retete

Dulceata de cocaze cu lamaie

Dulceata de cocaze cu lamaie din: coacăze alese bob cu bob, zahăr, lămâie. Ingrediente: 1 kg coacăze alese bob cu bob 1 kg zahăr 1 lămâie   Mod de preparare: Dizolvi zahărul în 3/4 l apă şi fierbi siropul până ce se leagă obişnuit, ca la orice dulceaţă. Adaugi apoi coacăzele alese, spălate şi zvântate şi zeama […]

Pasta de ardei cu untdelemn

Reteta zilei: Pasta de ardei iute, de casa

Pasta de ardei iute, de casa din: ardei iute, usturoi, coriandru, sare de mare, otet, limeta.   Poate te intereseaza si Sos Salsa verde Ingrediente: 4-6 cesti ardei iute tocat 6 catei de usturoi 1/2 cana coriandru tocat 1 lingurita sare de mare 1 cană oțet alb 1 limeta     Mod de preparare: Se […]

Dulceaţă de soc

Dulceata din fructe de soc cu lamaie

Dulceata din fructe de soc cu lamaie din: fructe de soc, zahar, sare de lămâie sau zeama de lămâie, zahăr vanilat. Ingrediente: 1 kg fructe de soc 1 kg zahăr 1 linguriţă sare de lămâie sau zeama de la o lămâie 3 linguriţe rase zahăr vanilat       Mod de preparare: Rupi fructele de soc de […]

retete

Cel mai simplu gem de caise

Cel mai simplu gem de caise din: caise, zahar. Ingrediente: 3 kg caise 1 kg zahăr         Mod de preparare: Alegi caisele bine coapte şi le cureţi de sâmburi, rupându-le în două. lei o cratiţă de 6 litri, pui ca­isele în cratiţă, apoi zahărul peste ele şi le laşi să stea câteva […]

retete

Dulceata de caise cu vanilie si lamaie

Dulceata de caise cu vanilie si lamaie din: caise coapte, apă, apă de var limpede, zahăr, baton vanilie, zeama de lamaie. Ingrediente: 1 kg caise coapte 3 pahare cu apă 1 l apă de var limpede 1 kg zahăr 1 baton vanilie zeama de la 1/2 lămâie   Mod de prearare: Alegi caise nu prea coapte, potrivit de mari. După ce […]

Reteta zilei: Marmelada de ananas si papaya

Marmelada de ananas si papaya din: ananas, papaya, zahar, coaja de lamaie, suc de lamaie, ghimbir, sare, miere. Poate te intereseaza si Marmelada de ceapa rosie   Ingrediente: 2 cesti ananas, cuburi 2 cani papaya, cuburi 3-4 căni de zahăr 1 lingura coaja de lamaie 1/3 ceasca suc de lamaie 1 lingura ghimbir ras sare […]

Jeleu de rodii cu suc de struguri

Jeleu de rodii cu suc de struguri din: rodii, zahar, gelfix, suc de struguri, anason stelat, suc de lamaie, scortisoara, cuisoare, piper roz. Ingrediente:  3 rodii 50 g zahăr 1 plic gelfix 750 ml suc de struguri 2 bucaţi anason stelat 50 ml suc de lămâie 2 batoane de scorţişoară 5 cuişoare 2 linguriţe piper […]

Gem rapid de prune

Gem de prune cu vanilie si nuca

Gem de prune cu vanilie si nuca din: prune bruniarii, zahar, baton de vanilie, miez de nuca. Ingrediente: 3 kg prune bruniarii bine coapte 1 kg zahar 1 baton de vanilie 200 g miez de nuca   Mod de preparare: Speli prunele, le scurgi de apa, scoti samburii si le aseli in vasul pentru preparat. Torni zaharul peste fructe […]

