Muraturi la bidon

Muraturi si Conserve

Muraturi si Conserve: Pasta de ardei capia   Pasta de ardei capia din: Ingrediente: 4 kg ardei capia 250 g bulion 500 ml utei 1 lingurită boia iute/dulce 1/2 kg ceapă sare grunjoasă   Mod de preparare: Speli bine ardeii şi-i coci în cuptor. Când sunt gata, îi pui într-un vas, îi sărezi si-i acoperi […]

Legume si zarzavaturi pentru iarna

Legume si zarzavaturi pentru iarna: Varza taiata la borcan   Varza taiata la borcan din: varza, sare, cimbru, marar, piper boabe, saramura, mere, crengute de visin. Ingrediente: 2 verze mici 2 linguri sare grunjoasă 2 crenguţe cimbru 2 crenguţe mărar boabe de piper saramură (opţional) 2 mere crenguţe de vişin (opţional) Mod de preparare: Speli […]

Gem_delicios_de_morcovi

Gem delicios de morcovi

Gem delicios de morcovi din: morcovi, zahar, lamaie, esenta vanilie, apa. Ingrediente: 2 kg carote (morcovi) 1 kg zahăr 1-2 linguriţe sare de lămâie esenţă de portocale sau de vanilie 1 pahar cu apă   Mod de preparare: Alegi morcovi potriviţi ca mărime, cu o culoare portocalie intensă, îi speli bine de nisip şi pământ, […]

Dulceata de prune cu miez de nuca

Dulceata de prune cu miez de nuca

Dulceata de prune cu miez de nuca din: prune, zahar, lamaie, apa, miez de nuca.   Ingrediente: 5 kg prune curăţate de sâmburi 4 kg zahăr 1 lămâie 1/2 l apă 150 g miez de nucă     Mod de preparare: Speli, cureţi şi aşezi prunele într-o oală, adăugând apoi zahărul. Amesteci şi laşi peste […]

Peltea delicioasa de zmeura

Peltea delicioasa de zmeura – un desert apreciat pentru textura sa gelatinoasă și aroma intensă de fructe. Perfectă ca garnitură pentru deserturi sau simplu, ca dulce de lingură, peltea de zmeură este nu doar delicioasă, dar și o modalitate excelentă de a valorifica zmeura proaspătă de sezon. Ingrediente: Zmeură proaspătă: 1 kg Zahăr: 500 g […]

Salata cu hamsii marinate

Marinata de hamsii

Marinata de hamsii din: hamsii, ceapa, dafin, masline, otet, piper. Ingrediente: 250 g hamsii 1 ceapă 2 foi de dafin 200 ml oţet 100 g măsline piper boabe     Mod de preparare: Eviscerează hamsiile şi clăteşte-le cu o soluţie de oţet cu apă (50 ml apă la 50 ml oţet). Taie ceapa julien. Intr-un […]

Ghebe murate

Ghebe murate cu sare de mare

Ghebe murate cu sare de mare din: ghebe sau bureti, apa, otet, ulei, zahar, piper boabe, sare de mare.   Ingrediente: 3 kg ghebe sau bureţi 1 l apă 250 ml oţet 100 ml ulei 1 lingură zahăr tos 2 linguriţe piper boabe 1 lingură sare de mare       Mod de preparare: Cureţi […]

Zacusca de dovlecel patison

Zacusca de dovlecel patison din: dovlecei, morcov, ardei, ceapa, rosii, sare, foaie de dafin, piper, ulei.   Ingrediente: 2-3 dovlecei patison 1 morcov mare 1 ardei gras roşu 2 cepe 4 roşii mari sare 1 foaie de dafin 4-5 boabe piper 6 linguri ulei   Mod de preparare: Speli bine legumele, apoi le cureţi. Tai […]

Rosii uscate in ulei

Reteta zilei: Rosii uscate in ulei de masline

Rosii uscate in ulei de masline din: rosii, usturoi, sare, oregano, busuioc, cimbru, rozmarin, vin alb, otet, apa, ulei de masline. Ingrediente:  1,2 kg rosii 4 catei de usturoi 1/2 linguriță sare 1/2 linguriță oregano uscat 1/2 lingurita busuioc uscat 1/4 lingurita cimbru uscat 2-3 crenguțe de rozmarin proaspat 250 ml vin alb 130 ml […]

Prune murate cu scortisoara

Reteta zilei: Dulceata de prune – Usor de preparat

Dulceata de prune din: prune, zahar, scortisoara. Ingrediente:  2 kg de prune, fara samburi, tocate 2 kg de zahăr 1 lingura de scortisoara         Mod de preparare: Se amestecă prunele tocate cu zaharul și scorțișoară și se pun intr-un vas adânc si pastrati deoparte 2-3 ore. Se aduce amestecul la fierbere, se […]

