Compot de gutui cu aroma de scortisoara

Compot de gutui cu aroma de scortisoara din: gutui, mere, scortisoara, anason stelat, seminte de cardamom, zahar. Ingrediente: 500 g gutui 500 g mere 1 baton de scortisoara 1 anason stelat 1-2 seminte de cardamom 100 g zahar   Mod de preparare: Se decojesc fructele si se taie bucati. Se asaza intr-o oala, cu mirodenii […]

Reteta zilei: Castraveti murati cu ardei iute si usturoi

Castraveti murati cu ardei iute si usturoi din: castraveti, usturoi, marar, ardei iute, otet, zahar, sare, seminte de mustar, cuisoare, frunze dafin.   Ingrediente: 3-4 castraveti 4 catei de usturoi 4 crengute de marar 1 ardei iute, injumatatit pe lungime 2 cesti de otet 3 linguri de zahar 4 lingurite de sare 4 lingurite de […]

Coroniţă din pastă de brânză şi ardei copţi

Ardei umpluti cu pasta de branza

Ardei umpluti cu pasta de branza din: ardei iuti, branza de burduf, smantana, masline, ulei de masline, otet, chimen, sare. Ingrediente: 500 g ardei iuti rotunzi 4 ardei iuti lungi 250 g branza de burduf 5 lingurite cu smantana 100 g masline 1 ceascuta cu ulei de masline 2 linguri cu otet 1 lingurita cu […]

Ciuperci marinate cu aroma de usturoi

Ciuperci marinate cu aroma de usturoi din: ciuperci, usturoi, ardei iute, ulei, rosii uscate, vin rosu, otet balsamic, sare, piper, patrunjel. Ingrediente: 500gr ciuperci 3 catei de usturoi 1 ardei iute ulei 3 rosii uscate 2 linguri vin rosu 2 linguri otet balsamic sare piper patrunjel Mod de preparare: Curatati ciupercile si taiati-le in patru. […]

Dulceata de morcovi cu lamaie – delicioasa

Dulceata de morcovi cu lamaie din: morcovi, lamai, zahar, sare. Ingrediente: 1 kg morcovi 4 lamai 1 1/2 kg zahar 30 g sare     Mod de preparare: Se spală morcovii şi se curăţă de impurităţi. Se taie pe jumătate, apoi pe lungime şi se pun la fiert în 3 litri de apă cu sare. […]

Macrou marinat

Macrou marinat din: macrou, apa, otet, ulei, ceapa, foi de dafin, boabe de piper, sare grunjoasa. Ingrediente: 2 kg macrou 500 ml apa 200 ml otet 100 ml ulei 2 cepe 2 foi de dafin 20 boabe de piper 1 lingura sare grunjoasa   Mod de preparare: Speli bine peştii atât la exterior, cât şi […]

Zacusca de ghebe cu gogosari

Zacusca de ghebe cu gogosari din: ghebe, gogosari, ceapa, morcovi, bulion, ulei, sare, piper boabe, frunze de dafin. Ingrediente: 10 kg ghebe 7 kg gogosari (sau ardei capia) 2 kg ceapa 2 kg morcovi 2 borcane bulion (de 800 g) 2 l ulei sare piper boabe frunze de dafin (optional)   Mod de preparare: Speli […]

Zacusca ardeleneasca

Zacusca ardeleneasca din: gogosari, ardei capia, vinete, ceapa, fasole uscata, suc de rosii, ulei, frunze de telina, foi de dafin, sare, piper, zahar. Ingrediente: 5 kg gogosari 5 kg ardei capia 5 kg vinete 2 kg ceapa 1 kg fasole uscata 1 l suc de rosii 1 1/2 l ulei 1 legatura frunze de telina […]

Rosii marinate

Reteta zilei: Rosii marinate

Rosii marinate din: rosii, marar, usturoi, apa, zahar, sare, ketchup.   Ingrediente: 10 rosii 1 cana marar 4 catei de usturoi 2 cesti apa fiarta 2 cesti apa fiarta si racita 1 lingura zahar 1 lingura sare 1 cana ketchup   Mod de preparare: Crestai rosiile. Turnati apa fierbinte peste ele, lasati 3 minute, apoi […]

Zacuscă cu morcovi si vinete

Zacuscă cu morcovi si vinete din: vinete, ardei grasi, ceapa, morcovi, rosii, ulei, sare si piper.   Ingrediente: 6 vinete 50 ardei grasi un kg ceapa 100 g morcovi doua kg rosii 500 ml ulei sare piper     Mod de preparare: Se coc vinetele şi ardeii. Ardeii se taie fîşii. Ceapa se toacă mărunt […]

