Compot traditional

Compot din fructe

Compot din fructe din: fructe, zahar, esente. Ingrediente: 1 kg fructe (mere, pere, vişine, caise, piersici, pru­ne, struguri, gutui, cireşe) zahăr esenţe Mod de preparare: Fructele se spală bine, se taie cubuleţe şi se pun la fiert în 2 litri de apă. Când s-au înmuiat se adaugă zahăr după gust şi se mai lasă la […]

Reteta de zacusca de ardei capia

Reteta de zacusca de ardei capia – un preparat tradițional românesc, apreciat pentru gustul său bogat și aroma intensă. Această zacuscă este ideală pentru a fi savurată pe pâine prăjită, ca aperitiv sau garnitură la diferite feluri de mâncare. Prepararea este o activitate plăcută, perfectă pentru a conserva aromele verii pentru sezonul rece. Ingrediente 1 […]

Dulceaţă de caise cu levănţică

Reteta dulceata de caise (varianta)

Dulceata de caise din: caise, apa, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg caise fără sâmburi 1/2 l apă 1 kg zahăr 1 lămâie Mod de preparare: Caisele bine coapte, tari, se curăţă de. sâmburi şi se ţin în apă de var 30 de minute, apoi se limpezesc sub jet de apă. Apa de var se prepară […]

Zacusca de vinete cu ardei si gogogsari

Zacusca de vinete cu ardei si gogogsari din: vinete, ardei, gogosari, ceapa, rosii, ule, dafin, sare, piper. Ingrediente: 4 kg vinete 2 kg ardei capia 2 kg gogoşari 1 kg ceapă 3 kg roşii 1/2-1 l ulei foi de dafin sare piper   Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacără (sau pe jăratic), se curăţă […]

dulceata de caise cu lamaie

Reteta de dulceata de caise cu lamaie

Dulceata de caise cu lamaie din: caise, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg caise fără sâmburi 1 kg zahăr 1 lămâie   Mod de preparare: Caisele se curăţă de sâmburi, apoi se aşază într-o cratiţă. Se adaugă zahărul şi se laşă 4-5 ore până se topeşte. Se lasă la fiert la foc mic până siropul este […]

Gem de fructe de padure

Dulceata de cirese sau de visine

Dulceata de cirese sau de visine din: fructe, zahar, lamaie, vanilie. Ingrediente: 1,3 kg fructe 1 kg zahăr 1 lămâie vanilie   Mod de preparare: Fructele proaspete se spală, se curăţă de codi­ţe. Sâmburii se scot cu o agrafă sau cu o croşetă. Pe măsură ce se curăţă se pun într-o cratiţă, peste ele se […]

Dulceata de gutui cu nuca

Reteta dulceata de gutui

Reteta dulceata de gutui din: gutui, zahar, apa, lamaie, vanilie. Ingrediente: 1,5 kg gutui 1 kg zahăr 1 I apă 1 lămâie vanilie Mod de preparare: Gutuile bine coapte se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mare. Ca să nu se oxideze se stropesc cu zeamă de lămâie. Se pregăteşte un sirop (1 […]

Reteta de varza murata

Reteta de varza murata din: varza, apa, sare, cimbru, porumb. Varza este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, potasiu și fibre alimentare. Conține antioxidanți precum vitamina C, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor provocate de radicalii liberi. Datorită conținutului ridicat de vitamina C, varza […]

Usturoi marinat

Usturoi marinat (varianta)

Usturoi marinat din: usturoi, hrean, otet, apa, patrunjel, marar, dafin, zahar, sare, piper. Ingrediente: 1 kg usturoi 1 rădăcină de hrean 1 pahar de oţet 3 pahare de apă 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar foi de dafin zahăr sare piper Mod de preparare: Usturoiul şi hreanul se curăţă, se spală. Căţeii de […]

Vinete cu orez la cuptor

Vinete aperitiv

Vinete aperitiv din: vinete, ulei, usturoi, otet, sare. Ingrediente: 3 kg vinete 2 l de ulei 5 căpăţâni de usturoi 1/2 l oţet sare Mod de preparare Vinete aperitiv: Vinetele se spală, se taie felii groase de 1 cm, se sărează şi se lasă la scurs 2-3 ore. După ce s-au scurs, se prăjesc pe […]

Zacusca de fasole

Zacusca de fasole verde cu usturoi

Zacusca de fasole verde cu usturoi din: fasole verde, ceaoa, usturoi, morcovi, bulion, ardei capia, usturoi, ulei, sare. Ingrediente: 2 kg fasole verde 2 kg ceapă 1 kg morcovi 400 g bulion 1 kg ardei capia 2-3 căpăţâni usturoi 500 ml ulei sare Mod de preparare: Zacusca de fasole verde cu usturoi: Fasolea verde păstăi […]

muraturi

Vinete in bulion

Vinete in bulion din: vinete, rosii, ceapa, ardei, morcov, usturoi, telina, sare.   Ingrediente: 3 kg vinete 2 kg roşii 1 ceapă 1 ardei 1 morcov 5-6 căţei de usturoi frunze de ţelină sare Mod de preparare: Vinetele se spală, se taie felii, se sărează, se scurg şi apoi se prăjesc bine în ulei. Roşiile, […]

