Gem de afine cu seminte de chia

Reteta zilei: Gem de afine cu seminte de chia

Gem de afine cu seminte de chia din: afine, lamaie, indulcitor, seminte de chia. Poate te intereseaza si: Gem de afine cu lamaie Gem delicios de zmeura cu lamaie Gem de prune cu mieji de caise   Ingrediente: 1 1/2 cani de afine sucul și coaja de la 1 lamaie 3 linguri îndulcitor 2 linguri […]

Marmelada de ceapa rosie

Marmelada de ceapa rosie

Marmelada de ceapa rosie din: ceapa rosie, ulei, zahar, vin rosu, otet balsamic, sare, nucsoara, coriandru, cardamon, chimen, ienibahar, cuisoare si scortisoara.   Ingrediente: 4-5 cepe roşii mari 4 linguri ulei 500 g zahăr 350 ml vin roşu sec 50 ml oţet balsamic 1 linguriţă sare nucşoară măcinată coriandru măcinat cardamon pisat chimen măcinat ienibahar […]

Zacusca de gogosari

Zacusca de casa

Zacusca de casa din: gogosari, ardei capia, morcovi, vinete, ceapa, telina, mere, ulei, pasta de tomate, sare, zahar, miere. Ingrediente:  1 kg gogoşari 1 kg ardei capia 1 kg morcovi 1 kg vinete 1 kg ceapă 1 kg ţelină 1 kg mere acrişoare 1 l ulei 1 borcan (800 g) pastă de tomate 2 linguri […]

Retete

Pasta moale cu macese, mere si vin

Pasta moale cu macese, mere si vin din: măceşe, mere, vin roşu sec, zahar. Ingrediente:  1,5 kg măceşe 750 g mere 200 ml vin roşu sec 12 kg zahăr Mod de preparare: Se spală bine boa­bele de măceşe, desprinse de codiţe şi frunze. Se taie în două şi li se scot seminţele şi perişorii care le învelesc […]

retete

Gem delicios de zmeura cu lamaie

Gem delicios de zmeura cu lamaie din: zahar, zmeura, apa, lamaie. Ingrediente: 1 kg zmeură 500 g zahăr 200 ml apă 1/2 lămâie mică   Mod de preparare: Pui apa şi zahărul în vas şi faci un sirop. Speli zmeu­ra şi o pui în sirop. Eu am un tuci special, din fontă, în care nu […]

retete

Dulceata de caise cu seminte de pin

Dulceata de caise cu seminte de pin din: caise fără sâmburi, zahar, tuica, seminţe de pin, tuica.   Ingrediente:   5,5 kg caise fără sâmburi 3,850 kg zahăr 75 ml ţuică 100-150 g seminţe de pin 1 lămâie     Mod de preparare: Speli/caisele, le tai pe jumătate, le îndepărtezi sâm­burii, apoi le pui într-o cratiţă împreună cu […]

retete

Gem de corcoduse, mere si morcov

Gem de corcoduse, mere si morcov din: corcoduşe, morcovi, mere, zahar, sare de lamaie.   Ingrediente:  600 g corcoduşe 200 g morcovi 450 g mere 500 g zahăr 1 plic sare de lămâie. Mod de preparare: Speli bine corcoduşele, apoi le scurgi si le tai jumătăţi, scoţând sâmburii. Cureţi morcovii’şi îi razi fin, iar corcoduşele le […]

Zacusca cu vinete, gogosari si morcov

Zacusca cu vinete, gogosari si morcov din: morcovi, conservant, ceapă roşie, vinete coapte, gogoşar roşu, suc de roşii făcut în casă, ulei de măsline, boabe de muştar, foi de dafin, piper boabe alb, zahăr, sare.   Ingrediente: 2 kg morcovi cu rădă­cină groasa 2 pachete conservant 3,5 kg ceapă roşie 5 kg vinete coapte 3,7 kg […]

