Zacuscă de vinete

Zacusca cu rosii si dovlecei

Zacusca cu rosii si dovlecei din: rosii, vinete, dovlecei, ceapa, foi de dafin, piper, sare, ulei. Ingrediente: un kg roşii bine coapte un kg vinete un kg dovlecei un kg ceapă albă o foaie dafin o linguriţă piper boabe o linguriţă sare 250 ml ulei   Mod de preparare: Vinetele se pun la copt în […]

Compot de pere din: pere, apa, zahar, lamaie, scortisoara, cuisoare

Compot din pere de toamna

Compot din pere de toamna din: pere, cuisoare, vanilie, apa, zahar, conservant. Ingrediente: 3 kg pere de toamnă, tari cuişoare 1 baton de vanilie apă zahăr 1 plic conservant   Mod de preparare: Cureţi perele de coajă şi de cotor. Le tai în felii nu prea subţiri. Pui la fiert apa împreună cu zahăr după […]

Dulceaţă de gutui

Dulceata delicioasa de gutui

Dulceata delicioasa de gutui din: gutui, zahar, zahar vanilat, lamaie, apa.   Ingrediente: 1 1/2 kg gutui 1 kg zahăr 2 plicuri zahăr vanilinat zeama de la 1/2 lămâie 2 căni apă   Mod de preparare: Dulceata delicioasa de gutui: Alegi gutui bine coapte, pe care le speli până îndepărtezi puful. Le cureţi de coajă […]

Zacusca de legume cu masline

Zacusca cu legume si fructe

Zacusca cu legume si fructe din: vinete, morcov, dovlecei, rosii, ceapa, ulei, pere, mere, ardei capia, sare, piper. Ingrediente: 5 kg vinete 1 kg morcovi 1 kg dovlecei 2 kg roşii 1 kg ceapă 2 căni ulei 2-3 pere mari, dintr-un soi mai tare 2-3 mere mari 1 kg ardei capia sare piper   Mod de […]

Zacusca manastireasca

Cum se prepara Zacusca de vinete cu piper (VIDEO)

Zacusca de vinete cu piper: Ingrediente: 1 kg vinete coapte 1 kg ardei capia copți 6 cepe 1 pahar ulei (300 ml) 1 lingură sare 1 lingură piper negru boabe 6 frunze de dafin 2-3 linguri bulion Cum se prepara Zacusca de vinete:   Pofta buna!  

Zacusca_de_ardei_iuti

Zacusca de ardei iuti

Zacusca de ardei iuti din: ardei, gogosari, telina, suc de rosii, ulei, otet, zahar, ceapa, sare, piper, foi de dafin. Ingrediente: 10 ardei iuţi 10 gogoşari o ţelină cu frunze şi rădăcină 125 ml suc de roşii 125 ml ulei un pahar oţet un pahar zahăr 4 cepe sare piper foi de dafin   Mod […]

Reteta ardei iuti in otet

Cum se prepara Ardei iuti in otet (VIDEO)

Cum se prepara Ardei iuti in otet. Sursă bogată de vitamina C: Ardeii iuți sunt o excelentă sursă de vitamina C, care este esențială pentru sistemul imunitar, sănătatea pielii și vindecarea rănilor. Ardeii iuți conțin antioxidanți, cum ar fi capsaicina, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative și la reducerea riscului de boli […]

Gogosari umpluti cu conopida in otet

Cum se prepara Gogosari umpluti cu varza (VIDEO)

Cum se prepara Gogosari umpluti cu varza – Această rețetă îmbină aromele dulci-acrișoare ale gogoșarilor cu umplutura savuroasă de varză, oferind un preparat ideal pentru mesele de sărbătoare sau pentru momentele în care dorești să te răsfeți cu ceva special. Gogoșarii umpluți pot fi serviți atât calzi, cât și reci, și se potrivesc perfect cu […]

Zacusca de ghebe

Zacusca cu vinete si ardei

Zacusca cu vinete si ardei din: ardei, vinete, ceapa, usturoi, otet din vin, ulei, sare, piper. Ingrediente: un kg ardei kapia un kg vinete un kg ceapă 5 căţei usturoi 2 linguri oţet din vin 150 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Zacusca cu vinete si ardei: Vinetele spălate se găuresc în diferite […]

Varza murata cu orez

Cum se prepara Varza murata in saramura calda (VIDEO)

Varza murata in saramura calda: Ingrediente: 18-20 bucăţi varză 5-6 rădăcini hrean 1 legătură mărar uscat boabe de muştar boabe de piper aprox. 800 g sare grunjoasă apă Cum se prepara Varza murata in saramura calda:     Pofta buna!  