Dulceata de capsuni, mure sau zmeura

Dulceata de capsuni, mure sau zmeura

Dulceata de capsuni, mure sau zmeura din: fructe, zahar, lamaie.   Ingrediente: 1 kg fructe 1 kg zahăr 1 lămâie Mod de preparare: Fructele proaspete şi bine coapte se spală în mai multe ape, se curăţă de frunze, se pun într-o cratiţă şi se adaugă zahărul. Se lasă 4-5 ore ca să-şi lase siropul. Apoi […]

Salata de varza rosie cu sfecla si mar

Varza rosie cu mere murate

Varza rosie cu mere murate din: varza, ceapa, mere, zahar, otet, sare, piper, bobabe de mustar. Ingrediente: 1 varză 2 cepe 2 mere zahăr 1/2 l oţet sare boa­be de piper boabe de muştar Mod de preparare: Varza curăţată şi tăiată fideluţă împreună cu ceapa tocată mărunt se sărează şi se lasă la scurs 20 […]

Verdeata la borcan

Verdeata in otet

Verdeata in otet din: verdeata, otet. Ingrediente: verdeaţă (leuştean, tarhon, busuioc, cimbru, mărar, pătrunjel, ţelină) oţet Mod de preparare: Verdeaţa se spală, se toacă mărunt şi se în­deasă în borcan. Se toarnă oţetul în borcane ca să acopere verdeaţa şi se închid. Oţetul aromat poate fi folosit la salate şi ciorbe.   Pofta buna!   […]

Vinete cu hrean

Vinete cu hrean

Vinete cu hrean din: vinete, hrean, sare, ulei, otet. Ingrediente: 1 kg vinete 1 legătură de mărar 1 hrean mare sare ulei oţet Mod de preparare: Vinetele se spală, se taie felii, se sărează, se scurg şi apoi se prăjesc bine în ulei. Intr-un bor­can se aşază un rând de vinete, un rând de mă­rar, […]

Crema de zarzavaturi

Zarzavat pentru ciorba la borcan

Zarzavat pentru ciorba din: rosii, ardei gras, ardei capia, telina, marar, patrunjel, sare. Ingrediente: 3 kg roşii 2 kg ardei gras 1 kg ardei capia frun­ze de ţelină mărar şi pătrunjel sare   Mod de preparare: Se spală legumele, se curăţă şi se taie cubuleţe. Frunzele se spală, se toacă mărunt şi se amestecă cu legumele. […]

Zacusca de ciuperci cu ardei

Zacusca de ciuperci cu ardei – o delicatesă savuroasă, perfectă pentru a fi servită pe pâine prăjită sau ca garnitură la diferite preparate. Această rețetă combină gustul bogat al ciupercilor cu dulceața ardeilor, rezultând un amestec delicios și aromat. Este o opțiune excelentă pentru conservarea ciupercilor, fiind ușor de preparat și plină de nutrienți. Zacusca […]

Zacusca de fasole cu gogosari

Zacusca de fasole cu gogosari din: fasole, gogosari, ardei capia, rosii, ceapa, morcovi, ulei, dafin, sare, piper. Ingrediente: 1 kg fasole 2 kg gogoşari 2 kg ardei capia 3 kg  roşii 1 kg ceapă 1/2 kg morcovi 1l ulei foi de dafin sare piper   Mod de preparare: Zacusca de fasole cu gogosari: Fasolea şi […]

Gem de mere cu sirop concentrat de piersici

Gem de mere, pere, prune

Gem de mere, pere, prune din: fructe, zahar, nuci. Ingrediente: 2 kg fructe 2 kg zahăr 200 g nuci măcinate Mod de preparare: Fructele se spală, se curăţă de seminţe/sâm­buri, se dau pe râzătoare sau se trec prin maşina de tocat. Se amestecă cu zahărul şi se pun la fiert la foc mic. Când siropul […]

Zacusca de gogosari

Zacusca de gogosari (varianta)

Zacusca de gogosari (varianta) din: gogosari, ardei, rosii, ceapa, morcovi, ulei, dafin, sare, piper. Poate te intereseaza si: Cum se prepara Zacusca de vinete cu ciuperci (VIDEO) Zacusca de fasole pastai Zacusca de dovlecel patison Zacusca de mere cu dovlecei   Ingrediente: 15 gogoşari 15 ardei capia 4 kg roşii 1/2 kg ceapă 5 morcovi […]

Visine confiate

Visine pentru iarna

Visine pentru iarna din: visine, zahar, aspirine.   Ingrediente: 5 kg vişine 1 kg zahăr 10 aspirine Mod de preparare: Se spală vişinele, li se scot sâmburii, apoi se amestecă cu zahărul şi cu aspirinele pisate. Se pun în sticle de lapte care se închid ermetic şi se folosesc iama la prăjituri, iar siropul se […]