Foi de vita murate

Foi de vita murate

Foi de vita murate din: foi de vita, marar, menta, sare grunjoasa.   Ingrediente: foi de viţă-de-vie mărar proaspăt mentă 1 lingură sare grunjoasă la 1 l apă (pentru saramură)         Mod de preparare: Culegi foi de viţă cât mai tinere şi le aşezi câte 10-12-15, una peste alta. Le răsuceşti apoi […]

Dulceata gustoasa de gutui

Dulceata gustoasa de gutui

Dulceata gustoasa de gutui din: gutui, zahar, apa, lamaie. Ingrediente: 2 kg gutui un kg zahăr 300 ml apă o lămâie     Mod de preparare: Se curăţă gutuile de coajă, se golesc de căsuţa tare, iar sâmburii se strâng şi se pun într-un tifon curat care se leagă. Se stropesc gutuile feliate cu suc […]

Fructe si legume uscate

Rosii uscate pentru saramura

Rosii uscate pentru saramura din: rosii. Ingrediente: roşii Pentru copt: hartie pergament tava mare tifon   Mod de preparare: Alegi roşii bine coapte, pe care le speli şi le ştergi, într-o tavă mai mare pui hârtie pergament, apoi aşezi roşiile, una lângă alta. Cele mici le laşi întregi, cele mari le tai pe jumătate. Acoperi […]

Gem asortat de fructe

Gem asortat de fructe din: prune, piersici, mere, pere, zahar. Ingrediente: 2 kg prune 2 kg piersici 2 kg mere 2 kg pere cate 300 g de zahar pentru fiecare kg de piure de fructe rezultat   Mod de preparare: Speli prunele şi piersicile şi le desfaci de pe sâmbure. Speli merele şi perele, le […]

Chutney_cu_mere_si_pere

Chutney cu mere si pere

Chutney cu mere si pere din: mere, pere, ceapa, ardei, rosii, otet, ulei, miere, boabe de mustar, coriandru, piper, sare. Ingrediente:  8 mere 2 pere 4 cepe mari 2 ardei graşi roşii 2 kg roşii de preferinţă prunişoare 250 ml oţet de mere 200 ml ulei 150-200 g miere câte 1/2 linguriţă boabe de muştar, […]

Compot de struguri albi

Compot de struguri albi din: struguri, zahar. Ingrediente: 1 kg struguri albi circa 250 g zahar           Mod de preparare: Alegi struguri cu boabele tari şi bine coapte, pe care îi speli, îi laşi să se scurgă şi apoi culegi de pe ciorchine boabele sănătoase. In borca­ne cu volumul de 720-800 […]

Gem de rubarba si zmeura

Gem delicios de zmeura

Gem delicios de zmeura din: zmeura, zahar, suc de lamaie. Ingrediente: un kg zmeură 800 g zahăr sucul unei lămâi       Mod de preparare: Zmeura nespălată dar aleasă de fructele stricate se pune în vasul de fiert cu zahărul si sucul de lămâie. Se scutură cratiţa pentru o amestecare naturală şi se asază […]

Zacusca de fasole pastai

Zacusca de fasole pastai din: fasole pastai, vinete, ceapa, gogosari, ardei, bulion, ulei, rosii, sare, piper. Ingrediente: 200 g fasole păstăi 200 g vinete 100 g ceapă 100 g gogoşari 100 g ardei gras 200 g roşii 50 g bulion 100 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Zacusca de fasole pastai: Ceapa, gogoşarul […]

Dulceata de pere cu vanilie

Dulceata de pere cu vanilie din: pere, zahar, suc de lamaie, vanilie.   Ingrediente: 2 kg pere foarte coapte 400 g zahăr sucul unei lămâi un baton vanilie   Mod de preparare: Dulceata de pere cu vanilie: Intr-o cratiţă mare se pun perele pe măsură ce sunt curăţate de coajă şi seminţe şi sunt tăiate […]

Ardei iute murat cu morcovi si ceapa

Ardei iute murat cu morcovi si ceapa

Ardei iute murat cu morcovi si ceapa din: boabe de piper, boabe de mustar, usturoi, ulei vegetal, jalapeno, morcovi, oregano, ceapa, otet, apa, sare. Ingrediente: 10 boabe de piper negru 10 boabe de muştar 2 căţei de usturoi 2 linguri ulei vegetal 8-10 ardei iuţi jalapeno 2 morcovi 1 linguriţă oregano 1/2 ceapă 1 ceaşcă […]

Gem de mere cu sirop concentrat de piersici

Gem de mere cu scortisoara

Gem de mere cu scortisoara din: mere, suc de mere, zahar, lamaie, stafide, scortisoara.   Ingrediente: 3 kg mere ionatane 500 ml suc de mere un kg zahăr coaja şi sucul unei lămâi stafide 2 batoane scorţişoară     Mod de preparare: In cratiţa mare de fiert gem se pun sucul de mere, coaja si […]

