Varza rosie murata cu hrean

Varza rosie la borcan cu boabe de piper

Varza rosie la borcan cu boabe de piper din: varza rosie, sare, piper, otet alb, foi de dafin, zahar. Ingrediente: o varza rosie medie sare piper otet alb foi de dafin zahar   Mod de preparare: Se curată varza de foile exterioare, se taie în două cotorul. Se toacă fideluţă şi se pune într-un castron. […]

Gogosari in otet cu chimen

Gogosari in otet cu chimen din: gogosari, otet alb, boabe de mustar, zahar, chimen, sare. Ingrediente: 500 g gogosari 550 ml otet alb 10 boabe de mustar 20 g zahar 1/2 lingurita chimen 1/2 lingurita sare   Mod de preparare: Se curata gogosarii de cotoare, se scot semintele, se spala si se taie fasii. Se […]

Conopida si morcovi in saramura

Morcovi in saramura cu usturoi

Morcovi in saramura cu usturoi din: morcovi, sare grunjoasa, marar, usturoi. Ingrediente: un kg morcovi sare grunjoasa o legatura marar 10 catei de usturoi     Mod de preparare: Morcovii se spală foarte bine cu apă rece şi apoi se pun 5 minute intr-o  soluţie de apă cu sare, folosind 10 g sare pentru un […]

Zacusca de legume cu masline

Zacusca de gogosari cu ceapa si masline

Zacusca de gogosari cu ceapa si masline din: gogosari, ardei gras, ceapa, ulei, masline, bulion, sare, piper. Ingrediente: 2 kg gogoșari 2 kg ardei gras 1 ½ kg ceapă 400 ml ulei 250 g măsline mici 3 linguri bulion sare piper   Mod de preparare: Coci ardeii și gogoșarii pe flacără sau în cuptor, având […]

Gem de catina

Gem de catina din: catina, zahar. Ingrediente: 2 kg catina 800 g zahar     Mod de preparare: Alegi fructe intens colorate, care se coc la sfârșitul lunii octombrie. Pui boabele de cătină în strecurătoare și le treci prin jet de apă rece, apoi le cureți de codițe. Le pui la fiert într-o cratiță smălțuită, […]

Pasta de bulion

Bulion de rosii cu miere pentru iarna

Bulion de rosii cu miere pentru iarna din: rosii, miere. Ingrediente: 10 kg rosii 10 linguri miere       Mod de preparare: Speli roșiile, le cureți de cotoare și le treci prin separatorul de semințe și coji sau treci cantități mici printr-o sită. Torni sucul obținut într-o oală mare sau în 2-3 vase mici. […]

Gogosari in suc de rosii

Gogosari in suc de rosii din: rosii, gogosari, sare, boabe de piper, foi de dafin, zahar, ulei, frunze de telina, frunze de patrunjel. Ingrediente: 15 kg rosii 4 kg gogosari sare 1 plic (20 g) boabe de piper 1 plic (15 g) foi de dafin 1 kg zahar 1 l ulei frunze de telina si […]

Sos dulce cu chili

Sos dulce cu ardei iute

Sos dulce cu ardei iute din: stafide, rosii, radacina de ghimbir, usturoi, ardei iuti, otet din vin alb, sare, zahar brun.   Ingrediente: 200 g stafide 4 rosii mari si bine coapte 1 bucata de 5 cm radacina de ghimbir 3 catei de usturoi 150 g ardei iuti 200 ml otet din vin alb sare 300 […]

Dovlecei cu rosii si telina pentru iarna

Dovlecei cu rosii si telina pentru iarna din: dovlecei, rosii, frunze de telina, sare. Ingrediente: 3 kg dovlecei 3 kg rosii 1 legatura frunze de telina 2 linguri sare   Mod de preparare: Speli legumele şi frunzele de ţelină. Tai dovleceii în jumătăţi, pe lungime. îi cureţi de seminţe, apoi îi tai în cubuleţe. Opăreşti […]

Chutney de prune si mure

Chutney de prune cu ghimbir

Chutney de prune cu ghimbir din: prune, ceapa, radacina de ghimbir, usturoi, ulei, ardei iute, otet, apa, zahar brun, sos de soia, scortisoara, seminte de fenicul, anason, piper rosu. Se potriveste cu friptura de porc si de pui. Ingrediente: 2 kg prune 1 ceapa mare 5 cm radacina de ghimbir 3 catei de usturoi 100 […]