Gogoşari în oţet cu ienibahar si foi de dafin

Gogoşari în oţet cu ienibahar si foi de dafin din: gogosari, otet, apa, sare, zahar, ienibahar, piper si foi de dafin. Ingrediente: gogoşari oţet apă sare zahăr ienibahar piper foi de dafin   Mod de preparare: Se spală gogoşarii, se taie codiţele, se înţeapă şi se pun în borcane. Oţetul se diluează cu apă, în felul […]

Gem de piersici si zmeura

O reteta savuroasa de Gem de piersici si zmeura din: piersici, zmeura, zeama de lamaie si zahar cu pectina. Ingrediente: 1 kg piersici sau nectarine 12 zmeure zeama de la 2 lamai 900 g zahar cu pectina pentru dulceata     Mod de preparare: Taie piersicile bucati mari si pune-le intr-un vas adanc impreuna cu […]

Vinete impanate in otet

Vinete in otet

O reteta de vinete in otet din: vinete, ardei iute, usturoi, telina, morcovi, apa, otet de fructe, sare, frunze de telina si frunze de vita. Ingrediente: (pentru 2 borcane de 1 litru) 1,4 kg vinete tari 3 ardei iuti 8 catei de usturoi 4 fire de telina vede 5 morcovi 500 ml apa 3 linguri […]

Peltea de struguri cu gutui

Peltea de gutui cu fistic

Peltea de gutui cu fistic din: gutui, vin alb, gelfix, zahar, fistic. Ingrediente: 1,5 kg gutui 200 ml vin alb 1 plic praf Gelfix 1 kg zahar 2 linguri fistic   Mod de preparare: curăţă puful de pe gutui cu un prosop de bucătărie. curăţă apoi şi cotoarele, iar pulpa se taie felii. dau în […]

Sirop nefiert de cătină

Se spala boabele şi se zdrobesc sau se dau prin maşina de tocat. Pasta obţinută se pune într-un tifon, la scurs. După ce se scurge tot sucul, se strânge bine tifonul şi apoi se pune pasta în pungi care se păstrează la congelator, lama se foloseşte această pastă la dulciuri, ca o dulceaţă. Sucul obţinut […]

Pere murate cu ghimbir

Pere murate cu ghimbir din: zahar, otet de vin alb, coaja si suc de portocala, ghimbir, foi de dafin, boabe de piper negru si pere. Ingrediente: 500 g de zahar 500 ml otet de vin alb fasii de coaja si sucul de la 1 portocala 1 bucata de 5 cm de ghimbir proaspat, feliat fin 3 […]

Dulceaţă de struguri şi rozmarin

O reteta savuroasa de Dulceaţă de struguri şi rozmarin din: struguri, vin rosu, rozmarin, coaja de lamaie,  zeama de lamaie si zahar. Ingrediente: 1 kg struguri negru, clatiti 300 ml de vin rosu 4 fire de rozmarin fasii de coaja si zeama de la 1 lamaie 500 g de zahar cu pectina   Mod de […]

Dulceata de brumarele

O reteta savuroasa de Dulceata de brumarele din: prune, zahar, zeama de lamaie, baton de vanilie si bicarbonat de sodiu. Ingrediente: 1,5 kg prune brumarii 1 kg zahar 2-3 linguri zeama de lamaie 1/2 baton de vanilie bicarbonat de soiu sau apa de var   Mod de preparare: Alegi prune bine coapte, le speli şi […]

Mancare de legume la cuptor

Mancare de legume la cuptor din: vanata, cartofi, ardei, ceapa rosie, ulei, marar, sare, piper negru. Ingrediente: 1 vanata 3 cartofi 1 adei rosu 1 ceapa rosie 100 ml ulei 1 legatura de marar 1 lingurita sare piper negru, dupa gust   Mod de preparare: Tai vânătă rondele, presari cu sare, pui pe o hârtie […]

Ardei umpluti murati

Ardei umpluti murati din: ardei grasi, varza, telina, morcov, patrunjel, sare si otet. Ingrediente: 4 kg ardei grasi (rosii, galbeni, verzi) 1 kg varza alba 1 telina 1 morcov 1 radacina patrunjel 8 linguri sare 10 linguri otet   Mod de preparare: Ardeii, aleşi dintre cei mari, rotunzi şi sănătoşi, graşi, îi speli, îi crestezi în […]

Salată de ghebe cu gogoşari copţi

Salată de ghebe cu gogoşari copţi din: ghebe, gogosari, otet, zahar, dafin, boabe de piper si ulei. Ingrediente: 2 kg ghebe crude 2 kg gogosari 75 ml otet 100 ml apa 4 linguri mari zahar 1 frunza dafin cateva boabe de piper 100-200 ml ulei   Mod de preparare: ‘Speli ghebele, apoi le fierbi, le scurgi […]

Tocană de legume pentru iarnă

Tocană de legume pentru iarnă din: ulei, ceapa, gogosare, ardei gras, orez, bulion, foaie de dafin si sare. Ingrediente: 1/5 ulei 1 kg ceapa tocata 1 kg gogosari taiati fasii 1/5 kg ardei gas taiati cubulete 1/4 orez 200 g bulion 1 morcov 2 frunze foaie de dafin piper si sare sau iti trebuie: 2 kg […]