Dulceata delicioasa de smochine

Dulceata delicioasa de smochine

Dulceata delicioasa de smochine din: smochine, zahar, lamaie, zahar vanilat, apa. Ingrediente: 1 1/2 kg smochine proaspete 1 kg zahăr 1 lămâie 2 plicuri zahăr vanilinat 1 pahar apă     Mod de preparare: Intr-un vas emailat, fierbi zahărul cu un pahar de apă. Alegi smochine bine coapte, care apar pe piaţă de sfârşitul lui […]

Muraturi_asortate_cu_fructe

Muraturi asortate cu fructe

Muraturi asortate cu fructe din: pere, patlagele, conopida, telina, hrean, boabe de mustar, apa, sare. Ingrediente: 3 pere tari 500 g pătlăgele verzi 1 conopidă mică 1 rădăcină de ţelină cu tot cu frunze 2 rădăcini de hrean 3 linguriţe boabe de muştar 1 litru apă sare grunjoasă   Mod de preparare: Speli bine fructele […]

Must de struguri fiert

Must de struguri fiert

Must de struguri fiert din: struguri. Ingrediente: 5 kg struguri   Mod de preparare: Zdrobeşti bine strugurii şi îi laşi în bidon sau butoi până a doua zi, când tragi mustul. Cantitatea de must obţinut depinde în mare măsură de soiul de struguri şi de gradul de coacere. Pui mustul la fiert la foc mediu, […]

Gem de pere cu zeama de lamaie

Gem de pere cu aroma de lamaie

Gem de pere cu aroma de lamaie din: pere, lamaie, zahar Ingrediente: 2 kg pere 3 lămâi de dimensiune medie 1 kg zahăr   Mod de preparare: Speli perele, le cureţi şi le tai în sferturi, îndepărtând codiţele şi cotoarele. Le stropeşti cu zeama de lămâie şi le presari cu zahărul. laşi astfel 1/2 oră, […]

Zacusca gradinareasca

Zacusca de mere cu dovlecei

Zacusca de mere cu dovlecei din: mere, dovlecei, ardei capia, ceapa, ulei, rosii, dafin, piper, ardei iuti, sare.   Ingrediente: 2 kg mere 1 kg dovlecei 2 1/2 kg ardei capia 1 kg ceapă 250 ml ulei 1 l suc de roşii foi de dafin 1 linguriţă boabe de piper 2 ardei iuţi sare   […]

Castraveti murati dietetici

Castraveti murati cu ceapa

Castraveti murati cu ceapa din: castraveti, ceapa, sare, zahar, otet de mere, otet din vin, boabe de mustar. Ingrediente: un kg castraveţi de grădină 2 cepe 1 1/2 linguri sare 200 g zahăr pudră 120 ml oţet de mere 250 ml oţet din vin alb 1/2 linguriţă boabe de muştar   Mod de preparare: Se […]

Morcovi_murati

Morcovi murati

Morcovi murati din: morcovi, sare, usturoi, marar. Ingrediente: un kg morcovi fragezi sare grunjoasă usturoi mărar     Mod de preparare: Morcovii se spală foarte bine şi nu se curăţă de coajă. prepară o soluţie sărată din 10 g de sare pentru un litru de apă şi se lasă morcovii 5 minute în această saramură. […]

Muraturi _Delicatese

Muraturi “Delicatese”

Muraturi “Delicatese” din: ,ere, pere, struguri, pepene, otet, zahar. Ingrediente: 5 kg fructe diferite (mere, struguri, pere, pepene) 150 ml oţet 200 g zahăr 1 plic Pikant fix dulce-acrişor   Mod de preparare: Alegi doar fructele tari, sănătoase. Speli strugurii, pepenele, merele, perele, apoi le cureţi de coajă şi sâmburi, le tai în forme diverse (cubuleţe, […]

Zacusca de macrou

Zacusca cu ardei si dovlecei

Zacusca cu ardei si dovlecei din: ardei, dovlecei, ceapa, suc de rosii, ulei, foaie de dafin, sare, piper.   Ingrediente: 1 1/2 kg ardei diferiţi (gogoşari, kapia, graşi, de diferite culori) un kg dovlecei 500 g ceapă 400 ml suc de roşii 100 ml ulei o foaie dafin piper sare   Mod de preparare: Toţi […]

Ardei grasi cu hrean in saramura

Muraturi cu ardei capia

Muraturi cu ardei capia din: ardei, usturoi, zahar, sare, piper, otet, apa, foi de dafin, ardei iute. Ingrediente: 2 kg ardei capia 2 căpăţâni usturoi 2 linguri zahăr 2 linguri sare o lingură boabe de piper 900 ml oţet 800 ml apă o foaie dafin un ardei iute   Mod de preparare: Ardeii se spală […]

Compot de mere cu stafide

Compot dietetic de mere si pere

Compot dietetic de mere si pere din: mere, pere, lamaie, scortisoara. Ingrediente: 1 kg mere 1 kg pere tari 4 lămâi 4 batoane de scorţişoară   Mod de preparare: Fierbi circa 2 litri de apă şi o laşi să se răcească. Intre timp, speli merele şi perele, le cureţi de codiţe şi casetele cu seminţe […]