Pasta de ardei cu gogosari

Pasta de ardei cu gogosari

Pasta de ardei cu gogosari din: ardei capia, gogosari, ulei, sare. Ingrediente: 3 kg ardei capia roşii 2 kg gogoşari 1/2 l ulei sare   Mod de preparare: Ardeii şi gogoşarii se spală, se curăţă, se lasă la scurs şi se dau prin maşina de tocat. Uleiul se încălzeşte şî se adaugă ardeii şi gogoşarii tocaţi […]

Gem pentru diabetici

Reteta zilei: Gem de rubarba

Gem de rubarba din: rubarba, zahar, suc de lamaie, ghimbir. Gemul de rubarbă este o delicatesă rafinată, ce îmbină aromele unice și complexe ale ingredientelor sale pentru a crea un produs deosebit. Preparat din rubarbă proaspătă, zahăr, suc de lămâie și ghimbir, acest gem oferă o combinație perfectă de dulceață și aciditate, cu o notă […]

Gogosari umpluti cu peste la cuptor

Gogosari copti cu usturoi

Gogosari copti cu usturoi din: gogosari, zahar, ulei, otet, usturoi.   Ingrediente: 7-8 gogoşari pentru un borcan de 800 g zahăr ulei oţet usturoi Mod de preparare: Se curăţă gogoşarii de cotoare, seminţe şi vi­nişoare, având grijă să nu fie perforaţi. în fieca­re gogoşar se pune 1 linguriţă de zahăr, 1 linguriţă de ulei, 1 […]

Prune murate cu scortisoara

Prune murate cu scortisoara

Prune murate cu scortisoara din: prune, otet, zahar, scortisoara, piper. Prunele sunt o sursă excelentă de fibre, atât solubile, cât și insolubile. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și pentru menținerea unui tranzit intestinal regulat. Prunele au conținut caloric redus, făcându-le o alegere potrivită pentru persoanele care doresc să controleze greutatea corporală. Aceste fructe conțin […]

Usturoi murat

Reteta zilei: Ardei iuti cu usturoi murati

Ardei iuti cu usturoi murati din: ardei iuti, usturoi, otet, apa, sare, zahar.   Ingrediente:  12 ardei iuti 1 cățel de usturoi, curatat si feliat 3 cesti de otet 2 cesti de apa 2 linguri de sare 1 lingură de zahăr       Mod de preparare: Spalati si feliati ardeii. Într-un vas mediu se […]

Crap marinat prajit

Peste marinat in ulei

Peste marinat in ulei din: ulei, otet, lamaie, piper, dafin. Poate te intereseaza si: Peste marinat cu ceapa Peste marinat in vin Peste marinat cu salata   Ingrediente: 2 cani ulei 1 ceaşcă oţet zeamă de lămâie boabe de piper foi de dafin Mod de preparare: Peştele se spală, se curăţă şi se aşază în […]

bucăţi ghimbir 6 lamai Mod de preparare: Se pun pe foc 240 ml apă, 200 g zahăr, 1 pliculeţ zahăr vanilat Bourbon şi 2 bucăţi ghimbir tăiate rondele. Se dă într-un clocot, se strecoară şi se dă la frigider. Inainte de servire, se adaugă sucul de la 6 lămâi şi se pune în pahare cu gheaţă şi sifon. Savurati!

Zacusta de peste

Zacusta de peste din: peste, morcovi, ceapa, castraveti murati, bulion, masline, ulei, vin, cimbru, dafin, patrunjel, zahar, piper, sare. Ingrediente: 1 kg de peşte 5 morcovi 5 cepe 8 castraveţi mu­raţi 5 linguri de bulion 100 g măsline ulei 1 pahar de vin cimbru foi de dafin 1 legătură de pătrunjel zahăr sare piper Mod […]

Ardei caliti

Ardei grasi pentru umplut in bulion

Ardei grasi pentru umplut in bulion din: ardei grasim bulion, conservant. Ingrediente: 2 kg ardei graşi bulion conservant Mod de preparare: Se spală ardeii, se scot cotoarele şi se pun la fiert 1-2 minute, pentru înmuiere. Se strecoară şi se aşază în borcane. Se toarnă bulion proaspăt preparat, încă fierbinte, în borcane, până acope­ră ardeii, […]

Legume in ulei

Legume in ulei

Legume in ulei din: vinete, dovlecei, ardei, ceapa, usturoi, ulei, lamaie, cimbru, sare, piper.   Ingrediente: 2 vinete 3 dovlecei 5 ardei 3 cepe  5-6 căţei de usturoi 1/2 l ulei 4 lămâi cimbru sare piper Mod de preparare: Vinetele şi dovleceii se taie rondele mari, se sărează, se lasă la scurs o oră. Se […]