Dulceata delicioasa de prune

Dulceata delicioasa de prune din: zahăr, apă, prune.   Ingrediente:  1 kg zahăr 3 pahare apă 50 de prune         Mod de preparare: Cureţi prunele de coajă (le cureţi mai uşor dacă le treci timp de 1 minut prin apă clocotită). Pui zahă­rul cu apa la foc mic, să se lege şi, […]

Usturoi murat cu tarhon

Usturoi murat cu tarhon din: usturoi, otet, zahar, sare, dafin, boabe de coriandru, boabe de mustar, boabe de piper verde, boabe de ienibahar, cimbru, rozmarin, tarhon, ulei. Ingrediente:  500 g usturoi proaspăt 500 ml oţet 50 g zahăr 1 linguriţă de sare 2 foi de dafin 2 linguriţe boabe de coriandru 2 linguriţe boabe de […]

retete

Ghebe in otet cu boabe de mustar si usturoi

Ghebe in otet cu boabe de mustar si usturoi din: ghebe, oţet, apă, sare, zahăr, foi de dafin, boabe de piper, boabe de muştar, usturoi.   Ingrediente: 2 kg ghebe 2-3 linguriţe sare 500 ml oţet 500 ml apă 2 linguri sare 2 linguri zahăr pentru mari­nată foi de dafin boabe de piper boabe de muştar […]

Retete

Zacusca de dovlecel cu ardei si boia iute

Zacusca de dovlecel cu ardei si boia iute din: dovlecei, ardei gras roşu, ceapă, bulion de roşii, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, boia iute. Ingrediente: 1 kg dovlecei 1 kg ardei gras roşu 1/2 kg ceapă 1,5 l bulion de roşii 250 ml ulei de floarea-soarelui sare piper boia iute (sau praf chilii)   Mod […]

Rosii in frunze de vita cu marar

Rosii in frunze de vita cu marar din: frunze de viţă, roşii, mărar verde, sare. Ingrediente: 1 kg frunze de viţă 4 kg roşii 1/2 kg mărar verde 5 linguri sare     Mod de preparare: Alegi roşii potrivite, le speli şi le înveleşti în frunze de viţă de vie. Iei roşiile astfel învelite şi le pui în borcane, […]

retete

Marmelada de macese – usor de preparat

Marmelada de macese din: măceşe, zahăr, apă. Ingrediente: 5 kg măceşe 5 kg zahăr 5 l apă       Mod de preparare: Măceşele se culeg toamna, cât mai târziu, ca să fie moi, sau se lasă întinse pe hârtie, 10 zile, după ce se culeg, să li se înmoaie coaja. spală bine în apă multă […]

Wild plums jam

Gem de prune cu mieji de caise

Gem de prune cu mieji de caise din: prune bine coapte, zahar, mieji de caise. Ingrediente: 1 kg prune bine coapte 100 g zahăr mieji de caise     Mod de preparare: Spală bine prunele, taie-le pe jumătate şi îndepărtează sâmburii. Pune prunele în tingirea de dulceaţă, la foc domol, dar nu direct pe plită, ci […]

Reteta gem de piersici

Gem de piersici cu lamaie

Gem de piersici cu lamaie din: piersici, zahar, lamaie. Ingrediente: 2 kg piersici 1,5 kg zahăr 1 lămâie   Mod de preparare: Speli piersicile şi le laşi la scurs. Le tai în jumătate, le descojeşti şi le scoţi sâmburii. Jumătăţile le tai cubuleţe, le amesteci cu zahărul şi le pui într-o cratiţă pe foc mic aproximativ […]

Dulceata de pepene galben

Gem de pepene galben cu lamaie si zahar vanilat

Gem de pepene galben cu lamaie si zahar vanilat din: pepene galben, lamai, zahar, zahar vanilat. Ingrediente: 2 pepeni de aproximativ 1 kg fiecare 2 lămâi 1 kg zahăr 2 picuri zahăr vanilat     Mod de preparare: Speli pepenii, îi tai felii, le îndepărtezi coaja si seminţele şi tai mie­zul cubuleţe. Amesteci într-o cratiţă pepenele […]