Crap_marinat

Crap marinat

Crap marinat din: crap, ulei, faina, otet, apa, ceapa, ienibahar, piper, dafin, sare. Ingrediente: 1 kg crap 3-4 linguri cu ulei 2 linguri cu făină 1 ceaşcă cu oţet 1 ceaşcă cu apă 1-2 cepe ienibahar boabe piper boabe 2-3 frunze de dafin sare   Mod de preparare: Curăţă, spală şi taie peştele în bucăţi […]

Proba de gelatinizare a gemurilor

Gem de grepfrut roz si ghimbir

Gem de grepfrut roz si ghimbir din: grepfrut, lamaie, ghimbir, zahar.   Ingrediente: 3 grepfruturi roz mari (aproximativ 1,5 kg), spălate bine 2 lămâi mari, spălate bine 60 g rădăcină de ghimbir proaspătă, decojită şi feliată subţire 2 kg zahăr 4 bucăţi tulpină de ghimbir în sirop, tăiate în fâşii scurte şi fine 8-10 borcane […]

Dulceata gustoasa de gutui

Dulceata de gutui cu vanilie

Dulceata de gutui cu vanilie din: gutui, zahar, apa, lamaie, vanilie. Ingrediente: 1 kg gutui tăiate în cubuleţe 1 kg zahăr 300 ml apă 250 ml suc de lămâie 1 baton de vanilie     Mod de preparare: Pune la fiert apa cu zahărul, sucul de lămâie şi batonul de vanilie. După ce s-a topit […]

Gem_de_pere_cu_scortisoara

Gem de pere cu scortisoara

Gem de pere cu scortisoara din: pere, zahar, scortisoara, vanilie, lamaie. Ingrediente: 2,5 kg pere 1 kg zahăr 1 baton de scorţişoară 1/2 baton de vanilie 1 lingură cu suc de lămâie   Mod de preparare: Spală perele, curăţă-le de coajă şi cotor şi dă-le pe răzătoarea mare. Intr-o cratiţă cu fundul gros, pune fructele […]

Jeleu_cu_mere_si_menta

Jeleu cu mere si menta

Jeleu cu mere si menta din: mere, menta, otet de cidru, zahar. Ingrediente: 1 kg mere 3 crenguţe mari de mentă 600 ml oţet de cidru 600 – 650 g zahăr 4 linguri cu mentă proaspătă, tăiată mărunt tifon   Mod de preparare: Taie merele în bucăţi (nu le decoji şi nu le scoate cotorul). […]

Pastă de ardei

Pasta de ardei capia – usor de preparat

Pasta de ardei capia – usor de preparat din: ardei capia, bulion, boia, ceapa, sare. Ingrediente: 4 kg ardei capia 250 g bulion 500 ml utei 1 lingurită boia iute/dulce 1/2 kg ceapă sare grunjoasă   Mod de preparare: Speli bine ardeii şi-i coci în cuptor. Când sunt gata, îi pui într-un vas, îi sărezi si-i […]

Reteta zilei: Gem de cirese cu mar si capsuni

Gem de cirese cu mar si capsuni din: cirese, capsuni, mar, lamaie, conservant. Ingrediente:  800 g cireșe, fara samburi 200g capsuni, maruntite 1 mar ras sucul de la 1/2 lamaie 350 g de zahăr 1 plic conservant       Mod de preparare: Pune toate ingredientele intr-un vas adanc si se amesteca bine. Se încălzesc […]

Castraveti murati cu ardei iute

Castraveti murati cu marar

Castraveti murati cu marar din: castraveti, apa, sare grunjoasa, marar, usturoi, ardei. Ingrediente: 2 kg castraveţi 3 l apă 3 linguri sare grunjoasă 2 tulpini mărar uscat 6 cătei usturoi 2 ardei iuti   Mod de preparare: Ţii castraveţii în apă rece câteva ore, după care-i speli şi-i aşezi cât mâi compact în borcane. Adaugi […]

Chutney de piersici

Chutney de piersici si stafide

Chutney de piersici si stafide din: otet, piersici, stafide, ceapa, mere, sare, ghimbir, seminte de mustar, scortisoara, chili, zahar. Ingrediente: 500 ml oţet de vin alb 1 kg piersici curăţate de sâmburi şi tăiate mărunt 350 g stafide 2 cepe curăţate şi tăiate mărunt 2 mere decojite, curăţate de cotor şi tăiate mărunt 2 linguriţe […]

Verdeata la borcan

Dovlecei cu verdeata in saramura

Dovlecei cu verdeata in saramura din: dovlecei, patrunjel, marar, telina, sare, gheata. Ingrediente: 1 kg dovlecei pătrunjel verde mărar verde frunze de ţelină sare cuburi gheaţă   Mod de preparare: Spală dovleceii şi taie-i în felii groase de 1 cm. Pune pe foc o cratiţă cu apă cu sare. Când clocoteşte, adaugă feliile de dovlecei […]

