Zacusca de gogosari cu mere si pere

Zacusca de gogosari cu mere si pere din: gogosari, mere, pere, gutuie, ulei, suc de rosii, zahar, sare, piper. Ingrediente: 10 gogoșari mari 2 mere 2 pere 1 gutuie 250 ml ulei 500-1000 ml suc de roșii 2 linguri zahăr sare piper   Mod de preparare: Îndepărtezi codițele, nervurile și semințele gogoșarilor, îi speli bine […]

Peltea de mere

Peltea de mere acrisoare

Peltea de mere acrisoare din: mere acrisoare, apa, zahar, baton de vanilie. Ingrediente: 3 kg mere acrișoare 5 l apă 1,350 kg zahăr 1/2 baton de vanilie     Mod de preparare: Speli bine merele și le cureți de codițe, apoi le tai în jumătate. Le pui într-o oală de 10 litri și le acoperi […]

Zarzavat cu sare

Zarzavat cu sare din: morcovi, radacina de telina, patrunjel, ardei gras, rosii, ceapa, frunze de telina, frunze de patrunjel, sare grunjoasa. Ingrediente: 2 kg morcovi 2 kg radacini de telina 2 kg radacini de patrunjel 2 kg ardei gras sau 1 kg ardei gras si 1 kg gogosar 2 kg rosii 2 kg ceapa alba […]

Dovlecei conservati

Dovlecei conservati pentru iarnă

Dovlecei conservati pentru iarnă din: dovlecei, sare grunjoasa, apa, otet din vin, aspirina.   Ingediente: 2 kg dovlecei tineri, fara seminte sare grunjoasa apa otet din vin 5-10 tablete de aspirina   Mod de preparare: Speli dovleceii, îi cureţi de coajă şi codiţe, după care îi dai pe răzătoarea mare. Ii pui într-un vas mai […]

Gem de prune brumarii

Gem de prune brumarii din: prune brumarii, zahar, pastaie de vanilie, baton de scortisoara, zeama de lamaie.   Ingrediente: 2 kg prune brumarii 1 kg zahar 1/2 pastaie vanilie 1 baton scortisoara 1 zeama de lamaie     Mod de preparare: Speli prunele, le laşi la scurs într-o strecurătoare, apoi le tai în jumătate, îndepărtezi […]

Legume conservate

Legume conservate din: dovlecei, ardei grasi, gogosari, rosii, ceapa, seminte de marar uscat, ulei de masline, sare, piper.   Ingrediente: 4 dovlecei 3 ardei grasi 3 gogosari 5 rosii bine coapte 2 cepe albe seminte de marar uscat ulei de masline sare piper   Mod de preparare: Pregăteşti borcane potrivite pentru a folosi câte un […]

Condiment iute cu legume

Condiment iute cu legume din: ardei iute, telina, morcov, gogosari, sare grunjoasa, ulei de masline. Legumele sunt o excelentă sursă de fibre, care ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și la prevenirea constipației.   Ingrediente: 1 kg ardei iuti 1/2 kg telina 1 kg morcov 1/2 kg gogosari 2 linguri sare grunjoasa 2 lamai […]

Dovlecei pentru iarna

Dovlecei pentru iarna din: dovlecei, sare de lamaie, sare grunjoasa.   Ingrediente: 4 dovlecei de dimensiune mijlocie sare de lamaie sare grunjoasa     Mod de preparare: Este de preferat ca dovleceii să nu aibă seminţe, iar dacă totuşi au, trebuie să le îndepărtezi: tai dovleceii în sferturi, pe lungime şi scoţi miezul cu seminţe, […]

Zacuscă de vinete cu fasole boabe

Zacuscă de vinete cu fasole boabe din: vinete, gogosari, ardei capia, ardei grasi, fasole, ulei, ceapa, bulion, foi de dafin, sare, piper, frunze de telina, aspirina. Ingrediente: 6 kg vinete 3 kg gogosari 3 kg ardei capia 3 kg ardei grasi 1/2 – 1 kg fasole boabe 2 l ulei 2 l bulion 2 kg […]

Marmelada de ceapa rosie

Reteta zilei: Marmelada de ceapa rosie

Marmelada de ceapa rosie din: ulei de masline, ceapa rosie, fulgi de ardei rosu, zahr brun, otet de mere, sherry, ghimbir, stafide. Ingrediente: 1/4 ceasca ulei de masline 6 cani ceapa rosie, feliata 1/2 linguriță fulgi de ardei rosu 1 cană de zahăr brun 3/4 cană de oțet de cidru de mere 1/2 ceasca sherry […]

Zacusca de legume cu mere

Zacusca de legume cu mere din: gogosari, ardei capia, morcovi, vinete, ceapa, telina, mere, ulei, pasta de tomate, sare, zahar, miere. Ingrediente: 1 kg gogosari 1 kg ardei capia 1 kg morcovi 1 kg vinete 1 kg ceapa 1 kg telina 1 kg mere 1 l ulei 1 borcan (800 g) pasta de tomate 2 […]