Reteta gem de caise pentru diabetici

Gem delicios de caise cu lamaie – reteta gustoasa

Gem delicios de caise cu lamaie din: caise, zahar, lamaie. Ingrediente: 2 kg caise 1 kg zahar 1 lamaie     Mod de preparare: Speli caisele si le pui la scurs. Le rupi in doua si le indepartezi samburii. Este bine sa alegi fructe bine coapte, deoarece acestea sunt mai dulci si mai aromate. Amesteci fructele cu […]

Gem de struguri cu vin

Gem de struguri cu lamaie

Gem de struguri cu lamaie din: struguri, za­hăr, sare de lămâie, lămâie. Ingrediente: 1 kg de struguri măcinaţi 600 g za­hăr un vârf de cuţit de sare de lămâie feliuţe sub­ţiri de lămâie (opţional)   Mod de preparare: Strugurii se spală, se lasă la scurs, apoi se culeg de pe ciorchine boabă cu boabă, ce […]

Dulceaţă de cireşe albe

Dulceata de mere si cirese

Dulceata de mere si cirese din: mere dulci, cirese, zeamă de lămâie.   Ingrediente: 500 g mere dulci 500 g cireşe 2-3 linguri zeamă de lămâie       Mod de preparare: Cureţi cireşele de codiţe, apoi le speli şi le scoţi sâmburii. Speli merele şi le bagi în storcătorul de fructe. In sucul obţinut pui zeama […]

Castraveti la otet dulce-acrisori

Castraveti la otet dulce-acrisori din: castraveţi, zahăr, otet, apă, sare grunjoasă, morcovi, ceapa. Ingrediente: 4 kg castraveţi 1/2 kg zahăr 1 l oţet  1 l apă 2 linguri sare grunjoasă 2 morcovi 2 cepe   Mod de preparare: Amesteci într-o cratiţă mai mare oţetul, apa, sarea şi zahărul. Pui ames­tecul pe foc şi Iaşi până dă în clocot. Opăreşti castra­veţii spălaţi […]

Compot de visine dulce

Compot delicios de visine

Compot delicios de visine din: vişine, apa, zahar. Ingrediente: 1,5 kg vişine 5 l apă 400 g zahăr         Mod de preparare: Pui apa la fiert şi când dă în clocot adaugi za­hărul. între timp, umpli borcanele cu vişine pe un sfert, iar când zahărul s-a topit, torni şi siro­pul. Pui capacele la […]

Dulceata de gogonele cu ghimbir

Dulceata de gogonele cu ghimbir din: gogonele, zahăr, ghimbir ras, zeama de lamaie. Ingrediente: 500 g gogonele 250 g zahăr 1 linguriţă ghimbir ras zeama de la o jumătate lămâie     Mod de preparare: Speli gogonelele, le tai jumătăţi, apoi le scoţi codiţele şi seminţele. Le tai felii mai mari sau mai mici, după gustul tău. Le aşezi […]

Compot de pepene rosu cu lamaie

Compot de pepene rosu cu lamaie din: pepene rosu, zhar, apa, lamaie. Ingreiente: 2 pepeni de aproximativ 4-5 kg 700 g zahar 4 l apa 2 lamai   Mod de preparare: Spre deosebire de celelalte compoturi, acesta din pepene rosu, ca si cel din struguri, fermenteaza foarte repede. De aceea, trebuie sa speli borcanele cu […]