Gem de rubarba si flori de hibiscus

Gem de rubarba si flori de hibiscus din: rubarbă, zahar, flori de hibiscus, apa. Ingrediente: 400 g rubarbă 400 g zahăr 6-8 flori de hibiscus 1 pahar apa   Mod de preparare: Cureţi tijele de coajă şi le tai bucăţi mici. Pui bucăţile de rubarbă în apă de var, timp de 2-3 ore, după care le clăteşti […]

Conserva de ardei grasi umpluti cu varza

Ciuperci conservate cu masline si chimen

Ciuperci conservate cu masline si chimen din: ciuperci, masline verzi, otet, sare, chimen, cimbru, foaie de dafin, coaja de lamaie. Ingrdiente: 1,5 kg ciuperci 150 g masline verzi 750 ml otet sare 1/2 lingurita chimen cimbru 1 foaie de dafin coaja rasa de lamaie Mod de preparare: Se spală ciupercile şi se usucă pe un prosop […]

Salsa din ardei, rosii si ceapa

Salsa din ardei, rosii, si ceapa din: ceapă verde, ardei kapia verde, ardei kapia gal­ben, ardei iute verde, roşii, pătrunjel verde, piper măcinat, sare, zeama de lămâie.   Ingrediente: 1 ceapă verde 1 ardei kapia verde 1/2 ardei kapia gal­ben l ardei iute verde 2 roşii 2 linguri de pătrunjel verde tocat 1 lingură de piper măcinat 1 lingură de sare zeama de […]

Mustar din legume cu ardei capia si rosii

Mustar din legume cu ardei capia si rosii din: ardei capia, rosii, ceapa, usturoi, zahar, sare, ardei iuti, otet, seminte de mustar, ulei, scortisoara, boia, cuisoare, amidon.   Ingrediente: 2 kg ardei capia 1 kg rosii 2 cepe 3 catei de usturoi 150 g zahar 2 linguri sare 2 ardei iuti 2 linguri otet 1 lingura ulei 1 lingura […]

Marmeladă de vişine cu morcovi pentru umplutură

Marmelada de merisoare cu pere

Marmelada de merisoare cu pere din: merişoare, pere, zahar, zeamă de lămâie. Ingredeinte: 1 kg merişoare 500 g pere 1 kg zahăr 1 lingură zeamă de lămâie   Mod de preparare: Alegi fructele de merişoare, le speli şi le laşi la scurs în strecurătoare. Cureţi pere­le de coajă, îndepărtezi căsu­ţa seminţelor şi tai pulpa cu­buri. Aşezi fructele în vasul […]

Castraveciori murati cu ardei, conopida si usturoi

Castraveciori murati cu ardei, conopida si usturoi din: conopidă, castraveciori, ardei kapia, ceapă roşie, usturoi, oţet, zahar, sare, seminţe de muştar, conservant, condi­mente cu rol conservant.   Ingrediente: 1 conopidă 1,5 kg castraveciori 500 g ardei kapia 200 g ceapă roşie 16 căţei de usturoi 500 ml oţet 800 g zahăr 4 linguri de sare 1 lingură seminţe de muştar 1/2 pachet de […]

Ardei murati cu usturoi si seminte de mustar

Ardei murati cu usturoi si seminte de mustar din: ardei kapia roşii, usturoi, otet, sare, zahar, seminte de mustar, piper boabe, foi de dafin.   Ingrediente: 1 kg ardei kapia roşii 2 căpăţâni de usturoi (cca 16 grăunţe) 800 ml oţet 1 lingură de sare 150 g zahăr 2 linguri seminţe de muştar 2 linguri piper boabe […]

Pasta de chilli cu usturoi si otet

Pasta de chilli cu usturoi si otet din: ardei chilii, usturoi, ketchup dulce, otet, sare.   Ingrediente: 400 g ardei chilii 6 căţei de usturoi 150 ml ketchup dulce 2 linguri oţet 1 lingură sare     Mod de preparare: Se curăţă ardeii de co­diţe şi, dacă doreşti, se pot scoate şi seminţele. Se taie bucăţi mai mici, […]