Baza pentru mancaruri

Baza pentru mancaruri din: ceapa, morcovi, fasole pastai, ardei gras, untdelemn, piper, sare. Ingrediente: 1 kg ceapa 1 kg morcovi 1 kg fasole pastai 2 kg ardei gras rosu si galben 1 l untdelemn piper sare   Mod de preparare: Cureţi şi speli legumele. Tai ceapa fideluţă, morcovii în rondele nu prea subţiri, ardeii în […]

Dulceata de ceapa rosie cu suc de portocale

Dulceata de ceapa rosie cu suc de portocale din: ceapa rosie, unt, ulei, piper boabe, sare, zahar, otet din vin rosu, suc de portocale. Ingrediente: 1 kg ceapa rosie 60 g unt 30 ml ulei 1 lingurita piper boabe sare, dupa gust 30 g zahar piper negru macinat, dupa gust 1 lingura otet din vin […]

Salsa picanta

Salsa picanta din: rosii, ardei grasi, ceapa, usturoi, amidon, apa, otet, ulei de masline, cumin, chilli, sare, piper. Ingrediente: 4-5 rosii mari, bine coapte 3 ardei grasi mici 1 ceapa mare 2-3 catei de usturoi 2 lingurite de amidon alimenta 50 ml apa 1 lingurita de otet 3 linguri ulei de masline cumin, chili (dupa […]

Sfecla rosie cu hrean pentru iarna

Sfecla rosie cu hrean pentru iarna din: sfecla rosie, hrean, otet de vin alb, sare grunjoasa, miere. Ingrediente: 10 bulbi de sfecla rosie, potriviti ca marime 4 radacini de hrean proaspat 250 ml otet de vin alb 2 linguri sare grunjoasa 4 linguri miere de albine   Mod de preparare: Speli bulbii de sfeclă cu […]

Dulceata de nuci verzi cu zeama de lamaie

Dulceata de nuci verzi cu zeama de lamaie din: nuci verzi, apa, zeama de lamaie, zahar, albus, zahar vanilat. Ingrediente: 150 g nuci verzi, mici 900 ml apa 2 linguri zeama de lamaie 1,2 kg zahar 1 albus 1 plic zahar vanilat   Mod de preparare: Cureţi nucile de coaja verde, până când acestea rămân […]

Zacusca de peste cu condimente

Zacusca de peste cu condimente din: ulei, ceapa, morcov, gogosari, rosii, peste, sare, piper, foi de dafin. Ingrediente: 1/2 l ulei 1 1/2 kg ceapa 1 1/2 kg morcov 3 kg gogosari sau ardei capia 3 kg rosii 2 kg peste (cod, ton, salau sau macrou) sare piper foi de dafin   Mod de preparare: […]

Dulceata de pepene verde cu zeama de lamaie

Dulceata de pepene verde cu zeama de lamaie din: coaja de pepene verde, zeama de lamaie, zahar, apa. Ingrediente: 1 kg coaja de pepene verde 2 linguri zeama de lamaie 1 kg zahar 1,5 l apa     Mod de preparare: Tai cubuleţe coaja de pepene verde şi le pui la fiert în apă. După […]

Dulceata de afine cu lamaie

Dulceata de afine cu lamaie din: afine, zahar tos, lamai.   Ingrediente: 2 kg afine 1,5 kg zahar tos 2 lamai     Mod de preparare: Alegi afinele bob cu bob, le speli în mai multe ape şi le cureţi de codiţe. Speli lămâile şi te razi coaja, evitând partea albă a acestora. Pui afinele […]

Dulceata de coacaze rosii cu lamaie

Dulceata de coacaze rosii cu lamaie din: coacaze, zahar, lamai, apa. Ingrediente: 2 kg coacaze 2 kg zahar 2 lamai 1 l apa   Mod de preparare: Alegi coacăzele, ca să nu fie boabe stricate şi le speli sub jet de apă rece. Le pui la scurs. Dizolvi zahărul în apă şi ţii vasul pe […]

Dulceata de capsuni cu lamaie si rom

Dulceata de capsuni cu lamaie si rom din: capsuni, zahar tos, lamai, rom.   Ingrediente: 2 kg capsuni 2 kg zahar tos 2 lamai 2 lingurite rom     Mod de preparare: Rupi codiţele căpşunilor, pe care le speli sub mai multe jeturi de apă şi le laşi la scurs. Intr-o cratiţă încăpătoare pui un […]

Vinete marinate cu ceapa calita

Vinete marinate cu oregano si cimbru

Vinete marinate cu oregano si cimbru din: vinete, otet de vin, apa, usturoi, ardei iute, ulei de masline, oregano, cimbru, sare. Ingrediente: 2 kg vinete 450 ml otet de vin 350 ml apa 6 catei mari de usturoi 2 ardei iuti (optional) ulei de masline oregano uscat 1 crenguta de cimbru verde 1 lingura rasa […]

