Zacuscă de vinete

Zacusca cu telina

Zacusca cu telina din: vinete, dovlecei, rosii, ardei, telina, ceapa, ulei, sare, piper.   Ingrediente: 2 kg vinete un kg dovlecei un kg ardei gras 1,5 kg roşii 5 cepe uscate 300 ml ulei 2 fire ţelină sare piper   Mod de preparare: Se pune ceapa curăţată şi tăiată mărunt ia călit în ulei. Se […]

Mazăre cu carnati

Mazare la borcan

Mazare la borcan din: mazare, sare, apa. Ingrediente: 1 kg mazare sare apa     Mod de preparare Mazare la borcan: Speli boabele după ce le-ai scos din teci, le pui într-o sită şi le scufunzi în apă clocotită cu sare. Opăreşti mazărea între 3 şi 6 mi­nute, în funcţie de mărimea boabelor şi de […]

Fasole verde in aluat cu bere

Reteta fasole verde conservata

Reteta fasole verde conservata din: fasole, sare, foi de vita. Ingrediente: 1 kg fasole verde 60-80 g sare foi de viţă, opţional     Mod de preparare: Alegi păstăile, le speli, le cureţi de aţe, dacă au, şi le tai capetele. Aşezi un strat de fa­sole verde, îndeşi bine păstăile în borcan, ca să fie […]

Verdeata la borcan

Dovlecei in saramura

Dovlecei in saramura din: dovlecei, apa, sare. Ingrediente: 1 kg dovlecei apă sare     Mod de preparare: Cureţi dovleceii, îi speli, îi opăreşti întregi sau tăiaţi, îi scurgi bine şi îi aşezi în borcane. Intre timp, pui la fiert apă cu sare (5-10 grame la 1 litru de apă) şi dai în clocot. Când s-a […]

Compot de mere cu stafide

Compot racoritor de mere

Compot racoritor de mere din: mere, zahar, apa, coaja de lamaie.   Ingrediente: 2 mere 100 g zahăr un pahar apă puţţină coajă de lămâie     Mod de preparare Compot racoritor de mere: Zahărul şi apa, puse în cratiţă, se fierb piână se obţine un sirop gros, apoi se adaugă merele, curăţate de coajă […]

Fasole pastai batuta

Fasole pastai la borcan

Fasole pastai la borcan din: fasole, apa, sare, piper, boabe de mustar. Ingrediente: 1 kg fasole grasă (verde sau galbenă) apă sare piper, opţional boabe de muştar, opţional   Mod de preparare: Speli păstăile în mai multe ape, le tai capetele şi le cureţi de aţe. Aşezi fasolea într-o sită şi o opăreşti într-un vas cu […]

Dovlecei fripţi cu mentă

Compot de dovlecei cu vanilie si rom

Compot de dovlecei cu vanilie si rom din: dovleac, zahar, lamaie, vanilie, rom, apa de var. Ingrediente: o farfurie adâncă de dovleac tăiat 1 kg zahăr zeama de la o lămâie un baton vanilie 100 ml rom apă de var   Mod de preparare: Dovleacul, tăiat în diferite forme, se ţine în apă de var […]

Limonada pentru iarna

Limonada pentru iarna

Limonada pentru iarna din: zahar cubic, lamai, apa. Ingrediente: 250 g zahăr cubic 7 lămâi 300 ml apă   Mod de preparare: Zahărul cubic se freacă cu coaja de la patru lămâi pentru a căpăta gustul parfumat al lămâiilor. Apoi, bucăţile de zahăr, dizolvate în apă, se pun la fiert până se obţine un sirop […]

Compot de morcovi

Compot de morcovi din: zahar tos, morcovi, rom, portocala sau lamaie, apa. Morcovii sunt faimoși pentru conținutul lor ridicat de beta-caroten, care este transformat în organism în vitamina A. Vitamina A este esențială pentru sănătatea vizuală, întreținerea pielii și sistemul imunitar.   Ingrediente: 150 g zahăr tos 150 g morcovi 2 linguri rom coaja de la […]

Dulceata de afine fara zahar

Dulceata de coacaze negre

Dulceata de coacaze negre din: coacaze, zahar, apa, lamaie. Ingrediente: 1 kg coacăze 1 kg zahăr 300 ml apă 1 lămâie   Mod de preparare: Speli fructele, le alegi şi le rupi codiţele. După ce s-au scurs, le pui la fiert. Când încep să clocotească, adaugi zahărul şi zeama de lămâie şi laşi să fiarbă […]

Dulceata de cirese cu lamaie

Dulceata de cirese cu lamaie

Dulceata de cirese cu lamaie din: cirese, lamaie, zahar. Ingrediente: 2 kg cireşe 1 lămâie 1,5 kg zahăr 4 plicuri zahăr vanilat     Mod de preparare: Speli fructele, le îndepărtezi codiţele şi le scoţi sâmburii. Amesteci cireşele cu zahărul şi dai vasul la frigider peste noapte, ca fructele să lase suc. A doua zi, […]