Rosii murate cu usturoi si cimbru

Rosii murate cu usturoi si cimbru din: roşii mici, usturoi, ulei de masline, zahar pudra, cimbru proaspat, sare, piper. Ingrediente: 1 kg roşii mici 2 căţei de usturoi ulei de măsline 1 linguriţă zahăr pudră 5 crenguţe de cimbru proaspăt sare şi piper măcinat Mod de preparare: Se preîncălzeşte cup­torul. Se unge cu ulei o tavă […]

Compot de iarna cu fructe si nuci

Compot de piersici cu zahar vanilat

Compot de piersici cu zahar vanilat din: piersici, zahar, zahar vanilat.   Ingrediente: 4 kg piersici 1 kg zahar zahar vanilat   Mod de preparare: Alegi piersici sanatoase, bine coapte, dar tari, le speli si le lasi la scurs. Desfaci piersicile in doua, le indepartezi samburii, le cureti coaja si le tai felii. Asezi fructele […]

Dulceata de afine cu vanilie si lamaie

Dulceata de afine cu vanilie si lamaie din: afine zahar, lamaie, baton de vanilie, apa. Ingrediente: 1 kg afine 1 kg zahăr 1 lămâie 1/2 baton de vanilie 4 pahare de apă   Mod de preprare: Alegi fructele, le speli sub jet de apă rece şi le laşi să se scurgă în strecură­toare. Fierbi apa cu […]

Jeleu de caise

Jeleu de mere cu lamaie

Jeleu de mere cu lamaie din: mere acrişoare, zahar, apa, zeama de lamaie. Ingrediente: 3 kg mere acrişoare 1 kg zahăr 1,5 l apă zeama de la 2 lămâi     Mod de preparare: Speli merele, le tai în sferturi, le aşezi într-un vas mare şi torni peste ele apa şi zeama de lămâie. Le laşi să fiarbă 20 […]

Compot de pere din: pere, apa, zahar, lamaie, scortisoara, cuisoare

Compot de pere cu scortisoara si cuisoare

Compot de pere cu scortisoara si cuisoare din: pere, apa, zahar, cuisoare, scortisoara. Ingrediente: 1 kg pere nu foarte coapte 3 pahare apă 2 linguri zahăr pentru fiecare borcan de 700 ml 1-2 cuisoare parfumate pentru fiecare borcan de compot 1 baton de scorţişoara   Mod de preparare: Speli bine borcanele, le ştergi şi le sterilizezi în […]

Struguri in sirop cu scortisoara si vanilie

Struguri in sirop cu scortisoara si vanilie din: struguri albi de masa, apa, zahar, baton de vanilie, scortisoara. Ingrediente: 3 kg struguri albi de masa 1,5 l apa 12 linguri zahar 1 baton de vanilie scortisoara   Mod de preparare: Desprinzi boabele de pe ciorchinii de struguri, le speli sub jet de apa rece si le scurgi in strecuratoare, […]

Rosii murate cu chili si curry

Rosii murate cu chili si curry din: roşii galbene şi roşii, zahăr, oţet de mere, apă, boabe de muştar, curry pudră, boia, chili, ceapa, piper roşu, conservant. Ingrediente: 1,5 kg de roşii galbene şi roşii 2 linguri zahăr 300 ml de oţet de mere 800 ml apă 1 lingură de boabe de muştar 1 lin­guriţă de […]

retete

Castraveti cu ceapa si ardei grasi murati

Castraveti cu ceapa si ardei grasi murati din: castraveţi, ceapa, ardei graşi, usturoi, oţet de mere, zahăr, apă, seminţe de muştar, seminţe de ţelină, cuişoare, ghimbir măcinat, conservant. Ingrediente: 25 de castraveţi tăiaţi în felii foarte subţiri 6 cepe tăiate rondele subţiri 2 ardei graşi tăiaţi cubuleţe 3 căţei de usturoi tocaţi mărunt 3 căni de […]