Ardei gras si ceapa in otet

Ardei grasi in otet

Ardei grasi in otet din: ardei grasi, apa, otet, zahar, foi de dafin, usturoi, boabe de piper, sare grunjoasa. Poate iti place si: Ardei grasi in saramura Ingrediente: 4 kg (ardei graşi) gogoșari 3 l apă 1 l oțet din vin alb zahăr după gust foi de dafin 10-12 căței de usturoi boabe de piper […]

Mancare de vinete cu ceapa si rosii

Mancare de vinete cu ceapa si rosii din: vinete, rosii, ceapa, usturoi, ulei, sare, piper, busuioc. Ingrediente: 1 kg vinete 1 kg rosii mari 4 cepe mari 2 capatani de usturoi 100 ml ulei sare piper busuioc   Mod de preparare: Alegi vinete bine coapte, lunguieţe şi subţiri, care au mai puţine seminţe. Speli vinetele, […]

Plum tomato jam

Bulion de ardei copti cu telina

Bulion de ardei copti cu telina din: ardei grasi, frunze de telina, sare grunjoasa, untdelemn. Ingrediente: 25-30 ardei grasi sau gogosari frunzele proaspete de la 1 telina sare grunjoasa, neiodata 60 ml untdelemn   Mod de preparare: Alegi ardei sănătoşi, bine copţi şi proaspăt culeşi. îi coci pe flacără sau în cuptor, întorcându-i pe toate […]

Dulceata de cirese amare cu zahar vanilat

Dulceata de cirese amare cu zahar vanilat din: cirese amare, zahar tos, rom, lamai, zahar vanilat. Ingrediente: 2 kg cirese amare 2,5 kg zahar tos 100 ml rom 2 lamai 2 plicuri zahar vanilat   Mod de preparare: Speli cireşele sub jet de apă rece şi le aşi la scurs. Scoţi sâmburii cireşelor deasupra unui […]

Iutari cu morcov in saramura cu otet

Iutari cu morcov in saramura cu otet din: iutari, morcovi, otet, apa, ulei, sare grunjoasa, boabe de piper. Ingrediente: 1 kg iutari 1-2 morcovi 300 ml otet 600 ml apa 300 ml ulei 1 lingurita sare grunjoasa, neiodata 1 lingurita boabe de piper   Mod de preparare: Cureţi ciupercile, separi picioruşele de pălărioare, le speli […]

Castraveţi bulgăreşti

Castraveţi bulgăreşti din: castraveti, ceapa, morcovi, seminte de mustar, boabe de piper, sare, zahar, otet.   Ingediente: 3 kg castraveti 4 cepe 2-3 morcovi seminte de mustar boabe de piper sare pentru muraturi zahar circ 1 1/4 l otet pentru fiecare borcan: 1 lingura rasa de sare 1 lingura zahar 150 ml otet apa   […]

Castraveti si dovlecei in suc propriu

Castraveti si dovlecei in suc propriu din: castraveti, dovlecei, ceapa, morcovi, sare grunjoasa, seminte de marar, boabe de mustar, aspirine.   Ingrediente: 1 kg castraveti 1 kg dovlecei tineri, subtiri 2-3 cepe 2-3 morcovi 4 linguri sare grunjoasa 4 linguri seminte de marar 4 lingurite boabe de mustar 6 aspirine   Mod de preparare: Speli […]

Ardei iuti in otet aromat

Ardei iuti in otet aromat din: ardei iuti, otet din vin, boabe de mustar, boabe de piper, sare grunjoasa, zahar, tarhon, frunze de telina, rozmarin. Ingrediente: 2 kg ardei iuti in forma de floare 1 l otet din vin boabe de mustar si de piper sare grunjoasa zahar cate 1 legatura de tarhon si frunze […]

Gogosari dulci pentru iarna

Gogosari dulci pentru iarna din: gogosari, otet, zahar, radacina de telina, morcovi, sfecla, radacina de hrean, sare de mare, conopida, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar. Poate iti place si: Gogosari umpluti cu struguri la borcan Gogosari si rosii in untdelemn Gogosari in otet cu dafin Ingrediente: 6 kg gogosari 1 l […]

Pepene galben în otet condimentat

Pepene galben în otet condimentat din: pepeni galbeni, otet, apa, zahar, miere, sare, cuisoare, boabe de ienibahar. Ingrediente: 3 pepeni galbeni mici 200 ml otet 200 ml apa 3/4 pahar zahar 2 linguri miere 1/2 lingurita sare 5-6 cuisoare caeva boabe de ienibahar   Mod de preparare: Tai pepenii în felii, îi cureţi de seminţe […]