Dulceata de piersici si caise

Dulceata de piersici cu ghimbir

Dulceata de piersici cu ghimbir din: piersici, zahar, apa, ghimbir, lamaie. Ingrediente: 2 kg piersici 1 kg zahăr 400 ml apă 2 linguriţe ghimbir ras 1 lămâie   Mod de preparare: Speli piersicile, le scoţi sâmburii şi le tai în patru. Dizolvi zahărul în apă, pui fructele şi laşi să fiarbă 30 de minute, după […]

retete

Murături asortate. Trei moduri simple de a prepara murături

Murături asortate. Trei moduri simple de a prepara murături: Reteta zilei: Castraveti murati cu ardei iute si usturoi   Castraveti murati cu ardei iute si usturoi din: castraveti, usturoi, marar, ardei iute, otet, zahar, sare, seminte de mustar, cuisoare, frunze dafin.   Ingrediente: 3-4 castraveti 4 catei de usturoi 4 crengute de marar 1 ardei […]

Compot de cartofi dulci cu sirop aromat

Compot de piersici cu capsuni

Compot de piersici cu capsuni din: piersici, capsuni, zahar. Ingrediente: 2 kg piersici 200 g căpşuni zahăr 3 plicuri zahăr vanilat   Mod de preparare Compot de piersici cu capsuni: Speli piersicile şi le opăreşti până se crapă coaja. Le descojeşti, îndepărtezi sâmburii şi le tai în jumătate. Pui în fiecare bucată câte o jumătate […]

Compot_de_ananas_cu_cirese

Compot de ananas cu cirese

Compot de ananas cu cirese din: ananas, cirese, zahar, menta. Ingrediente: 1 ananas mare 100 g cireşe zahăr frunze de mentă     Mod de preparare: Cureţi ananasul, îl tai felii şi îndepărtezi mijlocul tare. Speli cireşele, le scoţi sâmburii şi le tai bucăţi. Pui fructele, cu câteva frunze de mentă, în borcane de 800 de […]

Dulceata simpla de visine

Dulceata simpla de visine

Dulceata simpla de visine din: visine, zahar. Ingrediente: 2 kg vişine 1,5 kg zahăr     Mod de preparare: Speli vişinele, le scurgi şi le scoţi sâmburii. Torni zahărul, amesteci şi aştepţi să-şi lase sucul. Pui cratiţa la foc mic şi laşi să fiarbă. Ori de câte ori esie nevoie, iei spuma. Dulceaţa este gata […]

Dulceaţă de cireşe amare

Dulceata de cirese amare cu lamaie

Dulceata de cirese amare cu lamaie din: cirese, zahar, zeama de lamaie.   Ingrediente: 2 kg cirese 2 kg zahar zeama de la 1 lamaie     Mod de preparare Dulceata de cirese amare cu lamaie: Speli cireşele, le scurgi şi le scoţi sâmburii. Le amesteci cu zahărul şi zeama de lămâie şi le dai […]

Zacusca cu morcovi si vinete

Zacusca clasica de vinete

Zacusca clasica de vinete din: rosii, vinete, ardei, ulei, ceapa, sare. Ingrediente: 1 kg roşii 4 vinete medii 6-7 ardei (gras, capia, gogoşari) 3-4 linguri ulei 1 ceapă sare   Mod de preparare Zacusca clasica de vinete: Vinetele se coc, se curăţă de coajă şi se toacă cu un cuţit de lemn. Se lasă apoi […]

Compot de cireşe

Compot de cirese dulci

Compot de cirese dulci din: cirese, apa, zahar.   Ingrediente: 2 kg cireşe 2 l apă 750 g zahăr 5-6 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare Compot de cirese dulci: Speli cireşele, le rupi codiţele şi le aşezi în borcane de 800 de grame. Pui în fiecare borcan câte 3 linguri de zahăr şi […]

Gem de capsuni si flori de soc

Reteta gem de zmeura

Reteta gem de zmeura din: zmeura, zahar, zeama de lamaie. Ingrediente: 1 kg zmeură 700 g zahăr zeama de la 1 lămâie     Mod de preparare: Alegi zmeura, o speli în mai multe ape şi o laşi la scurs. Stropeşti cu zeamă de lămâie jumătate din cantitatea de fructe, pui o parte din zahăr, […]

Compot de caise intregi

Reteta compot de caise

Reteta compot de caise din: caise, zahar, apa. Ingrediente: 4 kg caise 1,2 kg zahăr apă     Mod de preparare: Speli caisele şi le aşezi în borcane de 800 de grame. Pui în fiecare borcan câte 3 linguri de zahăr şi torni apă cât să acoperi fructele, dar să rămână loc şi să fiarbă. […]

Zacusca de ghebe (sau alte ciuperci)

