile se spală, se lasă să se zvânte, se taie felii şi se aşează pe o planşetă […]

Zacuscă de vinete

Zacusca gustoasa de gogosari

Zacusca gustoasa de gogosari din: rosii, ceapa, morcovi, ardei, gogosari, untdelemn, sare, piper. Ingrediente: 20 de roşii potrivite ca mărime 4 cepe mari 4 morcovi mijlocii 20 ardei capia 20 gogoşari 500 ml untdelemn sare piper   Mod de preparare: Se iau 20 de roşii potrivite ca mărime, 4 cepe mari, 4 morcovi mijlocii, 20 […]

Zacusca de legume cu masline

Zacusca cu masline

Zacusca cu masline din: ardei, rosii, morcovi, apa, masline, ulei. Ingrediente: 3 kg ardei graşi verzi 3 kg roşii 1 kg morcovi 1 kg apă 300 g măsline 350 ml untdelemn   Mod de preparare: Se iau 3 kg ardei graşi verzi, 3 kg roşii, 1 kg morcovi, 1 kg apă, 300 g măsline, 350 […]

Zacusca de legume cu masline

Zacusca de legume cu masline

Zacusca de legume cu masline din: gogosari, ardei, ceapa, ulei, masline, bulion, sare, piper.   Ingrediente: 3 kg gogoşari 3 kg ardei graşi 2 kg ceapă 400 ml untdelemn 400 g măsline 5 linguri bulion sare şi piper   Mod de preparare: iau 3 kg gogoşari, 3 kg ardei graşi, 2 kg ceapă, 400 ml […]

Ardei cu hrean in saramura

Ardei cu hrean in saramura din: ardei, hrean, apa. Ingrediente: 50 ardei 3-4 rădăcini de hrean apa     Mod de preparare: Ardeii, pregătiţi ca mai sus, se pun în borcane unul lângă altul. La 50 de bucăţi se curăţă trei-patru rădăcini de hrean şi se taie şuviţe subţiri, care se aşează printre ei. Se toarnă […]

Zacusca de ghebe

Zacusca de legume cu usturoi

Zacusca de legume cu usturoi din: vinete, rosii, ardei, usturoi, patrunjel, sare, piper. Ingrediente: 6 vinete mari, tinere şi proaspete 2 kg rgşii bine coapte 6 ardei graşi 200 ml (un pahar mare) untdelemn o căpăţână usturoi pătrunjel verde sare şi piper   Mod de preparare: Se iau 6 vinete mari, tinere şi proaspete, 2 […]

Salata bavareza

Varza de Bruxelles in saramura

Varza de Bruxelles in saramura din: varza, sare. Ingrediente: varza       Mod de preparare: Verzişoarele, cât mai mici, se curăţă de frunzele galbene de deasupra, se spală bine în mai multe ape, se lasă să se zvânte, după care se opăresc 10-15 minute, se răcesc şi se aşează în borcane, care se umplu […]

Suc de rosii

Suc de rosii delicios

Suc de rosii delicios din: rosii, sare. Ingrediente: 5 kg roşii foarte coapte sare pentru murături         Mod de preparare Suc de rosii delicios: Roşiile se aleg, se spală foarte bine şi se taie în două. In funcţie de ustensilele de separat pieliţe şi seminţe, fie se trec prin sită, fie se […]