Reteta compot de piersici

Compot delicios de piersici cu lamaie

Compot delicios de piersici cu lamaie din: piersici, lămâi, apa, zahar. Ingrediente: 6 kg piersici 2 lămâi 3 l apă 1,5 kg zahăr   Mod de preparare: Speli piersicile şi le pui într-o cratiţă cu apă clocoti­tă 3-4 minute, apoi le treci sub jet de apă rece. în fe­lul acesta, piersicile se vor descoji cu uşurinţă. […]

Ketchup cu usturoi si busuioc

Ketchup picant cu scortisoara si usturoi

Ketchup picant cu scortisoara si usturoi din: roşii, ceapa, gogosari, ardei iuti, foi de dafin, zahar, otet, usturoi, scorţişoară, piper, sare. Ingrediente: 3 kg roşii 8 cepe 6 gogosari 2-3 ardei iuti 2 foi de dafin 250 g zahăr 150 ml otet 1 căpătână usturoi 1 linguriţă scorţişoară piper sare Mod de preparare: Roşiile şi gogoşarii se spală, se curăţă şi se […]

Salata picanta la borcan cu busuioc si cimbru

Salata picanta la borcan cu busuioc si cimbru din: rosii, ardei gras su kapia verde, ceapa alba si rosie, boabe de piper (de toate culorile), usturoi, ardei iute, crengute de cimbru, crengute de busuioc proaspat, zeamă de lămâie (sau otet), apa, sare, zahar.   Ingrediente: 2 kg rosii 1 kg ardei gras su kapia verde 4 cepe albe 2 cepe roşii 2 linguri boabe […]

Ghebe în oţet

Ciuperci marinate cu marar si ienibahar

Ciuperci marinate cu marar si ienibahar din: ciuperci (de fag, champignon, bureti), sare, otet, boabe de piper, boabe de ienibahar, ardei iuti, foi de dafin, crengute de marar uscat, ulei, lamaie, apa. Ingrediente: 1 kg ciuperci (de fag, champignon, bureti) 1 linguri sare 1/2 pahar de otet 5-6 boabe de piper 5-6 boabe de ienibahar 2 ardei iuti 2 foi de dafin crengute […]

retete

Ardei umplut cu varza, morcov si hrean

Ardei umplut cu varza, morcov si hrean din: ardei gras, varză albă, morcovi, frunze de telină, rădăcină de hrean, ardei iute, boabe de piper, boabe de ienibahar, seminte de marar, sare grunjoasă. Ingrediente: 7 kg ardei gras 6 kg varză albă 1 kg morcovi frunze de telină rădăcină de hrean ardei iute boabe de piper […]

Compot de prune renglote cu cuisoare

Compot de prune renglote cu cuisoare

Compot de prune renglote cu cuisoare din: prune renglote, zahăr, conservant, cuisoare. Ingrediente: prune renglote (cantităţi la alegere) 5 linguri zahăr la 1 borcan de 800 g conservant 2-3 cuisoare la borcan       Mod de preparare: Speli prunele, le scoţi sâmburii şi le tai pe jumătate. Pui apoi jumătăţi de prune în borcanele bine spăla­te. La un […]

retete

Marmelada de corcoduse cu esenta de migdale

Marmelada de corcoduse cu esenta de migdale din: corcoduşe galbene şi roşii, zahăr, esenţă de migdale. Ingrediente: 10 kg corcoduşe galbene şi roşii 8 kg zahăr esenţă de migdale           Mod de preparare: Dai prin sită corcoduşele coapte, pentru a sepa­ra pulpa de sâmburi şi coajă. Compoziţia astfel obţinută o fierbi cu zahărul până […]

Gem de pepene galben cu lamaie

Gem de pepene galben cu lamaie din: pepene galben, zahar, lamaie, zahar vanilat. Ingredinete: 2 kg pepene galben 300 g zahăr 1 lămâie 2 plicuri zahăr vanilat     Mod de preparare: Gem de pepene galben cu lamaie: Cureţi pepenele de coajă şi de seminţe. Tai apoi pe­penele bucăţi şi îl mixezi în blender. Storci lămâia, […]