Sfecla rosie murata cu coriandru si cuisoare

Sfecla rosie murata cu coriandru si cuisoare din: sfecla rosie, otet de vin, se­minţe de coriandru, piper boabe, cuişoare, frunze de dafin, zahăr, apă, conservant. Ingrediente: 2 kg de sfeclă 0,350 l de oţet din vin 1 lingură se­minţe de coriandru 1 linguriţă de piper boabe 5 cuişoare frunze de dafin 150 g de zahăr 1,5 […]

Gem de fructe cu esenta de zmeura

Gem de fructe cu esenta de zmeura din: fructe de sezon (mere, portocale, banane, pere, papaya, struguri, guave, kiwi etc),  zahăr, zeamă de lămâie (sau portocală), esenţă de zmeură (ori de alt fruct de pădure), conservant.   Ingrediente: l kg fructe de sezon (mere, portocale, banane, pere, papaya, struguri, guave, kiwi etc. – în cazul fructelor […]

Castraveti murati cu marar si usturoi

Castraveti murati cu marar si usturoi din: castraveţi proaspeţi, de aproximativ 10 cm lungime, oţet alb, apă, us­turoi, crenguţe de mărar înflorite, conservant. Ingrediente: 3 1/2 kg castraveţi proaspeţi, de aproximativ 10 cm lungim 350 ml de oţet alb 12 căni de apă 16 căţei de us­turoi curăţaţi şi tăiaţi în jumătăţi 8 crenguţe de mărar […]

retete

Struguri, gutui si mere murate

Struguri, gutui si mere murate din: gutui, mere, struguri, prune, apă, oţet din vin alb, zahăr, miere de albine, cuişoare, conservant. Ingrediente: 5 gutui mari 1 kg de mere trei ciorchini de struguri cu boabă mare 1/2 kg de prune 1,750 l de apă 1/2 litru de oţet din vin alb 300 g zahăr 200 ml miere […]

Muraturi asortate si crocante

Muraturi asortate si crocante din: morcovi, verze creţe, conopida, napi, rădăcină de ţelină, rădăcină de pătrunjel, usturoi, crenguţe de cimbru, oregano, frunze de dafin, seminţe de coriandru, şofran, boia iute de ardei, sare, zahăr, apă, oţet, ulei de măsline, boabe de muştar, boabe de piper, conservant. Ingrediente: 2 kg morcovi 3 verze creţe 3 conopide 2 […]

Ardei iuti murati cu boabe de mustar

Ardei iuti murati cu boabe de mustar din: ardei iuţi, apă, oţet, boabe de muştar, 1/2 plic conservant.   Ingrediente: 1 kg ardei iuţi 500 ml apă 100 ml oţet 1 lingură boabe de muştar 1/2 plic conservant       Mod de preparare: Spală bine ardeii, pune-i pe un prosop din hârtie ca să […]

retete

Gem de mango cu mere si lamaie

Gem de mango cu mere si lamaie din: mango, zeamă de lămâie, colorant galben, zahăr, mere, esenţă mango. Ingrediente: 2 ceşti mango 4 g zeamă de lămâie colorant galben 1 cană zahăr 250 g mere (fără coajă şi sâmburi) 3 picături esenţă mango   Mod de preparare: Merele deja curăţate se dau prin râzătoare şi se […]

Dulceata de caise cu zahar de mesteacan

Dulceata de caise cu zahar de mesteacan

Dulceata de caise cu zahar de mesteacan din: caise, zahar de mesteacan, zeamă de lămâie, apa. Ingrediente: 900g de caise 400 g zahar de mesteacan 1 linguriţă zeamă de lămâie 100 ml apă   Mod de preparare: Speli şi scoţi sâmburii caiselor, după care le aşezi într-o cratiţă şi le introduci la frigider, peste noapte. Le pui la […]