Compot de struguri

Compot de struguri cu vanilie

Compot de struguri cu vanilie din: struguri, zahar, apa, vanilie.   Ingrediente: 150-200 g struguri boabe 1 lingură zahăr 1 pahar de apă vanilie Mod de preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul şi vanilia şi când clocoteşte, se adaugă boabe de struguri spălate. Se lasă să fiarbă 8-10 minute. Se serveste rece! Compot de struguri […]

retete

Gem de gutui cu nuca

Gem de gutui cu nuca din: gutui, zahar, nuca, apa. Ingrediente: 10 kg gutui 2 kg zahăr miezul de la 50 de nuci 4 l apă   Mod de preparare: Speli bine gutuile de puf şi de praf. Apoi iei câte una, îi tai cotorul şi o tai pe jumătate, scoţându-i căsuţa cu seminţe. Dai […]

Compot de mere, nectarine si struguri

Compot de mere, nectarine si struguri din: mere, pere, nectarine, struguri, zahar, apa. Ingrediente: 1 kg mere 1 kg pere 1 kg nectari­ne 1 kg struguri zahăr apă   Mod de preparare: Desfaci strugurii de pe ciorchine bob cu bob şi îi speli. Speli nectarinele, le scoţi sâmburii şi le tai feliuţe. Scoţi cotoarele merelor […]

Varza cu marar si cimbru

Varza cu marar si cimbru din: verza, borcan de 5 I, sare, mărar, cimbru, apă. Ingrediente: 4 verze potrivite 1 borcan de 5 l 1 lingură plină cu vârf de sare 1 legă­ri tură mică de mărar 1 legătură mică de cimbru 5 l apă   Mod de preparare: Varza cu marar si cimbru: Speli […]

Gem de afine cu lamaie

Gem de afine cu lamaie din: afina zahar, lamaie.   Ingrediente: 1 kg afine 400-500 g zahăr 1 lămâie   Mod de preparare: Se spală bine afinele în apă rece si se lasă să se scurgă. Se pun într-un cas­tron, se adaugă zahărul, se amestecă bine şi se lasă aşa cel puţin 1 oră. După […]

Prajitura cu gem de corcoduse

Gem de kiwi cu mere

Gem de kiwi cu mere din: piure de mere, kiwi, zahar. Ingrediente: 1000 ml piure de mere 5 kiwi 400 g zahăr     Mod de preparare: Se curăţă kiwi de coajă şi se taie felii. Se încălzeşte piureul de mere şi se ames­tecă constant până dă în fiert, apoi se adaugă şi fe­liile de […]

Caise in miere si otet

Caise in miere si otet din: caise, miere, otet de vin alb, cuisoare, seminte de chimion, piper boabe.   Ingrediente: 1,5 kg caise 200 g miere 300 ml otet de vin alb 4-5 cuisoare 8 seminte de chimion 1 lingurita de piper boabe   Mod de preparare: Se spalâ caisele, se usucă, se taie înjumătăţi şi se îndepărtează sâmburii. […]

Compot de fructe deshidradate

Compot de pere cu nuci si scortisoara

Compot de pere cu nuci si scortisoara din: pere, apa, zahar, nuci, cuisoare, bete de scortisoara, otet sau zeama de lamaie.   Ingrediente: 1,3 kg pere 1 l apa 300 g zahar 60 g nuci 5 cuisoare bete de scortisoara 3 linguri de otet sau zeama de lamaie   Mod de preparare: Se spală perele, se curăţă şi se taie […]

retete

Pasta de rosii cu ghimbir

Pasta de rosii cu ghimbir din: rosii, ceapa, ghimbir, zahăr, sare. Ingrediente: 1 kg roşii 2 cepe ghimbir 1 linguriţă zahăr sare Mod de preparare: Legumele, spălate şi curăţate, se presează, timp de circa zece minute. Din amestecul omo­genizat bine, cu ajutorul unui mixer, se prepară un piure foarte fin. Se adaugă, sarea şi se pune […]