Sos de ardei cu telina si ceapa rosie

Sos de ardei cu telina si ceapa rosie din: ardei, telina, ceapa rosie, otet de mere, zahar, ulei, sare, piper. Ingrediente: 1 ardei mare 2 țeline mici 1 ceapă roșie 2 linguri oțet de mere 1 linguriță zahăr 1 lingură ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi, speli şi tai mărunt ceapa, ardeiul și […]

retete

Dulceata delicioasa de caise

Dulceata delicioasa de caise din: caise, apa, apa de var, lamaie.   Ingrediente: 1 kg caise coapte 3 pahare cu apă 1 l apă de var limpede 1/2 lămâie     Mod de preparare: Alegi caise coapte, potrivit de mari. După ce le-ai curăţat de coajă, pui caisele în apă limpede de var, timp de […]

Reteta gem de caise

Gem parfumat de caise

Gem parfumat de caise din: caise, zahar. Ingrediente:  3 kg caise 1 kg zahăr       Mod de preparare: Alegi caisele bine coapte şi le cureţi de sâmburi, rupându-le în două. Iei o cratiţă de 6 litri, pui caisele în cratiţă, apoi zahărul peste ele şi le laşi să stea câteva ore. Introduci cratiţa […]

retete

Marmelada de corcoduse cu aroma de migdale

Marmelada de corcoduse cu aroma de migdale din: corcoduse, zahar, esenta de migdale. Ingrediente: 10 kg corcoduşe galbene şi roşii 8 kg zahăr esenţă de migdale     Mod de preparare: Dai prin sită corcoduşele coapte, pentru a sepa­ra pulpa de sâmburi şi coajă. Compoziţia astfel obţinută o fierbi cu zahărul până se îngroaşă, astfel, […]

Fructe nutritive: Coacazele

Dulceata de coacaze cu zeama de lamaie

Dulceata de coacaze cu zeama de lamaie din: coacaze, zahar, lamaie.   Ingrediente:  1 kg coacăze alese bob cu bob 1 kg zahăr 1 lămâie       Mod de preparare: Dizolvi zânărul în 1 l apă şi fierbi siropul până ce se leagă obişnuit, ca la orice dulceaţă. Adaugi apoi coacăzele alese, spălate şi […]

Gem de pepene galben

Gem de pepene galben din: pepene galben, zahar, lamaie, zahar vanilat. Ingrediente:  2 kg pepene galben 300 g zahăr 1 lămâie 2 plicuri zahăr vanilat     Mod de preparare: Cureţi pepenele de coajă şi de seminţe. Tai apoi pepenele bucăţi şi îl mixezi în blender. Storci lămâia, iar zeama obţinută o adaugi peste pepene, […]

Compot gustos de piersici

Compot gustos de piersici din: piersici, zahar, apa, salicilat, rom. Ingrediente: 5 kg piersici 1 kg zahăr 5 pahare apă 1 linguriță (5 g) salicilat 100 g rom     Mod de preparare: Alegi fructe tari, pe care le speli și le tai în jumătăți, îndepărtându-le sâmburii. Fierbi zahărul împreună cu apa la foc mediu, […]

Vinete cu ardei iute pentru iarna

Vinete cu ardei iute pentru iarna din: vinete, ulei de masline, usturoi, ardie iute, sare. Ingrediente: 5 kg vinete 300 ml ulei de masline 1 capatana de usturoi 4-5 ardei iuti sare   Mod de preparare: Cureţi usturoiul şi ardeiul iute. Tai usturoiul în felii subţiri, iar ardeiul iute în fâşii fine. Amesteci într-un bol […]

Suc de rosii cu cimbru, tarhon si busuioc

Suc de rosii cu cimbru, tarhon si busuioc din: rosii, cimbru, tarhon, busuioc, sare neiodata, zahar. Ingrediente: 10 kg rosii cate 1 legatura de cimbru, tarhon si busuioc 4 linguri sare neiodata 5 linguri zahar   Mod de preparare: Speli roşiile, le îndepărtezi cotoarele, după care tai în felii legumele. Treci roşiile prin separatorul de […]

Dulceata de soc cu zahar vanilat

Dulceata de soc cu zahar vanilat din: fructe de soc, zahar, sare de lamaie, zeama de lamaie, zahar vanilat. Ingrediente: 1 kg fructe de soc 1 kg zahăr 1 linguriţă sare de lămâie sau zeama de la o lămâie 3 linguriţe rase zahăr vanilat     Mod de preparare: Rupi fructele de soc de pe […]