Ciuperci murate

Ciuperci murate delicioase

Ciuperci murate delicioase din: ciuperci, apa, sare. Ingrediente: 5 kg ciuperci 3 l apă 3 linguri cu vârf sare grunjoasă       Mod de preparare: Speli şi cureţi ciupercile. Le tai în jumătate dacă şunt foarte mari. Le pui la fiert în apă cu sare şi, după ce încep să fiarbă, le laşi doar […]

Reteta zilei: Somon marinat

Somon marinat din: somon, sare, piper, lamaie, usturoi, cimbru, boabe de piper, apa, ulei de masline. Ingrediente:  300 g somon proaspăt, cu sau fără piele sare și piper 1 lamaie 2 catei de usturoi 1/2 lingurita cimbru uscat 1/2 lingurita boabe de piper 1/2 linguriță sare 200 ml de apă 150 ml ulei de măsline […]

Ardei umpluţi cu varza

Ardei umpluti cu varza si cimbru

Ardei umpluti cu varza si cimbru din: ardei, morcovi, varza, otet, sare, apa, piper, cimbru, leustean. Ingrediente: 5 kg ardei graşi 1 kg morcovi 3 verze mijlocii 1 l oţet 3 linguri sare pentru murături 3 l apă 1 linguriţă piper boabe cimbru uscat 1 legătură leuştean 2 linguri sare pentru frecat legumele   Mod […]

Ketchup_picant

Ketchup picant

Ketchup picant din: ulei, ceapa, morcovi, rosii, otet de mere, oregano, boia, coriandru, busuioc, vin alb, piper. Ingrediente: 200 ml ulei 2 cepe 4 morcovi 3 l suc de rosii 100 ml oţet de mere 1 linguriţă oregano 1 linguriţă boia dulce 1 lingurită coriandru 1/2 lingurită busuioc 200 ml vin alb 1 lingurită piper […]

Castraveti murati bulgaresti

Trucuri pentru dulceţuri şi murături: CUM conservi legumele

Trucuri pentru dulceţuri şi murături: CUM conservi legumele. Există mai multe modalităţi de a conserva legumele pentru iarnă. Cea mai răspândită şi utilizată metodă este murarea lor. Acest proces se poate face fie în soluţie de oţet, fie în saramură. Află cum se procedează şi care metodă este mai sănătoasă. Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă […]

Reteta zilei: Gem de mandarine

Gem de mandarine din: mandarine, zhar, apa.   Ingrediente:  8-10 mandarine 1 1/4 ceasca (250g) zahăr 3/4 cană (200 ml) de apă     Mod de preparare: Curatati mandarinele de coaja si indepartati samburii daca exista. Puneti in blender. Procesati pana se omogenizati si apoi transferati intr-o cratita. Aduceti la fierbere si adaugati zahar si […]

Shallots in vinegar

Ceapa murata in otet

Ceapa murata in otet din: ceapa, foi de dafin, zahar brun, piper, boabe mustar, sare, otet, apa, ulei. Ştiai că… ceapa conţine antioxidanţi – antocianine şi flavonoizi care dau culoarea roşie anumitor varietăţi şi care se găsesc in special în straturile externe ale legumei? Ceapa galbenă este o sursă majoră de quercitină, uşor de asimilat în […]

Rosii_intregi_in_suc

Rosii intregi in suc

Rosii intregi in suc din:  rosii, suc de lamaie, apa Ingrediente: 7 kg roşii 150 ml suc de lămâie sare de lămâie, opţional 2l apă         Mod de preparare: Speli bine roşiile şi te asiguri că nu sunt lovite. Le opăreşti, pe rând, aproximativ 30 de secunde, le scoţi cu ajutorul unei site […]

Pastă de roşii cu busuioc

Pasta de rosii si ardei

Pasta de rosii si ardei din: rosii, gogosari, ardei, ceapa, sare. Ingrediente: 10 kg rosii 2 kg gogosari 500 g ardei verzi 4-6 cepe 1-2 lingurite sare   Mod de preparare: Speli legumele şi le cureţi, îndepărtezi seminţele şi nervurile gogoşarilor şi ardeilor şi tai în jumătăţi roşiile. Tai în sferturi ceapa. Le pui pe […]

Suc de rosii

Suc de rosii la borcan

Suc de rosii la borcan din: rosii, sare, zahar. Ştiai că… roşiile au efect asemănător aspirinei? Ingredient de bază în mâncăruri gătite de orice fel, roşiile furnizează nu numai antioxidanţi şi vitamina C, dar şi salicilaţi, compuşi cu efect asemănător aspirinei. Ingrediente: 7 kg de rosii sare zahar       Mod de preparare: Speli […]

Conopida in saramura cu otet

Conopida in saramura cu otet din: conopida, foi de vita, telina, marar, hrean, piper, sare, otet, apa. Ingrediente: 1 conopidă foi de viţă foi de ţelină mărar hrean piper boabe 1 lingură sare grunjoasă 1 lingură oţet 1 l apă Mod de preparare: Conopida in saramura cu otet: Speli şi cureţi bine conopida, apoi o desfaci […]