Jeleu de struguri

Jeleu de struguri cu pere si lamaie

Jeleu de struguri cu pere si lamaie din: struguri negri, pere, vin alb, zahar, lamaie.   Ingrediente: 500 g struguri negri 400 g pere 500 ml vin alb 1 kg zahăr zeama de la 1 lămâie   Mod de preaprare: Se spală strugurii şi se scurg de apă. Se decojesc perele şi se taie lamele. Se […]

Dulceata din petale de trandafir si mere

Dulceata din petale de trandafir si mere din: mere, petale de trandafir, zahar, zeama de lamaie.   Ingrediente: 250 g mere 130 g petale de trandafir 330 g zahar zeama de la 1/2 lamaie     Mod de preparare: Se curăţă merele şi se taie în bucăţi mici, păstrându-se coaja, cotorul şi sâm­burii. Se pun […]

Fasole verde marinata cu ardei iute

Fasole verde marinata cu ardei iute din: fasole verde la metru, sare, ceapa, ulei de măsline, ardei iute, piper, oţet balsamic alb, supă de miel, pătrunjel. Ingrediente: 600 g fasole verde la metru sare 2 cepe 30 ml ulei de măsline 1 ardei iute piper 2 linguri oţet balsamic alb 150 ml supă de miel 3 […]

Jeleu de mere

Jeleu parfumat de mere cu lamaie

Jeleu parfumat de mere cu lamaie din: mere, lamaie, zahar Ingrediente:. 2 kg mere 1 lamaie 1,5 kg zahar     Mod de preparare: Se scufundă lămâia în apă caldă şi se taie rondele fine, apoi se scot sâmburii. Se spală merele, se curăţă de coajă, se scoate cotorul şi se taie în sferturi. Se […]

Dulceaţă de cireşe cu lichior

Dulceata de cirese amare cu vanilie

Dulceata de cirese amare cu vanilie din: zahăr tos, vanilie (sau zahăr vanilinat), zeama de lămâie, cireşe amare (negre şi fără sâmburi). Ingrediente:  1,6 kg zahăr tos 3 g vanilie (sau zahăr vanilinat) zeama de la o lămâie 1,2 kg cireşe amare (negre şi fără sâmburi)     Mod de preparare: Mai întâi, se amestecă cireşele […]

retete

Gem de fructe combinate

Gem de fructe combinate din: fructe de sezon (mere, portocale, banane, pere, papaya, struguri, guave, kiwi), zahăr, zeamă de lămâie (portocală), esenţă de zmeură (ori de alt fruct de pădure), conservant. Ingrediente: 1 kg fructe de sezon (mere, portocale, banane, pere, papaya, struguri, guave, kiwi) 1,250 kg zahăr 1/2 linguriţă zeamă de lămâie (portocală) 1/2 […]

retete

Lamai murate cu nucsoara si cuisoare

Lamai murate cu nucsoara si cuisoare din: lămâi, nucşoară neagră, sare, zahăr, cuişoare, seminţe de anason, chili roşu. Ingrediente: 1 kg lămâi 10 bucăţi nucşoară neagră 75 g sare 500 g zahăr 10 cuişoare 1 linguriţă seminţe de anason chili roşu, după gust Mod de preparare: Lămâile se ţin douăzeci şi patru de ore în apă […]