Zacusca de ghebe (sau alte ciuperci) – o delicatesă tradițională românească, perfectă pentru sezonul rece. Această rețetă savuroasă transformă ghebele (sau alte ciuperci) în un preparat aromat și consistent, ideal pentru a fi servit pe pâine prăjită sau ca garnitură. Zacusca este nu doar gustoasă, ci și ușor de preparat, oferind o modalitate excelentă de […]

Pastă de gogoşari pentru iarna

Gogosari si rosii in untdelemn

Gogosari si rosii in untdelemn din: rosii, gogosari, ceapa untdelemn, telina, sare, piper. Gogoșarii și roșiile în untdelemn reprezintă o delicatesă tradițională care îmbină savoarea proaspătă a legumelor cu bogăția aromelor mediteraneene. Această rețetă utilizează ingrediente simple și naturale precum roșiile suculente, gogoșarii crocanți, ceapa dulce și țelina aromată, toate îmbibate în untdelemn de calitate. […]

Dulceata de zmeura proaspata

Dulceata de zmeura proaspata

Dulceata de zmeura proaspata din: zmeura, zahar, apa, lamaie. Ingrediente: 1 kg zmeură 1 kg zahăr 300 ml apă zeama de la 1 lămâie     Mod de preparare: Alegi fructele, le speli şi le scurgi. Pui apa pe foc şi dizolvi zahărul, după care adaugi fructele şi laşi să fiarbă la foc mediu, amestecând […]

Dulceaţă de caise şi migdale

Dulceata gustoasa de caise

Dulceata gustoasa de caise din: caise, zahar, apa. Ingrediente: 600 ml apă 1 kg zahăr 50 de caise       Mod de preparare: Speli caisele, le scurgi, le scoţi sâmburii şi le tai cubuleţe. Amesteci zahărul cu apa până se dizolvă. Adaugi caisele şi ţii pe foc, amestecând uşor, până când siropul se leagă. […]

Conserva de peste

Conserva de peste

Conserva de peste din: peste, apa, ulei, otet, piper, boabe de mustar, dafin. Ingrediente: 2 kg peşte 1/2 l apă 1/2 l ulei 200 ml oţet boabe de piper câteva boabe de muştar 3 foi de dafin   Mod de preparare: Se sărează peştele şi se toarnă peste el 200 ml oţet. Se lasă 24 […]

Dulceata de visine si cirese

Dulceata de visine si cirese

Dulceata de visine si cirese din: visine, cirese, lamai, zahar. Ingrediente: 2 kg vişine 2 kg cireşe 2 lămâi 2,5 kg zahăr     Mod de preparare: Speli fructele, le îndepărtezi codiţele, le scoţi sâmburii şi le amesteci cu zahărul. Dai vasul la frigider peste noapte, a doua zi torni zeama de la lămâi şi […]

Ardei iuti în otet

Reteta ardei capia in otet

Reteta ardei capia in otet din: ardei, sare, piper, otet. Ingrediente: ardei otet sare boabe de piper Mod de preparare: Ardeii se spală, se lasă să se scurgă şi se coc pe aragaz, cu multă grijă, întorcându-i pe toate părţile şi observând să nu se ardă sau să se usuce prea tare. Se lasă să […]

Cum se prepara Smochine Brulle cu branza Burrata

Dulceata de smochine cu lamaie

Dulceata de smochine cu lamaie din: smochine, zahar, lamai. Ingrediente: 1 kg smochine zahăr 2 lămâi       Mod de preparare: Speli smochinele, le scurgi şi le înţepi cu furculiţa. Le amesteci cu zahărul şi le dai la frigider 1-2 ore. Aşezi dulceaţa pe foc mic, amestecând constant să nu se lipească de margini. După […]

Greengage jam with almonds

Gem de catina cu lamaie

Gem de catina cu lamaie din: catina, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg cătină 500 g zahăr 1 lămâie   Mod de preparare: Speli fructele, le alegi şi le rupi codiţele. Le pui într-o cratiţă, torni apă cât să le acoperi şi le laşi să clocotească 5 minute. Le scurgi, le pasezi şi le treci printr-o […]

muraturi

Ardei in otet – usor de preparat

Ardei in otet din: ardei, sare, piper, dafin, otet, untdelemn. Ingrediente: ardei otet foi de dafin boabe de piper 4-5 linguri de untdelemn sare Mod de preparare: Se aleg ardei de preferinţă roşii, se spală şi se lasă să se scurgă. Se pregăteşte oţetul ceva mai concentrat, adăugând, la un litru de oţet de 9°, un […]

Ardei grasi cu hrean in saramura

Ardei grasi cu hrean in saramura din: ardei, hrean, sare, undelemn. Ingrediente: ardei hrean apa untdelemn sare Mod de preparare: Ardei grasi cu hrean in saramura: Ardeii să fie potriviţi de mari, şi foarte cărnoşi. taie un căpăcel în jurul codiţei şi se scot cotoarele, se curăţă de seminţe şi de vinişoare, după care se […]