Reteta zacusca de telina

Zacusca de hribi cu usturoi

Zacusca de hribi cu usturoi din: hribi, ardei grasi, gogosari, ceapa, morcovi, suc de rosii, foi de dafin, boabe de piper, cimbru, usturoi, sare, ulei. Ingrediente: 4 kg hribi proaspeti 2 kg ardei grasi rosii 2 kg gogosari 1 kg ceapa 1 kg morcovi 500 ml suc de rosii 10 foi de dafin boabe de […]

retete

Gulii in suc de rosii

Gulii in suc de rosii din: gulii, sare grunjoasa, rosii, frunze de telina. Ingrediente: 1 kg gulii tinere sare grunjoasa 1 1/2 kg rosii 1 legatura frunze de telina     Mod de preparare: Opăreşti roşiile, le decojeşti şi le pasezi prin sită sau le treci prin separatorul de seminţe şi coji. Pui la fiert […]

retete

Frunze de vita de vie in saramura

Frunze de vita de vie in saramura din: frunze de vita de vie, sare neiodata, marar. Vița de vie (Vitis vinifera) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în […]

retete

Castraveciori in suc de rosii

Castraveciori in suc de rosii: rosii, castraveciori, sare, ienibahar, piper boabe. Ingrediente: 3 1/2 kg roșii 2 kg castraveciori cât mai mici și proaspeți sare 1 praf de ienibahar 1 linguriță piper boabe   Mod de preparare: Speli roșiile, le îndepărtezi cotoarele, apoi le tai în sferturi și le treci prin separator. Treci din nou […]

Dovlecei cu vinete si ardei pentru iarna

Dovlecei cu vinete si ardei pentru iarna din: dovlecei, vinete, ardei, rosii, aspirina, sare grunjoasa. Ingrediente: 2 kg dovlecei tineri 1 ½ kg vinete 2 kg ardei 2 kg roșii aspirină sare grunjoasă   Mod de preparare: Dovlecei cu vinete si ardei pentru iarna: Opărești roșiile, le decojești și le treci prin sită sau prin […]

Dulceata de capsune si caise

Dulceata de capsune si caise din: capsune, caise, zahar, gelfix.   Ingrediente: 1 kg căpșune 1 kg caise 1 kg zahăr 1 plic Gelfix extra   Mod de preparare: Speli fructele și le lași să se scurgă în strecurătoare. Îndepărtezi codițele căpșunelor și sâmburii caiselor, pe care apoi le tai în cubulețe. Într-o cratiță emailată […]

Zacusca de gogosari cu mere si pere

Zacusca de gogosari cu mere si pere din: gogosari, mere, pere, gutuie, ulei, suc de rosii, zahar, sare, piper. Ingrediente: 10 gogoșari mari 2 mere 2 pere 1 gutuie 250 ml ulei 500-1000 ml suc de roșii 2 linguri zahăr sare piper   Mod de preparare: Îndepărtezi codițele, nervurile și semințele gogoșarilor, îi speli bine […]

Peltea de mere

Peltea de mere acrisoare

Peltea de mere acrisoare din: mere acrisoare, apa, zahar, baton de vanilie. Ingrediente: 3 kg mere acrișoare 5 l apă 1,350 kg zahăr 1/2 baton de vanilie     Mod de preparare: Speli bine merele și le cureți de codițe, apoi le tai în jumătate. Le pui într-o oală de 10 litri și le acoperi […]

Zarzavat cu sare

Zarzavat cu sare din: morcovi, radacina de telina, patrunjel, ardei gras, rosii, ceapa, frunze de telina, frunze de patrunjel, sare grunjoasa. Ingrediente: 2 kg morcovi 2 kg radacini de telina 2 kg radacini de patrunjel 2 kg ardei gras sau 1 kg ardei gras si 1 kg gogosar 2 kg rosii 2 kg ceapa alba […]

Dovlecei conservati

Dovlecei conservati pentru iarnă

Dovlecei conservati pentru iarnă din: dovlecei, sare grunjoasa, apa, otet din vin, aspirina.   Ingediente: 2 kg dovlecei tineri, fara seminte sare grunjoasa apa otet din vin 5-10 tablete de aspirina   Mod de preparare: Speli dovleceii, îi cureţi de coajă şi codiţe, după care îi dai pe răzătoarea mare. Ii pui într-un vas mai […]

Gem de prune brumarii

Gem de prune brumarii din: prune brumarii, zahar, pastaie de vanilie, baton de scortisoara, zeama de lamaie.   Ingrediente: 2 kg prune brumarii 1 kg zahar 1/2 pastaie vanilie 1 baton scortisoara 1 zeama de lamaie     Mod de preparare: Speli prunele, le laşi la scurs într-o strecurătoare, apoi le tai în jumătate, îndepărtezi […]

Legume conservate

Legume conservate din: dovlecei, ardei grasi, gogosari, rosii, ceapa, seminte de marar uscat, ulei de masline, sare, piper.   Ingrediente: 4 dovlecei 3 ardei grasi 3 gogosari 5 rosii bine coapte 2 cepe albe seminte de marar uscat ulei de masline sare piper   Mod de preparare: Pregăteşti borcane potrivite pentru a folosi câte un […]