Retete

Morcovi dulci cu suc de lamaie

Morcovi dulci cu suc de lamaie din: morcovi, zahar, suc de lamaie. Ingrediente: 3 kg morcovi 2 kg zahăr sucul de la 2 lămâi     Mod de preparare: Se curăţă morcovii, se spală, se înţeapă cu furculiţa şi se lasă în apă cu suc de lămâie minimum două ore. Se pun la fiert în apă […]

retete

Gem de mango cu mere

Gem de mango cu mere din: mango,  zeamă de lămâie, colorant galben, zahăr, mere (fără coajă şi sâmburi), esenţă mango. Ingrediente: 2 ceşti mango 4 g zeamă de lămâie colorant galben 1 cană zahăr 250 g mere (fără coajă şi sâmburi) 3 picături esenţă mango   Mod de preparare: Merele deja curăţate se dau prin […]

retete

Dulceata de capsuni, zmeura si cirese

Dulceata de capsuni, zmeura si cirese din: căpşuni, zmeura, cirese, zahar, apa. Ingrediente: 600 g căpşuni 600 g zmeură 600 g cireşe 2 kg zahăr 400 ml apă   Mod de preparare: Speli bine fructele, le laşi să se scurgă, cureţi de sâmburi cireşele şi de codiţe căpşunele. Cântăreşti fiecare fel de fructe, lăsându-le pe fiecare […]

retete

Conserva de ceapa verde si morcov

Conserva de ceapa verde si morcov din: ceapă verde, morcovi, patrunjel, marar, sare, piper, ulei. Ingrediente: 2 kg ceapă verde 2 morcovi pătrunjel mărar sare piper 150 ml ulei Mod de preparare: Tai ceapa rondele mărunte şi le pui la călit într-o tigaie cu ulei. Cureţi morcovii şi îi dai prin răzătoarea mică, după care îi […]

Dulceata de macese

Dulceata delicioasa de macese cu mere

Dulceata delicioasa de macese cu mere din: măceşe, mere acrişoare, suc de lamaie, Gelfix.   Ingrediente:  800 g măceşe  800 g mere acrişoare  sucul de la 1 lămâie  1,6 kg zahăr  1 1/2 plic Gelfix Mod de prepareare: curăţă măceşele, se spală şi se taie jumătăţi. Se golesc de sâmburi. mai spală o dată şi se lasă la […]

Dulceata de merisoare

Dulceata delicioasa de merisoare cu mere si lamaie

Dulceata delicioasa de merisoare cu mere si lamaie din: lămâie, mere, merişoare, zahăr, zahăr gelifiant. Ingrediente: 1 lămâie 3 mere 1 kg merişoare 1 kg zahăr 1 plic zahăr gelifiant Mod de preparare: Se stoarce sucul de la lămâie. Se spală merele, se decojesc şi se taie sferturi. Se golesc de sâmburi. Merele se taie bucăţele, se amestecă împre­ună cu […]

Dulceata de pere cu cuisoare

Dulceata delicioasa de pere cu ghimbir si scortisoara

Dulceata delicioasa de pere cu ghimbir si scortisoara din: lămâi, pere, ghimbir, zahăr, Gelfix, scorţişoară. Ingrediente: 3 lămâi cca. 1,2 kg pere 40 g ghimbir proaspăt cca. 1 kg zahăr 1 plic Gelfix 2 batoane scorţişoară Mod de preparare: Se stoarce sucul de la lămâi. Se spa­lă perele, se decojesc, se taie sferturi şi se golesc de sâmburi; se taie mărunt şi […]

Dulceata de mere cu stafide si ghimbir

Dulceata de mere cu stafide si ghimbir din: stafide, Calvados (vinars franţuzesc din mere), lămâie, mere acrişoare, zahăr, Gelfix, ghimbir proaspăt. Ingrediente: 50 g stafide 125ml Calvados (vinars franţuzesc din mere) 1 lămâie cca. 1,2 kg mere acrişoare 1 kg zahăr 1 plic Gelfix 30 g ghimbir proaspăt     Mod de preparare: Stafidele se […]