Pljeskavica sarbeasca

Pljeskavica sarbeasca din: carne de vita, carne de porc, ceapa, usturoi, ulei, slanina afumata, cascaval, sare, piper, boia iute, cimbru, ceapa rosie, varza alba, morcov, rosii, mustar, chifle. Ingrediente: 650 g carne de vita 150 g carne de porc 1 ceapa 1-2 linguri ulei 3 catei de usturoi 50-100 g slanina afumata 150-200 g cascaval […]

Dulceata de caise

Dulceata de caise din: caise, zahar, zeama de lamaie si apa. Ingrediente: 35 caise coapte 1 kg zahar 3 linguri cu zeama de lamaie 3 pahare cu apa   Mod de preparare: Spală caisele şi curăţă-le de coajă. Pune-le în apă de var pentru 20 de minute. Clăteşte-le bine cu apă rece, curăţă-le de sâmburi, fără […]

Sirop si gem de capsune

Sirop si gem de capsune din: capsune, zahar si lamaie. Ingrediente: 3 kg capsune 1 kg zahar 1 lamaie         Mod de preparare: Spală fructele, curăţă-le de codiţe şi lasă-le cinci minute în strecurătoare. Aşază într-o cratiţă încăpătoare un strat de căpşune, unul de zahăr şi tot aşa. Ultimul strat să fie de […]

Compot de rubarba

Compot de rubarba din: tije de rubarba, apa, zahar, baton de vanilie, lamaie si menta. Ingrediente: 25 tije de rubarba 1,6 l apa 8 linguri cu zahar 1/2 baton de vanilie 1/2 lamaie menta   Mod de preparare: Curăţă tijele de rubarbă (sau revent, cum i se mai spu­ne), taie-leîn bucăţi de 3-4 cm şi clăteşte-le […]

Gem de pere cu vanilie

Gem de pere

Gem de pere din: pere, zahar, scortisoara, baton de vanilie si suc de lamaie. Ingrediente: 2,5 kg pere 1 kg zahar 1 baton de scortisoara 1/2 baton de vanilie 1 lingura cu suc de lamaie   Mod de preparare: Spală perele, curăţă-le de coajă şi cotor şi dă-le pe răzătoarea mare. Intr-o cratiţă cu fundul gros, […]

Gem picant

Gem picant din: mere, prune, pere, zahar, lamaie, ghimbir, baton de scortisoara si nuca. Ingrediente: 1,3 kg mere 1,3 kg prune 900 g pere 2 kg zahar 1 lamaie ghimbir (cam 2 cm) 1 baton de scortisoara 100 g nuca   Mod de preparare: Curăţă de coajă fructele spălate şi îndepărtează sâmburii. Păstrează într-un săculeţ de […]

Gem de piersici

O reteta savuroasa de gem de piersici din: piersici, pulpa de ananas, ghimbir si zahar. Este un gem numai bun de umplut nişte fursecuri fragede şi de servit lângă o ceşcuţă de cafea aro­mată. Ingrediente: 10 piersici 1 kg pulpa de ananas 1 ghimbir proaspat 2 kg zahar   Mod de preparare: Dă ananasul prin […]

Ghiveci de dovlecei

Ghiveci de dovlecei

Ghiveci de dovlecei din: dovlecei, ardei grasi, ceapa, rosii, ulei, marar, patrunjel, cimbru, sare, piper si ardei iute. Ingrediente: 3 kg dovlecei 1 kg ardei grasi 500 g ceapa alba 2 kg rosii 50 ml ulei marar patrunjel 1 ramura de cimbru sare piper ardei iute   Mod de preparare: Curăţă şi taie dovleceii, pre­sară o […]

Ghiveci pentru iarna

Ghiveci pentru iarna din: vinete, ardei capia, ceapa, rosii, ardei iute, usturoi, ulei, zahar, piper si sare. Ingrediente: 3 kg vinete 3 kg ardei capia 1 kg ceapa alba 3-4 kg rosii 2-3 ardei iuti rosii 10-12 catei de usturoi 1 l ulei zahar piper sare   Mod de preparare: Taie rondele vinetele, presară sare şi […]

Ratatouille pentru zile reci

Ratatouille pentru zile reci din: ardei gras, rosii, vinete, dovlece, ceapa, ulei, cimbru, sare si piper. Ingrediente: 2 kg ardei gras (rosu, verde, galben) 1,5 kg rosii 2-3 vinete potrivite 2-3 dovlecei 800 g ceapa alba 300 ml ulei cimbru sare piper   Mod de preparare: Spală legumele şi taie cu­buri ardeii, vinetele, dovleceii, ceapa. Opăreşte […]