Babă cu lichior de piersici

Dulceata de piersici cu lichior

Dulceata de piersici cu lichior din: piersici, lichior de caise sau de piersici, lămâi, zahăr, gelfix. Ingrediente:  1 kg piersici  2 lămâi  1 kg zahăr  1 plic gelfix  2 linguri lichior de caise sau de piersici Mod de preparare: Piersicile se opăresc puţin cu apă clocotită şi se decojesc; se taie jumă­tăţi şi se scoate sâmburele. Pulpa se taie mărunt. […]

Gelatină din suc de fructe

Jeleu delicios de coacaze cu vanilie

Jeleu delicios de coacaze cu vanilie din: coacăze roşii, zahăr, baton de vanilie, Gelfix. Ingrediente: 1 kg coacăze roşii 1 kg zahăr 1 baton de vanilie 1 plic Gelfix Mod de preparare: Se spală coacăzele şi se rup de pe ciorchine cu o furculiţă. Se aşază apoi într-o oală înaltă. Se adaugă zahărul, 125 ml de apă şi batonul […]

Sos de rosii cu cimbru

Sos de rosii cu cimbru pentru mancaruri

Sos de rosii cu cimbru pentru mancaruri din: roşii, ulei de măsline, crenguţe de ţelină, crenguţe de cimbru, sare.   Ingrediente: 5 kg roşii bine coapte 50 ml ulei de măsline crenguţe de ţelină crenguţe de cimbru 5 linguri sare   Mod de preparare: Speli roşiile, le opăreşti câteva minute în apă clocotită, apoi le treci prin jet […]

Conopida si morcov murate

Conopida murata cu morcov

Conopida murata cu morcov din: conopida, morcov, oţet, foi de dafin, piper boabe, boabe de ienibahar, boabe de muştar, seminţe de mărar, sare grunjoasă. Ingrediente: 3 conopide 1 kg morcovi 100 ml oţet foi de dafin piper boabe boabe de muştar boabe de ienibahar seminţe de mărar sare grunjoasă apă cât cuprinde Mod de preparare: Speli bine conopida, o rupi în bucheţele şi o […]

Dieta cu prune

Gem de prune cu scortisoara

Gem de prune cu scortisoara din: prune, zahăr, beţişor de scorţişoară, zahăr vanilat, apa. Ingrediente: 1 kg prune 400 g zahăr apă cât cuprinde 1 beţişor de scorţişoară 1 plic zahăr vanilat     Mod de preparare: Tai prunele pe jumătate şi scoţi sâmburii. Pui pru­nele la fiert la foc potrivit cu zahăr, apă şi cu scorţişoară. Când gemul […]

Ardei murat cu hrean

Ardei murati cu varza si hrean

Ardei murati cu varza si hrean din: ardei graşi de diferite culori, varză albă, frunze de ţelină, hrean, sare, zeama de lamaie. Ingrediente: 7 kg ardei graşi de diferite culori 6 kg varză albă 1 kg morcovi frunze de ţelină hrean sare apă cât cuprinde zeamă de lămâie   Mod de preparare: Alegi ardei sănătoşi, de aceeaşi […]

Branza marinata cu cimbru si ienibahar

Branza marinata cu cimbru si ienibahar din: brânză Brie, usturoi, cepe, ardei iuţi, boabe de piper asortate, cimbru, ardei gras roşu murat, ulei de măsline, foi de dafin, boabe de ienibahar.   Ingrediente: 4 rondele de brânză Brie 8 căţei de usturoi 3 cepe 3 ardei iuţi boabe de piper asortate, proaspăt râşnite câteva fire de cimbru 1 ardei gras roşu. murat, […]

Compot de prune renglote cu cuisoare

Compot delicios de prune cu scortisoara

Compot delicios de prune cu scortisoara din: prune, apa, zahar, cuisoare sau scortisoara. Ingrediente: 3 kg prune 2,5 l apă 600 g zahăr 6 cuişoare (sau scorţişoară)         Mod de preparare: Cureti prunele de codite si le speli bine, le rupi în două şi le scoţi sâmburii. Intr-o oală pui apa, zahărul şi […]